Certuri in cuplu: sfaturi pentru a le gestiona corect

Cele mai frecvente certuri in cuplu si motivele

Cu toate că, în teorie, prea puțini sunt cei cărora le place să se certe, studiile recente au dovedit că nu certurile din cuplu sunt o problemă, ci modul în care sunt acestea gestionate.

De fapt, cearta in cuplu este un semn că există o dorință superioară de înțelegere. Când nu îți pasă, nu ai de ce să te cerți. 

Certurile din cuplu ascund, cel mai adesea, răni ce se doresc a fi vindecate. Deși credem că motivul real al conflictului este cel explicit (ceea pentru ce ne certăm), în realitate adevărul este mult mai profund, ascuns în subconștientul nostru.

Așadar, dacă vrei să vezi de ce apar certurile în cuplu, atunci te invit să citești în continuare: 

Certuri in cuplu dupa nastere

Atunci când apare un copil nou în familie toată lumea este fericită. 

Cel puțin în teorie.

În realitate acesta este un  moment în care multe cupluri, oricât de stabile, încep să simtă o ușoară tensiune.

Ce se întâmplă de fapt? De ce apar certurile în cuplu după naștere?

Există mai multe motive. Cele mai comune sunt:

  • Oboseala: în familiile moderne ambii părinți sunt implicați în creșterea bebelușului. Din punct de vedere matematic acest lucru ar fi trebuit să însemne un stres împărțit la doi, din care fiecare ia câte jumătate.

În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Viața de zi cu zi ne arată că indiferent că este un singur părinte implicat în îngrijirea copilului, sau sunt amândoi, nivelul de stres este la fel de mare. Ba chiar în loc de un părinte obosit vor fi doi.

Asemenea copiilor obosiți care își exasperează părinții cu țipete și plânsete, și adulții reacționează la fel. Fiecare își vede realitatea în ceață și nu este capabil să discearnă la fel de bine ca în mod normal.

Soluția: Cea mai bună soluție ar fi comunicarea deschisă și renunțarea la orgolii. Plângeți împreună. Sunteți o echipă, din acest motiv dacă unul din voi este obosit, cu siguranță celălalt, privind adânc în interiorul său, va găsi resursele necesare să empatizeze și să înțeleagă. Nu este o soluție să acumulați frustrări, să vă închideți și să vă faceți că totul este ok, când în interior este furtună.

Introdu adresa de E-Mail și primești Mini-Cursul “Cum să Rezolvi definitiv Problemele din Relație”!

E normal ca după apariția unui nou membru în familie să fiți obosiți. Și da, oboseala aceasta va dura ani buni, dar dacă nu acționați ca o echipă și nu vă uniți forțele, va fi mult mai greu să treceți peste. Priviți amândoi spre binele superior.

Si pentru un boost de energie, vă recomand cursul Călătoria de la Victimă la Eroină, cu Andreea Papp.

Certuri in cuplu din cauza părinților

Un alt motiv pentru care apar certurile în cuplu are legătură cu relația pe care o aveți cu părinții.

Partenerul este prea atașat? Simți că nu și-a tăiat cordonul ombilical?

Sau poate că, dimpotrivă, nu îi suportă pe ai tăi. 

Soacra nu te place, ar fi vrut pe altcineva. Părinții tăi nu îl/o plac…

… lista poate continua la nesfârșit. Și adevărul este că atunci când părinții intervin, cuplul poate fi adesea afectat. Nu de puține ori discuțiile ce își au rădăcinile aici duc la despărțire.

De ce?

Pentru că în fiecare din noi există două voci: cele ale părinților noștri. Și oricât de buni sau de răi ar fi ei, există un sentiment de apartenență pe care ne așteptăm ca jumătatea noastră să îl accepte.

Uneori este normal, alteori – din păcate – este exagerat (patologic).

Soluția:

Din nou, comunicarea deschisă este cea mai bună. Discutați abținându-vă de la replicile acide și dureroase. Puneți-vă în pielea partenerului și încercați să dați dovadă de empatie.

Recomand să citiți împreună cărțile de dezvoltare personală de aici.

De asemenea, cursul noi 2 – construiește o relație sănătoasă împreună cu partenerul tău sigur v-ar ajuta foarte mult!

