In ce sa investesti banii

Sursa foto: lehner investiment

Investiția este o acțiune pe care o faci în fiecare zi. Deși nu ești conștient de asta, orice sumă de bani care pleacă din buzunarul tău este oarecum o investiție mai bună sau mai puțin bună. În timp ce unele acțiuni îți aduc bani, altele intră la categoria cheltuială, adică, banii investiți nu se mai întorc înapoi la tine. 

Spre exemplu, o carte de dezvoltare personală, ar putea fi o investiție bună în tine, dacă vei folosi informația citită pentru a face genera bani, nu-i așa? Ei bine, același lucru se întâmplă și cu banii. Dacă îi investești în anumite lucruri care îți aduc mai mulți bani în viitor, înseamnă că ai făcut o investiție foarte bună. 

Totuși atunci când vorbim despre anumite canale de investiții, ideal ar fi să îți îndrepți atenția către a-ți redirecționa banii, în acele investiții care îți generează bani mulți în viitor și care te vor face să devii independent financiar peste ceva timp.  

OK, dar cum știi care sunt acele investiții bune în care se merită să investești? Hai să aflăm împreună din acest articol. 

Ce trebuie sa stii inainte sa investesti?

Sursa foto: the economic times

 

Înainte de a face o investiție majoră, în special dacă ești la început, este bine să nu te arunci în acele investiții care presupun asumarea a prea multor riscuri chiar dacă randamentul este unul mai modest. Pe măsură ce vei prinde mersul vei fi capabil să mergi către investiții mai mari cu o rentabilitate mai mare. 

Așadar, până nu prinzi puțină experiență, înainte de toate, uită-te la bugetul de care dispui pentru a investi și nu investi, decât ceea ce ești dispus să pierzi. La primele investiții riscul de a pierde banii este destul de mare, așadar nu-ți investiții tot salariul. 

Un alt lucru care este esențial de știut atunci când vrei să faci investiții este să nu te bazezi pe banii pe care preconizezi că îi vei câștiga. Unele investiții îți pot aduce profituri mai rapide în timp ce în cazul altora va trebui să ai foarte multă răbdare. Iar investițiile pe termen lung, sunt de cele mai multe ori cea mai bună alegere. 

Introdu Adresa de E-mail și primești Modelul de Afacere Online în 6 stâlpi care te Eliberează Financiar

Nu în ultimul rând, înainte de a începe să investești, informează-te asupra metodei pe care o alegi. Dacă, spre exemplu vrei să investeși bani la bursă, este important să înțelegi foarte bine cum funcționează astfel de investiții, ce ai de urmărit, ce riscuri sunt și în ce anume se merită să investești. 

 

Beneficiile investitiilor

Sursa foto: dna india

În timp ce banii investiți în lucruri care nu îți produc alți bani sunt mai degrabă bani cheltuiți, iată că banii pe care alegi să îi redirecționezi către canale de investiții precum bursă acțiuni, criptomonede, NFT-uri sau imobiliare îți aduc beneficii multiple. 

Return of investment (ROI) substanțial

Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că banii pe care îi investești au un potențial de a crește substanțial înainte de a se întoarce la tine, fapt care nu se întâmplă atunci când îi depui într-un cont de economii, spre exemplu. 

Bineînțeles că aici depinde foarte mult de tipurile de investiții pe care le alegi și de nivelurile lor de rentabilitate.  

Aduni mai mulți bani decât ai depus

Dacă, în situația în care îți pui bani deoparte, vei avea aceeași sumă care s-ar putea să nu mai aibă aceeași valoare, peste un timp, în cazul investițiilor te bucuri de o creștere a sumei depuse. 

Aici, este diferit de ceea ce se întâmplă în cazul depunerii banilor într-un cont de economii, unde dobânda va fi constantă. În cazul anumitor investiții dobânda poate fluctua destul de mult. Cu toate că există riscul de să pierzi o anumită sumă, aceeași posibilitate este ca aceasta să crească incredibil de mult. 

Te bucuri de stabilitate financiară

Pentru a te asigura că vei echilibra riscurile cu randamentul bun al investițiilor, învață să investești în mai multe direcții. În acest fel, vei avea garanția că vei avea parte de o stabilitate chiar și atunci când există pierderi în anumite părți. 

