Dependenta de jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc este una dintre cele mai periculoase adicții. 

Poți trece pe lângă un om pe stradă sau te poți întâlni cu un bun prieten ani la rând fără să știi că ei ascund această boală.

Cum se formează dependența de jocuri de noroc?

Dependența de jocuri de noroc se formează printr-o serie de schimbări neuronale

Prin repetitivitate, crește comportamentul adictiv, iar capacitatea de a rezista la impulsul de a risca scade.

Mai simplu zis: joci riscând, crește dopamina și ai o senzație ieșită din comun. 

Pierzi, vrei să trăiești din nou aceeași senzație și să îți recuperezi banii. Iar procesul de repetă.

Așa apare senzația de plăcere și de motivație, dopamina având rolul principal în creșterea sentimentului de satisfacție a jucătorului. 

Odată ce frecvența acestui proces crește, voința de a se opri scade. Dorința devine mai puternică, iar dependența se instalează. Acest comportament prin care boala jocurilor de noroc prinde puteri se aseamănă cu dependența de droguri.

Acum vine partea mai grea: odată ce creierul s-a obișnuit cu această activitate, jucătorul nu mai are aceeași satisfacție. 

Nivelul de dopamină este mai scăzut, iar astfel „soluția” devine creșterea dozei de risc prin acțiuni tot mai nesăbuite. Atunci se apelează la creșterea riscului, iar omul simte pe moment din nou plăcere.

Cauzele dependenței de jocuri de noroc

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Există 3 mari factori care influențează în proporții diferite dezvoltarea dependenței de jocuri de noroc. Cei trei factori sunt: biologici, genetici și de mediu.

Principalele cauze și contexte în urma căruia un om poate avea boala jocurilor de noroc sunt:

  • Caracterul omului – extrem de competitiv sau impulsiv, el poate găsi în jocurile de noroc o activitate care îl satisface pe moment. Dacă el a avut în copilărie și în adolescență un comportament compulsiv, șansele să cadă în această capcană sunt destul de mari.
  • Mediul familial și grupul de prieteni – omul are în trecutul lui un membru al familiei care a frecventat locuri în care s-au practicat jocurile de noroc. Mai este posibil să aibă cunoștințe care i-au arătat această lume nouă, fiind invitat într-o sală de jocuri.
  • Stările sau tulburările psihice – poate fi vorba de stres, plictiseală sau singurătate. În paralel acest om poate abuza de anumite substanțe sau poate avea tulburări de personalitate. Depresia și anxietatea doar hrănesc acest comportament de dependență. 

Aceste predispoziții, stări și tulburări psihologice au în spate alte abuzuri și traume din copilăria jucătorului care, treptat, și-a dezvoltat dependența.

Acești factori principali sunt sprijiniți și de studiul realizat de Institutul GfK România:

  • Jucătorii care practică unul dintre jocurile de noroc cu frecvenţă cel puţin săptămânală sunt preponderent bărbaţi tineri, necăsătoriţi, din mediul urban, cu educaţie medie şi cu un venit mediu pe gospodărie de aproximativ 2,500 lei. 

 

  • 32% dintre jucătorii ce practică jocuri de noroc cu frecvenţă săptămânală au între 18 şi 24 ani. 

Simptomele bolii jocurilor de noroc

 

Este important ca jucătorul dependent sau oamenii apropiați să cunoască primele simptome ca să primească ajutor. Se poate identifica problema ca să înceapă tratamentul potrivit problemelor lui.

Simptomele și semnele că există o dependență de jocuri de noroc sunt următoarele:

  • Nevoia de a intra în contexte care presupun contact cu jocurile de noroc sau cu oamenii alături de care poate retrăi anumite reușite sau eșecuri.
  • Insuccesul în repetate rânduri și eforturile tot mai slabe de a se lăsa de jocurile de noroc.
  • Omul manifestă neliniștea și iritabilitatea care pot fi observate de cei din jur.
  • Strădania de a ascunde dovezile că el s-a implicat în jocurile de noroc, chiar cu riscul de a-i minți pe cei dragi.
  • Obsesia de a crește sumele de bani riscați în joc.
  • Există falsa impresie că de data aceasta se va recupera suma pierdută.
  • Nu se mai poate întreține singur și are probleme financiare.
  • Își riscă sau chiar își pierde jobul sau relația cu un apropiat.
  • Jocurile de noroc îi devin un refugiu și un loc în care emoțiile negative dispar, iar starea de spirit i se îmbunătățește pe moment.

Fiecare dintre aceste simptome au o intensitate fluctuantă, astfel încât de multe ori scăderea lor poate fi confundată cu vindecarea de boala jocurilor de noroc.

Complicațiile dependenței de jocuri de noroc

Una dintre cele mai vizibile probleme ale unui astfel de jucător este aceea că el pierde sume mari de bani și nu se oprește. 