Important este să realizați că voi doi formați acum un nou Univers… de care sunteți responsabili. Împreună veți putea depăși orice problemă. Părinții vor doar binele copilului, dar de multe ori nu știu ce înseamnă aceasta. Ei se raportează la propriile experiențe și pot fi adesea subiectivi. Voi, însă, trebuie să rupeți acest lanț și să vă descoperiți pe voi înșivă. Doar astfel veți putea depăși conflictele de această natură.

Certuri de cuplu datorită problemelor de la job

Când vii obosit și stresat de la job iar lucrurile nu sunt așa cum te aștepți, orice te poate face să răbufnești. Iar când amândoi partenerii au avut o zi grea, casa se poate transforma ușor într-un adevărat câmp de lucru.

Certurile de cuplu datorate problemelor de la job sunt comune și, teoretic, deloc periculoase. Fiecare vine cu gunoiul acumulat în timpul zilei, pe care îl descarcă, pentru ca apoi să poată ieși soarele.

Totuși, dacă nu sunteți conștienți de ceea ce se întâmplă și proiectați problemele personale asupra partenerului, riscați să faceți ca lucrurile să devină personale.

Soluția: 

Discutați deschis și vedeți care sunt cauzele exacte, adevărate, ale problemelor. Propuneți-vă să adoptați o regulă raportată la descărcarea de stresul de serviciu. Unii oameni își imaginează, când intră pe ușă, că odată cu dezbrăcarea hainelor de lucru, se dezbracă și de stres.

Pentru alții funcționează meditația sau prelungirea drumului spre casă, în timp ce alte persoane preferă să bea o bere imediat ce ajung acasă, pentru ca apoi să poată începe discuțiile.

Oricum ar fi, stabiliți împreună modalitatea preferată de eliberare a stresului și respectați-o și pe cea a partenerului. Dacă înțelegeți că ați avut o zi grea și că nu este nimeni responsabil de asta, veți putea să nu mai aruncați cu stresul vostru pe partener, iar cuplul nu va mai avea de suferit. 

Certurile din cuplu din cauza prietenilor

Prietenii lui sunt o influență negativă? 

Prietenele ei sunt bârfitoare și te irită?

Oricare ar fi situația, certurile din cuplu datorate prietenilor sunt, de asemenea, pe lista noastră de astăzi. 

Toți avem nevoie de prieteni… și chiar dacă nu sunt perfecți, ne fac fericiți. 

Dacă nu îți plac prietenii partenerului tău, discută cu el despre asta. Dar, din nou, nu arunca în ei cu noroi. Și cu atât mai mult nu jigni capacitatea partenerului tău de a-și alege prietenii. Până la urmă nu uita că și tu ești alegerea sa. 

Încearcă să vezi mai bine în interiorul tău ce butoane îți sunt apăsate de aceștia. Vezi ce te deranjează concret și propune soluții exacte, specifice pentru acea problemă. Nu încerca să îl schimbi pe partenerul tău sau să îl îndepărtezi de lume. Nu îți va fi bine nici ție pe termen lung dacă vei face asta. În schimb caută să îl ajuți să își îmbunătățească relațiile.

Doar astfel veți putea depăși certurile de cuplu din cauza prietenilor.

Probleme de cuplu generate de copii

Puține sunt lucrurile mai dificile decât creșterea și educarea unui copil. Oricât ne-am da noi peste cap, realitatea este că atunci când vorbim de modelarea unui comportament, sunt mult prea mulți factori adiacenți care pot interveni. De unii suntem conștienți, dar alții ne pot da adevărate bătăi de cap tocmai prin aceea că nu ne stau în control.

În orice caz, atunci când vă certați din cauza copiilor, mai mult ca sigur aveți așteptări diferite. Așa că în loc să vă loviți și mai mult reciproc, mai bine vă așezați amândoi la masă și discutați deschis, punctual, despre cum ați vedea educația lor, ce ați îmbunătăți și cum puteți contribui amândoi la implementarea unor strategii noi.

De multe ori mamele tind să fie frustrate de reproșurile ce le sunt aduse de tați. 

