Ce este NFT și ce înseamnă

Sursă foto: economictimes

 

Lumea trăiește o revoluție. Una digitală. O revoluție a NFT-urilor. 

          Apărute prin 2014, dar cunoscând popularitatea prin 2021, când tranzacțiile cu NFT-uri au explodat, un adevărat boom având loc anul trecut. Piese unice de artă care transmit mesaje complexe, dar sugestive, despre lumea în care trăim. În acest mod se traduc NFT-urile.

 Auzi sau citești despre NFT-uri și vrei să afli ce sunt și la ce folosesc. Este firesc, în special dacă printre discuțiile despre acestea, unul din subiectele principale se referă la modalitățile prin care se fac bani cu ajutorul NFT-urilor. Mai multe celebrități își afișează pe rețelele de socializare propriile NFT-uri. Branduri, precum Nike, Adidas, își construiesc și lansează adevărate colecții de NFT-uri. 

              Cum ar putea astfel de informații să nu-ți suscite interesul? 

                   Pentru o mai ușoară înțelegere a acestui termen, să ne gândim la o comparație între Bitcoin și NFT. Bitcoin are în vedere un tip de monedă digitală (criptomonedă), în timp ce NFT-urile se referă la obiecte digitale de colecție.

                 Există această posibilitate uluitoare, de a cumpăra pe internet, o operă de artă digitală, de multe ori, la prețuri cumva rezonabile, iar urmare achiziției, primești un token unic (NFT) care îți oferă autoritate și proprietate asupra bunului cumpărat.                   

             Este o lume digitală, complexă și fascinantă, pe care trebuie să o înțelegi perfect pentru a avea oportunitatea de a face parte din ea. 

            Așadar, descoperă în acest articol, ce sunt nft-urile, ce reprezintă, cum le poți crea, vinde și cumpăra, la ce folosesc, dar și care sunt riscurile tranzacțiilor cu acestea. Este o lume dinamică, într-o continuă schimbare și care evoluează pe zi ce trece.

 

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.
 • Ce înseamnă NFT-urile?

Sursă foto: bloomberg

         Cu siguranță te întrebi ce înseamnă NFT? Ei bine, acesta este un token non-fungibil, care certifică și garantează dreptul de proprietate și autenticitate asupra bunurilor digitale, care nu există fizic, ci în rețeaua blockchain. Tokenul este dovada accesului posesorului la un bun digital. 

            Non-fungibil înseamnă unicitatea bunului digital, adică sunt active ce nu pot fi înlocuite cu altele similare. 

         Un exemplu concret de NFT este primul SMS din istorie, vândut de către Vodafone, anul trecut în luna decembrie, mesaj transmis prin această rețea în 1992 de către un angajat al companiei, și care conținea o urare specifică de Crăciun.

NFT vs Active Fungibile. Activele fungibile au caracteristice identice. Sunt interschimbabile. Un exemplu de activ fungibil: banii sau criptomonedele. 

        Pentru a înțelege mai ușor ce înseamnă nft, să ne gândim la deosebirea dintre nft și criptomonede.

          Criptomoneda (moneda digitală) este folosită pentru toate tranzacțiile care au loc în rețeaua blockchain. Pot fi cumpărate sau convertite în valută fizică prin băncile care acceptă monede digitale la retragere. În timp ce un NFT este un token unic imposibil de înlocuit sau replicat. Poate fi cumpărat cu moneda digitală. 

         Fiecare NFT conține un set unic de date, motiv pentru care nu poate fi înlocuit cu altceva, fiindcă nu are cu ce. Este unic, precum o operă de artă. Probabil de aceea sunt atât de interesante și dorite. Pentru că sunt rare. Nu sunt precum banii, pe care îi poți schimba sau înlocui. 

         Așadar, NFT ce înseamnă? NFT-urile sunt precum operele de artă ale artiștilor faimoși, unice. Nu există o operă de artă care să se regăsească și la altcineva. Gândește-te la acei investitori care participă la licitațiile care au loc în lume. La fel se întâmplă și cu NFT-urile, doar că tranzacțiile au loc în mediul digital. Artiștii pot să-și vândă propriile creații la prețuri foarte mari. Pentru că sunt unice. 

       Mai jos poți vedea diferența dintre activele fungibile și nefungibile.

