+60 Idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile 2023

Vrei să începi o afacere, dar nu ai suficienți bani? 

Probabil ai încercat să vorbești cu prietenii, familia, etc. Dar din păcate nimeni nu te poate ajuta cu sume așa mari.

Ce soluții ai în situația asta? Poți accesa fonduri europene pentru a începe propriul tău business. Foarte mulți antreprenori au început să facă asta și au dezvoltat start-up-uri de succes.

Astăzi ți-am pregătit top idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile – aprobate din prima. Cu siguranță nu vrei să-ți depui dosarul și să fii refuzat.

Pe lângă aceste idei, vei găsi și tot ce ai nevoie să știi, astfel încât să poți începe demersurile pentru împrumut. Îți spun exact:

  • Ce tipuri de fonduri europene poți accesa
  • Cine poate primi finanțare
  • Cum poți accesa fonduri europene pas cu pas

60 idei de afaceri cu fonduri europene nerambursabile.

1. Laborator de cosmetice naturale

Probabil ai văzut și tu în ultimii ani că acest trend ”eco” este într-o continuă creștere pe partea de alimentație și nu numai.

Tot mai multe persoană optează pentru cosmetice bio, pentru că au rezultate mai bune și sunt mai prietenoase cu corpul nostru.

Cererea este destul de mare, iar cum există destule nișe încă neacoperite, poți opta pentru o finanțare din fonduri europene.

Experții din acest domeniu consideră că în următorii ani, cererea pentru astfel de produse se va dubla, deci nu a fost nicicând un moment mai bun să deschizi un astfel de business.

În plus, dacă aceasta este pasiunea ta, să creezi cosmetice naturale, poți crea un al doilea business din asta.

Cu ajutorul Programului Expert2Profit poți fi plătit pentru a învăța și alte persoane cum să facă astfel de produse cu propriile lor mâini.

Programează-ți o întâlnire 1la1 cu noi și află mai multe despre cum poți începe și tu o afacere online din propria ta pasiune: Expert2Profit

2. Service auto

Acest gen de business este ideal pentru o persoană pasionată de mașini. Trebuie să știi că dacă ești hotărât să lansezi o astfel de afacere, costurile pot fi acoperite integral cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. 

Dacă vrei să-ți maximizezi profitul și să crești cât mai rapid business-ul, ar trebui într-o primă fază să te axezi în proporție de 70% pe tinichigerie și 30% pe mecanică.

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

În felul acesta, vei avea un flux constant de clienți, după care îți poți axa serviciile mai mult pe partea de mecanică, pentru a reuși să ai un profit mai mare.

Este genul de business cu care nu poți da greș prea ușor. Mașini care au nevoie de reparații vor fi întotdeauna. Singurul impediment va fi modul în care te promovezi, pentru a fi cât mai vizibil.

3. Spalatorie Auto

În acest moment există o cerere foarte mare, care trebuie acoperită în domeniul spălătoriilor auto, mai ales în zonele urbane.

Avantajul acestui gen de business, este că nu va trebui să-ți vânezi clienții. Ei vor veni singuri la tine.

Majoritatea șoferilor, ajung minim o dată/săptămână la spălătoria auto și cheltuiesc în medie 50 de lei pe lună pentru astfel de servicii.

Dacă ești hotărât să lansezi nu astfel de business trebuie să știi că investiția în echipamente se încadrează între 20.000 și 50.000 euro.

Toate aceste costuri sunt considerate eligibile în cadrul programelor de finanțare europeană, deci ți le poți acoperi integral.

În plus, încasările pe timp de vară se dublează pentru că și numărul clienților crește foarte mult. Îți poți scoate investiția chiar în primele luni de la începerea afacerii.

4. Spațiu educațional

Un spațiu educațional poate fi o afacere profitabilă încă de la început, dacă faci un plan bine pus la punct. Este foarte importantă alegerea personalului calificat, a echipamentelor de joacă, precum și orientarea spre învățarea distractivă. 

Poți începe prin oferirea unor cursuri pe timpul verii, pentru a vedea cum sunt primite și apoi să extinzi afacerea pentru a o transforma într-o grădiniță.

Ce este de menționat este faptul că tot mai mulți copii optează pentru metode alternative de învățare pentru copiii lor.

Dacă dorești să lansezi un astfel de business este foarte posibil să ai succes încă de la început, atât timp cât serviciile pe care le oferi copiilor dau rezultate foarte bune.

