Tipuri de personalitate
Personalitatea reprezintă ansamblul tuturor valorilor, atitudinilor, comportamentelor, competențelor și aptitudinilor unei persoane. Altfel spus, ea reflectă trăirile și efectele provocate de acestea asupra fizicului și intelectului.
Fiind un concept atât de popular și de utilizat, el ajunge adesea să fie folosit eronat, fiind privit doar dintr-o perspectivă simplificată, minimalistă. Există nenumărate clasificări ale personalității. Unele se bucură de mai multă popularitate în timp ce altele sunt studiate doar în treacăt de viitorii psihologi.
Așadar, dacă vrei să afli ce tip de personalitate ai, citește în continuare.
Teoria tipurilor de personalitate
Există foarte multe teorii atunci când vine vorba despre clasificarea tipurilor de personalitate. De la idei simpliste, care împart oamenii în categorii:
- A: corespondentă oamenilor muncitori, luptători și dornici de succes;
- B: corespondentă persoanelor ce nu doresc să iasă în evidență, ce se simt mai bine când lucrează la pas lent, șamd;
… și până la teorii complexe, ce vorbesc despre umbrele personalității, mergând până la acele trăsături ce țin mai curând de inconștient.
Pentru a aprofunda subiectul recomand să citești și articolul despre cele mai bune cărți de psihologie.
Renumitul psiholog Carl Gustav Jung este cel ce a abordat cel mai profund teoria personalității și tipurile psihologice prin prisma psihanalizei.
Astfel, Jung a împărțit energia interioară în elaborarea a două categorii/tipuri de personalitati:
Personalitatea extrovertita:
Acest tip de personalitate are energia psihică direcționată spre lumea exterioară persoanei. Motivația îi vine din exterior și are nevoie să se manifeste vizibil.
Oamenii ce aparțin acestei categorii tind să aibă nevoie să se audă vorbind cu voce tare și de aici dezvoltă fie o fire „vorbăreață”, fie foarte vocală (persoană impulsivă care țipă atunci când vorbește, pentru a se face auzită).
Mai mult, obiectul mulțumirii și existenței sale se află în exterior. De aici apare și dorința de a-și afirma atitudinea cât mai puternic, aceasta fiind orientată în continuu față de obiect.
Personalitatea introvertita:
La polul opus, persoanele introvertite au întreaga energie psihică direcționată spre lumea interioară. Acestea sunt mult mai orientate spre contemplație. Gândesc mult înainte de a se manifesta, sunt persoane meditative.
Introvertiții sunt motivați de ceea ce se întâmplă în interiorul lor mai curând de ceea ce se află în exterior. Aceștia au nevoie de un scop profund, pot avea înclinații filosofice și artistice și apreciază liniștea mai mult decât orice.
Cele 4 tipuri de personalitati funcționale
Teoria personalității propusă de Jung are la bază cele 4 tipuri de personalitate funcționale. Conform acestuia, atât persoanele introvertite cât și cele extrovertite se pot împărți la rândul lor în două categorii, fiecare.
Astfel, avem:
- Tipul de personalitate reflexiv: caracteristic persoanelor analitice, obiective, ce își ghidează viața în funcție de standarde, principii, valori și criterii;
- Tipul de personalitate afectiv: reprezentativ persoanelor subiective, cărora le place intimitatea unei relații, indiferent de natura acesteia, înclinate spre umanitate.
Aceste două tipuri de personalitate se mai numesc și personalități raționale.
Iar în opoziție cu ele se prezintă celelalte două tipuri de personalități, catalogate drept iraționale, respectiv:
- Tipul de personalitate senzorial, care este realist, practic, însă extrem de sensibil. El își bazează existența pe senzații, precum și pe ceea ce ține de percepțiile senzoriale;
- Tipul de personalitate intuitiv, care este caracterizat de fantezie, imaginație, intuiție, și este înclinat spre viitor.
Temperamentul și cele 4 tipuri de personalitate
Pornind de la aceste teorii ale personalității propuse de Jung, în timp au fost propuse și alte modele.
Cercetările în domeniul psihologiei au dovedit existența unei alte componente a personalității umane, denumită temperament. Acesta face referire la modul în care se comportă un individ. Altfel spus, temperamentul reprezintă stilul comportamental al fiecăruia.
El nu este înnăscut, ci se dobândește, în funcție de mediu, de experiențele trăite, șamd.
Și în această categorie au fost elaborate multe clasificări. Totuși, cea mai populare clasificare a tipurilor temperamentale este cea a lui Hans Eysenck. Acesta împarte oamenii în 4 categorii:
- Sangvinici;
- Colerici;
- Melancolici;
- Flegmatici.
Personalitate sangvinică
Personalitatea sangvinica intră în categoria celor extrovertite.
Principalele caracteristici ale acestui tip de temperament sunt:
- Sociabilitate și deschidere față de ceilalți: de fapt sangvinicii sunt cei mai populari. Ei sunt vorbăreți, sensibili, plăcuți, atenți la nevoile și dorințele celor din jur. Din acest motiv oamenii tind să aprecieze compania lor. Pot fi recunoscuți prin faptul că adună multe persoane în jur și au mereu ceva interesant de spus;
- Neatenție: pe cât sunt de sensibili la nevoile celorlalți, pe atât sunt de neatenți. Sunt atât de fascinați de lucrurile de moment și de orice apare nou încât uită adesea să mai acorde atenție relațiilor din trecut;
- Lipsă de organizare: persoanele sangvinice sunt în general împrăștiate. Nu se pot organiza eficient pentru că au mintea în mai multe direcții;
- Joie de vivre: optimismul este caracteristica de bază a acestora.
