Suflete pereche: Tot ce trebuie sa stii despre ele

Atunci când vine vorba despre sufletele pereche, opinia mea nu este una tocmai populară. 

Pentru multă lume, a-și găsi sufletul pereche înseamnă a-și găsi jumătatea perfectă. Dar dacă plecăm de la ideea că nu există om perfect, atunci te întreb: există jumătatea perfectă?

Mai mult decât atât, de unde știi că jumătatea pe care o găsești va completa exact jumătatea care îți lipsește ție? 

Aici cred că ne păcălim puternic. Avem senzația că există cineva pe lumea asta care să umple perfect, golurile pe care le avem. 

Când nu găsim persoana respectivă sau ne dăm seama că am gafat-o cu diverși parteneri, în loc să ne uităm la noi, tragem concluzia că ”nu e sufletul meu pereche”.

Păi… cam NIMENI nu este! 

În rândurile ce urmează îmi propun să îți explic de ce văd lucrurile în felul ăsta. 

 

Ce inseamna suflete pereche?

În accepțiunea comună, sufletele pereche evocă o legătură profundă între două persoane, care depășește sau transcende legăturile obișnuite. 

Această conexiune este considerată a fi de natură divină și se spune că sufletele pereche sunt două jumătăți ale aceluiași întreg, care s-au căutat și s-au regăsit într-o altă viață sau în această existență, pe Pământ.

Ideea de suflete pereche sugerează că aceste două persoane sunt compatibile în moduri profunde, intime și că există între ele, o înțelegere și o rezonanță pe care puțini oameni le experimentează cu alții.

 

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Ce inseamna pentru tine un suflet pereche?

Doar că, eu NU văd lucrurile chiar așa.

Raymond Knee a făcut un studiu, alături de colegii săi și a descoperit că oamenii se împart în două mari categorii, când vine vorba de găsirea unui partener de cuplu. 

În prima categorie se află cei care cred în găsirea sufletului pereche. Altfel spus, ei cred în destin și au o mentalitate fixă.

Se gândesc că există o singură persoană în viața asta, care e menită să fie cu ei. Consideră că le este dat să fie cu cineva anume – sufletul lor pereche. 

Cei care nu cred în suflete pereche fac parte din a doua categorie. Aceștia cred în construirea relației alături de partenerul ales și sunt persoane care au o mentalitate de creștere. 

Consideră că oamenii se schimbă, că ei cresc alături de partenerul lor, că relațiile evoluează și că există mai multe persoane cu care poți alege să fii. 

Aceste două categorii de oameni se raportează foarte diferit la relațiile de cuplu. 

Dacă faci parte din prima categorie și crezi în găsirea sufletului pereche, deci și în destin, investești multă energie în a-l evalua pe partener. 

La începutul relației sau în etapa de cunoaștere, te întrebi dacă persoana respectivă chiar e persoana cu care ți-a fost dat să fii.

Te întrebi dacă acea persoană este THE ONE pentru tine și dacă veți rămâne împreună pentru totdeauna. 

Cei din a doua categorie pun mult mai mult accent pe construirea unei relații. 

Se întreabă dacă se pot înțelege, dacă pot să negocieze, dacă pot să crească împreună, să evolueze ca relație, dacă există compatibilitate în diverse arii și dacă își doresc lucruri comune. 

Asta e marea diferență dintre cei care cred în găsirea sufletului pereche și cei care consideră că ei își construiesc relația. 

Perspectiva asta face diferența în felul cum vei ajunge să-ți tratezi relația când vor începe să apară provocări. 

Cei care cred în sufletele pereche, consideră că relațiile trebuie să meargă de la sine, pur și simplu, fără comunicare deschisă sau vulnerabilizare intențională. 

Ba chiar se gândesc că dacă apar probleme, discuții, situații dificile între ei – probabil nu se află lângă sufletul lor pereche.

După cum observi, să crezi în “the one” poate fi o mare capcană – pentru că te gândești că dacă nu merge, cel mai probabil, partenerul respectiv nu este sufletul tău pereche. 

Și crezi că rezolvi problema dacă te apuci să mai cauți. 

Doar că aceștia sunt și cei care ajung, de cele mai multe ori, să se plimbe dintr-o relație în alta și să-și caute sufletul pereche ani la rând. 

Sunt la al doilea, al treilea divorț și ei tot nu și-au găsit sufletul pereche. E drept, au relații foarte intense și pasionale, dar nu pentru mult timp. 