5. Fabrică de sucuri naturale

Sucurile naturale sunt căutate indiferent de sezon, astfel că această afacere poate ajunge să fie profitabilă într-o perioadă scurtă de timp. 

Dacă instalezi fabrica într-o zonă pomicolă, cu atât mai bine, pentru că vei avea materia primă aproape, iar costurile aferente transportului vor fi mult diminuate. 

Socata, siropurile de fructe de pădure sau sucul din plante medicinale sunt printre cele mai căutate. 

Cheia în acest gen de business o reprezintă promovarea. Dacă știi cum să-ți pui în valoare produsele, astfel încât să fie diferite de ceea ce oferă concurența, ți-ai câștigat locul pe piață și automat un număr mare de clienți.

6. Cultură de Lavanda

Acest gen de business nu a fost foarte cunoscut, până de curând. Interesul pentru “aurul mov” a crescut în ultimii ani, de cand a devenit cunoscut faptul că profitul care se poate obține dintr-o astfel de afacere ajunge până la 9000 de euro/hectar. 

Cu siguranță că ai nevoie de ceva cunoștințe în domeniu, pentru a putea ajunge la profit cu un astfel de business. Evident, cultura de lavanda necesită întreținere, însă planta este destul de rezistentă, nefiind afectata de temperaturi joase sau ridicate (rezistă până la 40 grade Celsius sau până la minus 20 de grade Celsius).

7. Studio Foto-Video

Dacă ai o pasiune pentru fotografie sau filmare, acum îți poți transforma asta într-un adevărat business, care să-ți aducă lunar câteva mii de euro. 

Dacă vrei să pornești un astfel de business prin programul Start-Up Nation, trebuie să ai deja un plan bine pus la punct. Va trebui să știi clar:

  • Cât de mare va fi spațiul unde îți vei desfășura activitatea
  • Care este nișa specifică pe care te vei axa
  • Care va fi publicul tău țintă
  • Ce tip de aparatură ai nevoie pentru a-ți desfășura activitatea

 

În momentul în care știi răspunsul la aceste întrebări poți accesa aceste fonduri europene nerambursabile.

Este o afacere profitabilă dacă serviciile pe care le oferi vor fi pe măsura așteptărilor. În momentul în care vei începe să ai clienți mulțumiți, tot mai multe recomandări vor veni către tine.

Iar dacă fotografia sau filmatul sunt pasiunile tale, poți crea un al doilea business din asta.

Cu ajutorul Programului Expert2Profit poți fi plătit pentru a învăța și alte persoane să fotografieze sau să filmeze.

8. Imprimare 3D

Dacă ești pasionat al domeniului tech, cu siguranță ai remarcat că imprimantele 3D sunt o zonă foarte nouă și într-o continuă dezvoltare.

Practic, aceasta reprezintă afacerea viitorului. Poți să creezi cu ajutorul acestor imprimante tot felul de obiecte și forme. Acestea au fost folosite chiar și în medicină, realizându-se organe artificiale.

Partea bună aici este că odată ce începi să lucrezi cu primii clienți, restul va veni de la sine. Nu ai nevoie de foarte multă promovare pentru că vânzările nu vor înceta să apară, fiind un domeniu extrem de nou în România.

9. Coafor

Industria de beauty este tot mai bine cotată. Prețurile au crescut semnificativ în ultimii ani și tot mai multe persoane fac tranziția către această meserie.

Poți începe acest gen de business fiind chiar tu angajat sau poți să angajezi alte persoane încă de la început.  Pentru a profesa ca hair sylist nu ai nevoie de diplomă universitară ci una care să ateste abilitățile tale — o poți obține prin înscrierea la cursuri de specialitate, care durează maxim 6 luni și pot fi făcute seara.

10. Cabinet stomatologic

Un cabinet stomatologic reprezintă una dintre cele mai profitabile idei de afaceri prin fonduri europene pentru specialiștii din domeniul medical. 

Bineînțeles, pentru o astfel de afacere, vei avea nevoie de pregătire în domeniu și echipamente de calitate. În momentul în care începi business-ul poți lucra pe cont propriu, iar ulterior îți poți mări echipa.

