Tehnici de relaxare: +16 metode cu efect in 60 de secunde

Foarte multe persoane suferă de dureri și tulburări emoționale din cauză că trăiesc într-o permanentă stare de încordare și stres. Din acest motiv, într-o lume atât de stresantă, este esențial să cunoști cel puțin câteva tehnici de relaxare pe care să le folosești cu succes atunci când ai nevoie.

 1. Cum te ajuta tehnicile de relaxare in viata de zi cu zi?

Deşi tehnologia modernă a adus progresul, oamenii sunt mult mai stresaţi ca înainte. Nevoia de  a scăpa de stresul zilnic este mai importantă ca niciodată. Fiecare om trebuie să își asume responsabilitatea pentru a depăși provocările propriului stil de viaţă. 

Principalele simptome ale stresului, la care trebuie să fii atent și pentru care poți obține vindecare cu ajutorul tehnicilor de relaxare sunt:

 • oboseală
 • lipsa de somn (insomnia)
 • anxietatea
 • lipsa de motivație
 • depresia.
 • apatia
 • dificultati in a lua decizii
 • tulburari de memorie

Așadar, dacă și tu te simți presat de acestea, atunci uite câteva metode simple de relaxare care te pot ajuta să reduci stresul din viața de zi cu zi:

 • Practică zilnic cateva exerciţii de yoga ușoare: Practicând 15 -20 de minute de exerciţii yoga simple poţi reduce în mod activ stresul, menţinând în acelaşi timp o gândire clară. Indiferent de exercitiile pe care le alegi – aspectul cheie aici este sa nu le faci mecanic ci sa te concentrezi in totalitate asupra corpului tau.
 • Inspiră adânc si expira lung – atunci cand te folosesti de aceasta unealta, iti scazi ritmul cardiac si induci usor o stare de relaxare. Este bine cunoscut de catre medicina traditionala, faptul ca pe inspirate pulsul creste iar pe expiratie, acesta scade. Cu cat lasi expiratia sa fie mai lunga, cu atat corpul se va indrepta mai usor spre sistemul nervos parasimpatic (adica odihna, regenerare, imunitate si digestie).
 • Fă-ți un obicei din a râde cât mai des – râsul eliberează endorfine în creier, lucru care ajută la combaterea oboselii și a stresului de intensitate mare. Petrece timp cu prietenii sau uită-te la comedii timp de 10 până la 30 de minute zilnic, atunci când timpul îți permite.
 • Bea ceai negru zilnic – acesta reduce considerabil nivelul de cortizol indus de stres, creând în acelaşi timp o dispoziţie relaxantă şi concentrată. Poţi să-l consumi dimineața sau in prima parte a zilei, luand in considerare faptul ca acest ceai contine cofeina.
 • Încearcă meditația ghidată: Stai întins sau așezat pe un scaun confortabil, imaginandu-ți o scenă relaxantă din propria viață. Respiră ușor, inspirând pe nas și expirând pe gură, și acordă atenție respirației. Cu respiraţia controlată, acest exerciţiu poate bloca gândurile negative și îți poate forţa corpul să elibereze tensiunea.
 • Ia în calcul autohipnoza. Există tehnici similare care pot induce autohipnoza, folosind meditaţia şi subconştientul pentru a reduce stresul. Trebuie să stai într-un liniştit, în timp ce îți antrenezi treptat focusul mental spre un anumit obiectiv. 
 • Îmbogățește-ți creativitatea: Pentru a mobiliza partea creativă a creierului încearcă să fii atent la lucruri constructive. Aceasta metodă îți va ţine creierul departe de gândurile deranjante și te va face să îți formezi o deprindere constructivă de autoeliminare a stresului (rezultatele sunt vizibile în timp, cu exercițiu susținut).
 • Interaționează cât mai mult posibil cu cei dragi: Diferitele tipuri de interacţiune oferă, de asemenea, beneficii diferite. Îmbrățișările pot scădea tensiunea arterială, în timp ce un simplu sărut poate ameliora deficienţele hormonale și pot reduce nivelul de cortizol.

