TOP 20 cele mai bune carti de psihologie
Ai observat că noi, oamenii, suntem diferiți: gândim, simțim și acționăm adesea în moduri complet opuse, crezând cu toată forța că procedăm corect?
Pe măsură ce trece timpul începi să simți că trăiești din ce în ce mai conștient? Viața se vede diferit, iar ceea ce cândva te preocupa, acum pare să nu mai aibă nicio importanță?
Învățații vremurilor spuneau că „omul cât trăiește învață”… dar ce este mai valoros de învățat decât modul în care existăm noi înșine, adică psihologia umană.
Pentru a avea relații bune cu tine însuți și cu cei din jur nu ai nevoie de studii în domeniu. Este suficient să citești cele mai bune cărți de psihologie și astfel vei obține toate informațiile de care ai nevoie rapid, ușor și la îndemână!
În acest sens ți-am pregătit un top 20 carti de psihologie pe care ți le recomandăm cu mare drag, pentru o cunoaștere de sine mai bună și mai profundă.
Sigur, cea mai buna carte de psihologie este cea pe care nu o poți lăsa din mână… și în care autorul vorbește aceeași limbă cu tine. Din acest motiv topul va cuprinde lecturi ușoare, dar extrem de valoroase, care sigur te vor fascina!
Dar să nu o mai lungim… hai să vedem:
1. TOP 20 cele mai bune carti de psihologie pe care le-am citit vreodata
#1 STEPHANIE STAHL – VINDECAREA COPILULUI INTERIOR
Despre această carte am mai vorbit și în articolul cu top 30 cele mai bune cărți de dezvoltare personală.
Deși în general există o oarecare diferență între cărțile de psihologie și cele de dezvoltare personală, aceasta reușește să facă față cu brio ambelor clase (categorii).
Citind-o reușești să te dezvolți personal, să crești, să evoluezi, în timp ce înțelegi și cum funcționează psihologia umană, cum apar traumele, cum se înmagazinează acestea în subconștient și ajung să își facă de cap, inclusiv la vârsta adultă.
Este o carte minunată, care a reușit să schimbe viețile multor oameni de pe întregul glob. Exercițiile practice propuse au rolul de a vindeca rănile sufletești și a oferi resursele necesare pentru aflarea propriilor răspunsuri la cele mai grele și mai apăsătoare întrebări existențiale.
#2 PATRICE VAN EERSEL, CATHERINE MAILLARD – MĂ DOR STRĂMOȘII
Studiul Psihogenealogiei este unul tot mai popular în ultima perioadă. Prin intermediul acesteia tot mai mulți adulți reușesc să înțeleagă care este legătura psihologică profundă cu sângele. De ce se repetă anumite evenimente în neam? Cum de nevrozele și bolile strămoșilor sunt moștenite de nepoți? Cum se face că iubirile, dezamăgirile și revoltele părinților și bunicilor noștri ajung să ne afecteze și pe noi?
Răspunsul la aceste întrebări, precum și la multe altele este oferi de autori în cartea de față, prin intermediul unor interviuri realizate cu unii dintre cei mai importanți reprezentanți ai psihogenealogiei.
Relatările prezentate sunt extrem de plăcute și tind chiar să țină de domeniul anecdoticului.
În plus, cartea de față prezintă o nouă perspectivă din care poate fi privită lumea din jur.
#3 DR. MENIS YOUSRY – DESCOPERĂ-ȚI AMINTIRILE ASCUNSE ȘI ADEVĂRATUL EU
Subiectul principal al cărților de psihologie este normal să fie trecutul. Copilăria este perioada din care ne aducem aminte cele mai puține lucruri, dar în care inconștientul și subconștientul înmagazinează cele mai multe informații care urmează să ne conducă pe noi, ca adulți.
Și, oare, este corect ca un adult să fie condus în viață de un creier de copil? Câte înțelegem în copilărie? Cât de clare sunt imaginile din capul nostru? Cât de rațională este lumea noastră? Prea puțin!
Cunoscând acest lucru ne putem întoarce înapoi, la amintirile emoționale care ne afectează din umbră, pentru a le vindeca.
Astfel, cartea de față reprezintă o invitație la introspecție… pentru oricine este dispus să lase garda jos și să accepte ceea ce iese la suprafață.
Doar acceptând trecutul ca atare putem ajunge să fim în armonie cu noi înșine și cu ce din jur!
#4 WILLARD F. HARLEY – NEVOILE LUI, NEVOILE EI
O carte de psihologie relațională, vândută în peste 2 milioane de exemplare în întreaga lume, „Nevoile lui, nevoile ei” reprezintă o lectură intensă, menită să te ajute să faci pace atât cu bărbatul, cât și cu femeia din tine, pentru ca mai apoi să poți dezvolta relații de cuplu durabile și de succes.
