Garantie comerciala vs. Garantie de conformitate

Ce este garantia de conformitate?

Garantia de conformitate este un concept juridic aplicat în vânzările de bunuri, în special în Uniunea Europeană. Aceasta asigură că bunurile cumpărate de consumatori sunt în conformitate cu contractul de vânzare. Mai exact, bunurile trebuie să:

 1. Corespundă descrierii oferite de vânzător și să aibă aceleași caracteristici ca produsele pe care vânzătorul le-a prezentat ca exemplu sau model.
 2. Fie potrivite pentru scopurile pentru care astfel de bunuri sunt în mod normal utilizate, ținând cont de orice descriere a bunurilor, de orice utilizare specială dorită de consumator comunicată și acceptată de vânzător.
 3. Prezinte calitatea și performanțele obișnuite ale unui produs de același tip, pe care consumatorul le poate aștepta, ținând cont de natura produsului și, dacă este cazul, de declarațiile publice despre caracteristicile specifice ale bunurilor făcute de vânzător, producător sau reprezentantul lor (reclame, etichetare etc.).

Dacă un produs achiziționat nu respectă aceste criterii, consumatorul are dreptul să solicite reparația sau înlocuirea produsului, reducerea prețului sau rezilierea contractului și rambursarea integrală a sumei plătite, în funcție de gravitatea neconformității și de posibilitatea aplicării acestor soluții. 

Perioada de garanție de conformitate variază în funcție de legislația fiecărui stat, dar în UE este de obicei de cel puțin 2 ani de la livrarea bunului.

 

Durata garantiei legale de conformitate: Cat timp este valabila?

Durata garantiei legale de conformitate în Uniunea Europeană este valabila de obicei  2 ani de la data achiziției sau livrării produsului. Acest lucru înseamnă că, pe parcursul acestui interval de timp, consumatorii au dreptul să solicite reparația sau înlocuirea produsului, reducerea prețului sau chiar anularea contractului și rambursarea integrală a sumei plătite, în cazul în care produsul nu respectă criteriile de conformitate.

Este important de menționat că:

 1. Perioada poate varia: Deși 2 ani este standardul în UE, unele țări pot avea reglementări care oferă o perioadă mai lungă de garanție.
 2. Dovezi ale neconformității: În primele 6 luni de la achiziție (în unele țări, acest interval poate fi mai lung), se presupune că orice defect existent la momentul livrării face obiectul garantiei de conformitate. După acest interval, consumatorul poate fi obligat să demonstreze că defectul exista la momentul livrării.
 3. Produse „SH”: Pentru produsele achiziționate second-hand, durata garantiei de conformitate poate fi mai scurtă, dar nu mai puțin de 1 an.
 4. Repararea sau înlocuirea: Dacă un produs este reparat, garanția se extinde de obicei pentru perioada reparației. În unele cazuri, garanția poate fi reînnoită sau extinsă după înlocuirea sau reparația produsului.

     5. Drepturi suplimentare: Pe lângă garanția legală de conformitate, consumatorii pot beneficia și de garanții comerciale suplimentare oferite de vânzător sau de producător, care pot oferi protecție suplimentară.

 

Cand poti beneficia de garantia de conformitate?

Poți beneficia de garantia de conformitate în următoarele situații:

 1. Produsul nu corespunde descrierii.
 2. Produsul nu are calitățile promise.
 3. Produsul nu este potrivit pentru utilizarea obișnuită.
 4. Produsul prezintă defecte sau probleme tehnice.
 5. Produsul nu respectă standardele de calitate și performanță.

Pentru a beneficia de această garanție, este important să păstrați dovada achiziției (de exemplu, bonul fiscal sau factura) și să raportați problema într-un interval rezonabil de timp de la descoperirea ei, respectând termenele stabilite de legislația locală sau de politica vânzătorului.

 

Ce criterii determina neconformitatea unui produs?

Neconformitatea unui produs este determinata de mai multe criterii esențiale, care variază în funcție de legislația specifică a fiecărei țări, dar în general includ următoarele aspecte:

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.
 1. Conformitate cu Descrierea: Produsul trebuie să corespundă descrierii oferite de vânzător. Acest lucru include specificațiile oferite în reclame, pe eticheta produsului, în broșuri sau în descrierile online. De exemplu, dacă un produs este vândut ca fiind din piele, acesta trebuie să fie realmente din piele, nu din alt material.
 2. Calitate și Performanță: Performanța și calitatea ar trebui să fie comparabile cu cele ale altor produse similare disponibile pe piață.
 3. Potrivire pentru Scopul pentru Care Bunurile de Acest Tip sunt În Mod Normal Folosite: De exemplu, un frigider ar trebui să poată menține alimentele la o temperatură rece adecvată.
 4. Siguranță: Produsul nu trebuie să prezinte riscuri inutile și trebuie să respecte standardele de siguranță aplicabile.

Dacă un produs nu îndeplinește aceste criterii, consumatorii au dreptul să solicite reparația, înlocuirea, o reducere a prețului sau chiar rezilierea contractului și rambursarea integrală a sumei plătite.

 

Ce responsabilitati are vanzatorul in temeiul garantiei de conformitate?

Vânzătorul are mai multe responsabilități în temeiul garanției de conformitate, care este un drept al cumpărătorului prevăzut de lege în multe jurisdicții pentru a asigura că produsele cumpărate sunt conforme cu contractul de vânzare. 

Responsabilitățile vânzătorului pot varia în funcție de legislație, dar acestea includ:

 1. Livrarea produselor conforme.
 2. Conformitatea cu calitatea așteptată.
 3. Reparare sau înlocuire: Alegerea depinde de gravitatea problemei și de preferințele cumpărătorului.
 1. Respectarea termenelor legale: Vânzătorul trebuie să respecte termenele legale stabilite pentru remedierea problemei.