 2. Tehnici de relaxare psihica folosite in cazul anxietatii si depresiei

Schimbările bruște din viata unui om, precum si începerea unui nou job, căsătoria, blocajele din trafic, zgomotele puternice, o afectiune sau pierderea unei persoane dragi, pot pune uneori atât de multă presiune pe psihic încât se instalează ușor anxietatea și chiar stările depresive. 

Astfel, se întâmplă uneori să nu putem înțelege sau accepta pe deplin circumstanţele vieții și în astfel de momente să avem nevoie să învățăm câteva tehnici de a ne relaxa şi de a face faţă dificultăţilor și schimbărilor cu o gândire şi o atitudine pozitive.

Tehnici de relaxare anxietate:

 •  Când iei decizii în privinţa efectuării unor lucruri este recomandabil să faci totul în funcţie de abilitățile pe care le ai, precum şi de posibilităţi. Nu face prea multe promisiuni, astfel încât să intri în probleme atunci când nu poţi face față. Învață sa spui NU. Concentrează-te asupra lucrurilor care îți aparţin şi nu îți pierde vremea şi energia cu lucruri pe care nu le poți controla.
 • Nu uita de punctele tale forte. În loc să fii critic cu propria-ți persoană, învață să  acorzi mai mult credit propriilor realizări. Astfel, poți să îți faci un jurnal în care să notezi lucruri despre tine de care ești mândru, puncte forte și gânduri pozitive. Poți nota micile victorii ale zilei în fiecare seară, pentru a te pregăti corespunzător pentru un somn liniștit, sau poți să scrii de fiecare dată când treci printr-un episod anxios. 
 • Gestionează-ți mai bine timpul. Prioritizează-ţi toate activităţile. Pentru a evita suprasolicitarea învață să ceri ajutor celorlalţi atunci când este cazul. Nu uita să aloci timp pentru tine, pentru odihna și pentru a te bucura de tot ceea ce îți oferă viața.
 • Uită-te la lucruri dintr-o nouă perspectivă. Poate au o latură bună și una imperfectă. Dacă privești pozitiv spre beneficiile situațiilor în care te afli, vei vedea că inevitabil vei fi ceva mai relaxat. Iar partea bună este că noi rezonăm cu persoanele din jur. Acest lucru înseamnă că vei reuși prin simpla ta atitudine să schimbi și starea celor din jur. Sigur, dacă tu consideri că dificultățile din viața ta sunt o nenorocire, te vei simți demolat și nu vei avea forță să faci nimic. Dar gândește-te, mai bine, ce poți învăța de aici? De lecție de viață ți se prezintă acum?  
 •  Vorbeste cu alţii despre sentimentele și dificultăţile tale. Terapia cognitiv comportamentală poate fi extrem de utilă în astfel de situații. A te confesa altora despre problemele tale nu înseamnă că eşti o persoană slabă. Este posibil ca alţii să îți poată oferi asistență sau sfaturi practice, precum și încurajări. 

De asemenea, dacă vrei să înveți să te vindeci de trecut, să te iubești mai mult și să faci mai ușor față stresului cotidian, îți recomandăm să te înscrii ACUM la cursul: Călătoria de la Victimă la Eroină.

 • Practică un stil de viaţă sănătos: Dezvoltă obiceiuri alimentare sănătoase pentru a putea permite organismului sa aibă o nutriţie echilibrată. De asemenea, nu ignora exercițiile fizice. Atunci când corpul este antrenat, mintea îi urmează. Cele mai importante tehnici de relaxare in depresie sunt prin sport. În 30 de minute de sport creierul eliberează endorfina, care calmează în mod eficient emoțiile. 

Mai mult, e bine să dezvolți obiceiuri sănătoase de somn. Dacă nu te odihnești corespunzător este normal să te confrunți cu stări anxioase. 

În plus, poți să îți dezvolți un hobby care să îți ofere bucurie și liniște. 

Evită alcoolul și tutunul. Deși par că te relaxează pe moment, ele dau dependență și te împiedică din a avea o viață normală.

