De ce înșală femeile ?

Știai că infidelitatea femeilor a crescut cu 40% față de anul 1990, în timp ce rata de infidelitate în rândul bărbaților a rămas aceeași?

M-am gândit să scriu acest articol ca să afli și tu de ce înșală femeile, după ce am aflat procentul de mai sus în una din cărțile ​​psihoterapeutului Esther Perel.

Adulterul înseamnă un act sexual dintre o persoană căsătorită cu alta necăsătorită cu aceasta, încălcând astfel fidelitatea conjugală. 

În articol voi folosi cuvântul „înșelat” care cuprinde și relația dintre doi oameni căsătoriți, dar și relația dintre un cuplu unde între parteneri nu există o uniune legalizată sau religioasă.

Înainte să-ți dezvălui de ce înșală femeile, vreau să-ți arăt cele 3 necunoscute legate de acest subiect delicat:

 • Nu există o definiție universală a infidelității, nici o limită exactă de unde ar începe aceasta. 
 • Gândește-te doar cât de mare este diferența dintre infidelitatea emoțională și cea fizică.
 • E nevoie să observăm cum în trecut a fi monogam însemna să ai un singur partener pe viață, iar acum a fi monogam înseamnă să ai un singur partener pentru o perioadă de timp.

Dintotdeauna au existat diferențe dintre modul de gândire a femeilor și a bărbaților. Din punct de vedere psihologic, este mai probabil ca bărbații să înșele fizic, în timp ce femeile sunt mai înclinată să înșele emoțional.

Să luăm următorul caz concret:

Atunci când un bărbat vorbește în cercul de prieteni despre viața lui sexuală, acesta tinde să crească numărul de femei cu care s-a culcat și importanța actelor sexuale petrecute, pe când o femeie minimizează sau chiar neagă anumite aspecte din viața ei sexuală.

Ai fi dispus să ai o aventură extraconjugală dacă ai ști că niciodată nu s-ar descoperi ce ai făcut?

La un eveniment Esther Perel s-a gândit să facă un scurt sondaj despre câți oameni dintre cei prezenți au avut probleme cu infidelitatea în cuplu. La întrebarea ei 85% dintre au ridicat mâna, confirmând că măcar o dată au fost înșelați sau l-au înșelat pe partener.

Totuși, nu se poate cunoaște procentul exact deoarece în lumea de astăzi este mai simplu să ai o aventură și să rămână totul secret. În această eră digitală este mult mai ușor să stabilești o întâlnire, să găsești o persoană interesată să interacționeze cu tine cu ajutorul site-urilor și aplicațiilor de socializare.

Se întâmplă de multe ori ca din exterior să vedem un cuplu și să îi considerăm fericiți și mulțumiți de viață. Poate au deja o familie, copii, case și diferite preocupări sociale. La suprafață totul pare îngrijit și frumos până când afli că în relația lor a apărut infidelitatea

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Descoperă motivele pentru care o femeie alege să înșele. 

 1. Sunt probleme în relația de cuplu:

O femeie poate să ajungă să își înșele partenerul atunci când există probleme în interiorul relației sau căsătoriei în care se află. În această categorie se găsesc cele mai multe motive pentru înșelat.

 • Dacă lipsește scânteia din viața sexuală a cuplului, încă de la începutul relației sau cel mai des odată cu trecerea timpului, cei doi nu mai fac sex și dragoste. 

În acest caz ei conviețuiesc împărțindu-și rolurile de familie, dar trăiesc ca niște frați. Pe termen lung în femeie se dezvoltă un gol emoțional și sexual

Dacă partenerul nu este în stare să satisfacă nevoile ei, este foarte probabil ca soluția să fie o altă persoană căreia îi face plăcere s-o mulțumească. Aceste nevoi firești ar trebui să le împărtășească și să le primească din interiorul relației în care ea se află.

 • O altă problemă din viața de cuplu apare atunci când femeia se simte ca o servitoare pentru că își oferă toată energia soțului și copiilor ei. 

Se poate și mai rău de atât, atunci când soțul ei se comportă ca un copil și cere atenție și grijă specială. Este foarte comun și cazul în care soțul este 100% responsabil de o afacere sau are responsabilități serioase la firma la care lucrează, însă acasă nu se mai comportă ca un adult, ci ca un copil.

Pentru a rămâne împreună cu partenerul în armonie, o femeie poate să-l încurajeze să meargă împreună la terapie de cuplu și să lucreze la relația lor. 

