Hobby-urile ne ajută să evadăm din cotidian, să ne cultivăm creativitatea și, în unele cazuri, să ne îmbunătățim condiția fizică.
Află de ce este important să ai un hobby, precum și modul în care îți poate fi de folos în dezvoltarea ta profesională.
Ce este un hobby?
Atunci când ne gândim la activitățile din timpul liber, probabil ne vin în minte serile în oraș, festivalurile sau nopțile în care pur și simplu ne distrăm.
Un hobby însă presupune ceva mai mult decât hedonismul care ne dă extazul de moment.
Dacă ne întrebăm ce este un hobby, acesta este, într-adevăr, o activitate pe care o desfășurăm din plăcere, dar care ne dezvoltă atât în plan personal, cât și profesional.
Fie că faci cursuri de fotografie, dansuri contemporane, echitație, actorie sau pictură, toate acestea sunt o lista de hobby-uri care îți șlefuiesc personalitatea într-un mod armonios.
Astfel, oamenii de succes investesc în hobby-urile lor și, pe parcurs, ajung chiar să își transforme pasiunea în afacere.
Hobby-uri de trecut in CV
Te-ai gândit vreodată că activitățile tale din timpul liber ar putea chiar să reprezinte un atuu atunci când aplici la un job? Te-ai gândit că ceea ce îți face cu adevărat plăcere precum hobby-urile te pot ajuta foarte multe dacă le treci în CV?
Angajatorii urmăresc, desigur, anumite aptitudini tehnice, dar, în mare parte, sunt în căutarea unor persoane cu gândire out of the box (“gândire creativă”), care nu doar “să bifeze niște căsuțe”, ci să fie inventivi chiar și deschiși la minte.
Așadar, pe lângă performanțele remarcabile în domeniul profesional, încearcă să adaugi la CV și hobby-uri, activități din timpul liber care ar putea constitui un avantaj strategic.
Dacă pe lista hobby-urilor tale se regăsește cel puțin un hobby care are legătură sau relevanță pentru ce vei face la muncă, atunci, cu atât mai bine! Ai un punct în plus, în fața angajatorului.
De exemplu, dacă ești arhitect, iar în timpul liber practici fotografia sau pictura, este excelent, întrucât asta asta demonstrează că nu te preocupă doar partea tehnică, cât și cea creativă.
De asemenea, există hobby-uri care nu au legătură cu specializarea ta, dar lasă o impresie plăcută dacă le treci în CV.
Majoritatea angajatorilor caută persoane echilibrate, cu un stil de viață sănătos, care nu spun luni dimineață că “se refac” după petrecerile nebune din weekend. Așa că, dacă ești o persoană activă și practici un sport, nu ezita să menționezi asta în CV.
După cum știi, zicala mens sana in corpore sano (“minte sănătoasă într-un corp sănătos”) nu se va demoda niciodată, și, e bine să știi că majoritatea companiilor multinaționale promovează un stil de viață sănătos.
Ai fi surprins chiar să descoperi că, uneori, la nivel de top management, deciziile importante se iau la o partidă de șah sau tenis.
Astfel, iată care sunt câteva exemple de hobby-uri care pot fi trecute în CV și pot contribui atât la dezvoltarea ta personală, cât și profesională.
Hobby-uri in functie de gen
Pentru că oamenii sunt diferiți fiecare va avea o activitate diferită pe care o va vedea ca hobby. În special atunci când vorbim despre gen, femei și bărbați este foarte clar că ei vor face o lista de hobby-uri cu totul diferită.
Nu este exclus ca o femeie să aibă ca hobby fotbalu iar un bărbat makeup-ull, spre exemplu, însă în cele mai multe cazuri hobby-urile se împart pe categorii în funcție de gen.
Iată câteva exemple de hobby-uri în funcție de gen.
Hobby-uri pentru femei
Deși nu este întotdeauna o regulă, femeile au tendința să își găsească activități recreaționale din sfera cultural-artistică. Atelierele de creație, cursurile de make-up, dansurile latino sau moderne sunt doar câteva exemple dintre hobby-urile pentru femei.
Yoga & pilates
Orele de pilates și yoga sunt la mare căutare, întrucât dezvoltă armonios corpul și sunt o sursă de relaxare.
