Inteligenta emotionala reprezinta cheia succesului atunci cand vine vorba despre orice fel de relatii. Tot mai multi parinti investesc in cursuri si materiale menite sa le dezvolte acest simt deosebit, atat lor cat mai ales celor mici.
De ce?
Pentru ca este dovedit faptul ca un nivel ridicat al inteligentei emotionale echivaleaza cu o viata linistita, implinita si echilibrata. In plus, ea reprezinta cea mai importanta caracteristica regasita in randul marilor lideri ai lumii.
Ce este si in ce consta inteligenta emotionala la copii?
Inteligenta emotionala poate fi dezvoltata inca din primele luni de viata. Ea se refera la maturitatea emotionala a individului, la capacitatea de a intelege corect atat propriile emotii cat si pe ale celor din jur, precum si la maturitatea cu care sunt interpretate evenimentele interne si extene.
Din fericire, inteligenta emotionala (EQ) se diferentiaza de coeficientul de inteligenta (IQ) prin faptul ca se poate dezvolta oricand, pe intreg parcursul vietii.
In cazul copiilor, inteligenta emotionala consta in:
- Intelegerea cat mai buna a starilor si emotiilor;
- Capacitatea de a se autoanaliza, de a-si forma o imagine cat mai clara despre sine;
- Capacitatea de a se auto-motiva (nu cauta stimuli externi, ci prezinta o motivare intrinseca);
- Empatie;
- Toleranta la stres;
- Capacitatea de a forma relatii de succes cu cei din jur.
Cum se dezvolta inteligenta emotionala a copiilor?
Copiii invata cel mai bine prin joc. Din acest motiv este important ca antrenamentul sa se realizeze intr-o forma cat mai ludica.
Astfel, exista posibilitatea de a achizitiona diverse jocuri si instrumente educative special concepute pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor dar, totodata, si parintii pot crea jocurile. Un exemplu de joc pentru dezvoltarea inteligentei emotionale ar fi crearea de povesti cu animalele de plus, in care micutul sa vorbeasca despre emotiile acestora, in diverse contexte.
De asemenea, este recomandata dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor prin intermediul filmelor. Tot mai multi producatori au inteles importanta dezvoltarii personale a celor mici. Asa au aparut filme precum Inside Out – film in care este explicat extrem de usor si de placut modul in care se formeaza si functioneaza sistemul nostru emotional.
Nu in ultimul rand, inteligenta emotionala a copiilor poate fi dezvoltata foarte bine prin intermediul povestilor. Indiferent ca vorbim despre carti, povesti audio inregistrate sau jocuri de formare a lor, povestile au fost mereu menite sa deschida o fereastra a posibilitatilor in mintile celor mici.
Din fericire in ultima perioada au aparut foarte multe carti despre emotii, multe dintre ele fiind destinate copiilor. Carol McCloud in „Ai umplut galetusa azi” explica pe intelesul celor mici modul in care ii pot rani pe ceilalti, fara ca macar sa realizeze.
De asemenea, Isabelle Filliozat a dezvoltat o serie de carti despre emotii – „Caietele Filliozat” care ii ajuta pe educabili sa inteleaga modul in care acestea se formeaza si cum pot fi folosite in avantajul lor, pentru o viata mai linistita si mai frumoasa.
Exercitii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor
Exista mai multe exercitii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor. Unele sunt mai usoare, in timp ce altele prezinta un grad ridicat de complexitate.
Totusi, uite trei dintre cele mai la indemana astfel de exercitii:
- Roata emotiilor: dintr-un carton se va confectiona o roata in care vor fi realizate 13 cadrane. Pe fiecare cadran va fi trecuta una din urmatoarele emotii: furios, agitat, trist, nemultumit, agresiv, suparat, fericit, frustrat, nervos, singur, tulburat, speriat si ingrijorat. Fiecare participant va avea de descris o stare si de prezentat un context. De asemenea ei pot mima starea si discuta despre ea cu un adult. Scopul este de a ajuta copiii sa exprime ceea ce simt, precum si de a intelege corect emotiile.
- Observarea sociala: Copilul poate fi dus intr-o piata aglomerata sau intr-un parc, unde i se va cere – sub forma de joc – sa isi imagineze ce gandeste fiecare om in functie de limbajul nonverbal prezent.
- Pot sa fac/nu pot sa fac: copilului ii vor fi prezentate diverse situatii, el facand distinctia intre ce poate si ce nu poate face. Astfel va deveni constient de punctele sale slabe, precum si de cele forte, intelegand ca nimeni nu este perfect si ca este normal sa aiba si slabiciuni.
Recomandari de carti pentru dezvoltarea inteligentei emotionale
- Ann Vernon, „Dezvoltarea inteligentei emotionale”, Ed. ASCR, Cluj Napoca, 2006
- Gratian Safta, „Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei si creativitatii copiilor”, Ed. Polirom, Iasi, 2010
- Linda Lantieri, „Dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor”, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2017
- Silvia Breben, „Jocuri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la varsta prescolara si scolara mica”, Ed. Reprograph, Craiova, 2010.