În plus, vei avea venituri din mai multe părți, ceea ce îți va asigura acea stabilitate pe care un singur loc de muncă nu ți-l poate oferi. 

Îți creezi propriul viitor și propia viață

Am fost învățați să muncim o viață, pentru a avea o pensie decentă. Însă acest lucru nu este neapărat nevoie să fie așa cum alții ne impun, ci ne putem noi crea viața exact așa cum ne dorim încă de pe acum. Din acest moment, în care alegem să facem investiții ce ne asigură un viitor mai bun. 

Fiecare investiție pe care o faci acum, îți poate aduce un viitor altfel, unul mai bun și chiar o pensionare anticipată, dacă vei știi în ce anume să investești ca să ai cel mai bun randament. 

Astfel poți deveni independent financiar și te poți bucura de viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. Sau le poți oferi copiilor tăi o viață mai bună. 

Nu ești afectat de inflație

În timp ce în cazul depunerii unei sume în cadrul unui cont de economii, dobânda pe care o primești, care oricum este destul de mică, nu ajunge în timp să acopere nici măcar inflația, în cazul investițiilor acest lucru nu se întâmplă. 

 

Tipuri de investitii

Sursa foto: corporate finance institute

 

 

Pentru a-ți asigura un viitor sigur din punct de vedere financiar, indiferent de contextul în care ne vom afla, este bine să îți îndrepți atenția către mai multe tipuri de investiții. 

Așa acum am spus, în orice investiție există anumite riscuri dar atunci când știi cum să împarți banii în așa fel încât, ceea ce se pierde într-o parte se câștigă în cealaltă, atunci ai făcut cea mai bună alegere.  Se spune că în lumea investiției, tot profitul vine de fapt din aproximativ 20 – 30% din banii pe care i-ai investit. Dar acest profit este ca și cum a provenit din întreaga sumă investită. 

Așadar, hai să vedem care sunt tipurile de investiții pe care le poți face. 

Investiții în proprietate

Investițiile în proprietate sunt unele dintre cele mai profitabile dar și volatile tipuri de investiții. Spre exemplu, a deține acțiuni într-o anumită companie, îți poate aduce venituri mici pe termen scurt, însă deții titlul de proprietate, iar pe termen lung ai foarte multă siguranță a acestor venituri. În plus, dacă știi către care companii să îți îndrepți investiția, valoarea acestora poate crește substanțial. 

În acest tip de investiții poți dețin dreptul al o anumită parte din valoarea companiei respective sau poți avea chiar dreptul de a desfășura anumite activități în cadrul acesteia. 

Investiții în afaceri și proiecte

Dacă dispui de anumite sume de bani dar nu vrei să te apuci de o afacere, o idee foarte bună este să investești acești bani în idei de afaceri ale altori oameni, care au potențial de dezvoltare foarte mare. Foarte mulți investitori aleg să facă acest lucru, punându-și astfel banii să lucreze prin intermediul celor care au idei și vor să dezvolte un business chiar dacă nu au capital sau să dezvolte anumite proiecte. 

Investiții în imobiliare

Investițiile în imobiliare sunt unele dintre cele mai comode investiții și cele mai comune, de alfel. Pentru acest tip de investiție ai nevoie doar de bani și de găsirea unor chiriași sau vânzători, asta în cazul în care nu vrei să duci aceaste investiții la un alt nivel.  

Anumite studii au demonstrat că investițiile imobiliare în cazul închirierii îți pot aduce o dobândă anuală de până la 8%, după ce toate cheltuielile și eventalele riscuri au fost acoperite. 

Obiecte de artă sau metale prețioase

Obiectele de artă și metalele prețioase au fost dintotdeauna investiții pe care oamenii le-au făcut și continuă să fie investiții preferate de mulți oameni. Totși și aici riscul ca vânzarea acestora să se crească sau să scadă este la fel ca în cazul oricărei alte investiții. 