Este o carte pe care merită să o citești în liniște, atunci când ești în căutare de răspunsuri. De asemenea, pentru acele momente în care nu înțelegi ce se întâmplă în relația ta, când nu ești sigur de acțiunile tale sau ale partenerului, ea vine ca un balsam.
Activitățile recomandate vă vor ajuta pe amândoi să evaluați corect situațiile și să găsiți cele mai bune soluții pentru succesul relației.
În plus, capitolele cărții urmăresc atât perspectivele feminine, cât și pe acelea masculine, alături de nevoile fiecăruia.
#5 JOHANN HARI – LEGĂTURI PIERDUTE. CAUZE REALE ALE DEPRESIEI ȘI SOLUȚII SURPRINZĂTOARE
O carte minunată, care completează perfect titlurile mai sus amintite. Pornind de la amintirile copilăriei, adăugând în ecuație depresiile acelei perioade, ajunge până la abordarea uneia dintre cele mai comune tulburări ale secolului: depresia.
Stresul, grijile pronunțate și lipsa educației emoționale a părinților determină apariția stărilor depresive și anxioase în rândul tot mai multor adulți și adolescenți.
Dar ce se face responsabil de apariția depresiei și a anxietății? Cum pot fi acestea tratate? Cum poți trăi o viață normală după depresie?
Dacă și tu ți-ai pus vreodată aceste întrebări, atunci lectura de față este exact ceea de ce ai nevoie. Aceasta este o lucrare foarte bine scrisă, ce se depărtează de ipotezele izolate ale profesioniștilor din domeniile socio-umane și care înglobează foarte multe concluzii personale, extrem de valide, exprimate într-un mod foarte accesibil.
#6 MARK WOLYNN – POVESTEA TA A ÎNCEPUT DEMULT
Pentru a rămâne în sfera Psihogenealogiei, cartea „Povestea ta a început demult” te învață cum poți să îți vindeci traumele familiale, odată ce le-ai identificat. În fond, aceasta reprezintă o introspecție în traumele familiale, precum și un ghid practic în înțelegerea și vindecarea acestora.
Uneori nu este suficient să vezi problema. Ai nevoie de ajutor pentru a o soluționa. Iar când vine vorba despre problemele emoționale, cea mai bună modalitate de soluționare rămâne vindecarea,
Această carte e bine să fie citită cu creionul în mână, întrucât vei simți nevoia să faci multe notițe, indubitabil!
Mai mult, ea nu se dorește a fi un panaceu universal pentru toate traumele suferite, ci, mai curând un catalizator care să îți ofere șansa de a-ți dezvolta capacitatea de a privi în perspectivă spre acele tipare transgeneraționale care te conduc.
#7 DR. DANIEL G. AMEN, TANA AMEN – PUTEREA CREIERULUI
Rațiunea, emoțiile și, până la urmă întreaga noastră existență își desfășoară toate luptele în creier. Acțiunile de fiecare zi și sănătatea sunt influențate tot de deciziile creierului. Acestea fiind spuse, nu ar fi bine să ne putem transforma creierul într-un prieten de nădejde? Într-un aliat?
Sigur, iar acest lucru este posibil. Daniel și Tana Amen ne propun, în cartea lor „Puterea Creierului” o serie de exerciții menite să ne ajute să creștem puterea personală, să luăm decizii mai bune și să avem mai multă energie.
Lucrând cu creierul nostru, hrănindu-l cu gânduri și emoții pozitive putem avea o viață mai bună, o stare generală de sănătate prielnică și relații pozitive cu cei din jur!
#8 GERARD APFELDORFER – ARTA DE A CULTIVA RELAȚII DURABILE
Suntem ființe sociale, iar acest lucru ne determină să vrem să fim înconjurați de oameni. Dar ce facem atunci când relațiile pe care le dezvoltăm cu oamenii din jurul nostru nu sunt benefice? Atunci când atragem doar persoane toxice ori, dimpotrivă, suntem noi înșine persoane toxice pentru cei din jur?
„Arta de a cultiva relații durabile” este un ghid practic pentru cei ce nu reușesc să se angajeze într-o relație amoroasă de durată, ori armonioasă, pentru cei ce își doresc să își poată face mai ușor prieteni, pentru cei ce au conflicte la muncă… și pentru toți cei ce vor să se înțeleagă mai bine cu cei cu care intră în contact.
#9 ERIC R. KANDEL – MINTE TULBURATĂ
O carte diferită în care autorul își propune să explice tot ce se află în spatele tulburărilor mintale. Cu ajutorul relatărilor personale și de natură istorică, acesta reușește să explice într-un mod foarte pertinent lucruri din domeniul neuroștiinței.