Datorită regimului de lucru de acasă, ultimii doi ani au oferit prilejul femeilor de a-și sculpta corpul prin intermediul claselor online de yoga și pilates.
Acest tip de sport a devenit extrem de accesibil, deoarece echipamentul minim presupune o saltea de izopren și o ținută lejeră. Multe dintre femei au profitat de această ocazie, transformându-și pasiunea în afacere. Astfel că acest exemplu de hobby a trecut din lista de hobby-uri pe lista unei activități permanente făcute cu plăcere.
Au început, la rândul lor, să predea clase de yoga și pilates, iar unele chiar și-au deschis propriul studio, dezvotându-și propria afacere.
Life coach
Și, așa cum menționam anterior, un corp sănătos are nevoie și de o minte sănătoasă, astfel, un al doilea hobby care a luat amploare în anul 2020, respectiv 2021 este fenomenul de life coaching.
Fie că vorbim de cursurile de dezvoltare personală prin actorie sau pur și simplu de consiliere, această formă de educație a devenit foarte accesibilă pentru oricine.
Într-o perioadă în care multe persoane s-au aflat într-o criză identitară, life coaching-ul a constituit atât o modalitate de petrecere a timpului liber, cât și o incredibilă șansă de reprofilare profesională.
Astfel, multe dintre femei au renunțat la jobul lor full-time și au ales să vină în sprijinul celorlalți, construind, la rândul lor, noi comunități virtuale sau fizice și făcând din hobby-ul lor o activitate permanentă.
Având o paletă extrem de generoasă de specializări, acest tip de consiliere s-a extins și către alte arii, precum sănătate, beauty, artă, lifestyle și fashion.
Dansul
Dansul este o altă activitate preponderent feminină, în special dacă ne referim la cursurile de bachata sau kizomba,dar nu este o regulă. Avem multe exemple de bărbați care au făcut performanță începând de la hobby-ul de a dansa, alături de o femeie.
Dacă îți dorești să fii mai feminină și senzuală, încearcă orice tip de dans. Poate că la început o să ți se pară că ai două picioare stângi, dar, cu timpul, ritmul te va cuceri. În plus, datorită acestui hobby pentru femei vei avea parte și de un corp mai suplu și mai bine conturat.
Produse handmade
Deși nici aici nu este o regulă generală, în mare parte handmade-ul face parte din categoria hobby-urilor pentru femei, mai ales atunci când ne gândim la produse precum flori de săpun, decorare obiecte, creare de săpunuri sau lumânări handmade. Cusutul sau brodatul este din nou unul dintre hobby-urile creative pentru femei care au revenit în trend în ultimii ani.
Hobby uri pentru barbati
Spre deosebire de femei, bărbații sunt orientați către chestiuni practice, astfel, chiar și în timpul liber, caută activități care să le aducă beneficii și în mediul profesional. Așadar, iată o listă cu hobby-uri potrivite bărbaților.
Educația financiară
Educația financiară este unul dintre cele mai neglijate subiecte în școală. Astfel, multe persoane, cu precădere, bărbați găsesc un hobby din această disciplină.
Printre cele mai populare sunt webinariile, cărțile de specialitate și evenimentele de networking la care sunt invitați diverși speakeri iar acestea fac parte inclusiv din acele hobby-uri din care poți face bani.
Ciclismul
Ciclismul este unul dintre cele mai relaxante sporturi, întrucât îți dă senzația de libertate, iar pe lângă asta constituie și un mijloc sustenabil de locomoție.
Conform unui studiu efectuat de Washington Area Bicycle Association, doar 20% dintre persoanele care practică ciclismul sunt femei. Acest lucru este explicat prin prisma faptului că femeile preferă activitățile desfășurate în interior, precum fitness, pilates sau yoga, pe când bărbații sunt interesați de actvitățile în aer liber.
De asemenea, bărbații au metabolisme și fluctuații hormonale diferite, fapt ce îi ajută să practice sporturi care presupun mai mult cardio.
Vânătoarea/pescuitul
Deși nu sunt cele mai sustenabile hobby-uri, pentru majoritatea bărbaților vânătoarea și pescuitul reprezintă cele mai relaxante moduri de petrecere a timpului liber.