Obligațiuni 

Fie că alegi să îți îndrepți investiția către anumite companii sau chiar către guvern, aceste investiții sunt practic un fel de împrumut pe care tu îl oferi, în schimbul unei dobânzi. În mare parte, aceste investiții sunt mult mai sigure decât altele, însă evident că și aici există un risc destul de ridicat ca acea companie în care ai investit bani să dea faliment. În cazul guvernului riscul este ceva mai scăzut. 

Investiții la bursă 

În cazul acestor investiții riscurile sunt destul de ridicate, la fel ca și valoarea profitului de altfel. Aici, este nevoie de foarte multă informare în prealabil pentru a știi cum, cât și unde să investești pentru a te asigura că vei avea parte de acel echilibru între câștig-pierdere.

Investiții în criptomonede și NFT-uri

Cele mai noi investiții în care foarte mulți oameni aleg să își investească banii sunt investițiile în monedele și operele de artă digitală, acestea fiind investiții ale viitorului. Deși piața este destul de volatilă aici și veniturile pot crește substanțial extrem de repede. 

La fel ca în cazul investițiilor la bursă, este bine să fii la curent cu ce se întâmplă în această piață și să ai o bază despre acest tip de investiție înainte de a începe să investești. 

 

Cele mai bune investitii cu exemple

Sursa foto: investment U

 

Înainte de a discuta despre cele mai bune investiții este musai să treci prin câțiva pași esențiali. Iată care sunt aceștia.

Educă-te

Pentru a putea să faci cu adevărat cele mai bune investiții înainte de toate începe prin a investi în educația ta. Atât timp cât nu știi ce presupune o investiție, în ce să investești și cum funcționează, ce parametri să urmărești sau cum să faci anumite predispoziții, lucrurile vor fi destul de complicate pentru tine. 

Unul dintre cele mai importante motive pentru care oamenii nu investesc nu este teama de pierde banii, ci lipsa informării. Teama vine din nesiguranța de a nu știi acele informații care te pot ajuta să iei decizii clare. 

Este adevărat că există și riscuri, însă atunci când ești foarte bine informat, ești mult mai predispus să îți asumi conștient anumite riscuri dar și să le echilibrezi prin câștiguri. Vei știi exact cum să îți împarți bugetele pentru a echilibra balanța câștig – pierdere – profit. 

Scapă de credite și datorii

Înainte de a începe orice fel de investiție, investește în a avea control asupra banilor pe care îi câștigi în acest moment. În cazul în care ai credite sau datorii, ocupă-te în primă fază să scapi de aceste datorii. Investițiile, înainte de toate, înseamnă asumare. 

Iar dacă vei începe să faci investiții din energia datoriilor, te vei axa doar pe a câștiga rapid, nu vei știi să privești detașat anumite pierderi și te vei duce dintr-o datorie în alta. 

Așadar, o primă investiție pe care o ai de făcut în acest caz, este chiar acoperirea datoriilor și creditelor. 

 

 

Exemple de investiții pe termen scurt

Sursa foto: loyens & loeff

 

Investițiile pe termen scurt ( între 1 și 5 ani) sunt investiții în care nu vei câștiga foarte mulți bani, ca în cazul celor pe termen lung dar îți aduc avantajul de a te bucura de bani mult mai rapid. În plus, acestea sunt mai puțin riscante din anumite puncte de vedere. Iată câteva exemple de investiții pe care le poți face. 

Iată câteva exemple de investiții pe termen scurt:

  • Piața Forex  – în cazul în care nu știi mai nimic despre investiții dar vrei să faci acest lucru poți începe cu această platformă care este practic o piață descentralizată, unde sunt tranzacționate valute. Aceste pot fi făcute atât pe termen scurt cât și lung. Riscul de pierdere este destul de mare în special prin efectul de lvier dar și prin faptul cu rebate-urile la tranzacții te pot face să investești mai mult sau să îți asumi riscuri mult mai mari;
  • Obligațiuni corporative – există anumite companii care au nevoie de bani pe termen scurt, pentru diverse proiecte și în schimbul investiției tale îți oferă dobânzi la anumite intervale regulate cum ar fi cele trimestriale sau chiar de 2 ori pe an. Riscul aici este ca acea companie să dea faliment sau ca acel proiect să nu se finalizeze. 
  •  Conturi de pe piața monetară  – acest tip de cont este un depozit bancar care îți oferă o dobândă mult mai mare decât un cont de economii obișnuit, dar necesită și o investiție mai mare. Riscul major apare în timp și de cele mai multe ori, pierderile au loc datorită inflației.
 • Fonduri mutuale –  sunt un fonduri care atrag investitori iar acestea îmbracă fprma unei societăți juridice. Există foarte multe fonduri de acest gen în care poți investi în România. Riscurile sunt crescute chiar și pe termen scurt iar randamentul poate fi scăzut în cazul unei crize economice. 
 • Acțiuni la bursă pe termen scurt – se pot face investiții în acțiuni la bursă pe termen scurt. Pașii sunt destul de simpli, atât timp cât de folosești de o platformă specifică acestui tip de investiții. Riscurile sunt destul de mari dacă nu știi în ce anume să investești și mai ales cum să îți împarți bugetul. 