În fond, aceasta este o carte fascinantă prin intermediul căreia cititorul află care este interacțiunea dintre factorii de mediu și predispoziția genetică, atunci când vine vorba despre tulburările de comportament.
Beneficiile acestei lecturi sunt multiple. Pe de-o parte putem să înțelegem ce spun tulburările noastre despre noi înșine dar, pe de altă parte, prin prisma ei putem ajunge să empatizăm mult mai ușor cu persoanele care au o gândire diferită, trecând peste tendința imediată, instinctivă, de a-i respinge ori de a-i stigmatiza.
#10 MOUSSA NABATI – COPILUL INTERIOR
Un nou volum în care ne întoarcem la copilul interior. De data aceasta perspectiva este puțin diferită. Cazurile clinice prezentate în carte au rolul de a-ți arăta cum suferința ta nu este cu adevărat a adultului, cât este a copilului din tine.
Mai mult, prin intermediul exemplelor și a exercițiilor înveți să faci pace cu trecutul, cu toate suferințele pe care le-ai îndurat, pentru a avea o viață armonioasă.
În felul acesta vei învăța să trăiești la potențial maxim, dobândind puterea de a-i ajuta și influența și pe ceilalți să o facă!
#11 LISE BOURBEAU – ASCULTĂ-ȚI CORPUL, PRIETENUL TĂU CEL MAI BUN!
Autoarea besteller-urilor „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” și „Corpul tău spune: Iubește-te!” aduce acum cititorilor un nou volum foarte bine apreciat de publicul canadian și de pretudindeni. Este vorba despre „Ascultă-ți corpul, prietenul tău cel mai bun!”.
Citind această carte vei afla care este relația dintre gânduri și bolile pe care le dezvoltăm. De asemenea, vei învăța despre cauza ascunsă a accidentelor, decriptând totodată mesajul transmis de corp în momentul în care ne îmbolnăvim.
Așadar, dacă vrei să scapi de anumite obiceiuri nesănătoase, precum și să înțelegi cauzele emoționale ale bolilor, atunci aceasta este o lectură pe cinste care cu siguranță îți va aduce multe beneficii!
#12 JOE DISPENZA – DISTRUGE-ȚI OBICEIURILE NOCIVE!
O carte din care vei învăța cum să devii stăpân pe propriile acțiuni și gânduri, încetând, totodată, să te mai victimizezi. Circumstanțele sunt produse de acțiuni și gânduri, așa că influențându-le pe acestea din urmă îți vei putea influența și „norocul” în viață.
În fond, Joe Dispenza propune cititorului un excepțional ghid de transformare individuală, acționând atât la nivelul minții cât și al trupului și sufletului.
Genetica poate avea un cuvânt greu de spus în viața emoțională, intelectuală și fizică a unui om, însă ea nu este totul. Ea poate fi ușor modificată dacă ai instrumentele potrivite… iar ce face autorul în acest volum este tocmai să îți ofere aceste instrumente!
#13 JEAN-CHARLES BOUCHOUX – RANA DE ABANDON
O altă problemă psihologică extrem de comună (poate mai comună decât ne-am imagina) este frica de abandon. Ea se află în topul problemelor psihologice dezvoltate în copilărie, ca urmare a unor traume neintegrate.
Eșecurile au puterea de a te controla atâta timp cât vei permite altora să îți controleze viața, proiectând asupra ta angoasele și supărările personale. În felul acesta uiți cine ești și te afunzi într-o stare de tristețe care nici nu îți aparține!
Această carte profundă te ajută să te întorci în trecut și să înțelegi că lucrurile stricate nu trebuie înlocuite sau abandonate, ci trebuie reparate. Cum? Te invață autorul!
#14 MIHALY CSIKSZENTMIHALYI – FLUX. PSIHOLOGIA FERICIRII
Prin această carte autorul prezintă rezultatele cercetărilor sale cu privire la „experiența optimală”. Astfel, conform acestuia, o trăire este cu adevărat satisfăcătoare numai atunci când se află în prezența unei stări a conștiinței pe care o numește „flux”. În această stare oamenii resimt un puternic sentiment de împlinire, bucurie și creativitate.
Pornind de la aceste descoperiri, Csikszentmihalyi își învață cititorii cum să dobândească adevărata fericire prin ordonarea informației în conștiință.
#15 MIOARA ȚÂRULESCU – GHID DE SUPRAVIEȚUIRE MENTALĂ
O carte de mare actualitate, scrisă în contextul crizei actuale, generată de pandemia de COVID-19.
Prin intermediul acesteia, autoarea reușește să se apropie foarte mult de cei ce se confruntă cu frici, frustrări și senzații de anxietate, ca urmare a situației exterioare. Ea propune o serie de strategii facile de stingere a acestor sentimente nefaste, indiferent că tu (cititorul) ești cel ce le experimentează, ori că îți dorești să îi ajuți pe cei din jurul tău să le depășească.
