Industria freelancingului a explodat în ultima perioadă, în special în timpul epidemiei. Deși aceasta nu este o industrie nouă, în această perioadă tot mai mulți oameni au început să se lanseze în acest sector.
Cu toate că la nivel mondial, majoritatea freelancerilor au vârste cuprinse între 18 -22 ani, aceasta regulă nu se aplică în toate cazurile, existând, de fapt freelanceri de toate vârstele. Așadar vârstă nu este un impediment dacă îți dorești să devii freelancer în România, începând de acum.
Cu siguranță ai auzit tot mai des vorbindu-se despre freelancing sau cunoști deja oameni care sunt freelanceri și poate îți dorești să devii și tu unul.
Dar totuși nu știi ce înseamnă freelancer și cât câștigă un Freelancer în România? Ce trebuie sa faci și cum să ajungi la primii clienți?
Hai să aflăm împreună totul despre freelanceri și cum poți deveni și tu un freelancer în România, în 2022.
Ce inseamna sa fii freelancer?
Dacă te întrebi ce înseamnă un freelancer răspunsul este foarte simplu. Un freelancer este o persoană independentă care lucrează pe cont propriu, în sistem de colaborare, în baza unui contract, cu anumite firme sau companii pentru anumite proiecte.
Un freelancer nu este un angajat ci un colaborator iar majoritatea proiectelor pe care le preia sunt pe termen scurt sau sunt cu jumătate de normă.
Ba chiar mai mult, majoritatea freelancerilor, sunt freelanceri doar în timpul liber, adică fac această activitatea pe lângă un loc de muncă.
Deși conceptul de freelancer a venit din America din ce în ce mai mulți români au preluat acest concept indiferent că lucreazā ca freelancer în România sau în alte țări.
Pentru că majoritatea proiectelor presupun o muncă online, aceasta poate fi făcută de oriunde ceea ce înseamnă că ai opțiuni și variante nelimitate în a prelua proiecte din întreaga lume.
Freelancing-ul este tot o formă de antreprenoriat ceea ce înseamnă că veniturile tale vor fi direct proporționale cu efortul depus. Aici de tine depinde cum te organizezi și cât de mult îți dorești să câștigi.
Avantajele si dezavantajele unui freelancer in Romania
Freelancingul îți oferă o multitudine de avantaje dar ai și câteva dezavantaje, evident, ca în oricare alt aspect al vieții sau al unui business. Având în vedere că și freelancingul este tot o afacere și tu tot un antrenor iată ce avantaje și dezavantaje exista în acest domeniu.
Avantajele freelancingului în România
Venituri suplimentare. Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că această activitate îți generează venituri suplimentare în timp ce faci mai mult mai mult din ceea ce te pasionează. Adică poți lucra chiar dacă ești deja angajat.
Flexibilitate. Faptul de a nu fi angajat, de a nu avea un șef care să stea în spatele tău, îți oferă libertatea de a lucra atunci când vrei la proiectele tale, cu condiția de a îndeplini termenele pe care le-ai stabilit de comun acord cu firma sau compania pentru care lucrezi.
Independență. În acest sistem de muncă ai parte de multă independență, adică tu îți alegi ce vrei să lucrezi, pentru ce proiecte și alături de cine.
Diversitate. În freelancing ai o varietate de domenii spre care te poți îndrepta, astfel că dacă ai mai multe pasiuni le poți combina. Aici nu este ca la un job unde trebuie să faci zilnic aceleași task-uri sau să lucrezi de fiecare dată în același domeniu.
Oportunități. Freelancingul îți aduce foarte multe oportunități iar lansându-te în proiecte diverse ai șansa de a învăța nu doar abilități noi dar poți ajunge în echipe sau companii internaționale, pe măsură ce explorezi tot felul de proiecte și industrii.
Dezavantajele freelancingului
Și pentru că orice lucru bun are și partea lui mai puțin plăcută hai să vedem ce dezavantaje ai atunci când alegi să fii un freelancer.
Nu ai venituri fixe. Pentru că aici tu decizi câte proiecte vrei să iei, iar unele pot presupune mai multă muncă decât altele, aici nu vrei avea un venit fix în fiecare lună la fel ca într-un job.