 

In ce sa investesti pe termen lung?

Sursa foto: early to rise

 

Specialiștii în investiții sunt de părere că cele mai bune investiții pe care le poți face sunt cele pe termen mediu și lung. De ce? Pentru că fluctuațiile care au loc în acest timp te vor antrena și vei reuși să iei cele mai bune decizii în viitor, evitând astfel deciziile pripite. 

În plus, investițiile pe termen lung îți aduc și alte avantaje acum ar fi: taxe mai puține, comisioane mai puține, având în vedere că tranzacționezi mai rar dar și profituri mult mai mari. 

Dacă nu știi în ce investești pe termen lung iată ce fel de investiții pe termen lung poți face.

  • Obligațiuni/titluri de stat – acestea sunt printre cele mai sigure investiții pe care le poți face, datorită faptului că sunt garantate integral și în mod direct de către stat. Mai mult acestea nu sunt impozabile și pot fi vândute chiar și înainte de scadență. Riscul de faliment aici, este destul de scăzut aici. 
  • Acțiuni pe termen lung – așa cum ai văzut poți investi în acțiuni pe termen scurt, dar există și varianta de a investi pe termen lung în anumite companii foarte sigure. Aici riscul este destul de scăzut, însă ca în orice lucru, evident că există riscul ca avea companie să nu mai funcțioenze după ceva ani;
  • fonduri de investiții – prin aceste fonduri de investiții pe termen lung ai destul de multe avantaje, comparativ cu a pune banii într-un cont de economii. De aici primești comisioane anuale și banii nu îți sunt afectați de inflație, căci aceștia sunt reinvestiți. Riscul este la fel de ca la investițiile la bursă. În plus, aici primești comisionul impus de acea bancă, la care deschizi fondul. 
 • instrumente financiare ETF – aceste instrumente financiare sunt tranzacționate la bursă asemenea acțiunilor. Acestea sunt formate din mai multe active, precum acțiunile, obligațiunile, mărfurile și indici. Acest tip de investiție este foarte bună atunci când vrei să îți diversifici portofoliul sau când nu știi în ce să investești. Riscul aici este că dacă un ETF se închide trebuie să vinzi mai repede decât ai vrea tu iar vânzarea ET-urilor de nișă poate fi destul de dificil de vândut. 
 • imobiliare – imobiliarele sunt cu siguranță o investiție pe care o poți face pe termen lung, în special atunci când nu deții foarte multe informații despre alte tipuri de investiții. Ca în oricare investiție și aici există riscuri, cum ar fi cele de distrugere sau de devalorizare, însă acestea sunt foarte mici, comparativ cu profiturile.
 • argint  – argintul este o investiție pe termen lung spre care merită să îți îndrepți atenția, în special pentru că acesta va fi extrem de utilizat în industria automobilelor electrice. Deși pretul acestuia ți se poate păre mic, în prezent, cu siguranță, pe termen lung vei avea mult de câștigat. 

 

In ce sa investesti sume mici – 100, 200 euro?

Susa foto: the european business review

 

Înainte de a crede că ai prea puțini bani pentru a investi, află că orice sumă, oricât de mică ar fi, pe care nu o cheltui ci o investești are potențial de a-ți multiplica banii depuși. 

