Mici Afaceri de Familie | Sfaturi si Idei Practice

De cele mai multe ori oamenii preferă comoditatea și așa zisă ”siguranță” pe care le-o oferă salariul la un angajator, însă nu este cea mai favorabilă poziție în care să te regăsești. 

Deși deschiderea unei afaceri vine cu niște riscuri, atâta vreme cât te folosești de internet, vei rămâne mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă. 

Există site-uri, dar și Newslettere, canale de Youtube, pagini de Facebook și multe altele care te ajută să fii la curent cu tot ceea ce ai nevoie!

În plus, dacă alegi să colaborezi cu un jurist, acesta va fi și el cu ochii în 4 după noutăți care vor fi relevante pentru tine. 

 

Care sunt pasii pentru a incepe o mica afacere de familie profitabila? 

 

În primul rând, este nevoie să găsești un obiect de activitate la care cel puțin tu să te pricepi și să le explici și celorlalți membrii ai familiei, deși ideal ar fi să fie un lucru la care toți membrii sau majoritatea vă pricepeți. 

De îndată ce se găsește un domeniu de activitate, este nevoie de documentare în legătură cu toate actele și autorizațiile necesare pentru a deschide o astfel de afacere. 

Apoi, după ce ai făcut această cercetare și consideri că din punct de vedere al actelor necesare nu s-ar pune problema, este momentul să faci un plan de afacere și să te gândești la o formă de finanțare. 

Este ideal dacă se întâmplă să ai la saltea o sumă care să acopere potențialele investiții, însă în aceeași măsură, există oportunitatea de a face un împtumut în bancă sau de a solicita Fonduri Europene.   

În cadrul acestui articol vei regăsi sugestii pentru activități pentru a putea deschide afaceri mici de familie, aceste idei de afaceri mici de familie pot avea nevoie de investiții, deși se vor regăsi destul de multe idei de afaceri mici de familie, care nu necesită nici un fel de investiție.

 

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Care sunt beneficiile unei afaceri mici de familie pe termen lung? 

 

Partea bună în cazul unei afaceri de familie este că deja spiritul lucrului în echipă există, dar și încrederea între angajați. 

Astfel, vor fi evitate ușor disputele în legătură cu munca și va fi un focus mai mare asupra productivității. 

Atunci când vorbim de o afacere de familie, toată lumea are un singur țel : să fie productivitate, pentru a genera venituri și pentru ca apoi fiecare să fie remunerat corect. 

Fiind de lucru cu o echipă restrânsă și unită, va duce la rezultate suficient de bune încât să se creeze oportunități de formare și dezvoltare. 

De asemenea există spațiul necesar pentru a învăța lucruri noi, în afara specializării. 

Deși la începutul activității, salariie nu sunt competitive cu cele ale companiilor mari, acest lucru are șansa să se schimbe în timp, în contextul în care afacerea va deveni profitabilă.

 

Mici afaceri de familie +30 de idei profitabile 

 