Trebuie să fii un profesionist. Înainte de a începe să lucrezi la anumite proiecte trebuie să te asiguri că știi foarte bine ceea ce faci și că ești un profesionist în nișa ta. Cu cât vei demonstra că ești cu adevărat foarte bun în ceea ce oferi, cu atât ai mai multe șanse să câștigi mai mulți bani dar îți și minimiezi șansele de a pierde clienții.
Trebuie să fii foarte bine organizat. Dacă organizarea nu este punctul tău forte, atunci nu vrei reuși să îți duci la îndeplinire toate proiectele pe care ți le-ai luat la timp. Așadar aici ai nevoie să înveți să fii un bun organizator pentru a putea să iei cât mai multe proiecte că sā faci, evident, mai mulți bani.
Nu ai cum să îți iei concediu medical. Evident că aici nu va fi cineva care să te înlocuiască atunci când nu te simți bine, deci nu ai cum să îți iei concediu medical. În cazul în care ai nevoie de concediu, înseamnă că îți vei pune pe pauză toate proiectele la care lucrezi, ceea ce poate însemna o pierdere pentru tine, datorită nerespectării deadline-urilor.
Tu te ocupi de tot. Aici nu vei avea un șef care să răspundă în locul tău la eventualele probleme apărute, nici un contabil care să facă munca în locul tău sau o altă persoană care te promoveze. Deci tu va trebuie să le faci pe toate, de la discuția cu clienții, la organizare, la asumarea responsabilității și promovare.
De ce trebuie sa tina cont un freelancer la inceput de drum?
Este foarte clar ca fiind la început de drum îți dorești să faci lucrurile bine de la început.
Și pentru că spuneam că freelancingul este tot o afacere, dar cu un singur om și la un nivel mai mic, atunci trebuie să aplici unele metode care se aplică în orice business, dacă îți dorești ca mica ta afacere să aibă succes încă de la început și să te asiguri că ești pe drumul cel bun. Iată de ce să ții cont.
Creează-ți un plan.
Înainte de a te avânta și de a fi prea entuziasmat de faptul că poți câștiga bani din freelancing, trebuie să pui la punct unele detalii care sunt esențiale.
Spre exemplu întreabă-te unde îți vei căuta clienții, în ce nișă? Care vor fi taxele pe care le vei percepe? Ce obiective ai pentru prima luna? Dar pentru a 2-a? Cât timp poți aloca proiectelor? Prin ce modalități vei fi plătit și cum vei proceda dacă nu reușești să găsești clienți la început. Cum îți vei plăti taxele și cum vei colabora cu clienții tăi? Cum te vei promova și pe ce canale?
Răspunde la toate aceste întrebări și pune-le într-un plan, pentru a știi exact cum vrei proceda în fiecare situație.
Începe să creezi un portofoliu
Pentru clienții tăi nu este suficient să te declari ca fiind un freelancer ci să și demonstrezi că ești deja unul.
Este adevărat ca pentru început nu vei avea proiecte, însă lucrează cât mai mult la a găsi proiecte mai mici pe care să le poți adăuga la portofoliul tău pentru atunci când vei decide să te lansezi în proiecte mai mari.
Poți cere ajutorul cunoscuților pentru început sau o altă variantă este să lucrezi chiar pro bono, în sistem barter sau cu prețuri foarte mici, până îți vei crea un portofoliu pe care să îl poți prezenta clienților tăi.
Fă-ți și un website.
Deși pentru început s-ar putea să lucrezi pe platformele de profil, un site te poate ajuta foarte mult în a câștiga nu doar vizibilitate dar mai ales încrederea viitorilor tăi clienți.
Poate te pricepi chiar tu să creezi un website sau poate găsești un alt freelancer care să te ajute pe bani mai puțini. Oricum nu vei avea nevoie de ceva foarte complex.
Expune-ți aici portofoliul după ce ai creat deja unul și arată tuturor rezultatele pe care le-ai generat prin munca ta.