#16 GERARD COLLIGNON, PASCAL LEGRAND, JOHN PARR – LIMBAJUL PERSONALITĂȚII
Aceasta este poate una din cele mai bune cărți de psihologie, putând fi cu ușurință considerată drept cheie de referință pentru Modelul Procesului de Comunicare (PCM), dar și pentru aplicarea modelului în coaching.
Tipurile de personalitate sunt explicate foarte clar, iar pentru fiecare tip în parte autorii propun dialoguri exacte menite să îi ajute pe cititori să identifice tipologia personalității și să aplice acest model.
Cu siguranță vei extrage informații extrem de valoroase, care îți vor schimba modul în care te raportezi la tine însuți și la cei din jur.
#17 PETER HOLLINS – MODELE MENTALE
Această carte se adresează în primul rând celor ce simt că au probleme în ce privește productivitatea. Astfel, Peter Hollins propune 30 de modele mentale menite să ajute cititorul să își reorganizeze întreaga activitate, odată cu întreaga viață.
Dar poate că te întrebi ce este acela un model mental?
Ei bine, acesta este un tipar care are ca rol atragerea atenției asupra elementelor importante situaționale. El definește contextul, fondul și direcția. El explică modul în care poți înțelege anumite lucruri chiar și atunci când nu ai experiențele necesare.
Mai mult, cartea de față te învață să înțelegi situațiile cu care te confrunți, ajutându-te să prevezi rezultatele pe care acestea le pot genera în viitor. În felul acesta reușești să îți îmbunătățești stilul de viață, atingând liniștea dorită.
#18 HENRIK FEXEUS – ARTA DE A CITI GÂNDURILE
Psihologia aplicată ne învață că este posibil să citești gândurile altora dacă ai la îndemână instrumentele mentale necesare. În felul acesta reușești să influențezi atât sentimentele, cât și acțiunile persoanelor cu care intri în contact.
Cartea este elaborată în baza experiențelor autorului – expert în comunicare, NLP și hipnoză.
În fond, această carte te ajută să înțelegi ce simt și ce intenții au cei din fața ta, atunci când cuvintele nu sunt suficiente. Interpretarea limbajului corpului te poate ajuta să fii mult mai eficient în dezvoltarea relațiilor, de orice natură.
#19 ALFRED ADLER – ÎNȚELEGEREA VIEȚII
Când vorbești despre cărți de psihologie, de cele mai multe ori îți vin în minte trei autori: Freud, Jung și Adler – de altfel cei mai importanți psihoterapeuți moderni. Totuși, spre deosebire de primii doi, Adler se bucură de mai multă popularitate în rândul publicului general, prin prisma faptului că este fondatorul școlii de psihologie individuală, ceva mai ușor de înțeles decât psihanaliza freudiană.
Astfel, volumul de față abordează subiecte de interes general, precum lupta pentru atingerea unui scop, modul în care se exercită influența parentală în viața indivizilor, ordinea nașterii, explorarea amintirilor din copilărie, logica particulară, ș.a.
De asemenea, pentru cei ce doresc să exploreze mai profund noțiunile de conștient și inconștient, alături de cele mai importante complexe (de superioritate și inferioritate) aceasta se va dovedi o lectură de neignorat.
#20 DANIEL GOLEMAN – INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Una din cele mai populare cărți de psihologie, „Inteligența Emoțională” a lui Daniel Goleman explică foarte clar modul în care funcționează creierul, pornind de la evoluția acestuia.
Pornind de la rezultatele obținute în urma cercetării creierului, autorul explică modul în care binecunoscutul concept de coeficient de inteligență (IQ) nu mai este suficient pentru a determina „valoarea” individuală. În acest sens el propune un termen nou, respectiv pe cel de „inteligență emoțională”.
Omul nu este definit doar de rațiune, de gândire… ci și de cât de bine reacționează în situațiile limită, cât de profund interacționează cu ceilalți și de cum își înțelege propriile emoții.
Vestea bună pe care ne-o da Goleman este că inteligența emoțională poate fi dezvoltată și după perioada copilăriei.
Cum?
Veți afla citind cartea!
2. Cea mai buna carte de psihologie care mi-a schimbat viata
O carte de psihologie care a schimbat multe vieți este PERSONALITATE ALFA a lui Pera Novacovici.
Această carte excepțională ascunde multe informații extrem de valoroase care te vor ajuta pe toate planurile. Pornind de la soluționarea problemelor fizice (legate de greutate și de procrastinare când vine vorba despre adoptarea unui stil de viață sănătos) și până la rezolvarea problemelor relaționale.
Citind această carte vei învăța cum să îți folosești mai bine capacitățile mentale astfel încât să fii mai productiv și mai eficient. Totodată, vei deborda de entuziasm și vei vedea lumea mult mai roz decât acum.