Să spunem că la început el investește doar suma pusă de-o parte din salariul lui, după ce și-a plătit facturile. 

Încet-încet se trezește că nu-i ajung banii până la finalul lunii pentru că apar cheltuieli săptămânale. 

Atunci când acest om primește din nou salariul, primul lucru pe care îl face este să se ducă la cea mai apropiată agenție de pariuri sau de jocuri de noroc.

Așa el ajunge la afirmațiile „trebuie să fac rost de bani”, „mi-am pierdut întreaga avere” și „îmi stă gândul numai acolo”.

Și chiar nu se poate lăsa?

Fără ajutor este extrem de greu… Mai ales că la fiecare colț de stradă există un spațiu în care se desfășoară jocuri de noroc (pariuri sportive, păcănele, cazinouri). 

Și ce este mai interesant? Că imediat lângă acestea, strategic, există și case de amanet. Acolo jucătorii dependenți își lasă telefoanele, inelele, ceasurile și chiar laptopurile ca să își încerce norocul.

Odată ce dependența crește, jucătorul își sună cunoștințele mai îndepărtate sau oamenii pe care i-a cunoscut recent ca să le ceară bani. 

Sunt aplicate diferite metode de manipulare, minciună și șantaj astfel încât persoana contactată să se simtă obligată „să facă un bine”. Astfel viciul este în continuare hrănit, iar pentru o mică perioadă omul dependent a făcut din nou rost de resurse financiare.

Potrivit Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc din România, în prezent avem peste 15.000 de agenţii cu aparate de tip slot machine (“păcănele”) şi 10.000 de agenţii de pariuri. 

Asta înseamnă aproximativ o agenţie de jocuri de noroc la fiecare 600 de adulţi din țară.

Există un procent foarte mare de oameni cu probleme legate de jocuri de noroc care ajung să încerce suicidul la un moment dat, fiind vorba despre cea mai înaltă rată dintre toate adicţiile. 

O altă statistică ne spune că 40% dintre cei care suferă de boala jocurilor de noroc au, la un moment dat, o tentativă de sinucidere, însă cifrele exacte nu se cunosc pentru că nu toate cazurile sunt raportate.

Diagnostic

Dependența de jocuri de noroc este o tulburare de control a impulsurilor. Asta înseamnă că un om care are o astfel de dependență nu se poate controla și va juca, indiferent de consecințe. 

Pe baza studiilor asupra structurii creierului, comportamentul este asemănător a celor care sunt dependenți de diferite substanțe (droguri, alcool). Creierul se schimbă în funcție de practicarea tot mai frecventă. 

În general un om care are dependența de jocurile de noroc are și alte suferințe, cele mai cunoscute fiind:

 

  • Adicția la diferite substanțe – care afectează atât psihic, cât și fizic, cum ar fi tutun, alcool, pastile și droguri (dar există multe altele mai greu de recunoscut).

 

  • Stresul – mereu există starea de „luptă sau fugi”, iar organismul eliberează hormoni specifici, cum ar fi cortizolul și adrenalina (care au rolul de a ajuta la înfruntarea pericolului). Omul stresat este într-o stare constantă de tensiune.

 

  • Depresia – se manifestă o tristețe care persistentă, precum și o lipsă de interes sau lipsa plăcerii în activitățile care anterior erau pline de satisfacții. Este perturbat chiar și somnul și pofta de mâncare, dar și oboseala și concentrarea slabă sunt frecvente.

 

  • Anxietatea – există griji constante, accentuate, asupra unor aspecte generale precum relația cu familia și prietenii, situația financiară și perspectivele de viitor.

 

  • ADHD-ul – care se manifestă prin semne clare de neatenție, hiperactivitate și impulsivitate.

 

  • Tulburările bipolare – având schimbări extreme de dispoziție, de la dispoziție înaltă (manifestată prin manie și hipomanie), la dispoziție scăzută (manifestată prin depresie).

Omul dependent de jocuri se ascunde de cei dragi. Aceștia nu știu exact prin ce trece și ce activități nocive are de-a lungul zilei. 

La început își folosește toți banii pe care îi are, după care abia îi rămâne ceva pentru mâncare. Apoi ajunge să împrumute de la mare parte dintre oamenii pe care îi cunoaște (dar care la prima impresie nu îl judecă). 

Mai târziu ajunge să își hărțuiască prietenii sau cunoștințele îndepărtate prin diferite metode de șantaj emoțional și manipulare

Mare parte dintre aceștia se îndepărtează de el. Iar cei care rămân, se trezesc cu un gust amar pentru suma împrumutată pe care n-o vor mai primi înapoi niciodată. 

Cei care împrumută banii au falsul sentiment de binefacere cum că ar fi „ajutat pe cineva în nevoie”. Totuși, ei se gândesc că nu-și permit să intervină în viața celui dependent și nu știu exact cum ar putea să-l ajute. 

