Diversificarea la Bebelusi Pas cu Pas

Diversificarea este o etapă importantă în viața copilului tău. Felul în care el va face cunoștință cu alimentele necesită mare atenție pentru că poate influența întreaga lui relație cu hrana. 

Așadar, cum facem să fie #bucurieinfarfurie?

Ce inseamna diversificarea la bebelusi?

Diversificarea reprezintă acel moment când laptele nu mai poate fi unica sursă de hrană a copilului. Asta nu înseamnă că laptele, după 6 luni, nu mai are valoare nutritivă; dimpotrivă! Cea mai importantă hrană, principala sursă de hrană a omului până la vârsta de 1 an trebuie să rămână laptele.

Totuși, introducem alimente solide deoarece:

  • Copilul trebuie să cunoască gusturi, texturi și mirosuri noi
  • Copilul își dezvoltă vorbirea din clipa în care începe să mestece alimente. De aceea e esențial să nu îi dai doar alimente sub formă de piure!
  • Între 6 și 9 luni, bebelușul are nevoie de mai mult fier decât e disponibil în lapte
  • Copilul depășește un prag important în dezvoltare: crește, devine interesat de mâncarea adulților și vrea să stea la masă cu părinții
  • Întârzierea introducerii solidelor (9-12 luni) poate angrena mari dificultăți în a fi acceptate mai târziu.

Nu uita că scopul primelor luni de diversificare este introducerea bebelușului în lumea alimentelor de pe această planetă, sigur NU de a înlocui laptele sau de a fi singura sursă de hrană. 

De ce?

Pentru că niciun aliment solid  nu va aduce același număr de nutrienți și aceeași cantitate a nutrienților precum laptele, la o masă.

Poate și mai important! Laptele de mamă aduce enzime necesare digerării alimentelor solide pe care i le dai bebelușului, așa că, de multe ori, e recomandat să dai și lapte în apropierea unei mese de solide nou introduse, pentru a ajuta organismul copilului să facă față și din punct de vedere alergii ( protecție) și din punct de vedere digestie ( absorbția nutrienților).

Cand ar trebui sa incepem diversificarea alimentatiei la bebelusi?

Probabil că întrebarea pe care o primesc cel mai des în legătură cu introducerea alimentelor solide este “Când începem diversificarea?” urmată imediat de “Cu ce începem?”

Dacă știai că nu începi diversificarea mai devreme de 6 luni ale bebelușului, permite-mi să-mi îmbrac costumul care m-a făcut celebră, adică “Distrugătoarea de Mituri” și să-ți spun că Cel mai bun moment este: În jurul vârstei de 4 luni!

Funcția gastrointestinală și cea renală devin suficient de mature pentru a procesa alte alimente în afară de lapte ( matern sau formulă) în jurul vârstei de 4 luni. 

Pentru că întrebarea Când începem diversificarea?  are nevoie de un răspuns complex, voi continua cu informații, de asemenea, distrugătoare de mituri. 

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Suntem de acord că nu toți copiii sunt la fel. Așadar, cât de necinstit ar fi față de ei să ne ghidăm după un singur aspect, vârsta, în alegerea momentului introducerii alimentelor? Nu, nu ne ghidăm după tabele și cifre exacte, ci fiecare familie se ghidează după copilul ei. 

Semne că bebelușul e pregătit ( semne vizibile)

  • Își menține parțial poziția verticală. Puțini copii stau singuri, în funduleț, nesusținuți, în jurul vârstei de 6 luni, asta nu înseamnă că nu începem diversificarea. Ci că ne preocupăm să le facilităm poziția verticală, tinându-i în brațele noastre în timpul mesei.
  • Deschide gura când apropiați alimente sau când vă vede mâncând.
  • Nu mai împinge alimentele afară din gură cu limbuța. Acesta este reflexul de supt și NU înseamnă că nu îi place cum ai gătit!
  • Este interesat să mestece obiectele și încearcă să ducă alimentele la guriță.

Aceste semne apar, de obicei, în jurul vârstei de 4-6 luni.

Semne că bebelușul e pregătit (transformări interioare)

Enzimele necesare pentru digerarea alimentelor și asimilarea nutrienților apar:

  • Pepsina și acidul gastric sunt complete în jur de 4 luni.
  • Amilaza în jur de 6 luni: deci, alimentele cu amidon nu vor putea fi digerate mai devreme de 6 luni.
  • Enzimele care digeră carbohidrații în jur de 7 luni.
  • Digestia grăsimilor poate avea loc abia în jur de 6-9 luni. 