Totul e minunat până când apare ceva care distruge intensitatea și pasiunea dintre ei – acel ceva este, de fapt, gândul “Hopa! Ăsta nu-i sufletul meu pereche! Ăsta nu-i omul meu!”.

Când gândești așa, nu te mai concentrezi pe ce poți schimba ca să fie bine în relație, ci îl arăți pe celălalt cu degetul. 

Vinovatul e celălalt – pentru că nu el este sufletul tău pereche. Ajungi să te gândești că dacă nu te înțelegi cu acest “suflet pereche”, ai dat-o-n bară. 

Și ori te simți obligat să rămâi cu el, din moment ce e „omul tău”, ori vei vrea să ieși foarte repede din relație dacă vezi că nu vă potriviți în toate. Și uite-așa, ajungi să zbori din floare-n floare până îți găsești alesul sau aleasa. 

Probabil că ți-ai dat seama deja, însă eu cred foarte mult în construirea relației. 

Cred că e vorba de lucrul fiecăruia cu propriile răni, exerciții, terapie, atenție, proces conștient și continuu, intenție de a repara rupturile, dorință de a face relația să meargă, negociere, susținere și așa mai departe. 

Probabil că dacă aș fi fost un adept al ideii de a căuta sufletul pereche, nu citeai acest articol acum pentru că nu aș fi ajuns să lucrez cu oamenii în felul în care o fac. 

 

Diferenta dintre suflete pereche si suflete gemene

Dacă deja ți-am spus la ce se referă oamenii când își caută sufletul pereche, acum e acum. 

Conceptul de “suflete gemene” e și mai polarizat decât cel de “suflete pereche”. 

Cei care cred în sufletele gemene – se referă la două persoane care sunt, în esență, aceeași ființă spirituală, divizată în două corpuri separate. Aceste persoane sunt adesea descrise ca fiind identice din punct de vedere energetic și pot avea o conexiune mai intensă și mai profundă decât sufletele pereche.

Din punctul meu de vedere, așa ceva nu există! 

Chiar și doi gemeni identici (copii) cresc și se dezvoltă diferit. Deci nu cred în ideea că există un suflet geamăn pe lumea asta, cu care ne este dat să fim împreună.

Ca să nu mai spun de cât la % șanse avem să-l întâlnim pe acest presupus suflet geamăn? Așadar, din perspectiva mea, acest concept de suflete gemene este exagerarea conceptului de suflete pereche.

Mai mult decât atât, există o graniță fină între “trauma bond” și “suflete pereche”, pe care cei mai mulți nu o observă din cauza rănilor emoționale pe care le au.

O capcană periculoasă pentru cei care cred în găsirea sufletului pereche este că ei pot ajunge să dezvolte un atașament nesănătos cu un partener care are comportamente negative sau chiar abuzive, în speranța că partenerul respectiv se va schimba. 

Asta înseamnă “trauma bond” (în traducere: legătură traumatică). ”Doar e sufletul meu pereche! N-o să rămână așa! Ne-am luat din iubire.”

Da, poate că v-ați luat din iubire, însă a justifica o relație abuzivă/toxică cu argumentul conform căruia celălalt este sau ar trebui să fie sufletul tău pereche – e profund eronat și nesănătos pentru fiecare dintre voi, dar și pentru relație, pe termen lung. 

O altă opinie nu foarte comună, pe care vreau să ți-o prezint este cea legată de Sfântul TRIO, despre care povestesc destul de des pe paginile mele de Facebook și Instagram, precum și în programul meu.

 

Sfântul Trio spune că într-o relație există 3 entități: EU, TU și NOI. 

Ca o relație să funcționeze bine și sănătos, e nevoie să dedicăm timp, bani și energie tuturor celor 3 entități. 

Ce înseamnă asta? Că fiecare partener trebuie să investească timp, bani și energie pentru el, în primul rând, iar apoi și pentru relație. 

Fiecare dintre parteneri trebuie să aibă grijă de propria persoană, în egală măsură. Ce înseamnă “în egală măsură”? 

Că niciunul dintre cei doi nu se ocupă mai mult de el, decât de relație sau mai mult de relație decât de sine. 

Dacă tot ce mă preocupă (când sunt într-o relație) este cum să mă simt cât mai bine, să ies cu prietenii, să merg la bere sau la salon, să mă relaxez și atât, fără să țin cont că mai am pe cineva alături de mine, în viața mea – relația respectivă se va rupe, la un moment dat. 

