Ce ai si ce nu ai voie sa mananci cand alaptezi

Încep prin a te felicita, din suflet, pentru că ai reușit să alăptezi! Putem adăuga acum încă un lucru la lista de lucruri fantastice pe care tu le poți face și anume producția de aur lichid! Știu cât de grea este prima parte a alăptatului. Așadar, astăzi sunt aici pentru a te ajuta să continui atât cât e potrivit pentru tine și copilul tău. 

Probabil știi deja de ce beneficii are copilului tău pentru că este alăptat. Dar despre tine te-ai informat? Știai că alăptatul poate reduce riscul de a dezvolta boli în viitor cum ar fi boli cardiace și diabet?

Probabil printre primele sfaturi primite în maternitate este nu ai voie să mănânci fructe crude, varză, fasole, murături” “ și lista poate continua. 

Și uite așa mi-am petrecut eu primele două luni din viața de mamă cu ceai și biscuiți. Și fix din acest motiv sunt azi femeia-care-îi-face-pe-copii-să-mănânce (inclusiv să mănânce de la țâță) și-ți scriu ție cum e bine, ca să nu faci și tu, ca mine. 

Dieta unei mame care alăptează DA, trebuie să fie diversificată pentru ca laptele să fie nutritiv, iar bebelușul voinic. Nu-i așa că nu sună natural ca un bebeluș ce trece prin cea mai rapidă etapă de dezvoltare, să “mănânce” doar ceai și biscuiți? 

 Ce ai voie sa mananci cand alaptezi?

De îndată ce începi să alăptezi, vei simți foame aproape constant. Este normal, întregul tău corp depune un mare efort pentru a crea acest aur lichid despre care vorbeam.

Vei avea nevoie sa compensezi acest efort energetic cu aproximativ 500kcal /zi în plus, iar nevoia pentru următorii nutrienți,de asemenea, va crește:

  • proteina
  • vitamina D
  • vitamina A
  • vitamina E
  • vitamina C
  • vitamina B12
  • seleniu
  • zinc

Astfel, la întrebarea “Ce am voie să mănânc?” îți voi răspunde cu “hai să facem o listă de superalimente care te vor ajuta să îi îndeplinești corpului tău, dragul de el, aceste nevoi”.

Permite-mi să-ți spun enumăr câteva superalimente pe care le POȚI mânca(ținând cont de propriul istoric alergic)

pește și fructe de mare cum ar fi somon, alge, fructe de mare, sardine !dar să fie bine gătite și ferește-te de peștele bogat în mercur!

carne: pui, vită, miel, porc, organe( cum ar fi ficat)

nuci și semințe: migdale, nuci, semințe de chia, semințe de cânepă, semințe de in

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, cocos, ouă, iaurt gras

alimente bogate în fibre: cartofi, dovleac, cartofi dulci, fasole, linte, ovăz, quinoa, hrișcă

Ce fructe ai voie sa mananci cand alaptezi?

Înțeleg de ce te întrebi ce fructe ai voie să mănânci când alăptezi și îți mulțumesc că deși ți s-a spus că nu ai voie să mănânci fructe crude, tu încă te informezi, încă ești în căutarea unei informații ce este rezultatul unor ani de studii.

Pe scurt, ai voie să mănânci fructe. Însă am să te rog să ții cont de cum le vei mânca. Am să îți explic îndată care este soluția pentru a-ți ușura cu mult alegerile ce țin de dietă.

Câteva fructe pe care te sfătuiesc să le mănânci deoarece se încadrează în categoria superalimente: afine, mango, mere, prune, caise, pepene galben, pepene verde.

 Ce legume ai voie sa mananci cand alaptezi?

Dacă mă urmărești demult, știi ca îmi place să distrug mituri atât de mult încât mi se spune distrugătoarea-de-mituri.

Ce să vezi, ai voie să mănânci și legume. Tocmai când credeai că meniul tău are să se schimbe complet, dar sigur că erai pregătită să faci și asta ca puiul tău atât de mic și parcă, fragil, să fie bine. Da, bebelușul tău nou-născut e mic, dar tare tare voinic! 