Dacă se întâmplă ca partenerul să nu aibă nicio intenție să depună efort spre îmbunătățirea relației dintre ei, ea preferă să aleagă plăcerile sexuale de care are nevoie în afara relației. 

Nu te mira dacă cei doi au petrecut ani sau zeci de ani împreună. Femeia alege să nu rupă familia în două și nu își caută un alt partener de viață, ci optează către o soluție temporară.

 • În același timp o femeie poate să își înșele partenerul din impulsul de a se răzbuna pe el.

Atunci când ea consideră că a fost trădată și neîndreptățită, apare setea de răzbunare. 

Se poate ca el să fi ales prima dată să-și înșele iubita, iar ea să considere infidelitatea o pedeapsă pentru trădarea lui (după legea „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”).

 1. Există probleme care nu țin de relația de cuplu:
 • O femeie ajunge să își înșele partenerul după o perioadă mai lungă de când ea nu a mai primit validarea emoțională și cea psihologică de care ar fi avut nevoie din partea lui. 

În cazul în care ea caută în exterior o validare emoțională, este foarte probabil ca ea să nu tânjească după interacțiune sexuală, ci doar după empatie, respect și sprijin. Vrea să se simtă din nou dorită ca femeie. 

Dacă totuși se ajunge la o aventură în afara relației, aceasta are loc abia după ce s-a format legătura emoțională dintre femeie și amant.

 • Tot aici se încadrează și varianta în care femeia a suferit niște traume în copilărie cum ar fi abandonul, abuzul sau trădarea din partea tatălui ei (sau a unei alte figuri masculine apropiate de familie). 

Ea a crescut în convingerea că valoarea ei provine din a fi dorită ca femeie pentru interacțiune romantică sau sexuală. Pentru ea doar asta înseamnă a fi iubită.

 1. Femeia se află în căutarea de sine:

La maturitate multe femei își dau seama că au o încredere de sine scăzută și încep să se întrebe dacă mai sunt atrăgătoare pentru bărbați. 

 • Dacă până acum ele s-au simțit neglijate sau lipsite de valoare, o aventură romantică le poate crește încrederea în sine.

Aici accentul nu cade pe infidelitate și pe acțiunea pe care o implică aceasta, ci pe experiență, explorare și transformare.

Atunci când există o plăcere în a descoperi lucruri noi, dacă femeia ajunge să-și înșele partenerul, nu va fi de vină relația dintre ei doi, ci căutarea de a descoperi ce este dincolo de ceea ce trăiește ea. Indiferent de cine altcineva i-ar fi partener de viață, ea preferă să opteze să întrețină relații sexuale și cu altcineva din exteriorul cuplului.

Această abordare de autocunoaștere poate apărea mai ales după ce copiii au zburat din cuib și acum viața de cuplu este monotonă sau chiar apăsătoare.

 • Poate fi vorba chiar despre o femeie care și-a sacrificat zeci de ani pentru familie și pentru carieră, iar acum și-a dat seama că pentru ea însăși nu și-a oferit nimic

Nu se cunoaște pe sine și nu cunoaște lumea din jur pe care nu a experimentat-o din cauza obligațiilor familiale la care s-a dedicat.

O femeie care se caută pe sine este posibil să-și considere toate relațiile pe care le-a mai avut plictisitoare, inclusiv cel cu partenerul actual cu care ea trăiește. 

 • Să întrețină relații sexuale cu o altă persoană pentru o femeie poate însemna doza de aventură de care ea simte că are nevoie. 

Rutina pe care o vede prezentă în toate domeniile vieții ei poate fi dată la o parte prin actul sexual cu o altă persoană în afara relației.

 • În această căutare de sine se încadrează și criza vârstei de mijloc. Atunci când o femeie și-a atins succesul propus în carieră și în viața de familie simte nevoia de validare a faptului că timpul nu a depășit-o.
 1. Găsirea unei oportunități:
 • O altă circumstanță prin care partenera ajunge să își înșele iubitul din relație este reluarea contactului cu o persoană dintr-o poveste de dragoste trăită în tinerețe

Femeia aceasta știe deja la ce să se aștepte de la fostul ei prieten și știe ce fel de atenție poate primi, una pe care în prezent nu o trăiește în relația de cuplu. Iar dacă există și probleme în cuplu, cu atât mai mult cresc motivele ei.

 • De asemenea, se poate întâmpla ca o femeie să dezvolte o legătură specială cu un bărbat din exteriorul relație. 