La fel, dacă dau totul pentru relație și mă neglijez pe mine, relația va avea de suferit. De ce? 

Pentru că înainte să fiu într-o relație sunt un om cu o identitate proprie și separată, cu nevoi și dorințe care nu țin mereu de cuplu.

Poate uneori am chef să stau singur sau să studiez ceva. Asta ține de mine, nu de cuplul în care sunt. 

Și dacă renunț la dorința asta pentru că eu mereu mă dedic relației, voi ajunge să fiu epuizat, frustrat și plin de resentimente, după o vreme. 

Și toate aceste stări se vor revărsa asupra partenerului meu și implicit asupra relației noastre. Ești de acord? 

Ideea cu care aș vrea să rămâi este că nu e sănătos să fuzionăm, să ne contopim – când intrăm într-o relație. 

Suntem două entități diferite. Un partener vine dintr-un mediu, celălalt dintr-un alt mediu. Chiar dacă au fost vecini de bloc, de când se știu, cei doi au trăi experiențe de viață diferite – de aceea provin din medii diferite. 

Nu este sănătos ca eu să mă definesc prin soția mea și nici ca ea să se definească prin mine. 

Eu sunt eu, iar celălalt rămâne în continuare separat de mine. Relația este ceva ce alegem să construim împreună, nu ceva cu care ne identificăm.  

Fiecare dintre noi trebuie să fie o persoană întreagă, nu o jumătate! Dacă eu cred în găsirea jumătății, fără să conștientizez, mă consider o jumătate. 

Și voi găsi tot o jumătate. Dacă eu sunt o jumătate și partenerul este tot o jumătate, noi NU formăm un întreg – contrar opiniei populare! Formăm o jumătate la puterea a doua. 

În plus, dacă eu sunt o jumătate, de unde știu că celălalt e fix jumătatea care îmi lipsește mie? Exact! Nu prea are cum să mă completeze perfect, altcineva. 

De aia eu trebuie să mă simt întreg și să fiu bine cu mine, iar partenerul meu, în dreptul lui, la fel. Ca relația să fie sănătoasă, condiția de bază este ca noi să fim bine cu noi înșine ȘI individual, nu doar când suntem împreună. 

Fiecare dintre noi, separat de celălalt – e nevoie să fie sănătos (emoțional, spiritual, social, psihic, financiar etc.). 

Dacă suntem fiecare adulți independenți și intrăm într-o relație – creăm în felul ăsta un spațiu în care ne dăm voie să fim ȘI interdependenți. 

Facem asta pentru că ALEGEM să fim într-o relație și alegem care sunt aspectele în care ne place să fim interdependenți. 

Dar NU o facem pentru că suntem nevoiți sau pentru că depindem de partener – asta deja este ceva nesănătos. 

Și eu, și celălalt trebuie să fim adulți, să ne putem purta singuri de grijă – din punct de vedere financiar, material, profesional, social, emoțional etc. 

Noi doi, persoane întregi fiind – intrăm în relație și construim relația. 

 

Semne ca ti-ai gasit sufletul pereche

Din punctul meu de vedere, să fii într-o relație sănătoasă înseamnă să te simți liber în relație, să aveți parte de intimitate spirituală, emoțională, psihică, fizică. 

Înseamnă să te simți întreg, atât în prezența, cât și în absența partenerului. Un oarecare grad de atașare este inevitabil, ba chiar este sănătos pentru relație. Însă nu și dacă partenerii nu pot sta unul fără celălalt pentru că se simt părăsiți sau în pericol. 

Un partener potrivit este o persoană cu care împărtășesc o conexiune emoțională și spirituală profundă. Este cineva care mă înțelege, care mă susține în călătoria mea personală și care mă inspiră să fiu cea mai bună versiune a mea – și la fel fac și eu pentru celălalt.

Este persoana cu care putem ajunge să ne înțelegem chiar și numai din priviri, tocmai pentru că am ajuns la un anumit grad de intimitate și cunoaștere a celuilalt, încât intuim ce ar spune sau gândi partenerul într-o anumită situație. 

Este o legătură profundă, care se datorează intimității emoționale pe care NOI am creat-o în relație, NU pe care am găsit-o. 

Ăsta nu este un scop al relației respective (să ne înțelegem din priviri), ci e mai degrabă o consecință, care vine după o anumită perioadă de timp.