Nu uita, să nu oferi date sau informații sensibile aici ci expune doar cu acordul clienților tăi și doar ceea ce nu reprezintă date confidențiale.
Crează-ți o formă juridică
Faptul că nu ai angajați sau că nu vei lucra neapărat ca într-o firmă ci individual asta nu înseamnă că nu trebuie să lucrezi sub o formă juridică.
Pe lângă că veniturile pe care le vei face se impozitează, vei câștiga și mai multă încredere în fața potențialilor clienți. Poți alege să lucrezi sub forma unui PFA, II (Întreprindere individuală), contract de drepturi de autor sau SRL.
Ai răbdare.
Nu uita să ai răbdare cu tine în special la început. Uneori lucrurile s-ar putea să nu meargă chiar așa cum tu ai planificat dar succesul nu înseamnă genialitate ci constanță.
Deci nu te da bătut și continuă să cauți clienți și să devii cel mai bun în ceea ce faci.
Nu lua prea multe proiecte.
Cu toate că la început te vei simți energic și vei vrea să iei cât mai multe proiecte, asigură-te că nu te suprasoliciți.
De fapt, cea mai bună strategie aici este să începi cu puțin iar pe măsură ce prinzi experiență vei putea să duci din ce în ce mai multe proiecte.
Respectă întotdeauna deadline-urile
Singurul lucru care te-ar putea face să pierzi clientul, în afara faptului că nu ești profesionist în ceea ce faci este chiar acesta, de a nu livra la timp ceea ce ai promis.
Așadar asigură-te că respecți de fiecare dată deadline-ul și că oferi calitatea pe care ai promis-o.
Pe ce platforme gasesti job-urile de freelancing din Romania?
Cu toate că ești un freelancer în România asta nu înseamnă că trebuie să preiei proiecte doar din România. Există o multitudine de platforme de freelancing unde ai posibilitatea să lucrezi pentru proiecte din întreaga lume.
Evident că la majoritatea ai nevoie să cunoști limba engleză, dar dacă ai deja acest avantaj, nu ezita să te folosești de el.
Iată unde îți poți găsi proiecte ca freelancer în România, atât naționale cât și internaționale.
Linkedin. Cea mai mare platformă de socializare pentru business și profesioniști din online este locul perfect unde îți poți găsi clienții dar unde și ei te găsesc pe tine. Aici îți poți crea propriul brand, îți poți prezenta proiectele dar te poți conecta inclusiv cu alți freelanceri.
Liberprofi.ro . Una dintre cele mai mari platforme a freelancerilor din România care sunt în căutare de proiecte. Ai nevoie doar de un profil, de un portofoliu și evident să aplici pentru proiecte. Tu nu vei fi taxat, pentru că platforma taxează clienții, deci totul este gratuit pentru tine.
Congrazie.ro. O platformă foarte utilă pentru freelancerii din România, unde găsești joburi din diverse domenii și sectoare de activitate. Și aici ai acces gratuit.
Freelancerit.ro. O platformă românească la început de drum dar care va avea cu siguranță un mare succes este chiar aceasta. Se aseamănă foarte mult cu platforma internaționala freelanceer.com.
Freelanceer.com. Deși nu vei găsi doar români aici, vei găsi în schimb peste 7 milioane de freelanceri dar și peste 4 milioane de proiecte la care poți aplica. Aici ți se percepe o taxă de la 3 euro până la câteva sute, în funcție de tipul serviciului.
Fiverr.com. Acest site este un fel de versiune internațională a site-urilor de joburi românești. Aici poți găsi atât proiecte offline cât și online. Așa că dacă vei să te implici în anumite proiecte pe termen scurt chiar dacă sunt în offline, aici găsești multe idei la care poți aplica.
Alte aplicații pentru freelanceri:
- Crowdspings.ro – special pentru designeri;
- Constant-content.com și articlesale.com – special pentru copywritteri;
- Upwork – pentru design, website development, mobile application, SEO și content writing;
- guru.com
- freelancers.net
Cat castiga un freelancer?
Dacă îți dorești să devii un freelancer cu siguranță te întrebi cât câștigă un freelancer.