Cu acesta simte că se poate conecta intelectual, emoțional sau spiritual la un nivel la care n-a ajuns niciodată cu soțul sau partenerul ei. 

Deși este foarte posibil să nu existe din prima atracție sexuală, prin această familiaritate și entuziasm al spiritului de a fi în sfârșit înțeleasă de cineva, ea poate ajunge la infidelitate.

 • Din punct de vedere psihologic femeile tind mai mult să gândească pe termen lung față de bărbați. 

Asta este și explicația pentru care o femeie consideră că este potrivit să se culce cu un alt bărbat ca să primească ceva în schimb. Gândindu-se pe termen lung, ea oferă sex pentru ceva diferit, ceva ce încă nu deține. În acest caz aventura este o unealtă în îndeplinirea oportunității pe care ea o așteaptă.

De-a lungul epocilor femeile nu au putut să facă alegeri pentru ele, iar acum au șansa să își caute satisfacție sexuală și emoțională, devenind atrăgătoare și importante pentru iubiții și amanții lor. 

Iar pentru că în cele mai multe țări societatea le permite acest fapt în egală măsură în care este permis și bărbaților, ele nu se mai tem de condamnarea pe care o sufereau în trecut. 

Cu alte cuvinte femeile s-au săturat să fie folosite mii de ani, iar acum au libertatea de a face ceea ce își doresc și ceea ce simt. 

Dr. John Gottman, Dr. Caryl Rusbult și Dr. Shirley Glass au explicat o întreagă cascadă de pași prin care se ajunge la o aventură extraconjugală

Totul începe cu unul dintre parteneri care cere atenție. Dacă nu primește de la partenerul său disponibilitatea de care are nevoie, se ajunge la comparații nefavorabile, distanță emoțională și trădarea acestuia prin înșelare.

În prezent, doar cel mult 60% dintre cuplurile care au suferit de infidelitate depășesc cu succes această încercare, restul ajungând la despărțire.

Această problemă poate afecta orice relație de cuplu pentru că există diferite motive din cauza cărora oamenii înșală. În acest articol ți-am arătat exclusiv principalele motive ale femeilor.

Elementele care influențează infidelitatea dintr-un cuplu sunt: 

 1. Gradul de conectare emoțională dintre parteneri (starea de prezență, atenția, răbdarea și comunicarea)
 2. Frecvența și calitatea sexului 
 3. Dacă există sau nu cei 4 călăreți ai apocalipsei într-un cuplu în timpul conflictelor
 4. Existența traumelor din copilărie
 5. Frecvența și intensitatea reproșurilor și a criticilor 

Fiecare om poate avea traume nevindecate ale copilăriei, conflicte foarte toxice care rănesc, viață sexuală cu dificultăți sau inexistentă, poate primi critici și reproșuri, poate trăi în răceală emoțională și în lipsa intimității. 

Într-o relație de cuplu în care cei doi se iubesc nu există greutăți prin care ei nu pot trece. 

Există daruri pe care le primim și există cele pentru care trebuie să muncim. Depinde de fiecare dintre noi cât efort depunem.

Ovidiu Bojor și Maria Timuc afirmă în cartea „Aproape totul despre iubire și sex” un aspect greu de acceptat de societate: sexualitatea, ca și iubirea pentru o femeie și pentru bărbat, sunt daruri divine, nu sunt făcute de mâna omului și de aceea ele trebuie privite în aspectul lor sacru, tratate ca daruri sacre și așezate în rândurile celor mai misterioase și mai mari virtuți ale divinității, manifestate prin noi.

Sper că articolul de mai sus îți este de ajutor și îți oferă informații prin care să-ți construiești o relație sănătoasă cu partenerul tău. 

Dacă până în prezent nu s-a întâmplat asta, acum e momentul să începi. Nu fă parte din oamenii care preferă să mintă și să înșele în loc să înfrunte problemele doar pentru că ei cred că aceste probleme ori nu au rezolvare, ori necesită prea multă muncă.  

Daci ai întrebări sau ai nevoie de ajutor, îmi poți trimite un email la [email protected]

Aștept cu drag mesajul tău.

Pera.

Alătură-te comunității eduKiwi!

Despre Autor

Novacovici Pera

Am folosit un model de business online ca să-mi fac loc în peisajul românesc. În scurt timp (10 ani) am devenit cel mai citit psiholog și autor de dezvoltare personală din România.