Reconversie profesionala – Ghid complet

Salut, 

Pera aici și ți-am pregătit un articol despre reconversie profesională. Cu cât o planifici mai complex, cu atât așteptările tale vor fi mai realiste și îți vei crește șansele de succes.

Ce este o reconversie profesională?

Reconversia profesională este un proces prin care obții aptitudinile și cunoștințele necesare ca să poți lucra într-o arie complet diferită față de cea din prezent. La finalul acestui proces vei munci într-o sferă de activitate cu totul nouă.

Este posibil să ai deja o experiență vastă în aria în care activezi în prezent, totuși, să-ți dorești să te reprofilezi ca să te îndrepți spre altceva. Mulți oameni trec prin asta.

O reconversie profesională poate avea loc din diferite motive, principalele dintre acestea fiind: 

 • nemulțumirea față de activitatea desfășurată în mediul actual de lucru 
 • dorința de a explora un domeniu cu totul diferit, față de care există și o pasiune.

În orice caz, o reconversie profesională presupune implicare, deschidere, dar și folosirea resurselor financiare și de timp.

Mai bine de jumătate (54%) dintre angajații români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că s-au gândit să-și schimbe locul de muncă anul acesta, 2021. Dintre aceștia 28% au făcut chiar pași concreți în această direcție. Mai bine de 15% dintre respondenți au analizat chiar opțiunea de a-și schimba complet domeniul de activitate.

De-a lungul anilor pot apărea monotonia și rutina, iar între timp îți poți descoperi noi pasiuni și talente. De aici și nevoia de o „schimbare”.

Scopul tău poate fi un trai mai bun datorită câștigurilor financiare mai mari, flexibilitate în programul de lucru sau o satisfacție personală și profesională.

Când este cazul să te îndrepți către alt tip de activitate profesionala

Cel mai simplu mod prin care poți să vezi și tu dacă este optim pentru tine să te îndrepți către o reconversie profesională este să-ți pui întrebarea dacă vrei să apeși pe butonul de „restart”.

Mulți oameni simt nevoia de ceva nou, o planifică parțial și ajung să-și schimbe doar locul de muncă, nu și domeniu de activitate. 

Poate și tu ai trecut prin asta. 

Introdu Adresa de E-mail și primești Modelul de Afacere Online în 6 stâlpi care te Eliberează Financiar

La început pare o decizie corectă, fiind vorba de un nou început. Trece o perioadă și parcă îți lipsește ceva… din nou. 

Ei bine, mai târziu îți dai seama că de fapt nu-ți place activitatea pe care o faci, nu mediul de lucru. Practic ai ajuns de unde ai pornit.

Când te așezi ca să analizezi lucrurile și deduci că te învârți în jurul cozii, îți dai seama că ai nevoie de o schimbare majoră. Poate ai mers pentru prea mult timp pe o cale greșită sau nu vrei să continui asta, iar acum ai ajuns în punctul în care pui piciorul în prag și nu mai vrei să pierzi timpul. 

Este momentul să te gândești serios să te îndrepți către o altă activitate profesională atunci când ceea ce faci nu se mai potrivește cu misiunea ta. 

Poate fiecare zi pe care o ai la lucru ți se pare fără sens, nu mai dai randament și îți pare rău că nu-ți direcționezi energia către un domeniu care consideri că-ți merită implicarea. 

În unele etape ale vieții pur și simplu simți că ai nevoie să te reinventezi ca să treci la următorul nivel. Vrei să-ți recâștigi motivația, să te dezvolți și să înveți lucruri noi. 

Mulți dintre noi n-am făcut cele mai bune decizii pe termen lung atunci când am ieșit din băncile liceului. Ne-am ales studiile după ureche. 

De data aceasta îți poți configura încă de la început un traseu profesional, astfel încât să ai un echilibru între viața profesională și cea personală.

Avantajele reconversiei profesionale

Reconversia profesională necesită mult curaj pentru a ieși din zona de confort, a recunoaște că ceea ce faci nu te mai împlinește și a îndrăzni să fii din nou începător pe un domeniu de activitate cu totul necunoscut ție.

Această decizie nu o poți lua în 5-10 minute. 

Totuși, atunci când ajungi să-ți schimbi total domeniul de activitate, vei avea parte și de anumite avantaje pentru că:

 • Lucrezi într-un domeniu de care ești pasionat și te regăsești
 • Cunoști drumul prin care poți să avansezi rapid în noua carieră
 • Te simți folositor și știi ce așteptări financiare să ai pentru noile cunoștințe
 • Lucrezi cu plăcere, iar asta se vede și te simți apreciat
 • Te bucuri de nivelul înalt la care poți aplica ceea ce a fost proaspăt studiat de tine
 • Ai un venit semnificativ, despre care te-ai informat și știi deja cum va putea crește în viitor

O reconversie profesională are multe de oferit. Important este să te poți adapta ușor și să ai deschiderea necesară ca să înveți lucruri noi, dar și înțelepciunea de a „recicla” și de a refolosi vechile cunoștințe pe care le-ai acumulat deja până în prezent.