Deci, chiar și atunci când ai la dispoziție o sumă de 100 sau 200 de euro poți faci anumite investiții.  Dacă te întrebi în ce investești sume mici cum ar fi 100 sau 200 de euro, iată câteva idei, din care să te inspiri. 

Investește în educație

Înainte de a te arunca în orice fel de investiție nu uita că un prim pas este să investești în educație. Deci, achiziționează cărți, cursuri, podcast-uri sau ascultă materiale gratuite despre investiții.  

Domeniul investițiilor este unul foarte vast și te poate face să fii foarte confuz. Așadar, începe înainte de toate să îți faci o idee despre lumea investițiilor și abia apoi să începi să aprofundezi un anumit tip de investiții, care simți că te atrage. 

Sau, dacă tot ai această sumă de bani, investește în ceva ce te pasionează și devino mai bun în acel ceva. Cu siguranță această investiție îți va aduce la un moment dat sume mult mai mari, pe care te poți gândi ulterior, în ce să le investești.

 

Deși unele platforme de investiții îți pot cere o sumă minimă de investit, te poți orienta către acele platforme care nu îți solicită sume enorme pentru a începe. 

Un alt lucru pe care trebuie să îl ai în minte, atunci când vrei să începi să investești este să nu uiți să reinvestești. Orice comision pe care îl faci, reinvestește-l. În acest fel suma ta va deveni din ce în ce mai mare și vei avea șanse mult mai mari să faci mai mulți bani, în curând, chiar dacă ai început cu o sumă foarte mică. 

 

Alte investiții pe care le poți face:

 • conturi de investiții;
 • acțiuni la bursă;
 • fonduri mutuale;
 • titluri de stat;
 • proiecte de viitor ale unor afaceri;
 • metale prețioase (argint, aur etc.)
 • criptomonede. 

Orientează-te către platormele de investiții care fac treaba în locul tău, la început precum eToro, Mintos, Capital.com, Libertex etc.  

 

In ce sa alegi sa investesti 5000-10.000 euro?

Sursa foto: blockchain invest

 

Atunci când deja dispui de o sumă mai mare, investițiile pe care le poți face sunt multiple. Însă ce ai de făcut aici, este să diversifici și să nu îți pui ”toate ouăle într-un singur coș”. 

Așadar, împarte banii și investește în diverse direcții, pentru a te asigura că vei avea parte de profituri, atnci când te gândești în ce investești 5000 , 10.000 euro sau sume mai mari. 

Nu uita să te focuseze pe investițiile pe termen lung, pentru că poți face ca acești bani să crească substanțial dacă ai răbdare. 

Iată în ce poți investi:

 • fonduri mutuale;
 • acțiuni la bursă;
 • drepturi de proprietate în afaceri și proiecte;
 • criptomonede;
 • NFT-uri;

 

In ce sa investesti la bursa?

Sursă foto: forbes

Bursa este o piață unde se tranzacționează diferite lucruri, de la acțiuni ale unor companii la metale prețioase, mărfuri (grău, petrol etc.). Dacă nu ești familiarizat cu mersul lucrurilor la bursă cea mai bună idee este să apelezi la un broker, care să te ajute atunci când vrei să faci anumite investiții. Acesta este un om care este la curent cu ceea ce se întâmplă și riscurile pot fi mult mai mici, decât atunci când vrei să faci acest lucru pe cont propriu, în special atunci când ești la început. 

Dacă nu vrei să apelezi la un broker te poți folosi de platforme online precum eTorro unde vei putea tranzacționa foarte rapid. Aici tu vei lua deciziile, deci este musai să știi destul de bine ceea ce vrei să faci.  

Nimeni nu îți va spune în ce anume să investești la bursă ci maxim ți se pot da anumite predicții sau anticipări, în funcție de anumite analize, pe care ești obligat să le urmărești, pentru a luat cea mai bună decizie. 

Oricum ar fi, pentru a deveni un investitor la bursă ai nevoie de extrem de multă informare iar acest tip de investiție  nu este recomandată dacă ești un începător sau este pe cont propriu.

 

Actiuni in care merita sa investesti

Sursă foto: the astana times

 

Nu există un răspuns concret la întrebarea ”în ce acțiuni se merită să investești”. De ce? Pentru că tu ești responsabil de banii tăi și de deciziile pe care le iei, în special atunci când faci investiții. 