 3. Tehnici de relaxare in yoga

Tehnicile de relaxare sunt folosite în stres, anxietate si depresie. Există foarte multe tehnici diferite, pentru că si persoanele care apelează la acestea sunt diferite. Unele dintre aceste tehnici se concentrează în principal pe gândire având ca scop schimbarea structurală a acesteia. 

Abonează-te si primesti Mini-Cursul “Fă primii pași în Mindfulness în 7 zile”

Fiecare trebuie să îşi aleagă tehnicile care i se potrivesc pentru a beneficia de avantajele practicării acestor tehnici de relaxare. 

Aceste tehnici de relaxare yoga aduc următoarele beneficii:

Ø  Reduc nivelul hormonilor de stres din sânge

Ø  Cresc atenția, precum și sentimentul de control

Ø  Îmbunătățesc stima de sine

Ø  Cresc fluxul sanguin din muşchi

Ø  Scad tensiunea musculară

Ø  Reduc durerea cronică

Ø  Generează apariția sentimentului de fericire

Ø  Scad oboseala

Ø  Scad frecvenţa cardiacă

Ø  Contribuie la reglarea tensiunii arteriale

Ø  Scad semnificativ sentimenele neplăcute precum ura sau frustrarea

Ø  Sporesc energia sistemului nervos – în special la persoanele izolate, deprimate și descurajate.

3.1 Tehnici de relaxare prin respiratie

Toată lumea respiră, dar toată lumea ştie să respire?

Respirația este foarte importantă pentru o bună funcționare a întregului nostru organism. 

Yoga acordă o atenţie specială lui Pranayama (arta respirației conștiente și controlate), deoarece respiraţia este privită ca un mediu care conectează corpul şi mintea. 

O respiraţie completă poate curăța corpul, dar totodată, poate calma și mintea, îndepărând gândurile care ţin mintea într-o continuă tensiune.

Viaţa în oraşe ține oamenii într-o permanentă tensiune, astfel încât ei uită să mai respire corect, devenind tot timpul nervoşi. 

Practicand cele 5 tehnici de relaxare prin respiraţie timp de 10 minute vei putea să îți controlezi respiraţia, să scapi de anxietate şi să îți îmbunătățești starea de spirit considerabil. 

Așadar, uite care sunt cele 5 tehnici de relaxare prin respirație:

 • Tehnica  de respiraţie izometrică

Executare: Inspiră pe nas timp de 4 secunde, expiră tot prin nas timp de 4 secunde. Trebuie să menții un ritm constant: nici prea repede, nici prea încet, astfel încât să te încadrezi în intervalul de 4 secunde.

 • Tehnica respitaţiei abdominale.

Executare: Închide ochii, pune-ţi mâinile pe abdomen (astfel încât să poți simţi modificările abdominale în timpul procesului).

Inspiră prin nas: apasă-ţi talia, simte-ți abdomenul umflat când inspiri, numară patru timpi a câte o secundă.

Expiră prin gură. Ai grija ca atunci când expiri să nu te grăbești. Cu cât viteza de expirație este mai mică, cu atât mai bine. De asemenea, vei simți respirația și în abdomen. Atunci când expiri, abdomenul devine concav. 

Pentru cele mai bune rezultate, specialiștii recomandă să faci 6 respirații abdominale profunde în fiecare zi, timp de 10 minute. 

 • Tehnica respiraţiei alternative pe nas

Executare:  Așează-te confortabil şi închide ochii.

Pune-ţi palma mâinii stângi pe o coapsă. Îndoiaie degetele arătător și degetul mijlociu ale mâini drepte. Acoperă nara dreaptă cu degetul mare al mâinii drepte. Acum inspiră adânc prin nara stângă.

Numără patru secunde. Când inspiri până la plenitudine, inchide nara stângă cu degetul inelar, apoi expiră prin nara dreaptă. 

Acest exercițiu se realizează de 6-10 ori.

 • Tehnica de respiraţie strălucitoare a craniului

Executare:  Aşază-te confortabil şi închide ochii. Pune-ţi palmele pe coapse şi închide gura. Inspiră ușor pe nas, apoi expiră rapid prin nas.