Există câteva semne că ți-ai găsit sufletul pereche – spun majoritatea. Din punctul meu de vedere, alea NU sunt semne că ți-ai găsit sufletul pereche, ci sunt semnale. 

Îți explic la ce mă refer. Mulți spun că dacă: 

  • simți o conexiune profundă și instantanee cu acea persoană încă de la prima întâlnire;
  • te simți înțeles în moduri pe care nu le-ai experimentat cu alți oameni sau în moduri în care nici tu nu te înțelegi pe tine;
  • relația este caracterizată de o armonie și un echilibru natural, fără conflicte constante sau tensiuni;
  • simți că aparții în întregime când ești cu acea persoană, ca și cum ai fi găsit un cămin în inima sa..

…asta înseamnă că ți-ai găsit sufletul pereche. 

“PE NAIBA!” mi-ar veni să spun.

Noi nu ne îndrăgostim de oamenii cu care știm că putem avea o relație sănătoasă. Simțim atracție și fluturi în stomac, conexiune profundă și instantanee, apartenență și tot ce am enumerat mai sus – când avem parte de FAMILIARITATE. 

Când intrăm în transă de la primele întâlniri, ăla nu e un semn că ne-am găsit sufletul pereche – sau nu în sensul în care cred majoritatea. 

Ăla e un semn că am dat de ceva familiar, de ceva ce am mai trăit. 

Și poate fi un semnal, în sensul că ne arată la ce avem de lucrat, ce avem de integrat noi în interiorul nostru. 

Nu degeaba suntem atrași de anumite persoane, care au anumite trăsături. Când reprimăm în noi (în mod inconștient) diverse trăsături, ele ajung să ne atragă foarte mult la cei care le exprimă. 

De ce? Pentru că, în adâncul sufletului nostru am vrea să putem fi și noi ca ei. 

Nu degeaba se spune că relația în care te afli este cel mai bun loc în care ai nevoie să fii – pentru că în felul ăsta crești, procesezi rănile pe care nu le-ai procesat și poți să te vindeci emoțional. 

Eu NU spun că putem fi într-o relație cu oricine de pe planetă, pe motiv că nu există suflete pereche. 

Însă e foarte important să nu ne lăsăm duși de val de ideea asta și să căutăm pe cineva cu care să simțim că avem un click în TOATE ariile. Că s-ar putea să rămânem cu căutatul. 

Relația potrivită, așa cum ți-am mai spus, nu o găsești, ci o “construiești”, investind timp, energie, având grijă de nevoile partenerului, în mod reciproc, gestionând provocările, fiindu-vă alături la bine și la greu. 

Dacă te gândești că ești în relația potrivită în momentul în care nu mai aveți discuții în contradictoriu, vă înțelegeți perfect și lucrurile merg ca unse, de fiecare dată, trăiești într-o fantezie. 

Și mai devreme sau mai târziu vei fi foarte dezamăgit. Pentru că realitatea îți va arăta că așa ceva nu există.

Oamenii, relațiile și viața, în general – au ambele componente, atât pozitivul, cât și negativul. Să vrei doar pozitivul ne duce în iluzii și fantezii (de tipul fanteziei “Vreau să-mi găsesc sufletul pereche!”). 

 

Sufletele pereche: O misiune divina de iubire si transformare globala

Dacă ești ok în relația cu TINE, poți relaționa sănătos și cu partenerul. Iar asta, mai departe, influențează relația cu părinții, copiii, munca, prietenii, rudele și așa mai departe.

În felul ăsta, participăm la “transformarea globală”.

Dar până la transformarea globală și la influențarea celorlalți în bine, e nevoie să ne purtăm nouă de grijă, după cum spuneam și mai sus

Până când noi nu ne schimbăm perspectiva despre relații, despre partenerul de cuplu sau despre ceilalți, nu putem avea pretenția să se schimbe ei. 

Surpriza este că în momentul în care noi ne vindecăm rănile, nu ne mai interesează ca ceilalți să se schimbe. 

Lucrul ăsta e foarte greu de înțeles pentru mulți. Majoritatea CRED că procesul chiar se întâmplă așa, doar DUPĂ ce au trecut prin el. O văd la cei care se află în programul meu și nu numai. 

Dacă noi insistăm ca ceilalți să se schimbe și ei chiar o fac de dragul nostru, nu doar că ne vor disprețui, la un moment dat, dar în felul ăsta ne și întreținem fanteziile și ideile polarizate despre lume, relații, viață etc. 

