Idei de Afaceri Profitabile Pentru Incepatori

Deși poate suna extrem de tentant să știi că ai asigurat un job stabil într-o multinațională, adevărul este că dacă ești o persoană mai dinamică, riști să te simți destul de blocat în mediul corporatist. 

Însă, să deschizi o afacere, poate fi o schimbare ce îți permite o dezvoltare personală într-un ritm alert. 

Și deși vor exista multe elemente de noutate cu care va trebui să te obișnuiești, cu siguranță ești deja conștient de asta, însă … va trebui să începi de la o activitate. 

Ce afacere ți-ai putea deschide și ar avea potențial de a merge ? 

Acest articol, cu Idei de afaceri profitabile pentru începători, te va ajuta cu câteva sugestii extrem de interesante pentru a-ți găsi propria ta cale în lumea antreprenoriatului. 

 

De ce trebuie sa ții cont înainte de a începe o afacere?

 

Înainte de a începe o afacere sunt câteva detalii de care va trebui să ții cont. Și anume, este bine să îți alegi un contabil chiar înainte să îți înființezi firma, pentru că el îți poate da foarte multe sugestii cu adevărat valoroase în procesul de creare a firmei, dar și în gestionarea acesteia. 

Apoi, este bine să alegi un domeniu în care ai experiență și la care să te pricepi, pentru că altfel există riscul de a scoate un produs care nu este nici măcar mediocru și atunci rezultatele nu au cum să fie bune pe termen lung.  

Și nu în ultimul rând, trebuie să studiezi foarte bine, independent, despre toate autorizațiile de care ai putea avea nevoie pentru a putea avea activitatea ta în legalitate. 

 

Care sunt pasii esentiali pentru a incepe o afacere profitabila?

 

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Pașii esențiali pentru a incepe o afacere profitabila sunt : 

 

1. Folosește experiența anterioară și pasiunea ta drept indicatori pentru a-ți găsi cel mai potrivit domeniu în care să activezi cu afacerea ta.

Deși poate părea ceva banal, dacă reușești să ții cont de acest lucru te vei scuti de foarte multe bătăi de cap.
Ține cont că procesul de a începe prima afacere, independent, poate să fie o experiență destul de stresantă.

Există foarte multe elemente de noutate pe care trebuie să le integrezi într-un termen scurt și nu doar asta, dar afacerea ta trebuie să genereze vânzări cât mai curând de la înființare.
Tocmai de aceea…

Atunci când înființezi o afacere nu ai timp să înveți de la 0 totul despre obiectul afacerii.

Ideal este ca în domeniul în care activezi să ai o experiență, măcar drept angajat pentru a putea porni de la execuție, iar în ceea ce ține de partea administrativă, la început te pot ajuta contabilul sau juristul pentru a-ți prezenta în termeni cât mai clari cadrul legal după care trebuie organizate diferite aspecte legate de activitatea ta.

 

2. Realizează o cercetare de piață

Nu este mereu suficient doar să alegem domeniul. Este necesar ca noi să efectuăm și o cercetare de piață, pentru a vedea concret ce se caută, cine ar fi clienții produselor noastre și ce probleme întâmpină.
De ce trebuie să intrăm în detaliu în aceste cercetări? Pentru că astfel vom reuși să facem un serviciu sau produs care se mulează pe nevoile clientului și are șanse mai bune de vânzare.

Și de unde poți lua astfel de date?

Ai două opțiuni – fie alți antreprenori care activează în domeniul pe care vrei să îl abordezi sau… consumatorii produsului tău.
Există avantaje și dezavantaje ale fiecărei variante, însă este mult mai facil să identifici un grup de oameni interesați de domeniul respectiv, de exemplu pe Facebook, și să prezinți acolo un chestionar la care oamenii să îți răspundă.

Este bine să inserezi întrebări de genul : sex, categoria de vârstă, dar și hobby-uri.
Pentru că ulterior, la partea de marketing vei știi cum să plasezi propriile reclame pentru a ajunge la persoanele care au nevoie de produsul tău.

 

3. Creează un plan de afacere

Partea bună este că nu trebuie să te descurci de unul singur în acest plan .
Există nenumărate video-uri și articole care te ajută să îți creezi un plan de afaceri simplu, clar și concret.

Nu are sens să te blochezi în detalii teoretice și teorii ale chibritului. Oricum vei învăța foarte multe lucruri pe parcurs, de asta să nu te temi. Momentan fă lucrurile în așa manieră încât să fie logice pentru tine și să te ajute să te ghidezi ulterior în momentele în care te simți copleșit de multitudinea de informații sau de lucruri ce trebuiesc realizate de tine.