Când expiri, asigură-te că buricul este strâns spre coloana vertebrală și tot aerul din corp este expirat prin nas.

Subliniez acest lucru deoarece în majoritatea exercițiilor de relaxare se recomandă să expiri pe gură. Expirația prin nas este specifică acestei tehnici de relaxare. 

Se practica zilnic la trezire.

 • Tehnica de relaxare progresivă

Executare: Pentru a executa această tehnică poți fie să stai așezat comod, fie în poziție culcat. Inspiră prin nas timp de 3 secunde pentru a-ți menține mușchii strânși, după care expiră pe gură lent și prelungit timp de 5 secunde. În tot acest timp mușchii se vor relaxa, iar corpul se va simți ușor. 

Concentrează-te pe mușchii degetelor de la picioare, de care ai grijă să se relaxeze, apoi continuă să îți relaxezi toți ceilalți mușchi, progresiv, în sus până la genunchi și coapse.

Deplasează-te mental spre muschii spatelui, ai pieptului, abdomenului, braţelor, mâinilor, umerilor, gâtului, bărbiei, ajungând în cele din urmă la ochi și craniu.

Acordă mare atenţie senzaţiei de „strângere musculară”. Atunci când vei executa acest exercițiu vei înțelege fenomenul. 

La final toţi muschii trebuie să fie relaxaţi.

Exerciţiul se poate face și la birou dacă ai posibilitatea.

3.2 Tehnici de relaxare mindfulness

Mindfulness este o tehnică de relaxare populară care este cunoscută de foarte mult timp. Ea combină învăţăturile budiste orientale cu dovezile științifice occidentale privind tehnicile de relaxare și bunăstare emoțională. 

Această tehnică este deviată din combinarea aspectului științific al psihologiei cu intelepciunea si pragmatismul tehnicilor antice ale continentului asiatic.

Meditaţia Mindfulness pentru ameliorarea proceselor mentale prin înţelegerea presiunii care acționează asupra noastră, ne ajută să nu mai gândim atat de profund la noi înşine. Dacă aceste idei devin dependente, pot provoca anxietate şi depresie, pecum și alte tipuri de boli mintale. 

Metoda are multe alte beneficii dovedite științific, inclusiv îmbunătățirea memoriei de lucru, a coerenței și claritatii şi chiar promovarea creativităţii.

Pentru a beneficia de această tehnică de relaxare execut-o timp 5 pană la 15 minute pe zi, deoarece impactul este cumulativ şi facilitează gestionarea stresului. 

Tehica are 5 etape si anume:

 • Respiraţia, care de altfel este cheia (ca in toate tehnicile de altfel).  Respiră uşor şi profund pe nas, observând modul în care aerul intră şi ajunge în abdomen. Când plămânii sunt plini cu aer, oprește respiraţia pentru aproximativ 5 secunde, după care eliberează încet aerul prin gură.
 • Concentrează-te pe un obiect – când te concentrezi pe un obiect ești atent la formă culoare, miros, gust…tot ceea ce iti activeaza simturile şi alte aspecte care țin de obiect în sine. În acest fel mintea va fi eliberată de alte aspecte. In timp, atentia va fi tot mai putin distrasa si te vei putea focusa mai usor asupra obiectului atentiei.
 • Fii atent la emoții: conștientizează-le și recunoaște-șe. Singura modalitate de a scăpa de gândurile negative şi de a învăța să te descurci cu acestea constă în a învăța să le acorzi atenție. De mici ni se spune să ne ignorăm sentimentele, să fim puternici, să mascăm ceea ce simțim. Acest lucru nu face decât să ne aducă dezechilibre și neliniști. În acest sens îți recomandăm și cursul Vindecă-te de Tiparele Toxice și Abuzive prin Iubirea de Sine.
 • Fii conștient de propriul tău corp. Emoţiile pot fi ascunse în conştiinţă, dar reflectate în corp prin sentimente fizice, care sunt oarecum neplăcute şi inconfortabile. Mintea si corpul sunt legate, astfel că o rană sufletească poate atrage după sine una fizică. Înainte de a ajunge la tulburări mentale corpul nostru ne avertizează că stresul în care ne aflăm este dăunător. Astfel, fără ca măcar să ne gândim să facem asocieri, ajungem să avem dureri de spate, tremur, presiune în piept, dureri de stomac, furnicături în membre şi spasme musculare.
  În astfel de situaţii exercițiile de respiraţie de mai sus vor veni ca o gură proaspătă de aer. 
 • Acordă atenție lucrurilor mici din viața de zi cu zi:  Fii atent la tot ce faci mereu, trăiește conștient și nu uita să apreciezi darurile cu care ai fost înzestrat.