Sfaturi utile pentru a alege noul domeniu de activitate în funcție de vârstă.

Poți face o reconversie profesională la orice vârstă. 

În primul rând înțelege care este propria ta motivație ca să faci această schimbare. Cel mai important este să ai încredere în tine și în capacitatea de a-ți depăși limitele. 

Vizualizează rezultatul schimbării cu toate beneficiile pe care le vei avea în sfârșit. Asta te va ajuta în cele mai lungi nopți dificile, atunci când vei avea nevoie de energie și motivație. 

Vârsta este doar un număr – există tineri de 20+ ani care au mai puțină viață în ei decât cei de 60+ ani și vice versa.

Poți decide că vrei o reconversia profesională la orice vârstă:

În intervalul 23-30 ani: 

Ești încă proaspăt în domeniul pe care l-ai început și poate numai ce ți-ai terminat studiile de la facultate. Acum e momentul să testezi și să hotărăști dacă vrei sau nu să continui ceea ce ai început. 

Poate ești angajat doar de scurt timp și vezi că ceea ce faci practic la jobul tău nu ți se potrivește și nu te reprezintă. 

Nu te simți vinovat dacă vrei să începi cu totul altceva, dar nici nu fugi diametral pe partea opusă doar pentru că ai dat de primul obstacol din cariera ta. Fii conștient de drive-ul pe care-l ai. 

Ai oportunitatea să-ți conturezi încă de acum un viitor mai bun.

În intervalul 30-40 ani: 

Ești la o vârstă matură și cel mai probabil ai mai multe responsabilități decât acum 10 ani. Este normal, ai o familie și locuință proprie care te solicită din punct de vedere financiar. 

La prima vedere responsabilitățile te pot reține de la a-ți asuma un risc, astfel poți cădea în capcana stagnării sau te poți trezi că lucrezi într-un domeniu prost plătit. 

Rutina și lipsa oportunităților te determină să vrei să renunți la activitatea din prezent. Acum este momentul potrivit să-ți urmezi ambițiile pentru că ai o gândire matură și un simț al realității, deci ești mai ancorat în prezent decât ai fost în anii precedenți.

În intervalul 40-50 ani: 

Ești la vârsta la care ai răbdarea să-ți planifici cu atenție schimbarea pe care vrei s-o faci și nu vrei să pierzi timp inutil. 

Activitatea din prezent nu te împlinește suficient și nu-ți oferă satisfacția necesară ca să rămâi pe asta câțiva ani buni, astfel nu îți este rentabil să stai pe loc. 

Este posibil să știi deja la nivel practic ceea ce vrei să faci datorită pasiunilor pe care le-ai dezvoltat ani la rând, iar tot ceea ce ai de învățat este partea teoretică. Focus pe a ști cum să te pui în valoare în fața companiilor sau a noilor colaboratori.

Există cursuri și stagii de formare care te pot pregăti, indiferent de vârsta pe care o ai.

Unele cursuri de acest tip au deja parteneriate cu angajatorii, iar alte cursuri te pregătesc să devii un freelancer de la A la Z și te susțin la primele proiecte pe care le poți adăuga direct în portofoliul tău. 

Avantajul pe care îl ai este că mulțumită acestora treci prin reconversia profesională mult mai repede decât ar fi durata studiilor la o facultate.

Idei de joburi pentru reconversia profesională

Dacă până acum ai lucrat ca și economist la o corporație și cei de acasă spun de tine că „ai mâini bune”, că după un masaj dispare durerea, cel mai probabil ești kinestezic. Poți face lejer în 6 luni un curs de calificare ca maseur, iar între timp să te ții de job-ul actual. Apoi poți să-ți creezi deja clientela ca să te pregătești să renunți la vechiul job.

Gătitul nu poate fi un talent pentru toată lumea. Dacă te pasionează în mod special pregătirea prăjiturilor, cei apropiați cu siguranță au descoperit această pasiune a ta. Poți urma un curs de calificare pentru a deveni cofetar sau patiser.

Dacă lucrezi în marketing online și vrei să-ți faci propria ta agenție de publicitate, schimbarea va fi mai confortabilă pentru că știi deja cu ce se mănâncă acest domeniu. Aici trecerea este mai lină.

Mai nou IT-ul este tot mai căutat pentru că posturile sunt foarte bine plătite, între timp ce unii pleacă, alții caută să se angajeze în acest domeniu. Skill-urile și know-how-ul necesar pentru domeniul IT se dezvoltă într-o perioadă de minim 12 luni, deci necesită mai multă motivație.

Dacă mereu te-a atras o activitate ce ține de beauty, cum ar fi coafatul, manichiura, make-up-ul, poți face cursuri simple și poți lucra o vreme într-un salon de înfrumusețare ca să obții calificarea de bază. Apoi poți continua cursurile pentru specializare în hairstylist, hairdresser sau make-up artist.