Tipuri de fonduri europene pot fi accesate

În România, principala sursă de finanțare a Programelor Operaționale se realizează prin Fondurile Europene Structurale și de Investiții (ESI). Acest program de finanțare este împărțit în:

  • Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) – Pentru acest fond, pot fi aplicate proiecte ce țin de creșterea competitivității IMM-urilor, dezvoltarea regională, cercetarea sau dezvoltarea urbană durabilă.
  • Fondul de Coeziune (FC) – este implicat în finanțarea proiectelor ce țin de mediu și folosirea unor surse regenerabile de energie, transport, infrastructură.
  • Fondul Social European (FSE) – se ocupă cu apariția unor noi locuri de muncă și asigurarea de oportunități profesionale pentru toți cetățenii UE.
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – prin acesta, UE dorește să contribuie la dezvoltarea zonei rurale.
  • Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM) – este destinat proiectelor din domeniul pescuitului și al afacerilor maritime.

Cine poate primi finanțare

Pe lista celor care pot primi finanțare prin fonduri europene nerambursabile intră următoarele categorii:

  • Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) – Un IMM este o întreprindere cu 50-250 angajați și cu o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro pe an
  • ONG-urile – organizațiile neguvernamentale și cele ale societății civile 
  • Afacerile dezvoltate de tineri – Astfel de programe se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 13 și 31 de ani, organizațiilor de tineret sau altor grupuri care lucrează pentru dezvoltarea socială și economice a tinerilor
  • Cercetătorii – Există mai multe surse de sprijin dedicate organizațiilor sau persoanelor fizice implicate în cercetare. 
  • Agricultorii – agricultorii sau administratorii terenurilor pot solicita plăți prin intermediul politicii agricole comune
  • Autoritățile publice – autoritățile locale, regionale sau naționale pot solicita fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare și eficientizare.

Cum poți accesa fonduri europene pas cu pas

Dacă vrei să accesezi aceste fonduri europene nerambursabile, va trebui să respecți anumiți pași Mai jos ai un scurt ghid cu tot ceea ce trebuie să faci: 

Pasul 1: Identificarea investiției 

  • Trebuie să stabilești ideea de afacere
  • Realizezi unui plan de afaceri
  • Stabilești o strategie de investiții pe termen lung
  • Trebuie să încadrezi afacerea într-unul dintre programele europene de finanțare 
  • Verifici dacă respecți criteriile de eligibilitate
  • Stabilești valoare totală a proiectului
  • Stabilești sursa de finanțare pentru restul de 30% din proiect 

Pasul 2: Pregătirea dosarului

  • Va trebui să apelezi la reprezentanții Organismului Intermediar
  • Stabilești obiectivele clare ale proiectului
  • Realizezi documentația necesară

Pasul 3: Depunerea proiectului

  • Depui dosarul proiectului la Instituția care oferă fondurile dorite
  • Se realizează evaluarea economico-financiară a dosarului
  • Semnezi contractul de finanțare sau respingere 

Pasul 4: Implementarea proiectului

  • Începi să pui în aplicare proiectul în funcție de perioada menționată în dosar 
  • Depui cererea de rambursare 
  • Obții  fondurile europene în maximum 80 de zile

Acestea sunt toate primele 10 idei și toți pașii pe care va trebui să-i urmezi dacă-ți dorești să-ți lansezi propria ta afacere prin fonduri europene nerambursabile.

Alte idei de afaceri pe care le poți deschide pe fonduri europene:

11. Salon de cosmetică

Saloanele de cosmetică sunt tot mai populare. În cadrul lor poți oferi servicii diverse: de la coafat, la tuns, manichiură și pedichiură, tratament corporal și facial și până la îngrijire cosmetică, epilare definitivă și chiar masaj.

12. Brutărie

Să deschizi o brutărie pe fonduri europene reprezintă o reală oportunitate. Ai din start un produs de care piața are nevoie și, dacă vrei să te deosebești de concurență, poți gândi rețete noi, sau poți prepara produse gândite special pentru anumite categorii de consumatori (cum este pâinea fără gluten, de exemplu).

13. Patiserie

Uniunea Europeană oferă fonduri pentru deschiderea unor patiserii. Și, cu siguranță vei găsi clienți, oriunde te-ai afla. Dacă oferi produse de patiserie proaspete și apetisante, vei înregistra profit mai repede decât ți-ai imagina.

14. Cofetărie

Niciodată nu vor exista prea multe cofetării. În ultima perioadă tendința se îndreaptă spre produsele high end. Poți chiar intra pe piață oferind dulciuri pentru persoanele cu diverse alergii (lactoză, gluten, nuci, șamd).

15. Pizzerie

La fel ca în cazul ideilor prezentate anterior, o pizzerie (mai ales una cu livrare la domiciliu) va fi populară, indiferent de locație. Chiar și în zonele rurale a pătruns moda comandării unei pizze calde și bune.

