Cele mai bune carti de psihologie

TOP cele mai bune carti de psihologie

Ai observat că noi, oamenii, suntem diferiți: gândim, simțim și acționăm adesea în moduri complet opuse, crezând cu toată forța că procedăm corect? 

Pe măsură ce trece timpul începi să simți că trăiești din ce în ce mai conștient? Viața se vede diferit, iar ceea ce cândva te preocupa, acum pare să nu mai aibă nicio importanță?

Învățații vremurilor spuneau că „omul cât trăiește învață”… dar ce este mai valoros de învățat decât modul în care existăm noi înșine, adică psihologia umană.

Pentru a avea relații bune cu tine însuți și cu cei din jur nu ai nevoie de studii în domeniu. Este suficient să citești cele mai bune cărți de psihologie și astfel vei obține toate informațiile de care ai nevoie rapid, ușor și la îndemână!

În acest sens ți-am pregătit un top 20 carti de psihologie pe care ți le recomandăm cu mare drag, pentru o cunoaștere de sine mai bună și mai profundă.

Sigur, cea mai buna carte de psihologie este cea pe care nu o poți lăsa din mână… și în care autorul vorbește aceeași limbă cu tine. Din acest motiv topul va cuprinde lecturi ușoare, dar extrem de valoroase, care sigur te vor fascina!

Dar să nu o mai lungim… hai să vedem:

1. TOP 20 cele mai bune carti de psihologie pe care le-am citit vreodata

#1 STEPHANIE STAHL – VINDECAREA COPILULUI INTERIOR

Despre această carte am mai vorbit și în articolul cu top 30 cele mai bune cărți de dezvoltare personală. 

Deși în general există o oarecare diferență între cărțile de psihologie și cele de dezvoltare personală, aceasta reușește să facă față cu brio ambelor clase (categorii). 

Citind-o reușești să te dezvolți personal, să crești, să evoluezi, în timp ce înțelegi și cum funcționează psihologia umană, cum apar traumele, cum se înmagazinează acestea în subconștient și ajung să își facă de cap, inclusiv la vârsta adultă.

Introdu Adresa de E-mail și primești Mini-Cursul 20 de tehnici Gottman pentru a elimina suferințele din relația ta!

Este o carte minunată, care a reușit să schimbe viețile multor oameni de pe întregul glob. Exercițiile practice propuse au rolul de a vindeca rănile sufletești și a oferi resursele necesare pentru aflarea propriilor răspunsuri la cele mai grele și mai apăsătoare întrebări existențiale.

#2 PATRICE VAN EERSEL, CATHERINE MAILLARD – MĂ DOR STRĂMOȘII

Studiul Psihogenealogiei este unul tot mai popular în ultima perioadă. Prin intermediul acesteia tot mai mulți adulți reușesc să înțeleagă care este legătura psihologică profundă cu sângele. De ce se repetă anumite evenimente în neam? Cum de nevrozele și bolile strămoșilor sunt moștenite de nepoți? Cum se face că iubirile, dezamăgirile și revoltele părinților și bunicilor noștri ajung să ne afecteze și pe noi?

Răspunsul la aceste întrebări, precum și la multe altele este oferi de autori în cartea de față, prin intermediul unor interviuri realizate cu unii dintre cei mai importanți reprezentanți ai psihogenealogiei.

Relatările prezentate sunt extrem de plăcute și tind chiar să țină de domeniul anecdoticului.

În plus, cartea de față prezintă o nouă perspectivă din care poate fi privită lumea din jur. 

#3 DR. MENIS YOUSRY – DESCOPERĂ-ȚI AMINTIRILE ASCUNSE ȘI ADEVĂRATUL EU

Subiectul principal al cărților de psihologie este normal să fie trecutul. Copilăria este perioada din care ne aducem aminte cele mai puține lucruri, dar în care inconștientul și subconștientul înmagazinează cele mai multe informații care urmează să ne conducă pe noi, ca adulți.

Și, oare, este corect ca un adult să fie condus în viață de un creier de copil? Câte înțelegem în copilărie? Cât de clare sunt imaginile din capul nostru? Cât de rațională este lumea noastră? Prea puțin!

