Frica de Abandon | Ce este si Cum o poti depasi

Mâna sus cine se teme de singurătate! Să vedem: stai des pe telefon numai să nu te simți singur? Când ai timp liber preferi să suni pe cineva, decât să stai tu cu tine? Adormi cu televizorul pornit, stai chiar și în compania unor persoane pe care nu le placi, apelezi la cineva să te însoțească la cumpărături sau la sală, numai să nu fii singur?

Din păcate, sunt mulți cei care se tem de singurătate și adesea nici nu conștientizează asta, pentru că evită singurătatea cu orice preț și nici nu știu cum ar fi altfel.

Și n-ai zice că e așa o mare problemă, până când această teamă își arată colții.

O astfel de frică poate să aibă expresii mai mici sau mai mari, dar sunt și cazuri în care trece neobservată ani de zile.

În relațiile intime, teama de singurătate este adesea motivul pentru care se preferă o relație nefericită, toxică, decât despărțirea. Am auzit de foarte multe ori despre situații în care partenera sau partenerul spune “fac orice, numai nu mă lăsa!

În esență, teama de singurătate are la bază frica de abandon, o traumă profundă, căreia m-aș bucura ca cei care înțeleg că o poartă să-i acorde atenția necesară pentru a o depăși. 

Un asemenea act de curaj are ca rezultat relații mai sănătoase, mai mult echilibru interior, mai mult bine în toate planurile vieții, însă adevăratul câștig este relația sănătoasă cu sine.

Să te simți confortabil cu tine însuți aduce ocazii la ordinea zilei să ai cel mai bun parteneriat cu putință și să obții maximum din ceea ce îți dorești sau îți propui să realizezi. Nu există partener mai bun, mai potrivit, mai compatibil, decât sinele tău. 

 

Ce este frica de abandon si cum apare?

 

Am fost întrebată de mai multe ori, cum e posibil să existe trauma de abandon, din moment ce nu a existat niciodată la propriu abandon. Se crede că a fi abandonat înseamnă ca mama și tata te-au lăsat undeva și au dispărut. Dar fragilitatea psihică și emoțională a unui copil poate să lase loc unei traume de abandon în mult mai multe situații decât cea concretă despre care am menționat.

 

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Care sunt cauzele aparitiei fricii de abandon?

 

Absența emoțională, ignorarea unor nevoi ale copilului, absența fizică a unui părinte care lucrează mult sau departe, divorțul părinților, absența emoțională și a atenției mamei la venirea pe lume a unui frate/ unei surori, situații care îl determină pe copil să se teamă că va rămâne singur, sunt câteva exemple despre ceea ce declanșează apariția traumei de abandon.

Am lucrat cu oameni care nu reușeau să aibă o relație sănătoasă și dezvoltau dependență de partener, iar când conștientizau că trauma de abandon e de fapt determinantul unor comportamente, totul se schimba.

Nu de puține ori conștientizarea a adus depășirea traumei, integrarea ei sau vindecarea. 

Când observi din postura de adult ceva ce te-a rănit atunci când erai copil, înțelegi că acel moment, eveniment, nu a fost ca tu să suferi și de cele mai multe ori nici măcar nu a fost despre tine. 

Cu ochi de adult, să ajungi să vezi acel moment de traumă poate să fie revelator pentru că practic recablezi în subconștient ceva ce acum apare diferit și real, după ce ani de zile a fost purtat cu alt sens, cu multă suferință și încărcătură emoțională.

În ani de lucru cu Traumele și cu Subconștientul am învățat să recunosc în majoritatea celor care vin la mine rănile pe care le poartă, pentru că fiecare frică are manifestări specifice.

Știu că sună incredibil, dar când vorbim despre despărțire sau divorț, vorbim despre trauma de abandon.

 

Cum iti dai seama daca ai aceasta teama de abandon?

 

Sunt o mulțime de oameni care abandonează de frică să nu fie abandonați, așa cum sunt mulți care se agață cu disperare de partener sau care fac compromisuri imense, numai să nu fie părăsiți.

Repetarea unor comportamente, să te vezi iar și iar într-o situație anume, înseamnă să repeți tipare, ești pe pilot automat și e semnul că manifești din traume.

Încrederea în sine https://edukiwi.ro/increderea-in-sine/ scăzută, dar și imaginea de sine https://edukiwi.ro/imaginea-de-sine/ nesănătoasă, sunt surori bune cu frica de abandon, iar în programul meu, Manifestation Academy, lucrez intens pe aceste subiecte extrem de importante, care sunt temelia autocunoașterii pentru oricine care vrea să facă un salt în conștiință și să manifeste conștient, să trăiască viața la care mereu a visat.

Frica de abandon apare în copilărie. Din păcate, este cu atât mai greu de ajuns la momentul traumei, cu cât aceasta s-a produs mai devreme, însă este doar o chestiune de timp. Cu perseverență, ajung de fiecare dată la rădăcină și începem să lucrăm.

 

Cum poti sa depasesti frica de abandon?

 

Lucrul cu abandonul înseamnă să lucrezi cu copilul interior. El este cel care a fost rănit, el poartă frica.