Nici domeniul social nu este ignorat: vei avea mai mulți prieteni și vei dezvolta relații durabile, de calitate.
În final, cartea te ajută și în plan financiar. Sfaturile și exercițiile te vor ajuta să fii mai cumpătat și să ai altă relație cu banii.
Ce să mai?! O carte exhaustivă care este gândită din start să te ajute să îți schimbi viața, să transformi tot ce este acum prezent în ea… în ceva mult mai bun… și să fii fericit!
Poți comanda cartea Personalitate Alfa – Descoperă comoara ascunsă din tine aici.
În final te invit să lași un comentariu în care să îmi spui care este cea mai bună carte de psihologie pe care ai citit-o vreodată.
Top 30 cele mai bune carti de dezvoltare personala
Indiferent că îți dorești să ai mai mulți bani, mai multă liniște, relații mai bune… sau pur și simplu vrei să fii sănătos și fericit, pentru a-ți atinge orice obiectiv este esențial să te dezvolți. Timpul investit în tine, în educația ta este extrem de valoros. Din acest motiv îți propun să vezi în continuare care sunt cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care le poți citi oriunde te-ai afla, și care îți vor schimba viața!
Top carti de dezvoltare personala pe care le-am citit.
În orice librărie ai căuta, poți găsi o mulțime de cărți de dezvoltare personală, extrem de savuroase. Unele sunt mai ușoare, se citesc într-o zi, pe nerăsuflate… în timp ce pentru altele ai nevoie de o pregătire prealabilă. Astfel, m-am gândit să realizez topul urmând, cât de cât, complexitatea acestora, începând cu cele mai simple – care se citesc ușor – și continuând cu acelea pe care vei vrea să le savurezi și să le parcurgi încet.
1.Christine Michaud – Proiectul meu de fericire
O lectură ușoară menită să bucure orice suflet întristat care își dorește să se revitalizeze, să fie mai eficient și să trăiască mai bine.
Această carte se bazează pe cele mai recente descoperiri din psihologia pozitivă, în baza căruia dezvoltă un program concret ce îți va permite să adopți noi obiceiuri, extrem de benefice în viața de zi cu zi.
Programul de dezvoltare personală prezentat în carte se desfășoară pe 12 săptămâni. În fiecare din aceste săptămâni este abordată o nouă temă importantă, cum ar fi recunoștința, bunătatea, iubirea sau chiar liniștea. Astfel, cu ajutorul sfaturilor simple și practice vei învăța să găsești fericirea în orice clipă!
2.Jack Canfield – Supă de pui pentru suflet
Deși se dorește a fi o carte de dezvoltare personală, Supă de pui pentru suflet este mai curând o colecție de povești frumoase, motivaționale, care te vor ajuta să înțelegi că tot ceea de ce ai nevoie pentru a atinge succesul personal este voința.
Mai mult, aceasta poate fi înțeleasă și savurată atât de adulți cât și de copii!
3.Mike Bayer – Autentic. Fii cea mai bună versiune a ta!
Este aceasta pe care o trăiești cu adevărat viața pe care ți-ai dori-o? Poți spune tare, hotărât și răspicat că ești cine ți-ai dori cu adevărat să fii? Trăiești la potențial maxim în fiecare zi?Dacă răspunsul tău la întrebările de mai sus este „NU” atunci află că lecturând prezenta carte vei reuși să înțelegi cum să îți atingi adevăratul potențial, pornind de la cele mai simple dar mai profunde întrebări, respectiv: „Ce vreau cu adevărat?”, „De ce mă tem?”, „Cine mă ține pe loc?”.
4.Joseph Murphy – 52 de afirmații săptămânale și tehnici practice pentru a-ți descătușa puterea subconștientului
Subconștientul este cel care te blochează uneori, dar tot el este și în măsură să te scape de confuzie, melancolie, nemulțumire și chiar eșec.
Astfel, volumul de față te va ajuta să îți descoperi propria minte și să fii mult mai echilibrat. Multe din lucrurile pe care le vei face la îndemnul autorului vor putea părea nesemnificative însă ele vor reuși să îți schimbe, fundamental, programarea mentală.
5.Stephen Covey – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace
O carte care schimbă vieți. Dacă ești la început de drum, dacă nu ai mai citit nimic de acest gen până acum… atunci vei avea multe momente de „Aha!!” în timpul lecturii.
Nimic nu este întâmplător, iar Covey te va convinge de asta. Cursivitatea lecturii impresionează și captivează chiar și cel mai neantrenat cititor.
Această carte reprezintă un ghid al oamenilor de succes, integrat într-o formă extrem de ușor de parcurs. Ea este o disciplină a interacțiunii cu ceilalți, care funcționează fără doar și poate.