Evident că, ca și freelancer nu vei avea același câștig ca un salariat, spre exemplu, însă nici implicarea ta nu este în aceeași măsură ca și cum ai lucra full time pentru o anumită firma sau companie.
Veniturile pot varia în funcție de domeniul în care activezi, pentru că anumite domenii sunt mai bănoase decât altele dar și de modalitatea prin care lucrezi. Spre exemplu un programator nu va câștiga la fel că un copywriter sau un business coach nu va câștiga la fel ca un freelancer care oferă cursuri de gătit.
Pe lângă asta, dacă spre exemplu vei alege să lucrezi pe o platformă specializată aceasta s-ar putea nu doar să îți ia comisioane dar ți se pot impune și anume prețuri pe care să le practici.
Dacă în schimb alegi să lucrezi pe propriul tău site sau să cauți clienții chiar tu pe linkedin sau prin alte metode, atunci prețurile pot varia în funcție de cum vei cădea de comun acord cu clientul.
Evident că trebuie să te informezi în funcție de nișa în care ești să te aliniezi la prețurile pieței și să nu ceri sume ireale.
În plus, câștigul tău poate varia și în funcție de cât este dispus clientul să cheltuie pe serviciul pe care tu îl oferi, pe calitatea prestației tale dar și pe cât de multe proiecte poți prelua.
În timp ce unii freelanceri sunt plătiți per oră (între 3 – 50 euro ) alții sunt plătiți per proiect, număr de cuvinte etc.
Așadar totul depinde de tine și de felul cum vei negocia și te vei organiza. Îți vei putea face o idee după ceva timp cât este venitul mediu pe care îl poți face într-o lună dar și care este maximul.
Freelancer cu sau fara PFA?
Am convenit deja ca freelancingul este o afacere, deci este foarte clar că tu vei fi practic proprietarul unei afaceri, a propriei tale afaceri.
Deși există freelanceri fara PFA în România sau care nu lucrează în baza unei forme legale să știi că acest lucru nu este în regulă și îți poate aduce nu doar dezavantaje și ci penalizări dacă vei fi descoperit.
De cele mai multe ori clienții au nevoie de factură pentru a-și putea deconta cheltuielile în baza serviciilor pe care tu le-ai prestat iar o factură nu se poate emite decât în baza unui contract.
Există deci multe afaceri care nu vor accepta să lucreze cu freelanceri care nu le oferă siguranța unui contract și emiterea de facturi, așa că aici vei putea pierde clienți.
În plus o formă legală în baza căruia tu lucrezi, fie că este vorba de PFA, II sau SRL îi garantează celuilalt că ești om serios și de încredere și că îți asumi și faptul de a plăti taxele la stat nu doar de a încasa bani.
Taxele pe PFA a unui freelancer in Romania
Faptul că ești un freelancer nu înseamnă că vei avea parte de un tratament diferit și că vei scăpa de taxele pe care un freelancer trebuie să le plătească către stat.
În Codul Fiscal nu există reglementări prin care să se specifice că veniturile din freelancing în România se încadrează într-un regim special. Din contră, vei fi considerat ca oricare altă firmă sau companie care este obligată să plătească taxe din veniturile pe care le obține.
Pentru a face o impozitare corectă trebuie să știi exact ce fel de venituri obții că freelancer iar acestea vor fi incluse într-o anumită categorie de venit impozabil.
Dacă vrei să funcționezi ca PFA, II sau persoane care valorifică drepturile de autor și nu ca SRL, veniturile pe care le vei încasa se vor încadra în categoria veniturilor din activități independente.
Cum sa te promovezi ca freelancer?
Ca și în oricare alt business și în freelancing, promovarea are un rol esențial. Degeaba faci totul perfect, dacă cei care au nevoie de serviciile tale nu știu ce le poți oferi. Deci, nu sta în umbră, arată-le ce poți și ce skill-uri ai.
Dacă te întrebi cum să faci asta, iată mai jos câteva modalități prin care te poți promova ca freelancer în România.
Crează-ți un cont profesional în social media
Indiferent de domeniul în care vei activa ca freelancer, numele tău sau chiar portofoliul tău ar trebui să apară pe cât mai multe rețele de socializare pentru a te face cunoscut.