Enzimele se dezvoltă pe parcursul a câteva  luni, deci:

! Introducerea alimentelor se face treptat, nu multe deodată.

! Între 4 și 9 luni, copilul nu mănâncă, ci face cunoștință cu alimentele solide și se adaptează la un stil de hrană, de mâncare, cu care se întâlnește pentru prima dată.

! Cu cât îl expui mai des la același tip de aliment, cu atât stimulezi producția enzimei specifice.

Atenție!

  • Să fie într-o stare perfectă de sănătate

Nu introducem alimente noi, necunoscute, când bebelușul are febră, diaree, e după vaccinuri sau tocmai îi erup dințișorii.

  • Fii cu ochii pe orice duce la gură

Oricât de descurcăreț pare, copilul mai mic de 1 an trebuie întotdeauna supravegheat în timpul mesei.

  • Dă-i doar câteva lingurițe dintr-un aliment nou

Până la 4-6 luni, bebelușii au ceea ce se cheamă “open gut”, adică celulele din intestinul subțire permit ca moleculele mari de proteine sau din alte substanțe să treacă direct în sânge.

Substanțele care provin din altceva decât laptele matern pot fi lesne interpretate drept invadatori și pot provoca reacții alergice severe. 

Foarte important de reținut este că diversificarea nu începe în ziua în care sună ceasul că am împlinit 4, 5 sau 6 luni și de azi începem să mâncăm. Diversificarea înseamnă că până în jurul vârstei  de 9 luni, copii vor să miroasă, să atingă, să strivească în pălmuțe, să arunce alimente pe jos, să le bage în gură și să le scuipe adică să facă cunoștință cu ceea ce numim noi “mâncare”

Cu ce se incepe diversificare in alimentatia bebelusilor (Etape)

După ce bebelușul a împlinit vârsta de diversificare și au apărut semnele (vizibile) că e pregătit să înceapă alimentele solide, află că nu mai respectăm scheme și tabele, nu mai există o ordine a introducerii alimentelor în funcție de vârstă, ci, acum, introducem orice aliment solid, mai ales alergenii și glutenul, cât mai devreme în alimentația bebelușului, adică între 4 și 6 luni. 

Atenție! 

Să introduci NU înseamnă să îi dai 150 de grame de aliment pasat la blender. Și nici 150 de grame de aliment nepasat la blender.

Cerealele ( speciale pentru bebeluși) sunt adesea recomandate ca primul aliment în diversificare. Totuși, terciul de ovăz (integral) este o variantă mult mai nutritivă și mai sănătoasă.

Când bebelușul e pregătit să se diversifice, “uitați” cutia cu cereale-pentru-bebeluși și dați-i, în schimb, ceva mai bun cum ar fi avocado, cartof dulce, bostan (dovleac), pară, orez brun, mei, ovăz, iaurt.

 Diversificarea la bebelusi de la 4 – 6 luni

Îți ofer aceste informații, însă ele NU mai sunt de actualitate. Prezentul îndeamnă să îi expunem pe copii foarte devreme, în jurul vârstei de 6 luni, la toate alimentele, la orice aliment, mai ales la cele despre care se știe că sunt cu risc de a dezvolta intoleranțe sau alergii. 

4-6 luni

  • CEREALE: orez brun, ovăz
  • FRUCTE: avocado, măr, pară, piersică, nectarină
  • LEGUME: cartof dulce, dovleac, morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină

Diversificarea la bebelusi de la 6 – 8 luni

  • CEREALE: spelta,mei, secară

FRUCTE: avocado, caisă, măr, banană, nectarină, piersicǎ, prunǎ, prunǎ uscatǎ,dovleac, stafide şi struguri (piure), afine, gutuie

  • LEGUME: cartof dulce,bostan lunguiet,morcov, fasole verde, mazǎre, zucchini,ardei gras/kapia/gogoşar, ceapă,usturoi, praz, sfecla rosie
  • CARNE: pui,curcan
  • LACTATE:iaurt,brânzǎ proaspǎtǎ
  • OUĂ:gǎlbenus
  • PEȘTE: pǎstrǎv, somon, sardine
  • ALTE: borș de casă, leuştean, ulei de mǎsline/susan/sâmburi de struguri/floarea-soarelui,chimen,busuioc, oregano (atenție la reacții după fiecare introducere)

Diversificarea la bebelusi de la 8 – 10 luni

  • CEREALE:amarant, in, hrișcă, quinoa, orez negru, chia, semințe de cânepa
  • FRUCTE: afine,pepene galben,pepene roşu,cireșe,merisoare,smochine,curmale,mango,papaya,kaki,ananas, corcodușe
  • LEGUME: sparanghel,vinete, ciuperci, linte
  • CARNE: vitǎ (mânzat), porc, miel

