Relatii la distanta

Să ai o relatie la distanta poate fi adesea provocator. Nu este ușor să vezi persoana iubită doar ocazional, să nu îi poți simți atingerea sau îmbrățișarea atunci când ai o zi mai grea, sau să adormi așteptând să sune. 

 

Cu toate acestea, o astfel de relație nu este imposibilă. In unele situatii, cu devotament și puțin efort comun, ea se poate transforma într-o poveste demnă de a fi transformată într-un roman.

 

Ce este o relatie la distanta?

Să fii într-o relație la distanță nu înseamnă neapărat să ai partenerul la mii de kilometri depărtare. Imposibilitatea întâlnirii celuilalt în condiții normale este suficientă.

Cu toate că în general astfel de relații sunt privite cu scepticism și se discută despre ele preponderent în termeni negativi, realitatea este că ele pot reprezenta adevărate ocazii de a te cunoaște mai bine și de a pune bazele unei prietenii frumoase, bazată nu doar pe intimitate, cât mai ales pe încredere și reciprocitate.

Cand poti face fata despărțirii temporare te întărește și te transformă într-o persoană mult mai independentă.

Așa că dacă și partenerul tău lucrează în străinătate, este delegat într-o altă localitate sau pur și simplu nu poate ajunge la tine cu regularitatea cu care v-ați dori, ai încredere că toate aceste piedici nu reprezintă decât niște oportunități de dezvoltare.

Care sunt provocarile unei relatii la distanta?

Dincolo de dificultatea de a stabili relații intime, o relatie la distanta mai vine la pachet și cu alte provocări, precum:

  • Cheltuieli ridicate pentru menținerea funcțională a relației (cadouri trimise mai des, facturi ridicate de telefon/internet, vizite costisitoare);
  • Dificultăți în menținerea unor prietenii geografice pe temen lung (în sensul că nu veți putea avea prieteni comuni, o „gașcă” prezentă acolo ori de câte ori vreți să faceți o escapadă);
  • Dificultatea de a vă da seama în ce etapă a relației vă aflați;
  • Așteptări mari din partea partenerului atunci când urmează să vă reîntâlniți;
  • Posibile crize de gelozie/posesivitate;
  • Emoții puternice la fiecare nouă despărțire geografică, ș.a.

In plus, o relatie la distanta vine si cu provocari pe plan psihologic.

Este incalcata nevoia de CONECTARE. 

Asta presupune, printre altele și nevoia de apartenență, de a te simți dorit, unic, special, acceptat, valorizat, etc. 

Introdu adresa de E-Mail și primești Mini-Cursul “Cum să Rezolvi definitiv Problemele din Relație”!

De asemenea, conectarea presupune relație față în față, atingere, îmbrățișare, contact sexual, intimitate la toate nivelurile (intelectual, emoțional, spiritual, fizic, sexual).

Ei bine, toate aceste componente ale nevoii de conectare sunt încălcate într-o relație la distanță. Prin urmare, e foarte dificil să ai o relație la distanță când îți este încălcată această nevoie FUNDAMENTALĂ pe care N-AI NICI O ȘANSĂ S-O ANULEZI, oricât de mult ai încerca să compensezi cu tot felul de înlocuitori (apeluri video, multe discuții, cadouri, etc)

De asemenea, este încălcată nevoia de competenta, care presupune dezvoltare, creștere, atingerea potențialului maxim… E adevărat, așa după cum ai spus și tu că, pe de o parte, cei doi ajung tot mai independenți într-o relație la distanță. 

DA, de acord, Însă, pe de altă parte, hrănirea acestei nevoi de competență ÎMPREUNĂ, ÎN CUPLU, îi apropie pe cei doi foarte tare. Le creează sentimentul de ECHIPĂ, COECHIPIERI. În schimb, dacă sunt la distanță, cei doi se dezvoltă, dar n-au sentimentul că au lucrat împreună la un proiect COMUN, că s-au sprijinit în dezvoltarea lor. 