Așa cum menționam anterior, bărbații preferă activitățile în natură, care, pe lângă scopul lor recreațional, să fie și practice. Putem spune că vânătoarea și pescuitul sunt cele mai vechi activități bărbătești, astfel, încă din perioada preistorică, bărbații erau responsabili de asigurarea hranei.
Deși în ziua de astăzi ne aprovizionăm de la supermarket, nu putem nega natura de vânător a bărbatului.
Golful
Mai puțin răspândit în România, golful este supranumit și “sportul bogaților”.
Elegant și rafinat, este un sport nobil care, înainte de toate, te ajută să-ți dezvolți răbdarea și aptitudinile de negociere. Într-adevăr, poate fi un pic frustrant atunci când plasezi mingea unde nu trebuie, dar este un exercițiu excepțional de șlefuire a caracterului.
Alergatul
Atunci când ești sătul de toate, îți vine să o iei la goană precum Forrest Gump. Alergatul este una dintre cele mai comune activități fizice, deoarece înainte de toate, te ajută să te detensionezi și să pierzi în greutate.
Și, deși este un sport unisex, este preponderent practicat de bărbați.
Hobby-uri pentru copii și adolescenți
Pentru o dezvoltare armonioasă, adolescenții și copiii au nevoie de activități care să le ocupe timpul liber. Hobby-urile pentru adolescenți îi ajută să își consume energia și să își dezvolte abilitățile de socializare.
Într-o eră a tehnologiei, atât copii aflați la vârste fragede (6-12 ani), cât și adolescenții se refugiază în tablete sau smartphone-uri, de aceea, este foarte important ca părinții să aleagă hobby-uri pentru adolescenți constructive și relaxante, de preferat, în aer liber.
Astfel, acestea sunt câteva dintre hobby-urile pe care poți să le alegi pentru copilul tău:
Ateliere de creație
Creativitatea este una dintre cele mai apreciate calități atât în perioada copilăriei, cât și în adolescență iar hobby-urile creative îi ajută să îți dezvolte din ce în ce mai mult creativitatea ducându-o la un alt nivel.
Astfel, dacă copilul tău este înclinat spre artă și cultură, ai putea să îl îndrumi către un atelier de creație.
În ziua de astăzi există locuri care îmbină mai multe arte, așa că dacă nu te-ai decis dacă să îl dai la pictură, pian sau actorie, lasă-l să experimenteze sincretismul artelor.
Sporturi
Orice sport, indiferent de natura lui, contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului și a minții.
Astfel, în multe țări, în special în SUA, elevii trebuie să își aleagă un sport obligatoriu la școală. În România, pe de altă parte, mulți copii se scutesc de la orele de sport și evită orice activitate fizică în timpul liber.
Chiar dacă nu ai cel mai activ copil, încearcă să-i găsești un sport care să-i placă. Îți va mulțumi, cu siguranță, mai târziu. Sporturile de echipă, în special, sunt printre cele mai benefice, așa că, dacă ai un copil sociabil sau, dimpotrivă, mai retras, voleiul, handbalul sau baschetul sunt cele mai bune opțiuni.
Pe de altă parte, sporturile individuale precum baletul, gimnastica sau acrobația sunt hobby-uri ideale pentru adolescenții și copiii care au multă flexibilitate și cărora le place disciplina.
Limbi străine
Ce poate fi mai productiv și distractiv decât învățarea unei limbi străine? Mai ales la vârste fragede, când copiii absorb totul ca un burete. În plus mulți dintre copii au înclinații și pasiuni spre a învăța anumite limbi în detrimentul altora, ceea ce poate face ca acesta sa fie unul dintre acele hobby-uri interesante, precum învățarea limbii chineze.
Centrele de limbi străine oferă nu doar cursuri de limbă, ci și activități cultural-artistice pentru toate vârstele.
Așadar, copilul tău poate să urmărească filme într-o limbă străină, să citească beletristică sau să își dezvolte aptitudinile de comunicare în cadrul unui grup de dezbateri.
Hobby-uri din care poti face bani
Ei, și am ajuns la partea cea mai interesantă în care sî discutăm despre acele hobby-uri din care poți face bani!
Deci, cum poți face bani din hobby-urile tale?