Este o carte plină de înțelepciune practică, un manual pentru oricine își dorește să își ia viața în propriile mâini și să trăiască liber, conștient de sine și independent.
6.Brian Tracy – Schimbând gândirea îți schimbi viața
O altă carte ușor de parcurs, dar plină de înțelepciune practică. Ea reprezintă un sistem concis a cărui menire este să îți explice structura mentală de care ai nevoie pentru a obține succesul în orice domeniu al vieții.
Brian Tracy te învață cât este de important să îți fixezi obiective, dar și cum trebuie să gândești pentru a nu te abate de la ele.
O lectură ușoară, frumoasă și extrem de utilă. Vei învăța cum să depășești orice obstacol și să trăiești exact așa cum meriți!
7.Jeff Keller – Atitudinea este totul
Te-ai întrebat vreodată care este diferența între oamenii care pot spune nu și… ceilalți? Sau ce te-ar putea ajuta să fii mai puternic și să te numeri printre învingători?
Dacă ai astfel de gânduri, dacă te simți slab sau vrei rezultate mai bune în viața ta atunci te vei bucura să citești această carte. Este ușor de citit, e bine structurată și are rolul de a-ți deschide ochii spre o lume diferită: mai bună, mai eficientă și mai fericită.
8.Jesper Juul – Arta de a spune „NU” cu conștiința împăcată
De câte ori nu ai spus „DA” atunci când, în realitate, ai fi dorit exact opusul?
Ai nevoie să înveți să spui NU fără a te simți vinovat, egoist sau răutăcios. Iar această carte are rolul de a te ajuta să nu îi mai mulțumești pe ceilalți, riscând totodată să te pierzi pe tine!
9.Brian Tracy – Cheia succesului financiar e la tine
Chiar dacă este o carte ce te-ar putea duce cu gândul la afaceri și la bani, ea ascunde foarte multă înțelepciune generală.
Până nu vindeci relația pe care o ai cu banii este extrem de greu să îi atragi în viața ta. Totul este energie, iar Brian Tracy explică foarte bine acest lucru.
Independența financiară este ceea ce ne dorim toți, chiar dacă poate nu suntem conștienți de asta. Ea oferă liniște. Totuși, teama de tot ceea ce avem asociat banilor este cumplită.
Citind această carte înveți cum să scapi de frici, de prejudecăți și de piedici, astfel încât să obții mult dorita independență financiară.
10.Napoleon Hill – Scara Magică spre Succes
Napoleon Hill este unul dintre părinții literaturii motivaționale. El a reușit prin toată activitatea sa să contribuie la nașterea multor oameni de succes.
În volumul de față Hill te învață cum să obții tot ceea ce îți dorești, fără însă a încălca drepturile și libertățile celorlalți. El susține că în viață poți avea totul, atâta vreme cât înțelegi că diferența între un om de succes și unul ce eșuează constă tocmai în diferența de mentalitate.
11.Rhonda Byrne – Secretul
O carte de care este imposibil să NU fi auzit. Este una din cele mai bune cărți de dezvoltare personală, tocmai prin aceea că aduce laolaltă o mulțime de revelații incredibile ale oamenilor de succes.
Când afli secretul vieții, ajungi asemenea marilor oameni ai secolelor trecute. Beethoven, Tesla, Einstein, Dale Carnegie și mulți alții… toți l-au cunoscut.
Tu ești pregătit să îl afli? Dacă da, atunci nu ezita să citești cartea!
12.Dale Carnegie – Viața este scurtă, trăiește-o din plin!
Dale Carnegie este unul din cei mai buni autori de dezoltare personală. Stilul său extrem de personal de a explica ce formează destinul, lejeritatea în exprimare și logica argumentelor captivează chiar și cel mai neinițiat cititor.
În acest volum el te convinge că destinul tău nu este NICIDECUM să fii nefericit, să fii bolnav, sărac, respins sau inferior. Destinul tău stă ascuns în interior și te așteaptă. Ai puterea de a obține orice vrei, chiar dacă viața ta nu a fost cea mai ușoară până în prezent.Așa că dacă vrei să afli cum să gestionezi situațiile dificile din viață și să îți învingi slăbiciunile, citește această carte!
13.Jay Shetty – Gândește ca un călugăr
O altă carte de dezvoltare personală ușor de parcurs este „Gândește ca un călugăr” a lui Jay Shetty. Cuvintele sale au puterea de a te pune mult pe gânduri, dar și de a te motiva să iei acțiune.
Prin ceea ce narează reușește să îți deschidă mintea, să te facă să înțelegi ce se află în spatele propriilor temeri, precum și cum să le vindeci, astfel încât să poți avea o nouă raportare la tine însuți și la viață.
Pe scurt, este o carte care îți oferă metode simple de a evolua ca om.