Din contră, se încurajează spiritul independenței (care presupune: fiecare cu treaba lui). Asta, e și cu plusuri și cu minusuri, evident.

Tot în contextul celor 3 nevoi psihologice de bază: cu cât trăiesc mai separat cei doi, cu atât le sunt mai puțin hrănite cele 3 nevoi. Deci, cu atât se cunosc mai puțin (pentru că cunoașterea presupune interacțiune, conviețuire, a face lucrurile împreună. Atunci poți spune că te cunoști cu adevărat). 

Problema cu relațiile la distanță este că, prin telefon, totul pare a fi de vis, dar când cei doi se întâlnesc față-n față și interacționează, atunci începe adevărata cunoaștere. De ce? Pentru că atunci, cei doi își apasă „butoanele” emoționale (rănile emoționale) și atunci de-abia, începe relația, cunoașterea, schimbarea, evoluția, manifestarea iubirii necondiționate… 

Până atunci, a fost un context artificial (e ca și cum conduci o mașină pe jocuri video, apoi, mergi pe stradă.. Sunt două lucruri total diferite). 

Care sunt etapele / evolutia unei relatii la distanta?

Cele mai comune etape ale unei relații la distanță sunt:

  1. Tristețea: atunci când vă despărțiți, chiar dacă numai fizic, e normal să te simți trist. De fapt, de cele mai multe ori această stare apare exact atunci când ajungi să devii conștient de faptul că urmează să intri într-o relație la distanță. Faptul că nu știi la ce să te aștepți poate fi destul de supărător.
  2. Îndoială: După ce a/ai plecat, începi să te gândești dacă relația va funcționa. Creierul trimite cele mai sumbre scenarii conștiinței, iar tristețea se accentuează. Pentru a putea depăși această stare poți să citești mai multe cărți de dezvoltare personală care să te ajute să înțelegi că totul este trecător. De asemenea, poți învăța să folosești această separare în favoarea voastră.
  3. Iubirea aprinsă: După ce înveți cum să scapi de îndoială și să ai mai mare încredere în tine însuți, precum și în partener, atunci vei începe să iubești și mai profund. Această etapă de iubire aprinsă poate fi alimentată permanent, atunci când vei doi învață să se accepte reciproc și să ia decizii comune.

Prima intalnire dupa o relatie la distanta

În final, după ce am vorbit despre provocările și șansele unei astfel de relații, putem trece și la lucruri mai frumoase, cum ar fi prima întâlnire după o relație la distanță.

Ce poate fi mai frumos decât să știi că ai ajuns la capătul așteptării. Acum în fața ta stă omul iubit, cel pentru care ai rezistat nopți reci, ai suspinat adesea și ți-ai schimbat întregul program, astfel încât să nu ratezi apelul de seară.

Așadar, prima întâlnire este plină de pasiune, de bucurie și de povești. Aveți atâtea momente de recuperat încât este imposibil să vă săturați prea ușor unul de compania celuilalt.

Ce trebuie, totuși, să țineți minte este că și după ce efectul revederii va trece, voi trebuie să rămâneți la fel de îndrăgostiți, savurând în fiecare zi fluturii victoriei voastre!

Introdu adresa de E-Mail și primești Mini-Cursul “Cum să Rezolvi definitiv Problemele din Relație”!

Despre Autor

Florin Amariei

Îmi trăiesc în fiecare zi visul alături de soţia şi de copiii mei dragi şi vreau să te ajut și pe tine să ai Relația pe care o Meriți.

În perioada 1-5 Septembrie suntem offline!
Salutare!
Echipa eduKiwi pleacă în teambuilding la mare în perioada 1-5 septembrie!
De aceea, vom procesa orice înscriere/cerere după 6 septembrie. Revenim atunci la butoane, odihniți și gata să aducem Educația în România la cu totul alt nivel 💙
Mulțumim că ești cu noi și ne reauzim în curând!
#kiwiteam