Principiul Pareto 80 / 20

20% din ceea ce se vede este guvernat de 80% din necunoscut. La fel, 80% din economia mondiala este gestionata de 20% din populatie… si exemplele pot continua. 

Principiul Pareto este aplicabil in orice domeniu si se bucura de foarte mare popularitate, mai ales in lumea afacerilor. Dar ce este si cum poate fi folosit? Citeste in continuare si vei afla.

Ce este principiul Pareto?

Principiul Pareto sau legea celor putini dar critici se explica prin aceea ca intre orice efort si efect exista o relatie inegala. Altfel spus, 20% dintr-o investitie (energetica, financiara, etc) va genera 80% din rezultate.

Economistul italian Vilfredo Pareto a observat si validat aceasta teorie pornind de la faptul ca 80% din suprafata Italiei era detinuta de 20% din populatie.

Principiul Pareto si eficienta lui

Inteles corect, principiul Pareto poate fi extrem de eficient in orice domeniu al vietii. Simplul fapt de a constientiza aceasta regula te duce cu un pas mai aproape de obtinerea rezultatelor dorite.

De exemplu, stiind ca in orice activitate 80% din rezultate vor fi obtinute in 20% din timpul investit, poti fii mai atent la timpii morti pentru a-i fructifica. In acelasi mod, poti observa care sunt acele 20% resurse care genereaza rezultatele cele mai bune, pentru ca pe restul sa le inlocuiesti sau sa le optimizezi.

Principiul Pareto in vanzari

In vanzari, acesta se traduce astfel:

80% din vanzari provin de la 20% din clienti.

Acest principiu este extrem de valoros in domeniul marketingului si vanzarilor. In baza analizei celor 20% se poate obtine un profil mult mai exact al clientului ideal.

Sigur ca orice client este bun, insa vei vrea sa stii exact care este acela care iti creste, cu adevarat, cifra de afaceri. Vei vrea sa stii pentru cine faci toate eforturile si cui sa te adresezi!

Legea lui Pareto: principiul 80 / 20

Principiul 80/20 reprezinta cea mai clara sugestie a faptului ca succesul este cuantificat in rezultate, si nu in efort. El reprezinta consecinta unei relatii sanatoase ce se realizeaza intre efort si rezultat.

Stii vorba „nu munci din greu, munceste inteligent”? 

Introdu Adresa de E-mail și primești Modelul de Afacere Online în 6 stâlpi care te Eliberează Financiar

Aceasta este cea mai buna morala a principiului. 

Nu e nevoie sa trudesti, ci sa stii exact unde si ce sa faci!

Metoda Pareto

Pentru a putea folosi corect aceasta metoda este important sa parcurgi cateva etape. Rezultatul final, tangibil, pe care sa il poti utiliza in activitatea ta, pentru obtinerea celor mai bune rezultate este, desigur, diagrama Pareto.

Dar inainte de a vorbi despre diagrama, uite care sunt pasii premergatori:

 

  • Colectarea datelor: ce problema vrei sa analziezi? Care sunt variabilele care au efect asupra problemei? Care este metoda pe care vrei sa o utilizezi pentru a colecta datele? In final, pune in aplicare!
  • Pregătirea datelor: in aceasta etapa vei completa un tabel cu urmatoarele coloane: categoria variabilelor, valorile colectate, frecventa relativa si cumulativa de aparitie si totalurile. De asemenea, vei vrea sa sortezi liniile tabelului in ordine descendenta, astfel incat sa poti observa acele valori ce inregistreaza cea mai mare frecventa si sa poti urmari mai usor datele.
  • Reprezentarea grafică a datelor: Realizezi un grafic cu bare verticale pentru frecventele relative ale fiecarei variabile. Mai departe, pe axa X vei plasa categoriile de variabile, iar pe axa Y frecventele relative
  • Intrepretarea datelor.

 

Diagrama Pareto

Urmand pasii de mai sus vei putea obtine propria ta diagrama Pareto. Ea prezinta o serie de avantaje, precum:

  • Este foarte usor de utilizat si nu ai nevoie de cunostinte avansate de statistica;
  • Poti analiza o multime de variabile, de la calitati la costuri si chiar evenimente in munca;
  • Poti face oricate diagrame Pareto;
  • Te poate ajuta sa iei o decizie in etapa de planificare.

In general, diagrama Pareto reprezinta un instrument extrem de frecvent utilizat in controlul calitatii.

Situatii care incalca principiul Pareto

Desi acest principiu este foarte util in formarea unei viziuni globale referitoare la o situatie data, nu trebuie sa ignoram totusi cei 80%.

Generalizarea poate fi o problema destul de importanta, mai ales daca tii cont de faptul ca in multe situatii calitatea sta in micile detalii. 

Un mod in care aceasta regula este aplicata gresit e atunci cand incerci sa iti dezvolti o noua abilitate. Este foarte posibil sa dureze doi ani pentru a deveni 80% priceput. Dar, pentru a obtine ultimele 20 de procente… e nevoie sa mai investesti inca 8 ani.

Cu toate ca aceasta este o utilizare corecta a regulii, in aceasta situatie lucrurile merg adesea impotriva ei. Desi ai obtinut cele mai bune rezultate intr-un timp scurt, nu trebuie sa renunti la cele 20 procente spre perfectiune, chiar daca necesita cel mai mare efort.

In final, este important sa stii sa aplici corect acest principiu si sa tii minte in permanenta ca depunand un efort inteligent vei obtine rezultate pe masura!

Introdu Adresa de E-mail și primești Modelul de Afacere Online în 6 stâlpi care te Eliberează Financiar

Despre Autor

Doru Pelivan

Am ajutat peste 300 de autori din diverse domenii, de la dezvoltare personală, business, până la fitness și psihologie să-și promoveze cu succes produsele educaționale. Acum te pot ajuta și pe tine!