Câteva legume care se încadrează la categoria superalimente: dovleac, cartofi dulci, boabe de fasole, linte, legume cu frunze verzi, fasole verde, ardei gras, conopidă

Ce mancaruri ai voie sa mananci cand alaptezi?

În regula, acum că am enumerat superalimentele pe care te sfătuiesc să le mănânci, o să-ți explic exact cum să o faci ca să te ferești de orice disconfort. O metodă despre care, din păcate, nu ți-a spus nimeni.

Dieta unei femei care alăptează se bazează pe două reguli de aur:

  • Porțiile să fie mici și dese
  • Să mănânci disociat

Pentru mai multă claritate, o porție mică înseamnă  un măr, NU un pahar de suc de mere, înseamnă două felii de pâine cu unt și gem, nu o jumătate de borcan. 

A doua regulă este, de asemenea, foarte importantă, disociat însemnând să mănânci o pară, NU o salată de fructe; un piept de pui la grătar, nu un platouaș mix-grill.

Ce nu ai voie sa mananci cand alaptezi?

Până în acest moment, pare că ai voie să mănânci orice. Chiar așa e, poți mânca aproape orice dacă ții cont de regulile despre care tocmai ai aflat și de propriile alergii, dacă ai.

Un alt mit este să nu mănânci fasole, varză, conopidă pentru că îi va provoca bebelușului gaze. Deși aceste mâncăruri îți pot provoca ție gaze din cauza anumitor compuși din legumele respective, conform studiilor,  aceștia nu se transferă prin laptele matern. 

Așadar, majoritatea alimentelor și băuturilor sunt sigure pentru a fi consumate în alăptare, dar sunt câteva care trebuie limitate sau chiar evitate. Dacă simți că un aliment sau o clasă de alimente afectează bunăstarea bebelușului, ascultă-ți instinctul și ia legătura cu specialistul. 

Cafea

Bebelușilor le ia mult mai mult să metabolizeze cafeina. Consumul băuturilor ce conțin cafeina, cum e cafeaua, conform studiilor, nu îi vor face rău bebelușului, dar îi pot afecta somnul. În acest caz, alege să limitezi sau să eviți consumul de cafeină.

Alcool

Alcoolul va ajunge în laptele matern în aceeași concentrație în care există în sângele mamei. DAR, bebelușii metabolizează alcoolul la doar jumătate din capacitatea la care reușesc adulții.

Te sfătuiesc să eviți consumul de alcool. Dacă totuși alegi să NU eviți, Asociația Americană de Pediatrie recomandă să se aștepte cel puțin 2 ore de la momentul ingerării alcoolului și până la momentul alăptării.

 

Semnele pe care le arată un bebeluș nu sunt cel mai ușor de interpretat dacă nu ai experiență. De aceea, de mai bine de un deceniu îi înțeleg pe copii și îi ajut și pe părinții lor să-i înțeleagă. Dacă simți că ceva nu e bine, nu uita, mamele-au-întotdeuna-dreptate. Strigă și sunt aici, #împreunăemaibine!

Link apel 1la1

Ce fructe nu ai voie sa mananci cand alaptezi?

Dacă încă te întrebi ce fructe și legume NU ai voie să mănânci, notează-ți cele două reguli de aur și în funcție de ele și de propriile alergii sau intoleranțe, să fie #bucurieînfarfurie.

 Ce mancaruri nu ai voie sa mananci cand alaptezi?

Pește cu nivel ridicat de mercur

Peștele e o sursă extraordinară de proteina si acizi grași Omega 3, dar alege să consumi pești mici, ierbivori, cum ar fi heringul, sardinele, tilapia, macroul, păstrăvul, șprotul, somonul sălbatic din Alaska, fructe de mare( creveți, calamari).