3.3 Tehnici de relaxare prin pozitii si exercitii yoga

Formarea de noi obiceiuri şi cultivarea lor într-o manieră disciplinată pe termen lung a fost întotdeauna o sarcină descurajantă. 

Exerciţiile yoga reprezintă, de asemenea, o extraordinară formă de auto-disciplină. Pentru practica zilnică de yoga acasă ai nevoie de foarte multă răbdare (în primul rând pentru a putea învăța). 

În terapia prin yoga există şi restricţii nesfârşite asupra practicii zilnice de yoga acasă. Odată ce ai depaşit aceste limitari iniţiale, poți practica yoga oricand, oriunde, bucurându-te maxim de beneficii. 

Există multe exerciții și tehnici yoga care dacă sunt făcute fără o iniţiere prealabilă, fără să știi la ce folosesc, pot face mai mult rău decât bine. 

Astfel, o regulă de bază în practicarea exercițiilor yoga este POSTUL (aceste exerciții nu se practică atunci când ai stomacul plin. Un stomac plin necesită consum de energie pentru digerarea alimentelor. Când practici yoga această energie trebuie concentrată într-un punct. Este o alegere ideală să practici yoga acasă după 4 ore de la o masă copioasă şi după 3 ore de la o masă normală.

Exercițiile yoga (posturile) sunt precum medicamentele: au un scop precis și o recomandare exactă. Fiecare ajută în rezolvarea unei anumite probleme de sănătate.

Din acest motiv este bine să practici tehnici de relaxare yoga într-un centru specializat, unde să ai parte de o îndrumare corespunzătoare. 

 4. Ce tehnici de relaxare practici in timpul unui atac de panica?

Un atac de panică se declanșează brusc şi te poate prăbuşi. Dacă știi ce anume ai de făcut, atunci îl poţi depăși cu uşurinţă.

Studiile în domeniu spun că 13% din oameni au experimentat o dată în viaţa un atac de panică… așa că dacă și tu te confrunți cu o astfel de stare, atunci uite câteva tehnici de relaxare in atacul de panica:

 • Concentrează-ți atenția pe respirație. Din nou și din nou respirația este cheia. Inspiră timp de 5 secunde, ține-ți respirația 5 secunde, expiră pe gură 5 secunde;
 • Amintește-ți că nimic nu este permanent: indiferent ce ai simți în această clipă, mai devreme sau mai târziu senzația va trece și vei reveni la o stare de bine;
 • Folosește stimuli olfactivi: mirosul de ulei esențial de lavandă este extrem de util în depășirea atacurilor de panică;
 • Asează-te într-un loc liniștit și concentrează-te pe un obiect.
 • Aplică metoda 5-4-3-2-1. Aceasta este o tehnică de bază. Ajută la menţinerea atenţiei departe de factorii de stres.
 • Plimbă-te sau fă puțin exercițiu fizic. În felul acesta corpul se pune în mișcare, eliberează endorfine și, ușor, ajunge să atragă relaxarea minții. 
 • Încearcă tehnicile de relaxare musculară de mai sus;
 • Identifică factorii declanșatori și elimină-i!