Sursa foto: capital

Utilitatea NFT-urilor

             Utilitatea NFT-urilor derivă în faptul că deținătorul beneficiază de unicitatea jetoanelor, printr-un certificat de autenticitate, ceea ce face imposibilă falsificarea. NFT-ul achiziționat se înregistrează ca proprietate unică.

        Cât despre drepturile de autor, persoana care achiziționează NFT-ul va avea drepturi de autor doar dacă îi sunt cedate de către autorul creației. 

1.1 Cum au apărut NFT-urile?

Sursă foto: Ledger Insights

         Au fost create din dorința de a sprijini artiștii digitali să-și vândă mult mai ușor operele de artă. Sunt investitori care plătesc zeci de milioane de dolari pentru NFT-uri, cu scop de a le vinde din nou la valori mult mai mari decât în momentul achiziției sau pentru a le adăuga colecțiilor. 

        Dacă în prezent, lumea NFT-urilor a cunoscut faima în domeniul artistic, evoluția acestora se îndreaptă și către alte domenii, având un potențial uriaș de revoluționare a acestora, de schimbare a modului în care privim și abordăm societatea, cel puțin asta susțin specialiștii.

 

1.2 Procesul de creare a unui NFT

Sursă foto: wealthofgeeks

 Vrei să lansezi un NFT? Va trebui să alegi una din următoarele tehnologii blockchain:

 • Ethereum. Cea mai folosită rețea pentru smart contract, acel cod despre care am vorbit mai sus;
 • Polygon. Caracteristici similare cu Ethereum;
 • Solana, o rețea blockchain cu o procesare mai rapidă. 

       Trebuie să verifici dacă rețeaua în care vrei să implementezi nft-uri, permite execuția acestor smart contracte.   

         Dacă ai decis să creezi un NFT, trebuie să verifici o serie de costuri, precum cel aferent creării contului, taxa Gas fees, care este un tip de recompensă pentru acele persoane ce pun la dispoziție rețeaua. 

         Și în cazul în care vrei să revinzi un NFT, ai de suportat unele taxe precum cea care implică autorizarea tranzacției, dar și taxa drepturilor de autor care se transferă la creator ori de câte ori are loc o tranzacție ce implică acel NFT. Este o taxă procentuală, care poate varia. 

 • Zitec, o companie de dezvoltare software, a creat Fabrica de NFT-uri, care își propune să sprijine persoanele fizice sau companiile să creeze și monetizeze propriile NFT-uri. Printre serviciile acestei fabrici se numără crearea de NFT-uri, prin dezvoltarea de smart contract pe rețea care digitalizează arta și te ajută să o monetizezi. Listare și vânzare NFT-uri, publicare, dar și multe alte servicii. 

     Un creator de nft-uri trebuie să înțeleagă foarte bine particularitățile platformelor pentru a o alege pe cea mai bună pentru el, dar și cum funcționează tehnologia blockchain, pentru dezvoltarea unui smart contract. Acest smart contract este de fapt un cod și face posibilă digitalizarea operei de artă și, mai târziu, transformarea în valoare.

 

 • Ce este un NFT și ce oportunități are?

Sursă foto: Alpha Informs

          Așadar, ce este un NFT? Acel jeton non-fungibil, identificat printr-un conținut unic de date ce nu pot fi schimbate și care trebuie să fie stocate pe blockchain, într-un soi de wallet digital. Așa cum spuneam mai sus, NFT-ul este unic, spre deosebire de bani sau criptomonede. 

         Achiziția unui NFT are loc în funcție de mai multe criterii: designul, valoarea, popularitatea creatorului etc.

       Cel mai frecvent blockchain utilizat pentru tranzacționarea NFT-urilor este Ethereum. 

       Ce este un blockchain? Așa cum reiese și din termenul tradus în limba română, este o înlănțuire cronologică de date. În acel cod (smart contract) se află metadatele, stocate în aceste blocuri de date. Aceste metadate sunt, de fapt, link către imaginea digitală a NFT-ului. Dacă este unul complex, cu un bloc uriaș de date, este necesar a fi stocată pe platforme externe. Dacă NFT-ul face parte dintr-un proiect mai mic, atunci, acesta poate fi stocat pe blockchain.

       Setul de date conținut de NFT este legat de imagini digitale, videoclipuri, avatare etc. Avantajele tranzacționării proprietarilor de NFT-uri sunt și obținerea biletelor la evenimente live/digitale, active fizice precum iahturi sau bani. 