 

4. Colaborează cu specialiști

Da, știu poate te temi de costul pe care îl implică acest lucru, dar adevărul este că este mult mai costisitor să nu lucrezi cu specialiști .
Dacă alegi să ”te descurci”, doar vei consuma timp, bani și nici nu ai o siguranță că lucrul pe care îl faci sau improvizezi este bine.

Cu ajutorul unor specialiști, într-adevăr te poți focusa pe ceea ce contează de fapt, și anume : să obții clienți și să încasezi banii pentru serviciile pe care le oferi.
Pentru că până la urmă, fie că ne place sau nu… acesta este combustibilul afacerii noastre.

 

5. Investește în marketing

Dar atenție, nu cu oricine și nu oricum. Marketing-ul are un rol foarte important în profitabilitatea afacerii tale. Deci nu este de neglijat.
Asta nu înseamnă nici să crezi pe oricine care spune că poate să îți facă ție peste noapte afacerea profitabila, dar este doar foarre important să ții cont de acest aspect.
Dacă nu știi pe cine să alegi să te ajute pe bune cu marketing-ul afacerii tale, atunci rămâne o opțiune relevantă să o faci chiar tu. 

 

Idei de afaceri profitabile pentru incepatori

 

Pentru a alege cele mai bune idei de afaceri pentru incepatori, vom începe câteva propuneri pe care le poți învăța într-un termen rezonabil și să le aplici pentru a începe cât mai repede, dacă nu simți că ai o expertiză sau vreo pasiune pe care te poți baza pentru a lansa afacerea: 

 

1. Content writing & copywriting

Nu trebuie să devii peste noapte influencer ca să poți să începi o activitate de content writing & copywriting – este într-adevăr nevoie de puțin skill la scris pentru a te asigura că reușești să transmiți cititorului tău ceea ce trebuie.

Dar există nenumărate cursuri și gratuite și plătite care te pot ajuta să scrii texte mult mai interesante, care atrag atenția și care transmit exact ce trebuie.
Și da, acest tip de activitate se caută, însă trebuie să îți alegi o nișă de clienți pentru care vrei să scrii și să alegi un domeniu despre care scrii, în care să ai cunoștințe.

De exemplu: există oameni care scriu conținut doar pe teme medicale, alții pe parte de business & economie, alții pe parenting.
Este mult mai simplu să colaborezi cu diferite afaceri, dacă scrii pe același domeniu, dar pe diferite proiecte.

Poți să te adaptezi mult mai bine pe ceea ce vor de fapt să vadă cititorii și să scrii mai bine pentru toți colaboratorii tăi. Ceea ce înseamnă că toată lumea are de câștigat.
Singurele tool-uri de care ai putea să te folosești ar fi un abonament de ChatGPT și unul de Canva, dar poți oricum să folosești și variantele lor free.

Fiind necesare atât de puține instrumente plătite și având posibilitatea de a menține mai multe colaborări în paralel, se poate considera că activitățile ce țin de social media și crearea de conținut sunt printre cele mai eficiente afaceri, ele devenind foarte repede profitabile dacă sunt administrate corect.

 

2. Social media management

Da, se leagă foarte mult de ceea ce am menționat mai devreme, însă nu cuprinde numai partea de creare postări, ci și de conceperea strategiilor, alegerea tacticilor, urmărirea îndeaproape a rezultatelor concrete ale formei de management a conturilor de social media aleasă.

La fel ca și în cazul anterior, Canva și ChatGPT pot fi instrumente foarte utile în activitatea ta, dar, de asemenea poate să îți fie util și un program care să programezi postările cum ar fi postcron sau metricool. Deși social media management implică mai mult decât simpla creare de conținut, gradul de eficiență și de profitabilitate ca afacere este într-adevăr și mai mare.

 

3. Graphic design sau video editor

Aici într-adevăr e nevoie de mai mult efort pentru a învăța, dar și de multă răbdare pentru a executa efectiv ceea ce ai de făcut.
Este nevoie, de asemenea să investești în programele pe care va trebui să le folosești . Aici nu vorbim doar de Canva și CapCut, aici vorbim de programe premium care sunt menite să facă edituri mai avansate decât doar două-trei cut-uri un eventual blur și 3 cuvinte pe un cadru.

 

4. Afacere de asistență virtuală

Da, ai auzit bine. Ce înseamnă asta?
În majoritatea cazurilor să efectuezi task-uri ce pot ține de secretariat, să efectuezi rezervări, planifici diferite evenimente sau pur și simplu va fi nevoie să introduci date.
Nu există un set specific de task-uri pentru această activitate, iar firmele, de regulă, te vor plăti la ora lucrată.
Nu sunt foarte multe tool-uri de care ai nevoie, în acest caz, la tot ce vei avea nevoie ți se va da acces de la firma cu care vei lucra.