Citește și articolul: +112 Idei de afaceri 

16. Fermă

Pentru ferme sunt alocate fonduri an de an. Indiferent care sunt animalele pentru care optezi, află că dacă întrunești condițiile impuse referitoare la numărul de capete și suprafață, poți avea o afacere de succes cu o investiție proprie minimă.

17. Solarii legume BIO

Având în vedere că majoritatea legumelor și fructelor de pe piață sunt fie importate, fie injectate, solariile cu legume/fructe bio sunt extrem de apreciate de finanțatorii europeni și reprezintă o oportunitate de investiție.

18. Firmă IT – Producție soft

Dacă ai cunoștințe de IT și ai idei care ar putea folosi societății, atunci poți aplica pentru o astfel de firmă. Și vestea bună este că poți folosi această idee chiar și dacă ai domiciliul în mediul rural. Există fonduri care susțin activitățile economice non-agricole în mediul rural!

19. Pensiune agroturistică

Deții un teren și vrei să îl folosești ca pe o investiție de durată și rentabilă? Atunci poți să accesezi fonduri europene pentru a deschide o pensiune agroturistică, unde vizitatorii să se poată bucura de preparate bio, chiar din curtea ta. 

20. Sală de fitness

An de an se oferă fonduri pentru deschiderea sălilor de fitness. Așa că dacă ai acest vis și cauți sursă de finanțare pentru aparatură, poți sta fără griji. Proiectul tău poate deveni realitate!

21. Laborator de tehnică dentară

Nu se oferă fonduri europene numai pentru deschiderea cabinetelor dentare, ci există beneficii și pentru tehnicieni! Banii sunt suficienți pentru a cumpăra aparatură performantă CAD-CAM.

22. Laborator de radiologie 

De asemenea, cu fondurile ce încurajează lansarea de noi afaceri îți poți cumpăra aparatura necesară deschiderii unui laborator de radiologie (generală sau dentară). 

23. Cabinet medical

Nu este neapărat nevoie să fii tu medic. Dacă ai o idee de afacere în domeniul medical, atunci poți aplica pentru fondurile de tip start up, cu această destinație în minte. Indiferent că e vorba de pediatrie, cardiologie sau chiar ginecologie, poți fi fără grji. Ești eligibil!

24. Centru SPA

Centrele SPA au rolul de a ajuta clientul să se relaxeze și să depășească blocajele induse de stresul cotidian. Tocmai din acest motiv devin tot mai populare și sunt eligibile pentru finanțare europeană.

25. Salon Bronzare

Tot mai multe femei apelează în ziua de astăzi la saloanele de bronzare pentru a obține un bronz rapid și sănătos, fără prea mult efort. Ai posibilitatea de a utiliza produse și aparatură ultraperformante care să aducă numai bucurii clientelei tale.

26. Centru de recuperare 

Majoritatea orașelor duc lipsă de centre de recuperare. Din acest motiv deschiderea unui astfel de centru se poate dovedi a fi o mișcare inteligentă și extrem de profitabilă. Și, la fel ca în cazul cabinetului medical, nu ai nevoie să fii tu specialistul BFKT. Poți angaja!

27. Spălătorie profesională

Rochii de ocazie, rochii de mireasă, costume și chiar covoare. Toate acestea pot fi curățate într-un centru dotat cu aparatură de ultimă generație, achiziționată pe bani europeni!

28. Producție ambalaje

Odată cu creșterea numărului de produse introduse pe piață, crește și nevoia pentru producția de ambalaje. Așa că indiferent că vrei să faci o fabrică de pungi sau una de cartoane, vei avea succes garantat.

29. Gift Shop

Un gift shop cu produse personalitate este o idee de afacere ce niciodată nu va da greș. Totuși, dacă vrei să ai și mai mult succes, este recomandat să fii creativ și să alegi o nișă bine gândită, astfel încât să te poți deosebi în mulțime.

30. Atelier de croitorie

Un atelier de croitorie este de succes și îți oferă posibilitatea de a te nișa. Poți merge pe producție de haine sau pe reparații, ori chiar pe textile mai deosebite: lenjerii de pat, perdele, draperii, huse, șamd.

31. Atelier de tâmplărie

Poți recondiționa mobilă sau o poți realiza de la zero. În plus, ai posibilitatea de a prelucra lemnul pur și simplu, pentru a-l pune la vânzare marilor ateliere de mobilier.