Dacă acum 20 de ani trebuia să faci “ce trebuie”, să urmezi o facultate “serioasă” pentru a-ți asigura ulterior traiul, în ziua de astăzi, oamenii caută să facă totul din pasiune chiar și atunci când vine vorba de mediul profesional.
Astfel, sunt și persoane care, după mulți ani de lucrat într-o corporație, aleg să își transforme hobby-urile în afaceri profitabile. Așadar, uite câteva idei pe care le poți lua în calcul:
Deschide-ți un studio de fotografie
Fotografia se numără printre cele mai populare hobby-uri creative dar și din care poți face bani.
Dacă ești pasionat de fotografie, ai o certificare, iar între timp ți-ai construit și portofoliul, ce mai lipsește? Un studio de fotografie!
Fie că te axezi pe evenimente, pe partea comercială sau pe arta fotografică, oamenii vor căuta mereu specialiști în domeniu, așa că, ce mai aștepți?
Blogging/Vlogging
Chiar dacă nu ai prins valul “marilor influenceri”, poți oricând să te apuci de blogging sau vlogging dacă ai ceva interesant de spus și nu repeți conținutul altor creatori.
Deși este dificil să găsești sponsorizări din prima, cu timpul, comunitatea ta va crește, fapt ce îți va permite să îți monetizezi canalul sau blogul și să faci astfel bani din hobby-ul tău.
Instructor de fitness/pilates/yoga
Dacă practici un sport precum yoga sau pilates, ai un corp armonios, de ce nu ai putea să faci și bani din asta? Tot ce trebuie să faci este să îți obții calificarea și, voilà, poți colabora cu săli de fitness.
Pentru început, nu trebuie să renunți la jobul pe care îl ai, întrucât cursurile de fitness, yoga sau pilates se țin seara. În timp, când începi să ai o clientelă fidelă, iți poți transforma pasiunea în afacere.
Gătitul
Gătitul este un alt hobby interesant pe care îl poți transforma ușor în afacere.
Sigur, nu o să începi să gătești în cantități industriale din prima, dar, cu pași mărunți, poți să ajungi în punctul în care să faci livrări la domiciliu sau să îți deschizi un mic restaurant.
Hobby-uri creative
Creativitatea este una dintre cele mai apreciate calități în ziua de astăzi. Cu cât ești mai inventiv și încerci să te diferențiezi de ceilalți, cu atât ești mai apreciat.
Astfel, chiar dacă ai un job tehnic, iată câteva dintre hobby-urile care pot compensa latura ta artistică:
Pictura
Pictura este una dintre cele mai relaxante activități. Este adesea folosită în ceea ce se numește “art terapie” și reprezintă un mod extraordinar de exprimare.
Multe persoane desenează sau pictează atunci când sunt triste, nervoase sau trec printr-o perioadă dificilă.
Sculptura
Sculptura, de asemenea, este un hobby creativ care poate fi ușor transformat într-un business.
Dacă te pricepi la grafică, to ce-ți lipsește este o imprimantă 3D care să te ajute să materializezi ceea ce ai desenat.
Cursurile de scriere creativă
Ai avut vreodată senzația că atunci când scrii îți descoperi o cu totul altă latură a personalității?
Scrisul ne îngăduie să fim autorii propriei povești, astfel, atelierele de scriere creativă ne ajută să devenim mai flexibili mental.
Lecțiile de canto
Nu toți suntem înzestrați cu vocea lui Adele sau a Rihannei, dar asta nu ne oprește din a ne cultiva latura artistică.
Dacă simți că muzica este singurul lucru care te relaxează, nu ezita să încerci niște lecții de canto.
Așadar, indiferent că ești o fire artistică, sportivă sau pur și simplu îți place să te concentrezi pe lucrurile practice, este important să îți ocupi timpul liber cu activități care îți bucură sufletul, să simți că, ai într-adevăr, “ceva al tău”, iar dacă poți să-ți și monetizezi pasiunea, atunci cu atât mai bine.
Identifică ce te pasionează cu adevărat și du-l la un alt nivel, pentru a începe inclusiv să faci bani din hobby-urile tale.
Te invităm să vii la o ședință de consiliere (gratuită) să vedem dacă ești potrivit pentru programul Expert 2 Profit. Programează-te Aici!