Cunoscând acest lucru ne putem întoarce înapoi, la amintirile emoționale care ne afectează din umbră, pentru a le vindeca.

Astfel, cartea de față reprezintă o invitație la introspecție… pentru oricine este dispus să lase garda jos și să accepte ceea ce iese la suprafață.

Doar acceptând trecutul ca atare putem ajunge să fim în armonie cu noi înșine și cu ce din jur!

#4 WILLARD F. HARLEY – NEVOILE LUI, NEVOILE EI

O carte de psihologie relațională, vândută în peste 2 milioane de exemplare în întreaga lume, „Nevoile lui, nevoile ei” reprezintă o lectură intensă, menită să te ajute să faci pace atât cu bărbatul, cât și cu femeia din tine, pentru ca mai apoi să poți dezvolta relații de cuplu durabile și de succes.

Este o carte pe care merită să o citești în liniște, atunci când ești în căutare de răspunsuri. De asemenea, pentru acele momente în care nu înțelegi ce se întâmplă în relația ta, când nu ești sigur de acțiunile tale sau ale partenerului, ea vine ca un balsam. 

Activitățile recomandate vă vor ajuta pe amândoi să evaluați corect situațiile și să găsiți cele mai bune soluții pentru succesul relației. 

În plus, capitolele cărții urmăresc atât perspectivele feminine, cât și pe acelea masculine, alături de nevoile fiecăruia.

#5 JOHANN HARI – LEGĂTURI PIERDUTE. CAUZE REALE ALE DEPRESIEI ȘI SOLUȚII SURPRINZĂTOARE

O carte minunată, care completează perfect titlurile mai sus amintite. Pornind de la amintirile copilăriei, adăugând în ecuație depresiile acelei perioade, ajunge până la abordarea uneia dintre cele mai comune tulburări ale secolului: depresia.

Stresul, grijile pronunțate și lipsa educației emoționale a părinților determină apariția stărilor depresive și anxioase în rândul tot mai multor adulți și adolescenți. 

Dar ce se face responsabil de apariția depresiei și a anxietății? Cum pot fi acestea tratate? Cum poți trăi o viață normală după depresie? 

Dacă și tu ți-ai pus vreodată aceste întrebări, atunci lectura de față este exact ceea de ce ai nevoie. Aceasta este o lucrare foarte bine scrisă, ce se depărtează de ipotezele izolate ale profesioniștilor din domeniile socio-umane și care înglobează foarte multe concluzii personale, extrem de valide, exprimate într-un mod foarte accesibil.

#6 MARK WOLYNN – POVESTEA TA A ÎNCEPUT DEMULT

Pentru a rămâne în sfera Psihogenealogiei, cartea „Povestea ta a început demult” te învață cum poți să îți vindeci traumele familiale, odată ce le-ai identificat. În fond, aceasta reprezintă o introspecție în traumele familiale, precum și un ghid practic în înțelegerea și vindecarea acestora.

Uneori nu este suficient să vezi problema. Ai nevoie de ajutor pentru a o soluționa. Iar când vine vorba despre problemele emoționale, cea mai bună modalitate de soluționare rămâne vindecarea,

Această carte e bine să fie citită cu creionul în mână, întrucât vei simți nevoia să faci multe notițe, indubitabil! 

Mai mult, ea nu se dorește a fi un panaceu universal pentru toate traumele suferite, ci, mai curând un catalizator care să îți ofere șansa de a-ți dezvolta capacitatea de a privi în perspectivă spre acele tipare transgeneraționale care te conduc.

#7 DR. DANIEL G. AMEN, TANA AMEN – PUTEREA CREIERULUI

Rațiunea, emoțiile și, până la urmă întreaga noastră existență își desfășoară toate luptele în creier. Acțiunile de fiecare zi și sănătatea sunt influențate tot de deciziile creierului. Acestea fiind spuse, nu ar fi bine să ne putem transforma creierul într-un prieten de nădejde? Într-un aliat?

Sigur, iar acest lucru este posibil. Daniel și Tana Amen ne propun, în cartea lor „Puterea Creierului” o serie de exerciții menite să ne ajute să creștem puterea personală, să luăm decizii mai bune și să avem mai multă energie.