Evident că aici trebuie să alegi platforma de socializare cea mai potrivită afacerii tale. Spre exemplu dacă ești graphic designer cu siguranță vei avea mai mult succes pe Instagram.
Fă-ți conturi pe platformele dedicate
În funcție de serviciile pe care le oferi, crează-ți profile pe toate platformele speciale pentru freelanceri pentru a te asigura că ești văzut de cât mai multe afaceri.
Fă-ți profilul cât mai atractiv și completează toate datele de care clienții tăi au nevoie. Eventual dacă poți pune și proiecte la care ai lucrat, nu ezita să o faci.
Scrie pe blog
Fă-ți un site și nu te opri doar la a-ți expune portofoliu.
Un blog te-ar putea ajuta să le arăți celorlalți că știi despre ce vorbești și să te pozitionezi ca un expert în nișa ta.
Caută topicuri de interes pentru potențialii tăi clienți și oferă-le soluții. Cu siguranță că vei câștiga și clienți dar și expunere prin această metodă.
Solicită recenzii
Recomandările sunt unele dintre cele mai importante lucruri care te pot promova ca un bun freelancer.
Nu uita să le ceri clienților cu care ai lucra deja recenzii și păreri despre munca pe care ai prestat-o fie că sunt pe conturile tale de socializare, fie pe website sau pe platformele de profil. Pot face asta și cunoștințele pe care le-ai ajutat pro bono.
Colaborează cu alți freelanceri
Imaginează-ți cum ar fi să câștigi un public întreg doar printr-o singură colaborare. Ei bine, să știi că această metodă de promovare este foarte bună și se practică chiar și de marile companii.
În plus, în colaborare cu un freelancer care face muncă complementară cu tine, spre exemplu tu ești programator iar el este web designer, aveți șansa de a oferii servicii mult mai bune și mai complexe.
Intră în comunități de profil
Există sute de comunități unde poți adera și unde te poți expune. Indiferent că acestea sunt pe Facebook, Instagram Whatsapp sau diverse forumuri aici te vor vedea nu doar ceilalți freelanceri dar și afacerile care caută serviciile tale.
Cum obtii proiecte ca freelancer in Romania si strainatate?
Este foarte clar că nu vei obține foarte multe proiecte ca freelancer din prima, așa că înainte de toate trebuie să ai foarte multă răbdare și să începi prin a te promova foarte bine.
Dar nu te promova înainte de a avea câteva proiecte create deja, pentru că, toti clienții tăi își vor dori să vadă cum lucrezi și cel mai probabil îți vor cere un portofoliu.
Așadar, pentru a obține proiecte urmează toți pașii pe care i-am discutat la promovare și începe prin a-ți crea un portofoliu cât mai mare. Din fiecare metodă de promovare discutată deja ai șansa de a câștiga câte un proiect, cel puțin.
În plus, te poți folosi chiar și de metoda prin care să începi chiar tu personal să contactezi clienți, oferindu-le eventual câteva recomandări pe care le poți face și de care ei au nevoie.
Spre exemplu dacă ești freelancer pe design graphic, analizează site-ul clientului și trimite-i un template îmbunătățit creat de tine sau câteva recomandări cu motivele pentru care ar trebui să te aleagă și ce ar avea de câștigat în urma colaborării cu tine.
Fii prezent pe platforme de freelancing din România unde se caută freelanceri și dacă poți susține proiecte și în alte limbi nu ezita să îți faci conturi inclusiv pe platformele internaționale sau să fii activ în comunitățile de pe social media unde afacerile caută freelanceri.
Oferă cât mai multă calitate, ține-te de deadline-uri și negreșit clienții tăi te vor recomanda mai departe, dacă au fost mulțumiți de colaborarea cu tine, indiferent că aceștia sunt din România sau din străinătate.
20 Idei de freelancing in Romania
Copywritter
Copywriterii sunt la mare căutare pentru că orice afacere are nevoie de texte. De la social media, site-uri, materiale promoționale sau newslettere, pagini de vânzare sau orice alt tip de materiale de care se folosesc afacerile toate au nevoie de creativitatea unui copywriter.