 5. Metode si tehnici de relaxare mentala a creierului pentru un somn odihnitor

Dacă ai un creier activ şi o imaginaţie bogată, acesta este un lucru bun. Însă dacă se întâmplă ca toată această activitate cerebrală să devină intensă noaptea, împiendicându-te să dormi și să te odihnești corespunzător, atunci cu siguranță te vei bucura să descoperi câteva tehnici de relaxare pentru somn:  

 • Calmează-ți mintea, concentrându-te pe respirație și pe un obiect.
 •  Dezvoltă un obocei înainte de culcare – citește o carte, fă exerciţii de stretching, yoga, ascultă muzică odihnitoare. La fel ca în cazul copiilor, ritualurile te ajută să îți programezi creierul pentru somn.
 •  Notează-ţi gândurile – cu o oră înainte de culcare notează într-un caiet toate gândurile care te frământă, golind creierul.
 •  Respiră prin nara stângă – respirarea doar prin nara stângă poate relaxa sistemul nervos simpatic şi îți poate calma mintea.
 •  Deviază atenţia – imaginează-ți câteva imagini care te adorm (de exemplu: o frunză care pluteşte în vânt)
 •  Numără (oi, capre, copaci…ce vrei tu. Dar incearca ceva diferit decat ce ai auzit pana acum. Este util pentru ca intreaga ta concentrare sa fie prezenta, sa nu numeri in ordine crescatoare, ci descrescatoare. Adica de exemplu, de la 100 la 0).
 • Enumeră toate lucrurile din viața ta pentru care ești recunoscător. Si dupa aceea, da-ti cateva clipe sa simti acea emotie de apreciere, de multu

 6.Tehnici de relaxare – metoda Jacobson

       În 1920 dr. Edmund Jacobson a inventat această metodă pentru a-şi ajuta pacienţii să facă faţă anxietății. 

Tehnica implică strângerea unui grup de muschi, menţinând în acelaşi timp restul corpului relaxat. 

De asemenea, metoda Jacobson de relaxare implică detaşarea de mediul înconjurător  şi canalizarea atenţiei spre exerciţiu. 

Întins pe spate simte-ţi întregul corp. Ia toti muşchii rand pe rand, simte-i, incoarda-i unul cate unul si apoi da-le voie sa se relaxeze. Am descris aceasta metoda in tehnica relaxarii musculare progresive.

 7. Tehnici de relaxare – metoda Shultz

Antrenamentul autolog Schultz include tehnici de relaxare concepute in mod specific pentru a produce transformarea generală a individului printr-o serie de exerciţii fizice.

Tehnica se bazează pe hipnoza clinica

Hipnoza este o stare de vis realizată prin influenţă psihologică. De asemenea, mai există și un tip de hipnoză superficială. Aceasta oferă o stare plăcută de liniște şi menţine viaţa interioară „trează”.

Totuși, dacă ești interesat de metoda Shultz de relaxare atunci trebuie să știi că aceasta nu se realizează decât sub supraveghere.

 8. Tehnici de relaxare – metoda Reiki

Metoda Reiki este o metodă de relaxare ce implică utilizarea energiei cosmice pentru vindecarea de boli și menținerea sănătății.

Aura cerului şi a pamântului reprezintă fundamentul originii vieţii. 

Viaţa umană este de mișcarea cerului şi a pământului. Corpul uman trăiește în Univers. Cele trei aure afectează transmisia şi schimbarea şi pot fi tratate doar de cele şase Qi de pe cer, cele 6 Qi de pe pământ și cele 6 Qi de la om. 

Pacientul se poate vindeca absorbind diverse informaţii din lumea naturală în acelaşi timp.

Ce beneficii aduce terapia Reiki?

 •  Pune accentul pe îmbunătăţirea funcţiei imune a corpului uman, ceea ce în medicina chineză înseamnă „întărire”;
 • Subliniază dreptatea care poate fi descrisă drept „împărăție”, și este o terapie blândă;
 •  Își propune să regleze funcţia de prevenire a bolilor naturale întruchipând o „viziune holistică” orientată către oameni.
 •  Acordă atenţie conformităţii cu natura. Conform acestei credințe, natura vindecă bolile, medicii sunt doar asistenţi.