32. Atelier mecanic

O altă idee de afacere foarte rentabilă este aceasta. Totuși, înainte de a te entuziasma află că în foarte multe orașe autorizațiile se obțin foarte greu (dacă nu chiar imposibil). Așa că ai face bine să vezi care sunt condițiile la tine.

33. Firmă de curățenie

Lucrând cot la cot cu bărbații, multe femei preferă să se odihnească sau să petreacă timp alături de familie, decât să stea la șmotru. Așa că dacă vrei să ai grijă de oamenii din comunitatea ta, poți deschide o astfel de afacere. În plus, există un mare avantaj: ai șanse imense de a găsi angajați buni. 

34. Fabrică de piese auto

Foarte mulți bani pot fi câștigați cu această idee de afacere. Totuși, este bine să ai din start o strategie foarte bine pusă la punct înainte de a depune un proiect în acest sens.

35. Atelier robotică

Robotica reprezintă viitorul, iar dacă tu vrei să investești în aceasta, atunci Uniunea Europeană te susține din plin. Există suficiente linii de finanțare care să te ajute să îți împlinești visul.

36. Fabricare/ambalare condimente

Dacă ai un teren ofertant, îl poți utiliza pentru a cultiva diverse plante aromatice. Dacă nu, poți colabora cu producători din țară și din străinătate, pentru a ambala cele mai pure și mai curate condimente. 

37. Atelier de producție conserve

În același sens, dacă ai o pasiune pentru gemuri, zacuscă, gogoșari murați sau alte conserve, poți să apelezi la fondurile europene pentru a-ți transforma visul în realitate. De ce să păstrezi rețeta bunicii pentru tine, când poți face bani din ea?

38. Jucării din lemn

Având în vedere că jucăriile de plastic s-au dovedit a fi toxice și periculoase pentru copii, tot mai mulți părinți preferă să revină la tradiție și să achiziționeze jucării din lemn, naturale și sănătoase, care să nu pună în pericol viața micuților lor.

39. Fabrică mase plastice

Există foarte multe soluții versatile de automatizare, menite să te ajute să ai o firmă de succes, cu efort minim. Niciodată o astfel de afacere nu poate rămâne fără comenzi. Cererea este mult mai mare în piață decât oferta.

40. Tipografie

Deși multe din publicații s-au mutat în online, tipografiile nu vor dispărea niciodată cu adevărat. Mereu vor exista cereri de printare în formate dintre cele mai deosebite.

41. Fabrică parfumuri

Ai visat la propriul tău parfum? Ai o pasiune pentru mirosuri și un nas fin? Atunci află că poți deschide o fabrică de parfumuri pe fonduri europene, fără prea mult efort.

42. Firmă design interior

Există vești bune și pentru designeri! Uniunea Europeană vrea să investească în talentul lor, oferindu-le posibilitatea de a-și finanța visul.

43. Pepinieră

Există o cerere foarte mare de răsaduri, arbori, arbuști și flori. Cu toate acestea, sunt prea puține pepiniere deschise publicului. Așa că dacă ești pasionat de horticultură și de grădinărit, în general, aceasta ar putea fi o afacere care să te motiveze și să îți aducă zâmbetul pe buze în fiecare zi. 

44. Ceainarie

Ceainariile reprezintă locurile în care persoanele de toate vârstele se pot strânge atât pentru a savura un ceai deosebit, cât și pentru a socializa ori chiar a dezbate diverse lecturi sau a juca jocuri de societate. Dintotdeauna au constituit adevărate puncte de interes pentru intersectarea culturii cu socialul. Așa că merită să investești într-o astfel de afacere!

45. Cafenea

La fel ca o ceainarie, cafeneaua poate oferi un cadru perfect de lucru, distracție și socializare. Cu un design special și o cafea de calitate poți atrage extrem de mulți clienți pe care să îi fidelizezi pe viață!

46. Salon canin

Majoritatea orașelor duc lipsă de astfel de servicii de îngrijire a patrupedelor atât de iubite. Și deși se cunoaște acest lucru, încă nu se investește într-o astfel de idee suficient. Așa că dacă îți plac câinii, aceasta poate fi o idee deosebită pentru tine

47. Studio audio (înregistrare)

Toate spoturile publicitare au nevoie de un loc în care să se nască. Și deși aparatura la care are acces un public larg este uneori suficientă, încă există foarte multe firme care preferă să externalizeze acest serviciu. Așa că dacă ai o pasiune pentru înregistrarea audio și ingineria de sunet, aceasta poate fi o afacere ușoară pentru tine.