  • Realizarea de produse handmade : de la căni, obiecte decorative sau chiar artă, sau revânzarea de antichități sau a produselor second-hand.
    Atunci când se începe o afacere online, trebuie să se țină cont de abilitățile și pasiunile comune, dar și cele individuale, astfel încât fiecare membru, dar și afacerea ca un întreg să aibă de câștigat.
    Acest gen de activitate este destul de simplu de menținut, dacă există o înclinație artistică în acest sens.
    Idei de decorațiuni și tutoriale se regăsesc pe Pinterest și Youtube, apoi se pot folosi rețelele de socializare pentru a promova și pe lângă social media, se mai pot folosi și site-urile de anunțuri, pentru a promova și vinde produsele.
  • Servicii de curățenie la domiciliu / birou.
    Investițiile pentru astfel de servicii sunt minime, ai nevoie de produse de curățare și cunoștințe minime.
    Ce este mai important însă… este să existe o echipă de încredere de partea ta, însă lucrând cu familia, acest lucru nu pare să fie o problemă foarte mare.
  • Servicii de îngrijire a plantelor  – în acest caz sunt necesare cunoștințe despre plante, posibile acțiuni și cauze ale acestora.
    Fie că este vorba de plante la domiciliu sau la birou, pot fi perioade în care plantele pot necesita îngrijire continuă, chiar dacă proprietarii lipsesc de la domiciliu pe o perioadă mai îndelungată.
    Tocmai de aceea sunt necesare astfel de servicii.
  • Servicii de plimbare a câinilor, pet sitting, pensiuni de animale de companie.
    Deși poate părea banal, adevărul este că în momentan nu există suficientă ofertă pentru nivelul cererii.
    Există foarte multe persoane care lucrează foarte mult, iar atunci când se întorc, sunt prea obosiți pentru a ieși și pentru a se juca cu animăluțele lor de companie.
    Tocmai de aceea, acești oameni au nevoie de persoane care să plimbe câinii, să se joace cu ei, sau dacă sunt plecați câteva zile, să treacă zilnic pe la ei, să stea câteva ore cu animăluțul și să îi ofere tot ce este necesar, de la hrană la afecțiune și plimbare – contra cost!
    Desigur, dacă spațiul dvs oferă posibilitatea, există și opțiunea de a caza animăluțele, însă foarte mulți stăpâni vor prefera ca dvs să vă deplasați la domiciliul lor pentru a nu crea stres suplimentar patrupedului.
  • Servicii de planificare a evenimentelor.
    Astfel de servicii sunt ideale, deoarece să punem că mama ta poate produce mâncare, un alt membru al familiei poate întreține atmosfera, tu poți avea abilități de organizare și negociere și iată că ai deja personalul necesar pentru o astfel de afacere.
  • Meditații & traduceri
    O astfel de afacere este ideală pentru familii poliglote. Există desigur posibilitatea de a lucra cu clientelă locală, dar există și nenumărate site-uri care plătesc profesori pentru a învăța copii sau adulți, online, diverse limbi străine.
    Sau chiar există platforme de freelancing pe care poți oferi traduceri pentru firme ce realizează conținut de social media, de exemplu sau chiar pentru edituri să traduci cărți. 

Ce este însă foarte important, este să faci o certificare care să ateste nivelul tău în limba pe care o predai, dacă vrei să faci meditații sau traduceri autorizate, pentru că astfel, nu vei mai sta cu stresul că poate va fi nevoie să demonstrezi cunoștințele tale cu o diplomă și nu o ai.

 

  • Servicii de personalizare produse.
    Aici sunt necesare investiții, cunoștințe de Graphic Design pentru a crea desenele dorite, dar și imprimantă și mașinărie pentru a lipi respectivele design-uri pe tricouri.
    Însă este o activitate ce poate fi cu siguranță învățată și aplicată pentru a oferi atât tricouri pentru evenimente personale, dar și pentru întreprinderi care caută tricouri cu imprimeuri specifice pentru uniforme, de exemplu.
  • Agenție de turism
    Dacă există familii pasionate de tradiții, obiceiuri și alte culturi sau geografie, o astfel de afacere poate să fie ideală.
    Acest tip de afacere poate funcționa și în regim online și desigur accentul va fi pus pe serviciile oferite și interacțiunea cu clientul.
    De îndată ce aceste lucruri sunt puse la punct, promovarea pe internet va face toată treaba!
  • Servicii de fotografie și videografie.
    Aceste servicii, ca oricare altele pot fi învățate și nu au nevoie de un studio, deoarece serviciile se pot presta la locația clientului, o locație publică sau la o sală de evenimente.
    Dacă se solicită totuși o sesiune foto de studio, cu siguranță veți găsi studio foto de închiriat în orașul dvs.
  • Deschiderea unei mici firme de curierat local sau regional .
    Această variantă vă poate ajuta foarte mult, deoarece avețu doar nevoie de mijloc de transport cu care să livrați coletele.
    Puteți alege să începeți activitatea independent sau să colaborați cu o firmă de curierat ce își are sediul în împrejurimi pentru a vă asigura volumul de muncă de la o lună la alta.
  • Afacere în imobiliare – închiriere & gestionare
    Puteți începe o astfel de afacere contactând direct proprietarii locuințelor, ce pun anunțuri în cadrul site-urilor specifice.
  • Parc de mașini rulate
    Mașinile second-hand sunt la mare căutare . Pentru o astfel de afacere poți începe cu 2-3 mașini, deci o investiție minimă de 10.000 de euro este necesară. Apoi anunțurile de pe rețelele de socializare sau din grupurile de profil, te vor ajuta să vinzi mașina .