 

5. Cursuri online

Dacă ai un hobby sau o expertiză, ai posibilitatea oricând să-i înveți pe alții să facă efectiv ceva care poate fi important pentru ei. Ca să faci un curs online, nu trebuie să fii cel mai bun expert din domeniul respectiv, ci să ajuți realmente oamenii să ajungă la un rezultat dorit.

Pentru unii poate să fie faptul că fac o anumită sumă lunară dintr-un anumit domeniu, pentru alții că pot să realizeze un produs handmade foarte specific sau orice altceva . 
Partea bună a cursurilor online este că sunt într-adevăr afaceri care necesită investiții relativ mici, dar care sunt profitabile încă de la început.

De exemplu, dacă vei dori să lansezi pe modelul Hobby2Profit poți reuși lejer să încasezi din prima lansare peste 2.000 de euro.
Materia cursului o faci o dată, dar de sigur ulterior poți îmbunătăți diferite aspecte dacă tu consideri că asta te ajută.

Dar e o sursă de venit care îți cere câteva ore pe zi și te poate ajuta să ieși din postura de angajat și să ai veniturile tale în propriile mâini, dacă asta e ceea ce îți dorești.
Dacă dorești să pui bazele unei astfel de afaceri, bazate pe cursuri te putem ajuta!

Apasă aici pentru a afla mai multe detalii.

 

6. Creator de plannere, cărți de colorat și alte materiale printabile digitale

Deși nu este foarte populară această activitate, există posibilitatea ca tu să creezi produse digitale de tipul agendelor, cărților de colorat și alte materiale, pe care le poți vinde ulterior pe platforme, cum ar fi etsy și să câștigi din asta.

Avantajul este că lucrezi o singură dată la materiale și la tot ce înseamnă descrieri, SEO și altele, dar apoi primești bani continuu din activitatea ta.
Ce este însă bine de știut, este că de regulă ai nevoie de un volum destul de mare de vânzări, ceea ce este foarte posibil să nu reușești din prima, dar trebuie totuși să ținem cont că nu este imposibil.
Doar că sugerăm o foarte bună planificare a veniturilor și cheltuielilor pe care le vei avea pe următoarele luni, dacă vrei să faci o schimbare bruscă, de tipul renunț la un job și încep full time această activitate. 

 

Sfaturi utile pentru demarare unei afaceri profitabile pentru incepatori

 

Pentru a începe o afacere profitabilă, este bine să te gândești la următoarele lucruri, și anume: 

 

  1. Este bine să îți asumi riscuri, dar nu să o faci inutil. Atunci când începi o afacere, nu ai siguranța că vei reuși. Așadar, este bine să ai economii în echivalentul cheltuielilor tale șu ale afacerii pe 6 luni, pentru a te știi asigurat atunci când începi.

    Nu toată lumea reușește din prima să facă o afacere profitabilă, și este bine să ții cont de asta, înainte să faci alegeri importante în viața ta.
  2. Folosește social media pentru a urmări grupurile de antreprenori care activează în domeniul tău, dar și grupurile de consumatori ai serviciului sau produsului tău. Comunică cu oamenii și află ce doresc.

    Ca să poți face o cercetare de piață mai amănunțită, poți oferi un chestionar pe care să îl completeze cât mai multă lume interesată de ce ai tu de oferit.
  3. Prioritatea ta nr 1 va trebui să fie experiența clientului cu serviciul sau produsul tău.
  4. Ia în serios marketing-ul. De cele mai multe ori el face diferența dintre succes și eșec. Dar nu poate înlocui calitatea produsului sau serviciului tău.
  5. Nu te teme să faci cursuri prin care să te educi să conduci afacerea ta mai bine. Va fi nevoie să te dezvolți continuu, dacă dorești ca și afacerea ta să crească în continuu.
  6. Încearcă să menții costurile sub control și achiziționează programe doar dacă sunt necesare. Atâta timp cât acele programe vor aduce beneficii reale, este super ok.

    În concluzie, cel mai important lucru atunci când începi o afacere online este să fii prevăzător. Cu cât reușești să menții o atitudine motivată, dar și precaută, cu atât îți mărești șansele de succes. 

    Și oricât de nou pare totul, chiar ai oportunitatea de a crea o afacere de la 0 care să fie profitabilă. Doar asigură-te că îți faci temele de acasă înainte și ai încredere în tine!

Alătură-te comunității eduKiwi!

Despre Autor

Doru Pelivan

Am ajutat peste 300 de autori din diverse domenii, de la dezvoltare personală, business, până la fitness și psihologie să-și promoveze cu succes produsele educaționale. Acum te pot ajuta și pe tine!