48. Producție video

La fel ca studiourile audio, cele audio-video se bucură de foarte mare popularitate. Ai posibilitatea chiar de a-ți lansa propriul tău vlog sau chiar propria televiziune online. Cu puțină creativitate, nimic nu este imposibil.

49. Afterschool

Afacerile de tip after school sunt primele pe lista de finanțare europeană, tocmai pentru că reprezintă o reală necesitate în societate. Copiii se bucură de socializare și de servicii de calitate, de investiție în educația lor, în timp ce părinții pot să fie liniștiți la lucru. Win-win!

50. Paintball

Afacerile ce încurajează relaxarea și delectarea sunt la mare căutare. Și, din fericire, ele pot fi realizate pe bani europeni. Ai nevoie doar de un spațiu ofertant, în aer liber, și de aparatură nouă (achizițiile SH nu sunt eligibile pe fonduri europene).

51. Ciocolaterie

Cine nu iubește ciocolata? Uniunea Europeană cu siguranță nu se află în categoria ursuzilor, oferind finanțare antreprenorilor aspiranți care își doresc să investească într-o astfel de idee de afacere… dulce.

52. Servicii de curierat pe bicicletă

Există o mulțime de beneficii ale serviciilor de curierat pe bicicletă, pornind de la eficiență (bicicliștii se strecoară mult mai ușor prin trafic) și mergând până la costurile reduse și protecția mediului. Dezavantajul unei astfel de idei este că ea este limitată din punct de vedere geografic. Dar dacă ai un marketing bun și identifici exact acele sectoare care ar putea avea nevoie de livrări constante, atunci nici nu ai nevoie de livrări extinse pentru a înregistra profit.

53. Consultanță psihologică

Și psihologii sunt susținuți în activitatea lor de către Uniunea Europeană. Există fonduri pentru încurajarea sănătății mintale. Iar în cadrul serviciilor psihologice nu intră doar consilierea. Poți lua fonduri pentru terapie ABA, logopedie, psihologia muncii, șamd.

54. Consultanță nutrițională

Cererea de specialiști în nutriție este, de asemenea, foarte mare. Din acest motiv se alocă an de an fonduri pentru a încuraja dezvoltarea acestui sector.

55. Consultanță fonduri europene

Cei ce au talent în scrierea de proiecte și dețin un certificat de calificare ca expert accesare fonduri europene pot beneficia de bani de la Uniune pentru a-i ajuta și pe alții să își vadă visul devenit realitate.

56. Animatori petreceri

În ultima perioadă rar se găsesc petreceri fără animatori. Indiferent că vorbim despre persoane care fac spectacol (magicieni) sau despre zâne ursitoare, Prințesa Sofia sau Mickey Mouse, această afacere se bucură de mult succes și nici nu necesită o investiție foarte mare. 

57. Firmă de cursuri autorizate

Și trainerii sunt susținuți de UE. Autorizarea unui curs costă aproximativ 1000 Euro, aceasta fiind o cheltuială eligibilă. Așa că dacă ai mai multe calificări, poți să îți autorizezi câte cursuri vrei, pe fonduri europene!

58. Atelier detailing auto

Dacă în cazul unui atelier mecanic autorizațiile se obțin mai greu, nu la fel stau lucrurile și atunci când vine vorba despre un atelier de detailing auto. Acest lucru presupune realizarea de polish-uri, decontaminări și alte operațiuni fine, estetice, asupra caroseriei.

59. Stupine

Afacerile cu stupi se dezvoltă de la un an la altul, bucurându-se de un foarte mare succes. Este adevărat, totuși, că dacă îți dorești să aplici, este important să parcurgi un curs de specialitate.

60. Florărie de lux

În final, dacă ești pasionat de frumos, află cu Uniunea Europeană finanțează afacerile cu flori și decorațiuni florale. 

În acest sens florariile de lux au prins avânt în ultima perioadă și se bucură de mult succes

Dacă te-a ajutat acest articol, mi-ar plăcea să știu.

Lasă un comentariu mai jos și spune-mi sincer părerea ta. Ți-a fost de ajutor acest material? Mai vrei și alte articole de acest gen?

Alătură-te comunității eduKiwi!

Despre Autor

Doru Pelivan

Am ajutat peste 300 de autori din diverse domenii, de la dezvoltare personală, business, până la fitness și psihologie să-și promoveze cu succes produsele educaționale. Acum te pot ajuta și pe tine!