Ca și copywritter și freelancer în România ai nevoie și de anumite skill-uri precum a știi să scrii corect în limba română, a genera idei noi, a știi partea de vânzare, marketing și chiar psihologie.
Redactor online
Chiar dacă și ca redactor scrii, acest domeniu este puțin diferit de ceea ce face un copywritter.
Textele pe care le vei scrie ca și redactor sunt pentru site-uri de știri unde vei scrie articole sau comunicate de presă, articole sau secțiuni pentru reviste sau ziare online.
Nu ai nevoie neapărat de pregătire în domeniu însă trebuie să știi cum să te informezi asupra subiectelor pe care le vei aborda și ai nevoie, evident de un vocabular bogat.
Fotograf
Dacă ai o pasiune pentru fotografie poți deveni un freelancer în România care să faca bani frumoși din asta.
Indiferent că te axezi pe fotografie de nuntă unde poți lucra în mod direct cu clienții, fie că îți iei anumite proiecte prin colaborare cu diverse firme care au nevoie de fotografie pentru afacerea lor, iată că poți face bani din pasiunea ta că freelancer.
Programator
Domeniul IT este la mare căutare iar un freelancer ca și programator poate câștiga foarte bine în România.
Este adevărat că ai nevoie de cunoștințe în domeniu dar pe măsură ce vei lucra și vei lua mai multe proiecte, poți face din asta o activitate permanentă.
Veniturile vor fi pe măsură și în plus, ai siguranța că ai ales unul dintre joburile unui freelencer pe termen lung.
Web Designer
Un site atractiv are mult mai multe șanse decât unul foarte basic, in special atunci când vorbim despre experiența utilizatorului. Pentru a fi freelancer pe partea de design grafic ai nevoie de multă creativitate dar și să știi să lucrezi în anumite platforme.
Ceea ce tu ca graphic designer poți face nu va reuși să facă un programator care știe doar cod. Așa că aici poți face o colaborare cu un programator. El va lucra la funcționalitate și tu la partea de design grafic. Sau poți oferi pe anumite proiecte funcționale deja doar partea de design grafic.
Video Editor
Video-ul joacă un rol esențial în prezent, în online. Oamenii preferă mult mai mult un conținut video decât unul scris iar afacerile se bazează pe acest fapt. Așadar dacă ai skill-uri în editarea video, îți poți găsi foarte ușor proiecte de freelancing și în România dar și la nivel internațional.
Social media manager
Aproape orice afacere are deja creată o pagină pe conturile de socializare și de cele mai multe ori această activitate presupune timp dar și foarte multă pricepere.
Dacă ești pasionat de social media, știi deja ce presupune și cum funcționează o anumită platformă, indiferent că vorbim despre Facebook, Instagram, Linkedin, Youtube, Tik tok etc. fii sigur că vei găsi proprietari de afaceri care nu au timp pentru a se ocupa de propriul cont de pe rețelele de socializare.
Deci arată-i ce poți și începe să faci bani din asta că freelancer.
Creator de template-uri
Afacerile au nevoie de materiale pe care să le ofere gratuit clienților lor dar preferă să lucreze cu freelanceri din România care să le creeze, pentru a nu angaja un om special pentru așa ceva.
Așadar, dacă cunoști foarte bine un anumit domeniu și poți scrie ghiduri, template-uri de emailuri sau diverse alte materiale de care o afacere are nevoie, începe chiar acum să creezi câteva pentru a le pune la portofoliu.
Editor photo
Să știi că nu oricine are capacitatea sau viziunea de a edita poze. Iar acum vizualul este foarte important în online. Așadar, dacă știi editare foto în diverse programe, Photoshop, Corel etc. dar ai și un simț estetic deosebit, începe să te promovezi și câștigă bani din pasiunea și cunoștințele pe care le ai.
Graphic designer
Orice vezi în materie de grafică, pe diverse materiale tipărite sau în online sunt create de un graphic designer, așa că de ce să nu devii și tu un freelancer pe partea de design graphic dacă ai această pasiune?