Diversificarea la bebelusi de la 1 an

  • CEREALE:seminte de chia, seminte de cânepǎ
  • FRUCTE: kiwi, cătină, căpșune, citrice, zmeură, măsline (ACUM recomandarea e să introducem fructele de pădure între 4 și 6 luni)
  • LACTATE:lapte de caprǎ, lapte de vacǎ (se păstrează recomandarea sǎ nu dǎm lapte de animal înainte de vârsta de 1 an, dacǎ nu este în preparate procesate termic)
  • OUĂ:albușul (acum se recomandă introducerea lui împreună cu gǎlbenusul, în jurul vârstei de 6 luni)
  • ALTELE: migdale,alune de pǎdure,nuci,miere,cacao

ATENTIE!

Recomandările diferă foarte mult de la o sursă la alta (nutritionisti,pediatri, cercetǎtori,Academia Americana de Pediatrie,UNICEF etc).

Luați decizia introducerii alimentelor după ce vă sfătuiți și cu medicul care urmărește copilul de la naștere sau cu un pediatru homeopat care cunoaște trecutul bebelușului din punct de vedere medical. Dar, atunci când vă sfatuieste, insist să îl întrebați sau să verificați dacă recomandările lui sunt de actualitate și dacǎ respectă specificul copilului tău, nu al copiilor în general.

Cum putem sa preparam mancarea?

Cât despre cum preparăm mâncarea, recomand gătirea la aburi, pentru că pierderea nutrinților este minimă, în timp ce fierberea pe aragaz duce la o pierdere mare a nutrienților din alimente dacă apa în care sunt fierte 

e prea multă.

La cuptor pierderea nutrienților este minimă și mâncarea este mai gustoasă decât varianta fiartă.

Reactii alergice la anumite alimente

ALERGIA apare atunci când organismul confundă un aliment cu o substanță dăunătoare, periculoasă, pe care trebuie sǎ o anihileze. În acest caz, se produc anticorpi (IgE) si se elibereazǎ histamine. Histaminele dau reacțiile alergice cunoscute:

  • curge nasul
  • curg, se înroșesc ochii, se umflǎ pleoapele, apar cercuri întunecate sau rozalii în jurul ochilor
  • respirație anevoioasă, șuierătoare
  • balonare,gaze
  • diaree, caca cu mucus
  • roșeațǎ în jurul anusului
  • se înroșește pielea sau fața
  • copilul e iritabil, supărăcios
  • vomitǎ
  • face șoc anafilactic.

Ce,probabil,nu știi e că reacțiile alergice care apar la 24 sau 48 de ore dupǎ contactul cu alergenul sunt reacții care nu îi pun în pericol viața copilului, ci se manifestă cel mai adesea prin eritem peribucal, perianal sau/și în alte zone ale corpului (bubițe, roșeață).

Dacǎ a apărut o data o astfel de reacție, te sfǎtuiesc sǎ ții un jurnal de hranǎ în care sǎ notezi alimentele pe care i le-ai dat copilului (  alimentele pe care le mǎnânci tu, dacă îl alǎptezi pe copil), să le elimini temporar din dieta voastră și sǎ discuți cu medicul tǎu alergolog o schemǎ de reintroducere.

Siguranta bebelusului in diversificarea alimentara

Alergiile cu anticorpi IgE

Simptomele apar, în general, după 15-20 minute de la contactul cu alergenul, dar pot sǎ aparǎ și după 4-6 ore.

Semnele cele mai frecvente în cazul acestor alergii:

  • Urticarie
  • Foarte periculos! Angioedem (edem,se umflǎ buzele, fata, ochii)
  • Foarte periculos! Semne de șoc anafilactic (dificultate de a respira, schimbǎri în voce, imposibilitatea de a vorbi, scăderea tensiunii arteriale, inconștiențǎ etc).
  • Mâncărime și înroșirea pielii
  • Greațǎ, vǎrsături
  • Crampe abdominale
  • Diaree
  • Strănut, mâncărimi ale nasului și ochilor, secreții nazale apoase

Ce faceți în caz de șoc anafilactic?

  • Sunati la 112
  • Îl așezați cu picioarele mai sus decât restul corpului
  • NU dati antihistaminice, ca să nu se înece
  • Rǎmâneți (cât puteți de) calm
  • Scoateți copilul din camera în care era
  • Îndepărtați total alergenul
  • Dezbrǎcați copilul, ca să nu mai fie urme din aliment în contact cu copilul
  • Spǎlati-l cu apa, încercând să înlăturați orice urmă din alergen
  • Luați în considerare ulterior un stilou cu epinefrină

Alergiile farǎ anticorpi lgE

Simptomele apar,în general, la 2-4 ore,dar pot apǎrea pânǎ la 48-72 ore de la contactul cu alergenul.