14.Dale Carnegie – Secretele succesului
Pornind de la ideea că ai succes atunci când ai obținut ceea ce ai vrut, dar ești fericit atunci când vrei ceea ce obții, Carnegie mai scoate un volum incredibil, plin de sfaturi pentru o viață de succes, pe toate planurile.
Multă lume consideră aceasta ca fiind cea mai bună carte de dezvoltare personală. Și pe bună dreptate, oferă foarte multe sfaturi și metode eficiente pentru înțelegerea și îmbunătățirea relațiilor interumane.
Mai mult, toate aspectele valoroase menționate de autor sunt susținute prin exemple sugestive!
15.Robert Kiyosaki – Tată bogat, tată sărac
O carte ce merită, cu adevărat, citită. Ea te va ajuta să înțelegi mai bine relația ta cu banii și să îți schimbi modul în care te raportezi la ei.
Odată ce o citești nu ai cum să mai fii ignorant. Ea are puterea de a te scoate din „cursa șobolanului” și a te face să înțelegi cât de importantă este perspectiva (mentalitatea).
16.Robin Sharma – Clubul lui 5 A.M.
O carte extrem de apreciată de cititorii din întreaga lume. Ea te ajută să îți schimbi obiceiurile, astfel încât să ajungi să trăiești o viață eficientă, proactivă și sănătoasă.
Ea prezintă o poveste plină de motivație și energie care te va pune pe gânduri și te va convinge că ai nevoie să te eliberezi de constrângeri și să îți dai voie să trăiești. Să fii tu, cel autentic.
Cartea de față se adresează celor ce își doresc să facă o schimbare radicală în viața lor, dar care nu știu de unde și cu ce să înceapă.
17.Brene Brown – Curajul de a fi vulnerabil
Tuturor ne este frică să ne arătăm slăbiciunile. Ele ne fac să fim nesiguri, să ne scădem stima de sine și să fim nefericiți.
Totuși, Brene Brown în acest volum te învață cum să fii rezilient la rușine și să îți asumi vulnerabilitatea naturală cu care te poți confrunta. Este o carte ce identifică majoritatea lucrurilor pe care suntem tentați să le gândim în momentele dificile, însă pe care nu avem curajul de a le recunoaște, verbaliza și chiar accepta.
18.Doru Pelivan, Pera Novacovici – Cei 6 stâlpi ai eliberării tale financiare
Dacă te întrebi pentru ce trăiești și de ce nu ai ales mereu ceea ce te face fericit, ci ai ales să îi mulțumești pe alții, atunci aceasta este o carte care nu te va ajuta doar să obții independența financiară, ci și să îți iei viața înapoi.
Afli de ce nu ai destui bani, cum ai ajuns în situația asta și cum să o depășești.
Poți citi mai multe despre această carte AICI.
19.John Gray – Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus
Deși este fundamental un ghid practic pentru o relație de succes, cartea lui John Gray stă la baza unei comunicări eficiente atât cu sexul opus cât și cu persoanele de același sex.
Manualul de față te ajută să te înțelegi mai bine… și să înțelegi de ce reacționezi așa cum o faci atunci când ai un partener. Ea îți va explica foarte bine toate discuțiile pe care le-ai avut în cuplu de-a lungul timpului și te va ajuta să previi orice fel de neliniște viitoare.
Este o carte care, cu adevărat, merită citită!
20. Lise Bourbeau – Vindecarea celor 5 răni
Există cinci răni principale pe care le avem și care ne împiedică să fim noi înșine: fericiți, autentici și liniștiți. Acestea sunt: frica de abandon, de nedreptate, de respingere, de umilire și nu în ultimul rând, de trădare.
Cartea oferă multe exemple prin care autoarea împărtășește numeroasele sale descoperiri cu privire la vindecarea suferințelor.
21.Mark Manson – Arta subtilă a nepăsării
Dacă simți că în viață nu apuci să trăiești, ci ai impresia că ești într-o continuă fugă, atunci trebuie să citești această carte!
Manson te oprește o clipă și îți pune în față o oglindă menită să te ajute să vezi cine ești cu adevărat, cum arată viața ta în momentul de față și cum să trăiești mai bine, acceptând problemele cu care te confrunți.
Accentul cărții pică pe rezolvarea problemelor și dobândirea liniștii interioare.
22.Pera Novacovici – Personalitate Alfa
Personalitate Alfa reprezintă o colecție de 38 de concepte care te pot ajuta să depășești eșecurile și să dobândești succesul în orice plan al vieții.
Ea te va învăța cine ești și cum să nu te mai lași călcat în picioare de ceilalți.
Poți citi mai multe despre această carte AICI.
23.John Maxwell – Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale
John Maxwell este unul dintre cei mai populari autori ai literaturii de dezvoltare personală.