 9. Tehnici de relaxare a mintii prin terapia desenului

Terapia cu pictură este una dintre metodele psihoterapiei expresive cunoscută si ca terapia prin artă.

Analiza psihologică a picturii se practică individual sau în grup. Metoda este plină de viaţă, simplă și ușor de implementat. 

Consilierea de grup bazată pe interacţiunea interpersonală are avantaje evidente în ceea ce priveşte crearea obiectivelor individuale de dezvoltare, exercitarea prin folosirea potenţialului personal și îmbunătățirea capacității persoanei de a se adapta la mediu.

De asemenea, pentru cei ce preferă relaxarea prin culoare, există o serie de cărți de colorat special concepute ca instrument de relaxare pentru adulți. Și, din fericire, ele sunt disponibile în aproape toate hypermarketurile și librăriile. Colorând, se eliberează dopamină și se reduce nivelul de cortizol din organism, apărând o stare de liniște și chiar euforie.

 10. Tehnici de relaxare pentru copii ce le poti practica de oriunde

Pentru a convinge un copil să prindă în jocul „de-a relaxarea” poți încerca aceste tehnici:

 • Stârneşte-i interesul – asigură-te că folosești exerciţiile de relaxare ca instrument util, nu ca o pedeapsă;
 • Tine-l un timp scurt – 1 minut de relaxare pentru un preșcolar poate fi o realizare.
 • Practică respiraţia profundă – indiferent de vârstă concentrarea pe respiraţie este un punct de plecare. Ajută-l pe copil să işi imagineze umplerea cu aer a plămânilor. 
 • Ascultă împreună cu copilul muzică. Cu siguranță cel mic are câteva melodii preferate pe care se va bucura să le împărtășească cu tine.
 • Încurajează copilul să zâmbească cât mai mult posibil. S-a demonstrat că zâmbetul ajută la relaxare.
 • Introdu în rutina copilului un program de umor pentru a-i stimula buna dispoziție. Umorul atrage ușor relaxarea!

 11.Tehnici de relaxare mentala folosite pentru cei ce sufera de fobii

Ți s-a întâmplat vreodată să trăiești „efectul țipătului”? Acest lucru presupune să te sperii brusc, sau să devii dintr-o dată îngrijorat sau temător în legătură cu ceva ce nu s-a întâmplat încă?

Dacă da, atunci probabil că știi cât este de frustrantă viața atunci când ai fobii.

Dr. Warren Mansell, psiholog la Universitatea din Manchester a spus ca fobia este legată de evoluţia oamenilor şi supravieţuirea umană.

Fobia (frica) este instinctul de supravieţuire deţinut de toate ființele vii. Când o persoană se confruntă cu o frică bruscă, corpul va intra în stare de alertă: fie luptă, fie fuge, una sau alta.

Ca tehnică de relaxare pentru fobii, cel mai adesea se folosește conștientizarea. Meditația mindfulness are cele mai bune rezultate atunci când vrei să rezolvi singur problema, fără a apela la un terapeut, iar odata invatate, aceste tehnici iti pot folosi in diverse contexte.

Totuși, cheia este să nu te grăbești spre succes, ci să încerci să faci progrese treptat.

Cele mai bune modalități de a scăpa de fobii sunt:

Ø  Terapia de expunere

Ø  Terapia cognitiv-comportamentală

Ø  Exercițiile de respiraţie de mai sus.

Așadar, cheia oricărui exercițiu de relaxare este detașarea atenției de la gândurile curente și concentrarea acesteia spre respirație. Întoarcerea la sine este cea mai bună soluție atunci când ne simțim stresați. Și doar astfel putem obține rezultatele cele mai bune.

Abonează-te si primesti Mini-Cursul “Fă primii pași în Mindfulness în 7 zile”

Despre Autor

Sasa Bodeanu

Sunt instructor acreditat MBSR și lucrez cu multă pasiune pentru a face practicile contemplative vizibile și în România. Iar acum te invit și pe tine să înveți ce înseamnă Mindfulness să trăiești o viață trăită în ritmul tău, în tihnă, bucurându-te de prezent.