Lucrează la tine, vezi ce lipsește din tine și nu mai arăta spre așchia din ochiul celuilalt dacă vrei să te bucuri de transformări uimitoare în relațiile tale cu cei din jur. Un astfel de context, în care poți lucra cu tine – am creat în cadrul About Love Academy, pe care îl susțin alături de echipa mea. 

 

Sfaturi utile pentru a intalni sufletul pereche

În primul rând, lucrează la creșterea ta personală. Nici nu-ți pot spune cât de important este acest pas. 

Fii tu partenerul pe care ți-ar plăcea să-l ai. Când te ocupi de dezvoltarea ta personală și de evoluția ta spirituală, nu doar că trăiești în armonie cu tine, dar ești mult mai pregătit să te implici într-o relație care să fie așa cum îți dorești. 

Ce rost are să întâlnești partenerul potrivit dacă nu știi cum să-l păstrezi, cum să comunici cu el, cum să rezolvați provocările pe care le întâmpinați și cum să vă construiți viitorul împreună? 

Despre toți acești pași discutăm în programul meu. Evident, lucrăm și practic, în așa fel încât schimbările ce vor apărea să fie cu adevărat transformatoare pentru tine și să simți cum crești și te dezvolți. 

Apoi, fii autentic și sincer în interacțiunile tale cu ceilalți, dă-ți voie să fii așa cum ești. 

Pasul ăsta nu e deloc greu câtă vreme ai trecut deja prin primul pas. Însă, cât timp nu ți-ai vindecat rănile emoționale, intri în tot felul de dinamici demonstrative. 

Vrei să-ți arăți că valorezi mult și atunci ajungi să stai după cineva care nu e dispus să aveți o relație asumată, intri în relații la distanță, deși nu ești de acord cu asta, îți găsești pe cineva care are deja un partener sau vrei să-i arăți doar părțile tale bune, nu te vulnerabilizezi și celălalt nu ajunge să te cunoască cu adevărat. 

De asta e important să lucrezi cu tine, cu convingerile tale limitative, cu rănile și traumele care te apasă. Când le eliberezi pe astea, începi să-ți iei puterea înapoi și nu mai ești dispus să accepți mai puțin decât meriți. 

Multe dintre provocările ce apar în relația de cuplu sunt provocări pe care le-am avut în relația cu părinții. E nevoie să ne vindecăm relația cu părinții. 

Din fericire, treaba asta se poate face chiar dacă nu mai putem lua legătura cu ei din diverse motive. 

Un alt sfat important este să fii atent la semnele și sincronicitățile din viața ta, care te pot ghida spre partenerul potrivit. Înțelege că toate se întâmplă la momentul lor. Nu te îndoi de tine, de divinitate sau mai știu eu de cine… .  

Nu da vina pe ceilalți și nu îți umple sufletul de deznădejde. Concentrează-te pe tine, pe pasiunile tale și găsește plăcere în traiul cu tine. Va veni și partenerul potrivit, la un moment dat. 

Toate astea presupun să-ți clădești încrederea și stima de sine. Asta te face rezilient și nu te aduce în situația în care vei accepta mai puțin decât consideri că meriți – ce ziceam și mai devreme. 

De asemenea, fă-ți grupuri noi de prieteni, socializează, du-te la evenimente, înscrie-te în comunități care au aceleași interese pe care le ai și tu.

Pe scurt, mișcă-ți fundul, nu sta închis în casă, în așteptarea perechii potrivite, că nu va veni nimeni să-ți bată la ușă.

Arată că ești disponibil, învață cum să transmiți corect mesajul că ești interesat de cineva (atunci când chiar ești) și nu intra în jocuri de putere. 

Să te prefaci că nu ai văzut pe cineva de care îți place și pe care chiar l-ai remarcat e ca și cum ți-ai pune piedică singur. 

Dar chiar și înțelegerea acestui lucru vine odată cu vindecarea emoțională. 

Eu te invit să programezi o ședință de consultanță dacă ești hotărât să începi să lucrezi cu tine și să-ți transformi realitatea. 

Mulțumesc că ai ajuns până aici și aștept să-mi spui în comentarii dacă crezi că am omis ceva. 🤗

Alătură-te comunității eduKiwi!

Despre Autor

Florin Amariei

Îmi trăiesc în fiecare zi visul alături de soţia şi de copiii mei dragi şi vreau să te ajut și pe tine să ai Relația pe care o Meriți.