 

  • Spălătorie self-service – o astfel de spălătorie nu are nevoie de un angajat care să fie permanent, ci doar de a se face întreținerea regulat.
    Preocuparea principală a familiei fiind mai degrabă de a găsi o locație cu un vad mare de mașini pentru a asigura clientela.
    Nu este nevoie de multă promovare în online, faptul că se află într-o zonă populată este suficient pentru a se asigura clienții necesari.
  • Afacere cu lumânări parfumate
    Aceasta este una dintre afacerile în care investiția este minimă și unde promovarea poate fi ieftină și realizarea produsului este foarte ușoară, astfel că și dacă nu ai experiență cu realizarea acestora, vei reuși să înveți din mers să faci o astfel de afacere.
    De ce? Pentru că astfe de produse sunt în primul rând estetice și pot fi vândute foarte ușor prin rețelele de socializare.
    Plus că există oportunitatea de a forma colaborări cu magazine metafizice sau chiar librării și ele să pună comenzi lunare de un anumit număr de bucăți.
    Investiția minimă este de doar 300 de lei pentru a obține materia primă necesară și instrumentele pentru a crea lumânările.
  • Deschiderea unui magazin online tematic.
    Dacă ai un hobby foarte specific și este destul de rar să găsești magazine cu articole specifice acelui domeniu, încă ai posibilitatea de a deschide tu o astfel de afacere și să vinzi produsele online.
    Cele mai importante cheltuieli la care va trebui să te gândești vor fi cu produsele și cu transportul.
  • Organizarea evenimentelor pentru copii sau închirierea de costume tematice.
    Pentru o astfel de afacere nu este necesară o experiență anterioară, ci doar răbdare și puțină experiență în relaționarea cu copii.
    În afară de asta, nu vei face doar bani, dar și amintiri de neuitat pentru copii cu care vei lucra.
  • Servicii de afterschool, babysitting.
    Astfel de servicii ajută foarte mult inclusiv persoanele vârstnice sau cele fără o ocupație să își deschidă o afacere.
    Clienții pot fi găsiți pe rețelele de socializare, site-uri de anunțuri sau dacă deja cunoașteți învățători sau educatori, ei vă pot promova serviciile la părinții care locuiesc în împrejurimi.
  • Servicii de transport copii.
    Aceste servicii pot fi solicitate și de școli, grădinițe pentru excursii dar există și posibilitatea ca părinții să dorească astfel de servicii pentru a putea merge la muncă și pentru a nu avea de-a face cu traficul infernal către și de la grădiniță sau școală transportând copilul zilnic.
    Astfel afacerile de acest tip pot prospera, iar părinții pot economisi timp zilnic, pentru a ajunge la timp la locul de muncă și pentru a avea timp 5 minute de-o cafea.
  • Afacere de îngrijire a persoanelor vârstnice sau a celor cu nevoi speciale .
    Aceste categorii de persoane sunt mai vulnerabile și au nevoie de monitorizare și de asistență .
    Ideal ar fi ca în membrii familiei să existe persoane specializate în asistență socială, medicală sau psihologică, însă există de muncă pentru toată lumea.
    Mai ales dacă prețurile lunare sunt mai reduse față de ceea ce se regăsește în mod curent pe piață.
  • Mici afaceri de copywriting .
    În ciuda evoluției inteligenței artificiale, aparent și textele generate de AI au nevoie de o corectare, tocmai de aceea afacerile mici de copywriting nu sunt afectate realmente de prezența AI, ci din contră pot reduce timpul de muncă și pot colabora cu mai mulți clienți, folosindu-se de acest instrument. 

 