Dacă până acum ai lucrat într-o firmă de IT și vrei să devii copywriter, cel mai probabil te ajută să ai plăcerea de a scrie sau de a citi, dar îți recomand să te înscrii și la un curs online de copywriting. Poți începe să câștigi din această meserie încă după primele 5-6 luni.

Cum faci față schimbărilor?

Odată ce ți-ai stabilit propriul motiv pentru care vrei să faci o reconversie profesională, te vei putea ghida către diferite ramuri de activitate. Din punct de vedere psihologic este important să cunoști despre tine „către ce tragi”, dar și „de la ce anume fugi”.

De aceea, primul meu sfat este să analizezi situația actuală în care te afli. Vezi ce te nemulțumește (salariul, relația dintre tine și colegi, domeniul în sine, programul stresant și responsabilitățile mari sau plafonarea în domeniu) și vezi ce ți-ar plăcea să păstrezi.

Este timpul să te confrunți cu fricile și convingerile limitative stil „nu pot”, „nu am studiile necesare” sau „la vârsta mea nu se mai poate”. Ele au un singur rol, să te autosaboteze.

Ți-am pregătit 10 întrebări care te ajută să ai claritate pe termen lung în crearea acestui plan.

 1. Care este noul domeniul în care vrei să lucrezi? 
 2. Ce nișă din aceasta îți este cea mai potrivită? 
 3. Ce joburi există pentru această nișă și ce apare în job description-ul lor? 
 4. Ce perspectivă de dezvoltare ulterioară ai avea în această nouă activitate?
 5. Care sunt resursele și aptitudinile pe care le deții deja? 
 6. Dar cele pe care trebuie să ți le dezvolți?
 7. Care sunt cursurile pe care le vei urma ca să ai noile cunoștințe necesare? 
 8. Cât timp poți dedica pe săptămână pentru acestea? 
 9. Vei putea munci în paralel ce studiezi sau e nevoie de un timp dedicat doar pentru studiu?
 10. Cursul (sau cursurile) acoperă și partea practică și cea de dezvoltare a primelor proiecte pe care le poți adăuga în portofoliu sau a primelor produse și servicii pe care le poți vinde clienților?

Atunci când vei avea răspunsul pentru fiecare întrebare de mai sus, vei putea să-ți trasezi calea și să-ți aproximezi și termenul pe când deja vei avea venituri din noua ta activitate.

Caută să-ți creezi planul personalizat pe care să-l urmezi și pregătește-ți resursele pentru fiecare etapă prin care vei trece, chiar dacă în unele locuri încă ai nevoie de informații suplimentare. 

Planificarea te va ajuta să fii cât mai aproape de termenul limită pe care ți l-ai setat anterior.

Care sunt beneficiile reconversiei profesionale?

Pentru că o mare parte a vieții o petreci muncind, mulțumită reconversiei profesionale vei avea șansa să lucrezi la un nou job într-un nou domeniu pe care tu l-ai ales. De acum încolo vei practica cu plăcere activitatea ta zilnică.

Te trezești că tocmai ai făcut investiția în tine și în dezvoltarea ta, una dintre cele mai valoroase investiții pentru viitorul tău personal și profesional.

Și câștigurile materiale vor fi mai mari, iar asta îți va aduce un grad de satisfacție mai ridicat și te vei bucura de rodul muncii tale. Mai ales dacă ți-ai dorit să lucrezi eficient într-un program flexibil față de cel anterior și să ai mai mult timp liber.

Doza de curaj pe care ai întreținut-o de-a lungul procesului de reconversie îți va fi un combustibil pe termen lung ca să continui să te dezvolți până la nivel de expert în noul tău domeniu.

Acest drum prin care treci te face independent. Pe parcursul lui vei vedea că nu ai nevoie de validarea celor din jur sau a colegilor de la vechiul loc de muncă și îți vei contura viitorul după propriul plac. Asta va genera automat doza de motivație și energie, astfel vei putea lucra cu entuziasm la lucru.

Sper că ceea ce ți-am spus mai sus îți este de ajutor și te ajută să te mobilizezi.

Dacă ai nevoie de ajutor sau ai întrebări, îmi poți trimite un email la [email protected].

Aștept cu drag răspunsul tău.

Pera.

P.S. Din 2019 incoace, am ajutat peste 1000 de oameni sa se reprofileze si sa devina antreprenori de succes. Sa creeze si sa vanda cursuri online foarte bune.

A fost o calatorie fantastica si foarte multi cursanti au inceput sa castige zeci de mii de RON LUNAR din aceste cursuri. Vrei sa afli mai multe?

Hai sa vorbim 1 la 1 despre asta! Poti sa te programezi pentru o discutie de consultanta gratuita, in care discutam mai multe despre aceasta optiune. 

Tu trebuie doar sa ai deschidere. De restul ne ocupam noi! 

Apasa aici si cere o intalnire online!

Introdu Adresa de E-mail și primești Modelul de Afacere Online în 6 stâlpi care te Eliberează Financiar