De aceea, ei se retrag și evită întâlnirea cu el.

Tratamentul dependenței de jocuri de noroc

Există mai multe variante de tratament pentru cei care vor să scape de dependența de jocuri de noroc. Acestea pot fi combinate între ele, astfel crește și eficiența tratamentului.

Ca un om să se lase de jocurile de noroc, poate aborda următoarele tratamente:

Ședințele de consiliere sau terapie – pentru a ajunge în cabinetul unui psiholog, psihiatru sau psihoterapeut este nevoie de un mare curaj și înțelepciune. 

De multe ori este greu să ceri ajutor și să admiți că nu te mai descurci într-o anumită etapă a vieții. În acest caz doar cei din exterior te pot ghida cum să ieși din acest cerc vicios. 

Recomand ca un astfel de om care caută ajutor să se îndrepte către profesioniștii care au o experiență și sunt specializați pe cazuri de jocuri de noroc și probleme legate de comportamentul adictiv. 

Este posibil ca specialistul sau medicul să recomande și antidepresive sau alte medicamente pentru urmarea tratamentului.

Un alt tip de ajutor pe care majoritatea jucătorilor dependenți deja le-au încercat este auto-ajutorul. Poate avea și acesta eficiență, însă este necesar ca voința să fie una puternică, altfel recomand cererea sprijinului de la un specialist. 

Chiar și împărtășirea problemelor cu un apropiat pe care îl rogi să te ajute să îți găsești un tratament compatibil cu tine este un prim pas de auto-ajutor. 

Este nevoie să face acțiuni concrete. 

Timpul trece, iar dependența prinde puteri.

A treia variantă care la noi în țară nu este atât de cunoscută este asistența de grup. Oamenii care au probleme similare se pot ajuta reciproc, iar grupurile anonime pot fi o soluție.Diferența dintre un parior profesionist și un dependent

Un jucător dependent se comportă compulsiv. Dependența lui este atât de mare, fiind condusă de niște forțe pe care el nu le poate controla în acel moment, încât continuă să se joace indiferent de consecințe. 

Chiar dacă acest om știe că nu are șanse să câștige, el își „pune speranța” și „își încearcă norocul”.

Un jucător profesionist în schimb pune rațiunea în fața dorințelor. 

El realizează propriile șanse de câștig și este conștient de procentul sau de suma pe care o riscă, respectiv la șansele pe care le are în realitate. Știe să spună „nu”, se poate opri și nu apelează la a face rost de bani din diferite surse care i-ar pune în pericol bunurile sau chiar siguranța proprie. 

Jucătorul profesionist este calculat și nu riscă o sumă mai mare decât cea pe care a stabilit-o anterior. El aplică diferite strategii și nu se lasă „pe mâna norocului”.

Cum ajuți un apropiat să scape de dependența de jocuri de noroc

Primul pas pe care orice jucător trebuie să-l facă este să recunoască faptul că are dependența jocurilor de noroc. Este regula de aur.

Boala jocurilor de noroc îi poate crește anxietatea sau depresia, cei din jur neînțelegând prin ce trece persoana care suferă de adicția aceasta.

Asta înseamnă că atunci când vrei să ajuți pe cineva care are boala jocurilor de noroc, trebuie să fii atent să nu agravezi problema. Cei care au dependența jocurilor de noroc tind să ascundă această boală. 

Fii atent să nu îți amplifici durerea că a pierdut sume mari de bani. Fii alături de el moral și încurajează-l să se îndrepte către un ajutor specializat. 

Atenție, chiar dacă poate pare o soluție bună, împrumutul unei sume de bani nu îi va fi de folos, prin asta doar îi vei hrăni obiceiul nociv de a-i juca.

Caută să înțelegi în general cum scapi de dependența de jocuri de noroc, ca să știi pașii prin care să-ți susții persoana apropiată. Îi poți fi alături doar dacă vrei să înțelegi cu adevărat prin ce trece.

Pentru că este vorba despre o tulburare a controlului impulsului, recomand găsirea unui sprijin din partea unui psihiatru sau al unui psihoterapeut. El îl poate ajuta pe cel care vrea să scape de această dependență ca să nu mai reia jocurile de noroc. În același timp se urmărește să nu se îndrepte către alte dependențe de substanțe sau către activități riscante.

Intervențiile psihiatrice și cele psihoterapeutice pot ajuta orice dependent să se recupereze din boala jocurilor de noroc. În final el își reconstruiește viața bazat pe valorile personale care îi oferă echilibru și armonie.

Dacă ai observat că te confrunți cu această problemă, cere ajutor și nu lăsa timpul să treacă,

Roxana și Pera

Alătură-te comunității eduKiwi!