  • Servicii de masaj – la domiciliul clientului
    În acest caz aveți nevoie doar de 3 lucruri:
    – un pat de masaj
    – dobândirea cunoștințelor printr-un curs de masaj
    – promovare pe site-urile de anunțuri.
    Nu e necesară o experiență în marketing sau de un plan de afaceri foarte complicat, însă numărul de clienți ce pot fi preluați zilnic este limitat.
  • Servicii de dresaj de câini
    Aceste servicii sunt extrem de necesare și cu siguranță la căutare. Însă nu sunt foarte mulți dresori de câini.
    Ce este foarte important să specificați este cu ce tipuri de câini veți lucra și dacă veți lua la dresat doar pui sau și adulți .
    Aceste detalii sunt extrem de importante, pentru că e ușor de dresat un pui de câine, însă este mai dificil cu un câine violent, care este deja la vârsta adultă, dacă nu ai o pregătire serioasă și echipament adecvat în acest sens.
  • Îți place să scrii? Ai posibilitatea de a fi un content writer!
    Foarte mulți autori de cursuri, dar și multe agenții de marketing și nu numai caută creatori de conținut care să genereze articole regulat pentru site-urile lor sau rețelele sociale.
    Și această activitate poate fi făcută de toată familia, cu mare ușurință, din confortul propriei case.
    Nu ai nevoie de foarte multe cunoștințe tehnice, ci doar câteva concepte de copywriting.
  • Poți crea cărți!
    Există edituri care preiau cărțile autorilor debutanți și le tipăresc și publică în regim propriu, scutindu-te pe tine de cheltuielile de tipar și cu promovarea, iar după vânzare vei primi un procent stabilit prin contract cu aceștia.
    Deci dacă ai visat vreodată să devii autor, poți face asta!
    Nu doar tu, dar și întreaga familie, pe propriile specializări sau preferințe literare.
  • Servicii social media
    Încă nu e prea târziu să faci o carieră din social media. Desigur, un curs te poate ajuta foarte mult în acest domeniu, însă nu este absolut necesar.
    Există deja o mulțime de informații și cursuri puse complet gratuit pe Youtube sau pe alte platforme sociale. Trebuie doar căutate și urmărite.
  • Servicii de materiale UGC
    Ce înseamnă UGC?
    Prescurtarea vine de la User Generated Content (conținut creat de utilizator) și poate să fie un videoclip în care persoana în cauză își oferă părerea despre un produs.
    Deși prețurile variază, totuși videoclipurile trebuie să fie de o calitate bună pentru ca ulterior să poată fi folosite în reclame.
    De asemenea, în jurul fiecărui membru se pot crea comunități pe social media în legătură cu pasiunile hobby-urile fiecăruia dintre ei .
    Asta ar însemna ca minim 2 membrii să fie ”vedetele” iar ceilalți să se ocupe de părțile mai tehnice și manageriale.
    Adevărul este că fiecare membru al familiei poate face asta pentru că sunt foarte multe firme care au nevoie de persoane care să facă astfel de videoclipuri de calitate, dar să fie și trecuți de o anumită vârstă pentru a inspira încredere potențialilor clienți.
  • De asemenea , dacă nu există emoții în fața camerelor există și firme care caută persoane care să fie ”fața” afacerii lor.
    Adică să aibă o persoană care doar să prezinte produsele și să înregistreze acel conținut de social media.
    Poate fi vorba de venituri care depășesc un salariu obișnuit la noi în țară, cu mai puține ore de muncă, dar unde calitatea este absolut necesară!
    Sună bine?
  • Firmă de securitate – montare și supraveghere 24/24 a camerelor.
    Această afacere este una foarte lucrativă, doar că va fi necesar ca cineva să stea atent pe camerele video 24/24 .
    Poate fi obositor, mai ales pentru persoanele care sunt în turele de noapte, dar este o activitate care nu solicită foarte multe eforturi și nici muncă în condiții grele.
     
  • Produse digitale – dacă ai experiență cu pachetul Office, de la Microsoft, sau programele din Google Drive, Canva sau Photoshop, poți realiza plannere, jurnale, cărți de colorat și multe alte produse digitale pe care să le vinzi pe internet.
  • Mystery client – există mulți proprietari de afaceri care vor să se asigure că angajații lor își fac treaba ca la carte, așadar, au nevoie de un client sub acoperire să pună personalul la încercare și să oferiți rapoarte concrete în legătură cu ce ați descoperit în magazin sau în afacerea lor, atunci când lipsesc. 

 

Transformă-ți Hobby-ul într-o mică afacere de familie.

Este mult mai frumos să lucrezi cu familia la ceea ce iubești să faci. Ca să poți face o astfel de afacere este nevoie ca unul din membrii familiei să aibă un hobby sau o expertiză de care să fie extrem de pasionat și pe care o cunoaște suficient de bine să o predea și altora.

În timp ce membrul familiei cu expertiza poate să se ocupe de curs, postări și de materie, poate fi un membru mai tehnic dispus să facă el toată partea ”tehnică” din spate .

Dacă nu știi exact ce presupune, hai la un apel de consultanță cu noi și vom discuta clar ce înseamnă să faci o afacere de familie și tot ceea ce este necesar în acest demers. 

 

Apasă aici pentru un apel de consultanță!

 

Alătură-te comunității eduKiwi!

Despre Autor

Doru Pelivan

Am ajutat peste 300 de autori din diverse domenii, de la dezvoltare personală, business, până la fitness și psihologie să-și promoveze cu succes produsele educaționale. Acum te pot ajuta și pe tine!