Lucrând cu creierul nostru, hrănindu-l cu gânduri și emoții pozitive putem avea o viață mai bună, o stare generală de sănătate prielnică și relații pozitive cu cei din jur!

#8 GERARD APFELDORFER – ARTA DE A CULTIVA RELAȚII DURABILE

Suntem ființe sociale, iar acest lucru ne determină să vrem să fim înconjurați de oameni. Dar ce facem atunci când relațiile pe care le dezvoltăm cu oamenii din jurul nostru nu sunt benefice? Atunci când atragem doar persoane toxice ori, dimpotrivă, suntem noi înșine persoane toxice pentru cei din jur?

„Arta de a cultiva relații durabile” este un ghid practic pentru cei ce nu reușesc să se angajeze într-o relație amoroasă de durată, ori armonioasă, pentru cei ce își doresc să își poată face mai ușor prieteni, pentru cei ce au conflicte la muncă… și pentru toți cei ce vor să se înțeleagă mai bine cu cei cu care intră în contact. 

#9 ERIC R. KANDEL – MINTE TULBURATĂ

O carte diferită în care autorul își propune să explice tot ce se află în spatele tulburărilor mintale. Cu ajutorul relatărilor personale și de natură istorică, acesta reușește să explice într-un mod foarte pertinent lucruri din domeniul neuroștiinței.

În fond, aceasta este o carte fascinantă prin intermediul căreia cititorul află care este interacțiunea dintre factorii de mediu și predispoziția genetică, atunci când vine vorba despre tulburările de comportament. 

Beneficiile acestei lecturi sunt multiple. Pe de-o parte putem să înțelegem ce spun tulburările noastre despre noi înșine dar, pe de altă parte, prin prisma ei putem ajunge să empatizăm mult mai ușor cu persoanele care au o gândire diferită, trecând peste tendința imediată, instinctivă, de a-i respinge ori de a-i stigmatiza.

#10 MOUSSA NABATI – COPILUL INTERIOR

Un nou volum în care ne întoarcem la copilul interior. De data aceasta perspectiva este puțin diferită. Cazurile clinice prezentate în carte au rolul de a-ți arăta cum suferința ta nu este cu adevărat a adultului, cât este a copilului din tine.

Mai mult, prin intermediul exemplelor și a exercițiilor înveți să faci pace cu trecutul, cu toate suferințele pe care le-ai îndurat, pentru a avea o viață armonioasă.

În felul acesta vei învăța să trăiești la potențial maxim, dobândind puterea de a-i ajuta și influența și pe ceilalți să o facă!

#11 LISE BOURBEAU – ASCULTĂ-ȚI CORPUL, PRIETENUL TĂU CEL MAI BUN!

Autoarea besteller-urilor „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” și „Corpul tău spune: Iubește-te!” aduce acum cititorilor un nou volum foarte bine apreciat de publicul canadian și de pretudindeni. Este vorba despre „Ascultă-ți corpul, prietenul tău cel mai bun!”.

Citind această carte vei afla care este relația dintre gânduri și bolile pe care le dezvoltăm. De asemenea, vei învăța despre cauza ascunsă a accidentelor, decriptând totodată mesajul transmis de corp în momentul în care ne îmbolnăvim.

Așadar, dacă vrei să scapi de anumite obiceiuri nesănătoase, precum și să înțelegi cauzele emoționale ale bolilor, atunci aceasta este o lectură pe cinste care cu siguranță îți va aduce multe beneficii!

#12 JOE DISPENZA – DISTRUGE-ȚI OBICEIURILE NOCIVE!

O carte din care vei învăța cum să devii stăpân pe propriile acțiuni și gânduri, încetând, totodată, să te mai victimizezi. Circumstanțele sunt produse de acțiuni și gânduri, așa că influențându-le pe acestea din urmă îți vei putea influența și „norocul” în viață.

În fond, Joe Dispenza propune cititorului un excepțional ghid de transformare individuală, acționând atât la nivelul minții cât și al trupului și sufletului.

Genetica poate avea un cuvânt greu de spus în viața emoțională, intelectuală și fizică a unui om, însă ea nu este totul. Ea poate fi ușor modificată dacă ai instrumentele potrivite… iar ce face autorul în acest volum este tocmai să îți ofere aceste instrumente!