Și pe bună dreptate: imaginează-ți că ai muncit ani buni să construieși o casă. E frumoasă, e modestă… nu e perfectă, dar per ansamblu este bună. Și vine omul pe care îl iubești cel mai mult și nu vede decât că nuanța nu este cea pe care o voia și că scârțâie ușa de la intrare. Nu te-ar apuca nervii? Nu pentru că nu ar avea dreptate, ci pentru modul în care te face să te simți. Poate că ești obosit, poate că te-ai chinuit chiar tu o groază să iasă bine. Sau poate că și pe tine te irită de moarte scârțâitul. Ai uns ușa de zeci de ori, degeaba. Și nu mai ști ce să mai faci să fie bine.

Așa cum spuneam: când vine vorba despre creșterea copiilor… nu întotdeauna rezultatele sunt cele pe care le vrem. O singură acțiune greșită și totul se strică.

Deci, soluția pentru conflictele generate de copii este implicarea comună și înțelegerea faptului că niciodată nu se face responsabil un singur părinte de rezultatul final. Copilul nu face ceea ce i se spune, ci ceea ce vede. Așa că e bine să lucrați în primul rând la relația voastră, iar problemele copiilor vor fi mai ușor de gestionat!

Problemele financiare: un motiv de ceartă in cuplu

Banii reprezintă un laitmotiv al certurilor de cuplu. În general pentru că sunt prea puțini sau pentru că nu sunt gestionați corect.

În general cea mai bună soluție este participarea împreună la un curs de educație financiară. Cumva acesta ar trebui să fie pe lista oricărui cuplu la început de drum. 

Școala nu ne învață cum să ținem, eficient, evidența cheltuielilor și cum să avem grijă de banii casei. Dar asta nu înseamnă că nu există suficiente modalități în care să ne autoeducăm.

În plus, participând împreună veți putea gândi un sistem care să funcționeze pentru amândoi, astfel încât să fiți conștienți de el în momentul în care îl veți implementa.

Stresul genereaza probleme in cuplu

Când ești stresat nimic nu mai merge cum trebuie.

E o vorbă populară care spune că „la omul sărac nici boii nu trag”. 

Cumva ceea pe ce te concentrezi este ceea ce atragi în viața ta. Și dacă nu poți găsi modalități de a te destresa, vei lua stresul cu tine peste tot: în bucătărie, în sufragerie și chiar în pat. 

Încet, încet, te vei transforma tu însuți într-un stres pentru partener. Și de aici va începe scandalul.

Soluția

Cea mai bună soluție este să înveți să faci diferența între ceea ce merită atenția ta și ceea ce nu merită. În plus, există tehnici de relaxare extrem de eficiente, care te pot ajuta să scapi de orice îți stă pe umeri.

Poți încerca și să meditezi. În cele mai multe cazuri meditația mindfulness face minuni în lupta cu stresul!

Cum afecteaza sanatatea problemele din cuplu

Atunci când corpul tău nu este bine, nici mintea nu are cum să dea randament maxim.

De multe ori avem tendința de a neglija sănătatea, urmând ca mai târziu să regretăm.  Din acest motiv este bine, la fel ca și în cazul celorlalte motive, să fiți conștienți de ceea ce declanșează conflictul. Sigur că odată instalată boala, poți fi mai iritat, lumea este mai neagră și nimic nu e la locul său. 

În acest caz amândoi trebuie să înțelegeți că nimic nu este permanent. Și doar susținându-vă reciproc va avea loc o vindecare mai rapidă.

Orice rană reprezintă o formă de supărare, iar dacă îi oferiți iubire, boala va trece mai ușor! Amintiți-vă de cum era perioada de sănătate și concentrați-vă pe ea.

Sfaturi pentru gestionarea certurilor in cuplu

În final, recomandarea specialiștilor este să vă îmbunătățiți permanent comunicarea! 

Comunicarea este, cu adevărat, cheia unei relații de succes. Oricât de clișeic ar părea, este adevărat. Învățând limbajul iubirii partenerului și descoperindu-l pe cel propriu, veți putea avea rezultate benefice în relație!

De asemenea, vă recomandăm cursul Maeștrii relațiilor – călătorie de cuplu în 6 acte!

Introdu adresa de E-Mail și primești Mini-Cursul “Cum să Rezolvi definitiv Problemele din Relație”!

Despre Autor

Florin Amariei

Îmi trăiesc în fiecare zi visul alături de soţia şi de copiii mei dragi şi vreau să te ajut și pe tine să ai Relația pe care o Meriți.