De la coperți de cărți, reviste tricouri, infografice, căni sau alte materiale care necesită multă creativitate, toate pot face parte din propriul tău portofoliu cu care să te prezinți în fața clienților care au nevoie.
Banii pe care îi poți face sunt foarte frumoși și poți lucra la mai multe proiecte în același timp.
Specialist SEO
Fiecare afacere își dorește să își ducă site-ul cât mai în fața clientului, în special când vorbim despre motoarele de căutare. Ca și specialist SEO nu doar că vei avea parte de multe proiecte pentru care să lucrezi dar vei face și bani frumoși. Important aici este să înveți foarte bine cum să faci asta și să generezi rezultate pentru clienții tăi.
Consilier financiar
Dacă ai experiență în tot ce înseamnă consiliere financiară pentru start-up-uri sau cum să îți organizezi finanțele într-o afacere, oferă un astfel de serviciu, pentru că există mulți oameni și afaceri care au nevoie de tine pe această zonă.
Consilier fitness
Sănătatea a devenit un subiect din ce în ce mai important în viața noastră. Iar asta nu înseamnă doar alimentație sănătoasă ci și mișcare.
Și pentru că mulți oameni nu știu exact ce să aleagă atunci când vine vorba de sport sau cum să execute corect anumite mișcări tu îi poți ajuta, fie în cadrul unei săli de fitness fie în online.
Coach de dezvoltare personală
Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să meargă la un alt nivel, deci sunt interesați de dezvoltare personală.
Dacă tu ai trecut deja prin asta, știi metodele prin care și alții se pot dezvolta personal îi poți ajuta atât în cadrul unor întâlniri 1 la 1 dar și în cadrul unor cursuri înregistrate.
Influencer
O metodă foarte frumoasă de a face bani este chiar socializarea. Iată cum, petrecând timp pe rețelele de socializare poți face bani, devenind astfel un freelancer că influencer.
Dacă te consideri o persoană inspirațională care atrage rapid urmăritor, ai foarte multe șanse să faci bani din asta prin diverse colaborări cu afacerile care se vor promova cu ajutorul tău.
Podcast
Deși pare destul de greu să ajungi acolo, un podcast îți poate aduce bani foarte frumoși dacă ești serios și vii cu topicuri pe interesul audienței tale.
Dacă te întrebi cum faci banii aici, ei bine, din reclamele care rulează în timpul podcasturilor tale, din plasarea de produse sau chiar din membership-uri pe care urmăritorii tăi le vor plăti pentru a avea acces la mai multe materiale.
Contabil
Chiar dacă lucrezi ca și contabil deja și ești angajat poți faci bani extra ca și freelancer. Asta presupune să îți iei colaborări extra sau chiar să predai celor care vor să învețe acest domeniu, din forma unor cursuri.
Profesor de yoga
Dacă yoga este pasiunea ta de ce să nu faci bani din a ține clase pentru care să fii plătit?Indiferent că alegi să le ții fizic sau în online, tu îți faci programul după care vrei sa lucrezi. In plus poți face asta extra job.
Curs machiaj
Machiajul a devenit un lucru aproape indispensabil pentru femei, iar acum că evenimentele au reînceput, dacă știi să machiezi poți face bani frumoși extra job prin această pasiune.
Cursuri de gătit
Nu toți oamenii iubesc să gătească dar asta, se datorează în special faptului că mulți nu știu cum să procedeze. Atunci când cineva este acolo să îi ghideze iar rezultate apar, cu siguranță vor ajunge și ei să iubeacă gătitul.
În plus, aici legi prietenii și relații, indiferent că ții ateliere de gătit fizic sau online.
Acum că ai văzut ce multe șanse ai de a face bani din freelancing în România și că poți ajunge chiar să îți dezvolți propria afacere din pasiunea ta, urmând acest drum îți rămâne doar să vezi care este pasiunea ta cea mai mare, să te asiguri că te dezvolți și înveți tot ce se poate despre asta și evident, să te pui pe treaba.
Sunt sigur că vei avea parte de mulți clienți și de succes dacă ții cont de toate recomandările din acest articol.
Îți doresc mult succes!