#13 JEAN-CHARLES BOUCHOUX – RANA DE ABANDON

O altă problemă psihologică extrem de comună (poate mai comună decât ne-am imagina) este frica de abandon. Ea se află în topul problemelor psihologice dezvoltate în copilărie, ca urmare a unor traume neintegrate.

Eșecurile au puterea de a te controla atâta timp cât vei permite altora să îți controleze viața, proiectând asupra ta angoasele și supărările personale. În felul acesta uiți cine ești și te afunzi într-o stare de tristețe care nici nu îți aparține!

Această carte profundă te ajută să te întorci în trecut și să înțelegi că lucrurile stricate nu trebuie înlocuite sau abandonate, ci trebuie reparate. Cum? Te invață autorul!

#14 MIHALY CSIKSZENTMIHALYI – FLUX. PSIHOLOGIA FERICIRII

Prin această carte autorul prezintă rezultatele cercetărilor sale cu privire la „experiența optimală”. Astfel, conform acestuia, o trăire este cu adevărat satisfăcătoare numai atunci când se află în prezența unei stări a conștiinței pe care o numește „flux”. În această stare oamenii resimt un puternic sentiment de împlinire, bucurie și creativitate. 

Pornind de la aceste descoperiri, Csikszentmihalyi își învață cititorii cum să dobândească adevărata fericire prin ordonarea informației în conștiință.

#15 MIOARA ȚÂRULESCU – GHID DE SUPRAVIEȚUIRE MENTALĂ

O carte de mare actualitate, scrisă în contextul crizei actuale, generată de pandemia de COVID-19. 

Prin intermediul acesteia, autoarea reușește să se apropie foarte mult de cei ce se confruntă cu frici, frustrări și senzații de anxietate, ca urmare a situației exterioare. Ea propune  o serie de strategii facile de stingere a acestor sentimente nefaste, indiferent că tu (cititorul) ești cel ce le experimentează, ori că îți dorești să îi ajuți pe cei din jurul tău să le depășească.

#16 GERARD COLLIGNON, PASCAL LEGRAND, JOHN PARR – LIMBAJUL PERSONALITĂȚII

Aceasta este poate una din cele mai bune cărți de psihologie, putând fi cu ușurință considerată drept cheie de referință pentru Modelul Procesului de Comunicare (PCM), dar și pentru aplicarea modelului în coaching.

Tipurile de personalitate sunt explicate foarte clar, iar pentru fiecare tip în parte autorii propun dialoguri exacte menite să îi ajute pe cititori să identifice tipologia personalității și să aplice acest model. 

Cu siguranță vei extrage informații extrem de valoroase, care îți vor schimba modul în care te raportezi la tine însuți și la cei din jur.

#17 PETER HOLLINS – MODELE MENTALE

Această carte se adresează în primul rând celor ce simt că au probleme în ce privește productivitatea. Astfel, Peter Hollins propune 30 de modele mentale menite să ajute cititorul să își reorganizeze întreaga activitate, odată cu întreaga viață.

Dar poate că te întrebi ce este acela un model mental?

Ei bine, acesta este un tipar care are ca rol atragerea atenției asupra elementelor importante situaționale. El definește contextul, fondul și direcția. El explică modul în care poți înțelege anumite lucruri chiar și atunci când nu ai experiențele necesare. 

Mai mult, cartea de față te învață să înțelegi situațiile cu care te confrunți, ajutându-te să prevezi rezultatele pe care acestea le pot genera în viitor. În felul acesta reușești să îți îmbunătățești stilul de viață, atingând liniștea dorită.

#18 HENRIK FEXEUS – ARTA DE A CITI GÂNDURILE

Psihologia aplicată ne învață că este posibil să citești gândurile altora dacă ai la îndemână instrumentele mentale necesare. În felul acesta reușești să influențezi atât sentimentele, cât și acțiunile persoanelor cu care intri în contact.

Cartea este elaborată în baza experiențelor autorului – expert în comunicare, NLP și hipnoză.