Cea mai mare responsabilitate în acest caz, care îți revine este să te informezi referitoare la anumite companii sau acțiuni în care se merită să investești, însă nimeni nu îți poate da o garanție. 

În investiții lucrurile nu sunt certe și de aceea, tot ceea ce poți primi sunt eventuale prognoze pentru anumite de timp, însă nici acestea nu sunt 100% sigure. 

Deci, acțiunile în care se merită să investești, sunt cu siguranță în acele companii, pe care le urmărești suficient de mult, încât să poți lua cele mai bune decizii pentru tine și investiția ta. 

În ce sa investesti banii pe timp de criza?

Sursa foto: kiplinger

 

Pe timp de criză avem tendința de a pune banii la saltea, însă în aceste perioade, a face acest lucru este una dintre acele decizii care te va face să pierzi banii, fără sa faci nimic. În perioadele de criză, inflația crește extrem de mult dar și prețurile anumitor active financiare scade. 

Astfel în perioadele de criză, cea mai bună soluție este să investești. Spre exemplu, prețul anumitor acțiuni au scăderi masive, la fel și prețul monedelor digitale. Deci în loc să te focusezi pe ce se întâmplă, privește spre partea bună. 

Ține minte. Profitul îl faci atunci când cumperi la prețuri bune și nu când vinzi. Iată doar câteva dintre lucrurile spre care te poți orienta atunci când te întrebi în ce să investești pe timp de criză. 

 

Proiecte de viitor – există foarte multe proiecte de viitor, precum cele în educație, medicină, tehnologie în care se poate să nu crezi acum. Însă aceste domenii au existat și vor exista mereu. Orice proiect dezvoltat în aceste direcții merită atenția ta pentru că vor cunoaște o dezvoltate din ce în ce mai amplă, în viitor. 

Un exemplu este eduKiwi School.

Acțiuni – anul acesta prețul anumitor acțiuni ai scăzut cu peste 80%. 

Criptomonede – dacă este să ne uităm la ce mai de valoare monedă, bitcon, care acum câteva luni valora peste 60.000 de mii de euro prețul aceteia este acum de 3 ori mai mic. 

Argint – nu este doar un metal prețios ci și industrial, deci cererea este în foarte mare creștere. Cu toate că acesta are un preț mic, în perioadele de criză prețul acestuia crește considerabil. 

În perioadele de criză este bine să investești în orice este sub prețul pieței. Dacă deja ai idee despre investiții și ai urmărit istoria banilor și a perioadelor de criză, știi că investițiile se fac pe perioada de criză iar vânzarea pe perioadele de înflorire. 

Așadar, investește în orice a este acum sub prețul pieței, pentru că perioada de inflorire va urma, inevitabil dar și în proiecte cu potențial uriaș de dezvoltare în vitior. Fii un vizionar și vei avea doar de câștigat.  

 

In ce sa NU investesti in 2022?

Sursă foto: investopia

Orice investiție despre care nu știi nimic, este o investiție care nu va fi una benefică pentru tine. Am putea să îți spunem să nu investești în anumite tipuri de investiții ci în altele, însă acest lucru nu te va ajuta dacă oricum nu știi nimic despre acea piață și despre cum să îți redirecționezi banii în mod corect și echilibrat. 

Așa cum ai aflat deja orice investiție prezintă un risc, deci dacă nu ești dispus să pierzi bani, pentru a câștiga alții, atunci nu investi în nimic. Oricum vei pierde banii, și dacă alegi să îi aduni sub formă de cash, datorită inflației și devalorizării  monedelor. 

 Totuși, un răspuns cât mai clar la această întrebare este să nu investești  în lucrurile care nu îți produc bani.  Cum ar fi  spre exemplu, o casă mai mare, o mașină mai scumpă, un telefon mai bun, dacă nu alegi să te folosești de ele pentru a produce și mai mulți bani. 

Deci în 2022, investește în active de viitor și nu în lucuri care doar îți scot banii din buzunar. 

 

Introdu Adresa de E-mail și primești Modelul de Afacere Online în 6 stâlpi care te Eliberează Financiar

Despre Autor

Edukiwi