Cine este acest copil al tău interior? Ești tu, atunci când erai pur și inocent, când cuprindeai tot universul cu ochii și încercai să-ți faci și tu loc în lumea în care ai venit. Ești tu, când Creatorul abia te trimisese pe Pământ și te străduiai să supraviețuiești într-un loc complet necunoscut. Ești tu, când ai început să înveți o limbă ciudată, accea că atunci când cineva țipă, tu trebuie să taci sau să țipi mai tare, aceea ca atunci când cineva îți ia din mână, tu trebuie să lupți ca să iei înapoi sau să pierzi ce ai avut, ești tu, când i-ai descoperit pe “trebuie” și pe “dacă”.  Acel copil este în tine și fără el nici n-ai exista. Copilul tău interior este un extraordinar supraviețuitor și este partea ta vulnerabilă. 

Ce vrea copilul tău interior? E simplu. Vrea exact ce vrem cu toții, iubire, acceptare, recunoștere, apreciere, validare, să știe că e important, văzut, auzit. El are aceleași nevoi ca și tine. Imaginează-ți că tu ești acum părintele tău. Întreabă copilul din tine ce vrea. Ascultă ce vrea! Cu cât vei exersa mai mult apropierea de copilul tău interior, cu atât mai ușor îți va fi să comunici cu el. Și poți începe prin a fi blând și îngăduitor, arătându-i compasiune și înțelegere.

Am creat zeci de instrumente și unelte cu aplicare în lucrul cu copilul interior. Aplicate corect, aduc rezultate dintre cele mai frumoase și mă bucur de fiecare dată când aflu că cei cu care lucrez fac un nou pas către ceea ce l-a adus în programul meu.

 

Ce impact are teama de abandon in relatiile de cuplu?

 

Îmi vine acum în minte Stefanie Stahl, psiholog, psihoterapeut si autor, care a scris despre copilul – umbra și copilul – lumină ca fiind niște tipare. Primul ne aduce suferință, al doilea bucurie. Ea spune că atunci când doi adulți se ceartă, de fapt conflictul este declanșat de copiii umbră din cei doi. 

Îți poți imagina cum arată emoționalul cuiva cu frica de abandon, când se află într-un conflict cu partenerul, doar gândindu-te la un copil căruia i se dau semnale că urmează să fie părăsit.

E cumplit! Acolo e o frică de moarte, care te împinge să faci orice, dar să nu fii abandonat.

Doar interfața diferă, că vorbim despre un adult în relație cu un alt adult, însă trăirile, intensitatea fricii și forța pe care o are ca și tipar, sunt aceleași ca și la copil și sunt din supraviețuire.

Vin la mine femei care au fost părăsite de parteneri și care până când nu conștientizează că ele au creat despărțirea și au manifestat abandonul din propria rană, repetă mereu și mereu aceeași poveste.

Văd relații de codependență născute pe baza fricii de abandon. Când încep să lucreze, persoanele aflate în astfel de situații îți iau puterea înapoi și manifestă relații superbe, armonoase, sănătoase, chiar cu partenerii pe care îi au alături de 10 ani, de 20 de ani.

 

Cand este necesar sa mergem la un specialist pentru a trece peste aceasta teama de abandon?

 

Cineva care își dă seama că se învărte în cerc și nu reușește să mențină relații în care să fie fericit, caută ajutor. Când conștientizezi că ai de schimbat ceva, înțelegi și că nu o poți face de unul singur.  Așa vin către mine cei mai mulți dintre cursanții mei.

Știința a arătat deja că subconștientul se poate reprograma, nu mai există îndoieli. Când cineva dintre cursanții mei e deschis să lucreze cu frica de abandon, îi pun la dispoziție exerciții din tolba mea și îl ghidez. Alături de mentorii pe care i-am format, însoțim pas cu pas fiecare client în călătoria spre manifestarea conștientă. 

Cine să aibă mai multă nevoie de sprijin, decât cineva care a suferit toată viața din cauza fricii de abandon?

Poate e compasiunea overrated, da, dar compasiunea e vindecătoare și dacă aș putea, aș face să fie contagioasă ca să ajungă la toată lumea. Știu că am mai fost auzită spunănd asta și o voi spune din nou, oricând voi avea ocazia.

Cu toții avem nevoie de compasiune. În prezența ei ne dăm voie să fim vulnerabili și acela e punctul din care începe vindecarea și transformarea.

În Manifestation Academy se lucrează cu zeci de instrumente, unelte și exerciții pe care le-am creat cu ajutorul științei și care sunt confirmate ca valoroase de mii de persoane deja, dar înainte de toate, în programul meu se lucrează cu compasiune și iubire pentru oameni.

Să redevii tu însuți, așa cum te-a creat Divinitatea, să-ți iei înapoi puterea și să manifești conștient dorințele tale este firescul nostru, al tuturor oamenilor. Asta fac eu, îi ajut pe cei care vin către mine să manifeste conștient.

Misiunea mea e să ajut 5.000.000 de români să manifeste ceea ce își doresc în lumea lor, folosind tehnici bazate pe neuroștiință, psihologie, fizică cuantică.

Alătură-te comunității eduKiwi!