Pește, carne sau ouă crude

Evită consumul de alimente pește, carne sau ouă crude sau insuficient preparate pentru a reduce șansele de infectare cu Salmonella, Toxoplasmă, E.coli, Listeria.

Mâncare picantă

Cei mai mulți bebeluși pot tolera gustul puțin schimbat din cauza alimentelor picante consumate de mamă, însă dacă bebelușul tău e mai degrabă ușor iritabil și observi că de fiecare dată când împrăștii fulgi de ardei iute pe mâncare, el face diaree, alege să eviți condimentele iuți pentru câteva săptămâni și observă dacă situația s-a îmbunătățit.

Mentă, pătrunjel, salvie

Pătrunjelul poate reduce cantitatea de lapte produsă de corpul tău, iar prea multă mentă sau salvie pot opri lactația. Pentru unele mame, chiar și pasta de dinți cu aromă de mentă sau bomboanele mentolate pot avea aceste efecte.

Lapte

Rareori, dar sunt bebeluși care pot fi alergici la proteina din laptele de vacă. Ține cont de regula porțiilor mici și observă ce i se potrivește copilului tău și ce nu.

Sucurile și băuturile îndulcite

Ca mamă care alăptează vei simți o nevoie mai mare de a consuma lichide pentru a susține lactația. Alege să bei apă de fiecare dată când simți nevoia, chiar și în timp ce alăptezi. Evită băuturile îndulcite pentru că sunt calorii goale, adica lipsite de nutrienți.

Ciocolata

Și ciocolata conține cafeină, așadar limitează consumul acesteia.

H2 Vitamine de care are nevoie corpul in timpul alaptarii

Pentru a te asigura că bebelușul tău beneficiază de toți nutrienții necesari dezvoltării lui, un supliment cu multivitamine poate fi o alegere minunată.

Vitamina B12

Este o vitamină esențială pentru sănătatea bebelușului, dar și a mamei care alăptează.

Omega 3 (DHA)

Omega 3 face parte din categoria “Ce ai lua cu tine pe o insulă pustie?” 

Este esențial pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului, dezvoltarea ochilor și a pielii.

Vitamina D

Vitamina D se găsește doar în anumite alimente cum ar fi pește gras, ulei din ficat de pește, produse fortifiate. Mai poate fi produsă și de corpul tău prin expunerea la soare dar depinde de mai mulți factori cum ar fi culoarea pielii și unde-locuiești.

Studiile arată că vitamina D este esențială pentru sistemul imunitar și sănătatea oaselor.

Bea multă apă

Apă, sursa vieții, sigur sigur e nelipsită.

Când bebelușul suge de la sân, tu vei secreta oxitocină. Acest fenomen permite laptelui să înceapă să curgă. În același timp vei simți că ți se face sete.

Ca o regulă generală, întotdeauna bea apă atunci când îți e sete până nu mai simți deloc sete. 

Dacă te simți obosită sau producția de lapte a scăzut, posibil să ai nevoie de mai multă apă.

În încheiere, îți mulțumesc că te preocupi zilnic să-i oferi copilului tău tot ce e mai bun, îți mulțumesc ție și naturii noastre fantastice pentru acest aur lichid cu care ne putem hrăni copiii!

Și știu, alăptatul poate fi greu! Poate fi obositor, ai nevoie de mai multe calorii și nutrienți pentru a vă menține sănătoși pe amândoi, ai totodată nevoie și de timp și uite cum, dintr-odată, viața ta arată complet diferit. Să nu mai zic de cantitatea enormă și contradictorie de informație pe care o găsești pe internet și nu-știi-ce-să-mai-crezi.

Cum crezi că te-ai simți dacă ai ști exact cum să filtrezi informația astfel încât să o alegi cu ușurință pe cea corectă? Dar dacă ai avea la îndemână, oricând, informațiile din #lumeacopiilor care m-au făcut femeia-care-îi-face-pe-copii-să-mănânce? 

Te îmbrățișez! 

Alătură-te comunității eduKiwi!