            

De ce atrage atât de mult domeniul fascinant al NFT-urilor? Care e treaba cu nft?

     NFT-urile urmează procesul de tranzacționare precum în cazul criptomonedelor. Jetoanele non-fungibile pot valora mult mai mult decât în momentul achiziției, dacă studiezi cu atenție care ar fi momentul oportun de tranzacționare. Acel moment care ar putea fi cel mai bun pentru a investi în ceva unic. 

        Deci, ce este nft crypto? Deși există asemănări între nft-uri și criptomonede, utilizarea este complet diferită. NFT-urile sunt unice. Conțin acele informații stocate în acel smart contract (cod). 

Oportunități

       În momentul apariției lor, NFT-urile erau colecționabile, însă acum capătă noi valențe și utilități. 

      Folosite în domeniul jocurilor digitale, de către acele persoane pasionate de jocurile pe calculator, pătrundem în sfera NFT-uri play to earn, ceea ce înseamnă că pot fi folosite pentru a câștiga. Prin intermediul jocului, au șansa unor câștiguri mari. Despre ce este vorba? Jocuri care imită multe dintre cele clasice sau jocuri moderne, adaptate vremurilor în care trăim și care permit jucătorilor, crearea de conturi pe platformele specifice și de construire a unor alianțe. Sunt jocuri ce permit obținerea și tranzacționarea de nft-uri.

      Și în țara noastră există investitori în NFT-uri. De exemplu, compania de tehnologie Oveit a lansat o tehnologie care permite celor care organizează evenimente, lansarea de bilete NFT, care vin cu o serie de avantaje. Unul dintre acestea este reducerea posibilității de fraudă sau falsificare. 

          NFT-urile au început să-și dovedească utilitatea și în alte domenii, nu doar în cel artistic. Sunt branduri populare care intră în metavers (totalitatea aplicațiilor care au la bază NFT-urile). Sunt interesate de noi modalități de păstrare și interacțiune cu clienții fideli. Branduri cu mega reputație se gândesc cum să folosească propriile bunuri sau servicii care să-i ajute să-și păstreze clienții, dar să fie și un sprijin pentru aceștia în diferite situații. Chiar se duc spre posibilități de folosire a punctelor obținute de la un brand pentru achiziționarea unur bunuri și servicii de la alt brand preferat. Adică, acel caz în care nft-ul poate fi transformat într-unul interschimbabil. 

 • Motor de căutare NFT-uri ludo.com 

          Un motor de căutare al NFT-urilor, creat pentru a-i ajuta pe cei interesați de acest domeniu fantastic, cu posibilități de câștig. 

     Este o piață puțin cunoscută și prea puțin reglementată. Încă există suspiciuni, dar dacă vor intra în joc investitorii serioși, domeniul NFT-urilor va dobândi alte valențe. Este nevoie de educarea pieței, așa cum se întâmplă în cazul apariției de noi concepte în diferitele domenii. 

 • La ce ne folosesc NFT-urile?

Sursă foto: Forbes

     Tonul în afacerile cu nft-uri a fost dat de către vedetele străine, care produc sau dețin lucruri pentru care fanii plătesc. Interesul colecționarilor este stârnit de caracterul unic al nft-urilor. Faptul că nu pot fi replicate sau înlocuite. 

Cum sunt folosite NFT-urile?

     Dacă știi ce sunt NFT-urile și le înțelegi pe deplin, devii interesat de tranzacțiile cu acestea. Posibilități sunt nenumărate. Colecționarii de opere de artă și cei interesați de criptomonede sunt interesați și de nft-uri. Există persoane care își asigură existența din tranzacțiile cu nft-uri.

Cum pot fi folosite din punct de vedere al conținutului digital?

Artișii digitali creează conținut sub formă de nft pe care îl promovează, crescându-și pasiv venitul, având proprietate deplină și drepturi de autor asupra conținutului. Fiecare vânzarea a NFT-ului îi aduce un procent din tranzacție. 

Cum pot fi folosite NFT-urile în gaming?

Dezvoltatorii de jocuri sunt pătrunși de acest univers, creând jocuri în care poți cumpăra tot soiul de obiecte pe care le folosești pentru personajele tale, pregătite să lupte pentru tine. Le poți dezvolta calitățile și abilitățile pentru a te ajuta să obții mai ușor NFT-uri. 

