Cum sa incepi o afacere

Tot mai multe persoane își doresc independență: să poată lucra pentru ele însele, să scape de șefi, să aibă un program flexibil și chiar să își asume responsabilități pe care alții nu au curajul să o facă. 

Așadar, indiferent care este motivul tău pentru care vrei să faci acest pas, te invit să citești mai departe pentru a afla cum sa incepi o afacere.

Deschiderea unei afaceri de la zero – care sunt pasii

Pentru a putea deschide o afacere, este necesar să parcurgi o serie de pași, respectiv:

  • Să îți alegi domeniul de activitate

În general se recomandă ca atunci când iti deschizi o afacere, să știi exact ce anume vrei să faci și de ce. Nu este ușor să pornești la drum fără o viziune clară și cu atât mai mult nu este recomandat să alegi un domeniu de activitate despre care să nu știi prea multe.

Din acest motiv cel mai bine este fie să investești într-un domeniu în care ești expert, fie într-unul în care poți angaja experți (există ofertă de muncă suficientă pe piață, precum și cerere pentru respectivele servicii/produse), fie într-o pasiune. 

În acest sens, dacă vrei să îți transformi pasiunea într-o afacere de succes, care să îți aducă sute de mii de lei anual, atunci te invit să vezi cursul Expert2Profit.

Programează-ți o întâlnire 1la1 cu noi și află mai multe despre cum poți începe și tu o afacere online din propria ta pasiune.

Să îți stabilești un buget

Cu mulți bani se pot ridica imperii. Asta probabil știi deja. Totuși, ce poate nu știi este că adesea se pot face afaceri incredibile și cu bani puțini. Totul depinde de cât ești de dispus să investești în resursa umană și în tehnologie.

Dacă ai o idee mare, dar nu ai banii necesari, poți urmări și o linie de finanțare europeană sau guvernamentală. Sau, în cazul în care nu este nimic disponibil pentru tine, nu uita că există business angels – persoane/entități dispuse să investească în ideea ta.

Dacă, însă, nu ai încă o idee de afaceri clară, însă ai ceva bani puși de-o parte pe care vrei să îi fructifici, atunci poți citi și articolul nostru cu peste 100 idei de afaceri. Poate că te va inspira!

  • Să creezi un plan de afaceri

Planul de afaceri este asemenea unei hărți. Deși mulți antreprenori aspiranți nu înțeleg utilitatea lui, acesta poate face diferența între o firmă de succes și una care ajunge repede să dea faliment.

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Să ai o idee nu este suficient. Nici să ai bani. Să ai un plan, însă, este mai bine ca orice.

Imaginează-ți că ești pe o insulă necunoscută și găsești o hartă a unei comori. Pe ea ai trecută atât locația comorii, cât și drumul spre ea, respectiv pericolele pe care le vei întâmpina pe traseu. Parcă e mult mai bine cu o hartă decât fără, nu-i așa?

Ei bine, la fel este și cu un plan de afaceri bun. Sigur că durează să îl faci așa cum trebuie. Și uneori te poate și costa… însă absența lui te va costa cu siguranță mult mai mult.

  • Să alegi o locație potrivită

De multe ori locația afacerii este mai importantă decât (aproape) orice. Pe lângă faptul că trebuie să te asiguri că ești aproape de clientul tău ideal, este important să studiezi cât mai bine cultura locului, precum și nevoia de tine.

O locație bună te poate scăpa de cheltuieli exagerate de marketing și îți poate asigura mai mult succes, încă de la început.

  • Să înființezi firma

Este important să știi cum sa iti deschizi propria afacere. Din acest motiv poate fi util să știi că la Oficiul Național al Registrului Comerțului există persoane angajate să se ocupe să completeze toate documentele în locul tău. Tu, însă este bine să pregătești câteva lucruri în avans, respectiv:

  • Codul CAEN principal (ce anume vei vrea să faci în primul rând);
  • Codurile CAEN secundare (ce alte opțiuni ai vrea să mai ai, servicii pe care le-ai putea oferi);
  • Actul de identitate + certificat de naștere și de căsătorie/divorț (dacă numele din cartea de identitate este diferit de cel din certificat);
  • Dovada sediului social (dacă la adresă mai există o altă firmă, atunci trebuie și o declarație notarială că există posibilitatea derulării paralele a activității);
  • Semnăturile vecinilor (dacă sediul social va fi într-un bloc);
  • Cazierul fiscal al asociaților și administratorului;
  • Dovada capitalului social.

Cum sa incepi o afacere in online

Multe persoane consideră că dacă își deschid o afacere online nu mai au nevoie de nimic. În realitate, procedura este aceeași: ai nevoie de un sediu social și de personalitate juridică pentru a putea factura și încasa bani.

Astfel, pentru a începe o afacere online parcurgi exact aceiași pași de mai sus.

De multe ori este chiar recomandat să pornești în spațiul virtual și, abia dacă ideea se dovedește de succes, să deschizi și un punct fizic. 

Variantele de promovare ale unei afaceri online sunt nelimitate, așa că dacă îți dorești cu adevărat succes, nu vei duce lipsa de marketing.

Uite și niște idei de afaceri online care ți-ar putea fi pe plac.

În final, nu uita că orice ai face este extrem de important să te înconjori de oameni de succes în business de la care să poți învăța cât mai multe.

Afacerile se fac cu oameni, așa că secretul succesului este să înveți să dezvolți relații. Și indiferent că alegi să lucrezi în online sau offline, fii cât mai activ în comunitățile în care găsești antreprenori pe nișa ta.

Așadar, care este pasul care ți se pare cel mai provocator în deschiderea unei afaceri? Lasă un comentariu:

 

Alătură-te comunității eduKiwi!

Despre Autor

Doru Pelivan

Am ajutat peste 300 de autori din diverse domenii, de la dezvoltare personală, business, până la fitness și psihologie să-și promoveze cu succes produsele educaționale. Acum te pot ajuta și pe tine!