În cadrul SellerClub, noi dorim să oferim o afacere 100% legală, fără bătăi de cap atât pentru tine, în calitate de vânzător, cât și pentru cumpărător.

 

Care sunt consecintele vanzatorului daca nu respecta garantia de conformitate?

Consecințele pentru un vânzător care nu respectă garantia de conformitate pot fi destul de neplăcute:

Daune Morale și Materiale: În unele situații, cumpărătorul poate avea dreptul să solicite despăgubiri pentru eventualele daune morale sau materiale suferite ca urmare a neconformității produsului.

Sancțiuni Penale sau Amendă: În cazuri grave sau în cazul nerespectării repetate a obligațiilor de garantie, vânzătorul se poate confrunta cu sancțiuni penale sau amenzi impuse de autoritățile de reglementare.

Reputație Afectată: Pe lângă sancțiunile legale, nerespectarea garanțiilor poate afecta grav reputația vânzătorului și poate duce la pierderea încrederii clienților.

Litigii: Vânzătorul se poate confrunta cu acțiuni în justiție inițiate de cumpărători nemulțumiți, procese care pot fi costisitoare și pot avea un impact negativ asupra afacerii.

În Uniunea Europeană, legile pentru protecția consumatorului sunt destul de stricte.

Nu dorim să intri într-o afacere ca să ai de suferit pentru că nu ai știut cum să procedezi într-o anumită situație.

Aici, în SellerClub Elite ne ocupăm și de informarea ta legală, ca să nu ai de suferit pe viitor.

Vei știi dinainte ce trebuie să faci pentru a nu-ți pierde timpul pe viitor cu chestiuni litigioase.

Află totul despre programul nostru premium printr-un click AICI.

 

Ce este garantia comerciala?

Garantia comercială, adesea numită și garantie extinsă sau garanție oferită de producător, este un angajament voluntar oferit de vânzător sau de producător, care depășește drepturile legale ale consumatorilor prevăzute de garanția legală (garanția de conformitate).

Această garanție este oferită pe lângă sau în plus față de garanțiile legale și poate oferi diferite beneficii:

 Durată Extinsă: Garanția comercială poate avea o durată mai lungă decât garanția legală, oferind astfel protecție pentru o perioadă mai îndelungată.

 Condiții Suplimentare de Acoperire: Poate acoperi probleme care nu sunt incluse în garanția legală, cum ar fi defectele care apar în urma uzurii normale sau a accidentelor.

 

Ce trebuie sa cuprinda contractul de garantie comerciala?

Contractul de garanție comercială, care este un angajament voluntar oferit de vânzător sau producător, trebuie să includă anumite elemente esențiale pentru a fi clar și eficient. Iată principalele aspecte pe care un astfel de contract ar trebui să le cuprindă:

 1. Identificarea Părților: Numele și detaliile de contact ale vânzătorului sau producătorului care oferă garanția și, dacă este cazul, ale consumatorului.
 2. Descrierea Produsului: Specificații clare ale produsului care este acoperit de garanție, inclusiv modelul, seria și alte detalii relevante.
 3. Durata Garanției: Perioada exactă pentru care este valabilă garanția, inclusiv data de început și data de sfârșit.
 4. Acoperirea Garanției: Detalii complete despre ceea ce este acoperit de garanție, inclusiv tipurile de defecte sau probleme, precum și condițiile în care garanția este valabilă.
 5. Excluderi din Garanție: Clarificări privind ce nu este acoperit de garanție, cum ar fi daunele cauzate de utilizare necorespunzătoare, uzura normală, accidente, etc.

 

Este important ca atât consumatorii, cât și vânzătorii să înțeleagă și să respecte termenii contractului de garanție comercială. Consumatorii ar trebui să citească cu atenție și să înțeleagă termenii înainte de a achiziționa o garanție extinsă. De asemenea, este recomandabil ca termenii garanției să fie clari și ușor de înțeles pentru a evita neînțelegerile sau litigiile ulterioare.

 

Garantia comerciala vs. Garantia de conformitate

Garantia comercială și garantia de conformitate sunt două concepte importante în ceea ce privește protecția consumatorilor și drepturile lor atunci când achiziționează produse. 

Iată o descriere a fiecăreia:

 1. Garantia Comercială:

   – Oferită voluntar de producător sau vânzător.

   – Condiții și durată variabile.

   – Acoperă reparații sau înlocuirea produselor defecte.

 1. Garantia de Conformitate:

   – Obligație legală a vânzătorului.

   – Se referă la conformitatea produsului cu specificațiile sale.

   – Protejează consumatorul pentru defecte existente la momentul achiziției.

 

Deși ar mai fi lucruri de spus despre garanțiile oferite de vânzător sau productător, aceste lucruri trebuie ținute minte pentru momentul când vei avea nevoie de ele.

În programul SellerClub, am creat un modul dedicat aspectelor legale (format video), ușor de urmărit și de înțeles.

Da, birocrația poate da bătăi de cap. Însă, cu ghidajul potrivit, vei putea să ai succes în această „junglă” de informații legale, ca să ajungi la luminița din capătul tunelului.

Împreună cu noi, acest lucru este mai ușor, deoarece avem deja ani de experiență în spate și mii de persoane pe care le-am ajutat să treacă prin ele.

Dacă și tu vrei să fii instruit direct de noi, te invităm să dai curs invitației de a descoperi mai multe despre programul nostru, accesând ACEST LINK.

 

Abia așteptăm să lucrăm alături de tine!

Alătură-te comunității eduKiwi!