Folosesc NFT-urile ca garanții sau investiții?

Te poți împrumuta garantând cu nft-urile pe care le deții. 

Ce influențează prețul unui NFT? 

 • Raritatea;
 • Utilitatea;
 • Istoricul;
 • Popularitatea creatorului.

Noi am dezvoltat cea mai mare platformă educațională pentru tinerii din clasele V-XII prin elemente de Gamification și NFT.

Dacă ești curios cum arată NFT-urile eduKiwi School și ce beneficii oferă membrilor, intră chiar acum pe pagina noastră!

Descoperă NFT-urile educației!

           NFT-urile pot avea și beneficii. De exemplu, pentru artiști, protejarea drepturilor de autor este foarte importantă, așa că un beneficiu major ar fi acesta. Un alt beneficiu este că prin transferul sau prin revânzarea NFT-urilor, creatorul primește un procent din tranzacție. De asemenea, autorul creației nu are nevoie de intermediari pentru a-și vinde opera.

 • Cum utilizezi arta digitală NFT?

Sursă foto: Carre d’Info

      Arta digitală NFT a fost primul domeniu în care NFT-urile și-au făcut apariția, dar din ce în ce mai multe domenii își deschid porțile spre această lume a viitorului, incertă, dar atrăgătoare. 

Cum putem folosi NFT-urile? 

 • Consideră NFT-ul ca activ virtual. Așa și este. Brandurile populare sau mai puțin populare își construiesc infrastructuri virtuale care oferă acces la produse în anumite condiții. 
 • Condiționarea accesului de deținerea de NFT-uri. Adică îți este permis accesul în diverse medii, dacă deții NFT.

 

  5. Cum cumperi și vinzi NFT-uri?

Sursă foto: crypto

      Te interesează să cumperi sau să vinzi propriile creații? Dacă ai răspuns afirmativ, este necesar să deții criptomonede pentru finanțarea tranzacțiilor cu NFT-uri și pentru a le stoca în siguranță.

Așadar, care sunt pașii?

 • Obținerea unui portofel de tip criptografic, care se poate prezenta sub forma unui dispozitiv fizic sau a unui software care permite stocare și transfer de bunuri digitale. Pentru tranzacțiile pe termen scurt sunt recomandate portofelele hardware. Există și varianta software a portofelului, pe care o poți instala direct pe dispozitivul pe care-l folosești. Deși sunt mai ușor de accesat și folosit, sunt mai predispuse la atacurile hackerilor spre deosebire de cele hardware care funcționează precum un usb sau o memorie externă, deci mult mai sigure pentru stocare.
 • Al doilea pas este achiziția de criptomonede. Sunt piețe care permit tranzacționarea de nft-uri cu metode tradiționale de plată, dar sunt altele care permit doar folosirea criptomonedelor, precum OpenSea, SuperRare. Cea mai folosită pentru tranzacțiile cu nft-uri este Ether (ETH), fiind moneda blockchain-ului Ethereum. Platformele de tranzacționarea permit cumpărarea acestora cu un card de credit sau cont bancar. 
 • Identificarea pieței potrivite pentru tine. Cea mai cunoscută este OpenSea, urmată de LooksRare. La ce trebuie să te gândești când alegi o piață? În primul rând la obiectivul pe care vrei să-l atingi. Vrei să lansezi mai multe NFT-uri în același timp sau vrei să le tranzacționezi individual? Atunci, este clar că în prima situație, piețele mari sunt recomandate. Nu uita să analizezi costurile fiecărei piețe. 
 • Acum este timpul să creezi un nft, proces care se mai numește și ‘minting’ și se referă la asocierea unui set de date cu un anumit activ sau obiect. Este absolut necesar să deții drepturile de autor pentru nft-ul pe care vrei să-l creezi. Altfel pot exista probleme de natură legală. Se încarcă fișierul asociat cu nft-ul tău și finalizezi tranzacția cu moneda blockchain-ului folosit. Ulterior, vei primi un certificat de înregistrare care conține informațiile privitoare la noul nft creat, ce îți va permite ulterior să-l păstrezi, vinzi etc.

NFT-ul se poate cumpăra direct sau să licitezi pentru el împreună cu alte persoane care-l vor. Proprietatea nft-ului se va transfera în portofelul tău, dacă oferta ta este plăcută vânzătorului. 