Personalitate colerică
Colericii sunt, în general:
- Puterici și duri. Ei nu se sperie de pedepse. Ei sunt, de regulă, cei ce aplică sancțiuni celorlalți;
- Agresivi: ei au o tendință generală de a se impune. Le place să adopte o atitudine autoritară și de multe ori o duc până la extrem;
- Insensibili la nevoile și sentimentele celorlalți. Nu îi interesează foarte mult cum se simt ceilalți, ci vor mai curând să își atingă obiectivele cu orice preț. Nu sunt impresionați de lacrimi, ci de rezultate;
- Energici: colericii par a fi un izvor nesecat de energie. Vor rezultate și sunt perfecționiști, așa că vor munci fără oprire. Astfel ei devin foarte productivi și eficienți.
Personalitate melancolică
Dacă primele două tipuri de personalitate amintite fac parte din categoria extrovetiților, următoarele două le aparțin persoanelor introvertite.
În acest fel, melancolicii se remarcă prin faptul că sunt:
- Emotivi și contemplativi: universul lor interior este nesecat. Ei posedă o puternică energie emoțională, ceea ce îi determină adesea să adopte o atitudine mai curând încordată, îngrijorată, tensionată.
- Capricioși și sensibili: melancolicii sunt în foarte sensibili atunci când remarcă nedreptăți, când văd animale suferinde sau când sunt insultați. Se atacă foarte ușor și țin supărarea mult timp;
- Perfecționiști: persoanele melancolice își doresc ca totul să iasă perfect. Având o conștiință foarte puternică sunt adesea încercați de sentimente de vinovăție.
- Creativi: majoritatea artiștilor sunt melancolici. Ei simt mai ușor universul înconjurător și trăiesc viața mult mai conectați la simțuri.
Personalitate flegmatică
În final, persoanele cu un temperament flegmatic sunt predispuse la:
- Diplomație: flegmaticilor nu le plac certurile așa că preferă să fie cât mai diplomați și să caute calea de mijloc în orice;
- Liniște: aceste persoane vorbesc încet și rar. Nu ies în evidență, nu vor să îi deranjeze pe ceilalți și preferă să facă orice numai să nu fie înconjurați de zgomote. Adesea sunt bănuiți de lene, însă este doar o aparență.
- Flexibilitate: pe cât sunt de liniștiți, pe atât sunt de flexibili. Nu preferă schimbările, însă se adaptează ușor la ele. Colaborează cu oricine fără probleme și va executa ordinele oricărei autorități, fără a pune întrebări suplimentare;
- Nepăsare: fiind foarte calmi și împăcuitori, uneori chiar indiferenți, flegmaticii par nepăsători. Ei nu cauzează altora dureri emoționale, nu aruncă cu injurii.
Rolul personalității în societate
Fiecare om este unic. Cu toate acestea, există trăsături comune care, identificare corect, ne ajută să ne raportăm mai ușor la cei din jurul nostru.
Cunoscând noțiunile generale de personalitate și temperament putem fi capabili să îi înțelegem mai bine pe ceilalți, în timp ce dezvoltăm relații de succes.
De asemenea, este important să ne cunoaștem propria personalitate, să o acceptăm și să o fructificăm, aspirând spre a deveni cea mai bună variantă a noastră.
Nu de puține ori se poate întâmpla să vrei să fii altfel. Să te raportezi la exterior punând mai presus părerile altora decât propriile tale păreri. În astfel de situații personalitatea joacă un rol crucial și înțelegând cine ești poți să depășești anumite traume care te țin pe loc, te opresc din a evolua și te fac să te axezi prea mult pe lucuri care poate nu sunt atât de benefice.
Dacă vrei să te descoperi și să te înțelegi mai bine, îți recomandăm să urmăreșt cursul: Iubirea de sine.
Cele 16 tipuri de personalitate
Un alt model al clasificării tipurilor de personalități, care se bucură de extrem de multă popularitate în ultima perioadă este cel bazat pe cele 16 tipuri de personalitate.
Astfel, teoria din spatele acestuia împarte oamenii în 4 clase, fiecare având 4 reprezentanți:
- ANALITICII: împărțiți în arhitecți (INTJ), Logicii (INTP), Conducătorii (ENTJ) și Polemiștii (ENTP);
- DIPLOMAȚII: clasificați mai departe în Susținători (INFJ), Mediatori (INFP), Protagoniști (ENHJ) și Activiști (ENFP);
- SANTINELELE: din clasa cărora fac parte: Logisticienii (ISTJ), Apărătorii (ISFJ), Directorii (ESTJ) și Consulii (ESFJ);
- EXPLORATORII: respecitv Virtuoșii (ISTP), Aventurierii (ISFP), Antreptrenorii (ESTP) și, în final, Animatorii (ESFP).
Dacă vrei să afli și tu ce tip de personalitate ești, te invităm să faci acest test de personalitate gratuit.