În volumul de față vorbește din experiența proprie despre cum a devenit cine este și cum poate oricine să își atingă potențialul, înțelegându-se pe sine mult mai bine.
Lectura în sine este una ușoară, relaxantă și cu extrem de multe beneficii. Fiecare nouă „lege” a dezvoltării personale este menită să îți aducă multiple beneficii în viața de zi cu zi.
24.David R. Hawkins – Putere versus Forță
O carte pe care odată ce o începi nu o mai poți lăsa. Ea îți schimbă perspectiva cu privire la perfecțiune și îți explică de ce este bine ca înainte să vrei să faci un lucru perfect, să începi cu un lucru perfectibil.
Deși sunt abordate subiecte grele, de o complexitate pe alocuri inimaginabilă, autorul reușește să nu pună cititorul în încurcătură. O lectură frumoasă și utilă.
25.Fumitake Koga – Curajul de a nu fi pe placul celorlalți
Cartea de față explică foarte bine modelul de gândire adlerian, oferindu-ți totodată foarte multe răspunsuri la întrebările esențiale ale vieții.
Este o lectură interesantă, construită după modelul dialogului socratic. În cadrul acestuia se face un schimb superb de informații și trăiri între un tânăr preocupat de înțelegerea comportamentului uman și un filozof înțelept.
26.Gary Chapman – Cele cinci limbaje ale iubirii
„Cele 5 limbaje ale iubirii” reprezintă o colecție extraordinară de sfaturi, probleme precum și soluții pentru fiecare membru al unei familii fericite.
În cartea de față autoarea explică motivul din spatele căsniciilor nefericite și oferă foarte multe soluții practice pentru salvarea mariajului și instaurarea liniștii în cămin.
Problema este, întotdeauna, diferența de limbaj. Deși folosim aceleași cuvinte, vorbim limbi diferite.
27.Jordan Peterson – 12 Reguli de viață
Oamenii au nevoie de principii, de reguli, de legi pentru a putea evita haosul, iar Peterson explică foarte bine rolul rutinei și al tradiției în viețile noastre.
Deși este unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului, psihologul canadian se confruntă adesea cu multe critici, tocmai datorită sincerității în abordare. Nu este ușor de citit, însă este foarte profundă, plină de umor, revelatoare.
Merită citită pentru a avea o viață mai bună și mai liniștită.
28.Stefanie Stahl – Vindecarea copilului interior
Am lăsat această carte spre finalul listei tocmai pentru că necesită o anume inițiere în psihologie. Ea te va ajuta să te cunoști mai bine, să înțelegi motivul din spatele multor acțiuni neplăcute, precm și să îți îmbunătățești acele aspecte mai puțin favorabile ale personalității.
În plus, cartea prezintă foarte multe exerciții practice menite să te ajute să găsești moduri de a înlătura reacțiile exagerate pe care ești tentat să le ai, precum și de a-ți descoperi puterea interioară.
29.Alain De Botton – O educație emoțională
Ai auzit adesea de oameni care declară despre ei înșiși că au „școala vieții”. Ei bine, Alain De Botton, în volumul de față, explică tot ceea ce viața ar trebui să ne învețe, într-un mod (din păcate) destul de brutal.
Autorul abordează subiecte mai și complexe cu o lejeritate și o inocență nedisimulată.
Maturitatea emoțională apare gradual, după multe încercări. Ea necesită timp, așteptare pasivă, educație timpurie și nu în ultimul rând o disponibilitate maximă spre învățare. Astfel, prin prezenta scriere Alain de Botton ne oferă un fel de scurtătură. El infuzează educația emoțională în creierul cititorului într-un mod cât se poate de liric și lucid.
Cea mai buna carte de dezvoltare personala care mi-a schimbat viata.
Și, în final, a 30-a carte de dezvoltare personală este cea care a schimbat viețile multor oameni de pe glob. Ea cuprinde învățămintele cele mai profunde, precum și tehnicile de NLP utilizate de autor în toate seminariile și „călătoriile” transformaționale pe care le organizează.
Probabil că deja te gândești la cineva…
… Oricum, indiferent că ai ghicit sau nu, este vorba despre Anthony Robbins și celebrul volum „Trezește uriașul din tine”:
Această carte cuprinde o serie de principii adunate de la cei mai puternici și influenți oameni. El despică mintea umană și te conduce, pas cu pas, de mână, într-o călătorie în interiorul tău. Acolo vei găsi valori, credințe și referințe despre care nu aveai nici cea mai vagă idee.
Scopul cărții este de a te ajuta să îți iei un angajament de a trăi conștient, a fi fericit și a-ți atinge toate obiectivele propuse.
Așadar, după ce ți-am prezentat această lungă listă de lectură… te invit să îmi spui care este cartea ta de dezvoltare personală preferată.