Specialist medicină regenerativă și nutriționist
Informația nu produce schimbare.
Educația produce schimbarea.
Mă numesc Diana Porumb, sunt cercetător anti-aging, doctorand, dietetician acreditat de Ministerul Sănătății și specialist în inginerie genetică.
În offline, sunt co-fondator al unei academii de medicină regenerativă și activez ca expert și trainer în cadrul DEA Clinic din Cluj-Napoca.
Formare și experiență profesională
Am absolvit în anul 2011 specializarea Nutriție și dietetică la UMF Cluj-Napoca, am urmat un master de Inginerie genetică la USAMV Cluj-Napoca, iar anul acesta urmează să îmi finalizez doctoratul în domeniul medicinei regenerative.
În anul 2024 am participat în calitate de speaker internațional la:
Am urmat multiple cursuri predate de experți internaționali, pentru a aprofunda cunoștințele din domenii precum afecțiuni metabolice, oncologice, digestive, endocrine, microbiom intestinal, psihologie, menopauză.
Am realizat 2 proiecte educaționale:
Și totuși, studiile nu m-ar fi ajutat prea mult dacă nu aveam parte de peste 3000 de pacienți, împreună cu care sa pun în practică ceea ce am învățat. Știu că poate nu am reușit să îi ajut pe toți, însă cei pe care nu am reușit să îi ajut m-au motivat și mai mult – să găsesc soluții noi, să adaptez și să inovez, să ofer mai mult suport.
Astfel am perfecționat propria metodă de slăbit.
În primii ani de carieră am refuzat să aplic strategiile deja testate și am încercat să îi ascult mai mult pe oameni, să le înțeleg nevoile și provocările. Nu doar să îmi fac jobul, să realizez diete și să fiu plătită pentru asta.
Roadele acestor acțiuni le-am cules la mulți ani după, când am ajuns să am agenda plină de programări.
Am încercat să simplific și să înfrumusețez procesul de slăbire, ajungând să gătesc toate recomandările pe care le fac pacienților pentru ca ei să le primească și sub formă de fotografii (știm că prima dată mâncăm cu ochii).
Apoi am înțeles nevoia constantă de suport și feedback, iar rezultatele au explodat.
Acum doi ani am creat și o aplicație, pentru a face procesul și mai simplu, mai intuitiv, mai ușor de urmărit și mai greu de abandonat. Dar și pentru a dezvolta mai mult această relație de suport, de care cei care își doresc să slăbească sănătos au atâta nevoie.
Ce au învățat persoanele cu care am lucrat?
În primul rând că cel mai important pas în procesul de slăbire este organizarea, nu dieta.
Și că este mult mai important să elimini cauza care a dus la acumularea kilogramelor, decât să te înfometezi, să îți cântărești mâncarea sau să numeri calorii.
Iar pentru a nu te îngrășa înapoi după ce ai reușit să slăbești, trebuie să te educi.
Cu cât înțelegi mai bine, cu atât mai ușor este să aplici ceea ce ai învățat.
Povestea mea
Un copil extrem de curios, în dezacord cu regulile societății și plin de compasiune față de problemele celor din jur. Poate prea multă compasiune – am învățat, în timp, că nu îi pot ajuta pe cei care nu vor să fie ajutați. Și totuși încă încerc…
Obsedată de independență, am început să lucrez de când aveam 15 ani. Nu de nevoie, de plăcere.
Inițial am vrut să devin medic, apoi mi-am dat seama că lumea nu este locul unde te-ai născut și am vrut să devin stewardesă, ca să o descopăr.
Din fericire, am realizat la timp că nu este cel mai plăcut mod de a o descoperi și că oricum cel mai bine e acasă.
Am ajuns la Facultatea de Nutriție împotriva dorinței celor din jur, care mă voiau neapărat la medicină, în anul 2008, când cuvântul nutriție abia apăruse la noi în țară. Și mă bucur că am ales să fac ce vreau, nu „ce trebuie”, pentru că aceasta era de fapt vocația mea: Să ajut oamenii, în cel mai delicios mod posibil.
Începutul carierei mi-a fost întrerupt brusc de cei care astăzi sunt cei mai importanți oameni din viața mea – fiii mei, care împlinesc curând 11 și 12 ani. Până am început să scriu acest text, nici nu am realizat cât de mult m-a ajutat maternitatea în carieră. Sunt convinsă că am devenit mult mai empatică, răbdătoare, deschisă și abilă în a face 10 lucruri deodată, datorită lor.
A durat cam 10 ani ca să am „succes peste noapte”. A fost foarte greu, dar a meritat efortul. Dacă ar fi aleg din nou, nu aș schimba nimic.
În ultimii ani am dezvoltat o pasiune pentru știința care se află în spatele îmbătrânirii. Și am descoperit că e opțional să îmbătrânești.
* Text scris când aveam 35 de ani în buletin și 20 ani vârsta metabolică.
Revin anual pentru update.