În fond, această carte te ajută să înțelegi ce simt și ce intenții au cei din fața ta, atunci când cuvintele nu sunt suficiente. Interpretarea limbajului corpului  te poate ajuta să fii mult mai eficient în dezvoltarea relațiilor, de orice natură.

#19 ALFRED ADLER – ÎNȚELEGEREA VIEȚII

Când vorbești despre cărți de psihologie, de cele mai multe ori îți vin în minte trei autori: Freud, Jung și Adler – de altfel cei mai importanți psihoterapeuți moderni. Totuși, spre deosebire de primii doi, Adler se bucură de mai multă popularitate în rândul publicului general, prin prisma faptului că este fondatorul școlii de psihologie individuală, ceva mai ușor de înțeles decât psihanaliza freudiană.

Astfel, volumul de față abordează subiecte de interes general, precum lupta pentru atingerea unui scop, modul în care se exercită influența parentală în viața indivizilor, ordinea nașterii, explorarea amintirilor din copilărie, logica particulară, ș.a.

De asemenea, pentru cei ce doresc să exploreze mai profund noțiunile de conștient și inconștient, alături de cele mai importante complexe (de superioritate și inferioritate) aceasta se va dovedi o lectură de neignorat.

#20 DANIEL GOLEMAN – INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ

Una din cele mai populare cărți de psihologie, „Inteligența Emoțională” a lui Daniel Goleman explică foarte clar modul în care funcționează creierul, pornind de la evoluția acestuia.

Pornind de la rezultatele obținute în urma cercetării creierului, autorul explică modul în care binecunoscutul concept de coeficient de inteligență (IQ) nu mai este suficient pentru a determina „valoarea” individuală. În acest sens el propune un termen nou, respectiv pe cel de „inteligență emoțională”.

Omul nu este definit doar de rațiune, de gândire… ci și de cât de bine reacționează în situațiile limită, cât de profund interacționează cu ceilalți și de cum își înțelege propriile emoții. 

Vestea bună pe care ne-o da Goleman este că inteligența emoțională poate fi dezvoltată și după perioada copilăriei. 

Cum? 

Veți afla citind cartea!

2. Cea mai buna carte de psihologie care mi-a schimbat viata

O carte de psihologie care a schimbat multe vieți este PERSONALITATE ALFA a lui Pera Novacovici.

Această carte excepțională ascunde multe informații extrem de valoroase care te vor ajuta pe toate planurile. Pornind de la soluționarea problemelor fizice (legate de greutate și de procrastinare când vine vorba despre adoptarea unui stil de viață sănătos) și până la rezolvarea problemelor relaționale.

Citind această carte vei învăța cum să îți folosești mai bine capacitățile mentale astfel încât să fii mai productiv și mai eficient. Totodată, vei deborda de entuziasm și vei vedea lumea mult mai roz decât acum.

Nici domeniul social nu este ignorat: vei avea mai mulți prieteni și vei dezvolta relații durabile, de calitate.

În final, cartea te ajută și în plan financiar. Sfaturile și exercițiile te vor ajuta să fii mai cumpătat și să ai altă relație cu banii.

Ce să mai?! O carte exhaustivă care este gândită din start să te ajute să îți schimbi viața, să transformi tot ce este acum prezent în ea… în ceva mult mai bun… și să fii fericit!

Poți comanda cartea Personalitate Alfa – Descoperă comoara ascunsă din tine aici.

În final te invit să lași un comentariu în care să îmi spui care este cea mai bună carte de psihologie pe care ai citit-o vreodată.

Introdu Adresa de E-mail și primești Mini-Cursul 20 de tehnici Gottman pentru a elimina suferințele din relația ta!

Despre Autor

Novacovici Pera

Am folosit un model de business online ca să-mi fac loc în peisajul românesc. În scurt timp (10 ani) am devenit cel mai citit psiholog și autor de dezvoltare personală din România.

În perioada 1-5 Septembrie suntem offline!
Salutare!
Echipa eduKiwi pleacă în teambuilding la mare în perioada 1-5 septembrie!
De aceea, vom procesa orice înscriere/cerere după 6 septembrie. Revenim atunci la butoane, odihniți și gata să aducem Educația în România la cu totul alt nivel 💙
Mulțumim că ești cu noi și ne reauzim în curând!
#kiwiteam