        Așadar, dacă intenționezi să creezi NFT-uri, respectă pașii de mai sus.

 

5.1 Riscurile tranzacționării de NFT-uri

Sursă foto: Wall-Street/NFT “Maimuța plictisită’’

Riscuri asociate tranzacțiilor cu NFT-uri

         Orice investiție implică și riscuri. De exemplu, în cazul unui NFT, există riscul ca după achiziție, interesul de tranzacționare să scadă, ceea ce înseamnă că și prețul NFT-ului poate și, mai mult ca sigur, va scădea. Dar dacă este cumpărat pentru a fi adăugat unei colecții, nu mai vorbim despre un risc privind prețul acestuia. Pentru că scopul investitorului este completarea unei colecții.

        Un alt risc este frauda, existând situații în care opere de artă s-au dovedit a fi false. 

      Putem spune că persoanele care tranzacționează nft-uri sunt curajoase, pentru că acceptă riscurile derivate din absența unui cadru legal care să reglementeze și să recunoască statutul juridic al acestei piețe. 

    Reglementarea NFT-urilor

        Deși valoarea pieței nft-urilor a ajuns la sfârșitul anului trecut la sume colosale, de ordinul miliardelor de dolari, încă nu există o reglementare din punct de vedere legal care să le ofere un statut juridic. La nivel european există câteva proiecte referitoare la reglementarea domeniului criptomonedelor, dar nu știm dacă acestea fac referire și la piața NFT-urilor. Neexistând reglementare, oportunitățile pot fi nelimitate pentru oricine, dar asta nu constituie un punct pozitiv.

               

      6.Exemple de NFT-uri din România

 

Sursă foto: unsitedemuzică

     Piesa RACHETĂ a Deliei, este de fapt un NFT, fiind scoasă la licitație pe OpenSea. Nu este unic, dar e în serie limitată. 

         Potrivit unor știri, chef Florin Dumitrescu era primul din țară care lansa un nft, urmat de actrița Ada Galeș. NFT-urile s-au extins în țara noastră și în domeniul business. Producătorul de vinuri din Iași, GRAMMA Wines a achiziționat 27 de NFT-uri din colecția ‘Strămoși’ lansată pe un startup de blockchain din Sibiu, și transformate în etichete fizice într-una dintre edițiile limitate de sticle de vin.

 

7.Concluzie

Sursă foto: The Washington Post

           Viitorul NFT-urilor este imprevizibil, dinamica pieței fiind uriașă. Posibilitățile sunt multiple. Domeniile pe care le cuprinde sunt din ce în ce mai multe. 

         Încă sunt la început de drum și nu știm ce se va întâmpla, dar un lucru este cert. Sunt din ce în ce mai cunoscute în străinătate, dar și în România încep să apară investitori. Motivul pentru care încă nu sunt tranzacționate precum în alte țări, sunt suspiciunile privind posibilitățile acestora. 

      Viitorul metaverse este asociat cu posibilitatea de reprezentare digitală al obiectelor fizice pe care le deține o persoană. 

 

De ce sunt importante NFT-urile?

         Pentru că pot fi folosite pentru obținerea schimburilor fizice pe piața digitală. Crearea și încărcarea NFT-ului te fac unic proprietar al bunului digital. Artiștii pot câștiga sume substanțiale pentru că fiecare tranzacție cu acea operă de artă le asigură un venit pasiv. 

           Lumea NFT-urilor se transformă într-o creație virtuală revoluționară. 

         O monedă a viitorului. Un mijloc prin care putem câștiga. Dacă înțelegem pe deplin cum funcționează.

Nenumărate companii au dezvoltat proiecte de investiții sau proiecte comunitare pe baza NFT-urilor.

Iar aici este un lucru important de menționat. Achiziția unui NFT nu reprezintă doar o investiție pe termen lung. Reprezintă susținerea și implicarea ta într-un proiect cu o utilitate reală.

Prin eduKiwi School facem o revoluție în educație. Iar oamenii care doresc să se implice alături de noi în această mișcare au ales să achiziționeze NFT-urile noastre.

Creăm o comunitate de valoare în jurul rețelei Elrond. O comunitate care susține educația.

Dacă vrei să-ți aduci aportul și să devii membru fondator în eduKiwi School, intră pe site și descoperă toate detaliile despre proiect.

Uite un proiect în care merită să investești! Intră aici!

Alătură-te comunității eduKiwi!