Un Craciun in pandemie

Fuga dupa cadouri, lista cu mancaruri, graba sa le faci pe toate si sa te si bucuri…

Imagineaza-ti ca vine Craciunul. 

Colinde, brad, mancare, familie, cadouri…

N-ar trebui sa fie prea greu, avand in vedere ca trecem fix aceasta perioada. Dar dincolo de aceasta imagine, fa o mica radiografie a celor necesare.

Ideal ar fi sa poti fi in contact cu ceea ce traiesti tu. DA, gandurile, emotiile si starile tale. Fie ele placute sau neplacute, daca stii ce se intampla cu tine, poti sa te adaptezi, sa te reglezi. 

Unu: Spre exemplu sa stii cand esti prea obosit/obosita si inca un drum la cumparaturi, sau inca un fel de mancare ar fi prea mult si desi era in plan, rezultatul actiunii tale poate sa fie unul mai daunator decat daca ai ramane sa te odihnesti pentru o ora, asa incat si tu si atmosfera din casa sa fiti in armonie.

Doi: De cate ori te-a intrebat cineva ce vrei cadou de Craciun? 

Asa e, e o intreaga dinamica si poveste in spatele cadourilor. Ca e mai bine sa fie surpriza. Dar totusi sa te nimereasca. Si sa nu fie prea scump, Dar nici sa nu simti ca n-ai primit nimic. Si sa fie echilibrat, nu mai mult decat la restul… etc. 

Uneori, un obicei chiar atat de frumos precum impartasirea de cadouri, poate deveni o corvoada. Dar odata ce incepi sa te cunosti pe tine, odata ce reusesti sa incepi sa simti trairile si emotiile pe care le ai, urmatoarea etapa e sa incepi sa te auto-gestionezi.

Adica sa stii cum sa te folosesti de starile si emotiile tale, asa incat sa faci ceea ce doresti si ai nevoie sa faci.

Ia exemplu punctual aici. 

Atunci cand faci un cadou cuiva, te bucuri si tu. Uneori, chiar mai mult decat atunci cand primesti un cadou, ne spun unele cercetari. Asadar, aici, prin aceasta abilitate a autoreglarii, ai putea sa incepi sa iti dai voie sa te incarci cu bucurie pentru cadourile pe care le faci. 

In loc sa devina un stres si o corvoada, tot procesul poate sa fie extrem de hranitor si imbucurator. Plus ca tu poti sa incepi sa iei cadourile din timp. Si sa pastrezi surpriza, avand ca un mic balon de fericire si conexiune efervescent in interiorul tau, balon despre care doar tu sa stii. 

E ceva tare puternic, crede-ma. Si acest detaliu minor, influenteaza toata starea ta.

Dar ce facem cu ceilalti? Cum impacam pe toata lumea, mai ales in contextul asta al pandemiei. 

Unde nu mai putem sa ne petrecem sarbatorile la fel ca alte dati.

Aici e importanta calitatea ta de a gestiona cu maiestrie interactiunile cu cei din familie. Se numeste Abilitati sociale, iar in interiorul familiei, este uneori unul din cele mai provocatoare contexte in care sa exersezi acest skill.

Da, este un lucru de exersat. Dar cand incepi sa asculti mai mult, cand ascultarea nu mai e doar un moment de pauza in care iti cauti replica perfecta si in care astepti sa iti vina randul sa dai un sfat sau o parere, atunci dinamica se schimba.

Posibil ca magia sa nici nu fie observata de la inceput. Dar daca reusesti sa ramai intr-o pozitie de observator, fara sa judeci, fara sa sfatuiesti, fara sa salvezi… intregul grup se va conecta la un spatiu. 

Tu vei fi Mos Craciun al comunicarii, facand celor dragi, Darul Ascultarii.

Un dar rar intalnit. Si retine ca ascultarea, nu se refera doar la ceea ce vine pe calea undelor auditive. Fiindca nici comunicarea nu se rezuma doar la cuvinte.

In ultimul rand, e perioada in care blandetea, compasiunea, iubirea si conexiunea, sunt in substratul oricarei reclame de la tv. Dar noi stim ca viata din targ, nu-i intotdeauna ca cea planuita in sura.

Asa ca pentru a accesa acest tip de emotii, care ne orienteaza catre conexiune, este necesar uneori, de practica si intentie solida. 

Desi nimeni nu-si doreste sa fie iritat sau plictisit de propriul copil, sau de partener, in viata reala se mai ajunge acolo. Si totusi, exista lucruri pe care le poti face, asa incat relatia voastra nu doar sa ramana una buna, dar sa devina mai buna ca niciodata.

Aici vorbim despre Relationare, abilitate care este un sos special, secret, alcatuit din toate cele 3 mai sus amintite: Cunoasterea de sine, Autogestionare si Abilitati sociale.

Toate 4, impreuna, te vor ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada.

Sa te bucuri si de acest Craciun, si de toate evenimentele frumoase care vor urma.

Te rog mult sa citesti cu atentie tot ce ti-am scris mai sus si sa incerci sa pui in aplicare cat poti de mult.

Lucrurile se vor schimba total!

Iar intre timp, iti recomand cu caldura sa incepi sa parcurgi si Mini Cursul despre Inteligenta Emotionala.

O sa te ajute enorm sa constientizezi. Sa simti. Sa primesti si sa daruiesti.

Intra aici sa vezi ce ti-am pregatit in Mini Cursul despre Inteligenta Emotionala

Inscrie-te acum, acorda-ti putin timp si o sa vezi cat de mult te va ajuta.

Eu sunt aici pentru orice intrebari mai ai.

Scrie-mi.

Cu drag,

Sasa Bodeanu

Despre Autor

Sasa Bodeanu

Sunt instructor acreditat MBSR și lucrez cu multă pasiune pentru a face practicile contemplative vizibile și în România. Iar acum te invit și pe tine să înveți ce înseamnă Mindfulness să trăiești o viață trăită în ritmul tău, în tihnă, bucurându-te de prezent.