Semnele care apar cel mai des:

  • Mâncărime a pielii și se înroșește pielea
  • Dermatitǎ atopicǎ
  • Face caca des
  • Face caca verde, cu mucus sau cu sânge
  • Are dureri abdominale,colici
  • Refuzǎ mâncarea
  • E constipat
  • Se înroșește la funduleț
  • Are semne de reflux gastroesofagian
  • E palid
  • Pare obosit
  • Scade sau stagneazǎ în greutate, dar când asta se poate lega cu măcar unul dintre simptomele de mai sus.

În cazul în care se suspectează alergie fără anticorpi lgE nu se fac teste de sânge pentru cǎ nu sunt concludente.

Dacǎ bǎnuiesti o alergie de acest fel,recomandarea e sǎ se evite alergenul timp de 2-6 sǎptǎmâni și sǎ se reintroducă lent, urmărindu-se și notându-se orice reacție. Procedezi astfel până se observă toleranța pentru alimentul respectiv, adică nu mai apare niciun fel de reacție din cele menționate mai sus. După ce devine evident câ alimentul este tolerat,e foarte important ca alimentul să fie oferit frecvent, dar în cantități mici.

Alergia și reacțiile alergice pot reapărea, dacă alimentul lipsește din dieta copilului pe perioade lungi!

Tot ce am descris aici te rog să faci doar împreună cu medicul tău, nu singurǎ.

Sfaturi utile pentru diversificarea alimentara a bebelusilor

  • Nu trebuie neapărat să îi dați pasat. Strivit cu furculița e perfect.
  • Nu trebuie neapǎrat să cumpărați nu-știu-ce aparat sofisticat. Să fierbi la abur poți și pe aragaz, la bain-marie.
  • Nu fiți extrem de preocupați de cât mǎnânca: cât mǎnânca e perfect (dacǎ bebelușul e sănătos). Expuneți-l cât mai des la hrană solidă în primele 3 luni dupǎ ce începe diversificarea, ca să se obișnuiască cu un tip diferit de hrană față de ce a însemnat pentru copilul tău hrană în primele 6 luni de viață.
  • Invitați-l cu voi la masă. Tineți-l în brațe cu fața la adultul care mǎnânca, astfel încât să îl poată vedea și să îi poată imita comportamentul.
  • Oferiți-i o varietate de mâncăruri. De aia se cheamă diversificare.

Ai dreptate, chiar este un volum imens de informație, o mulțime de factori de care trebuie să ții cont când treci prin diversificare. Însă sunt aici, în calitate de specialist, pentru a te ajuta să treci prin acest labirint al diversificării cu succes.

FAQ

O altă întrebare pe care o primesc des este “Cât trebuie să mănânce?”

Urmărește-i semnalele. Nici un bebeluș sănătos nu o să rămânǎ nemâncat. Sau, altfel spus, orice bebeluș sǎnǎtos va mânca exact cât are nevoie.

Cei care recomandă auto-diversificarea spun că un bebeluș căruia îi e permis sǎ manânce încă de la început doar cât dorește va fi un om care nu va avea probleme cu greutatea sau probleme digestive.

Dacă ești genul de creier care are nevoie de cifre, de scheme, de indicații cât mai concrete,îți ofer în continuare niște repere. Dar ele nu se aplică la orice copil, în orice situație, ci sunt doar recomandări generale.

4-6 luni

După ce a supt,bebelușul poate mânca:

1-3 lingurite/masǎ

de 1-2 ori pe zi

7-12 luni

Aprox. 125-250 grame (sau cât pumnul bebelușului)

În 2-3 mese

12-24 luni

Cât vrea(200-250 g)

3 mese si 2 gustǎri, dacǎ dorește copilul

Nu uita! Cantitatea de mâncare poate varia de la zi la zi!

Copiii NU trebuie sǎ mǎnânce doar de 3 ori pe zi! Ca să îi acoperi nevoile nutritive ale unui copil doar din 3 mese, ar trebui ca el să mănânce porții mari cât ale unui adult.

Ce beneficii are diversificarea?

Hrana solidă ocupă un rol principal în dezvoltarea armonioasă și imunitatea omului. Copilul tău va beneficia de toți nutrienții necesari dezvoltării printr-o dietă diversificată. De asemenea, nu este atât de important cât mănâncă, ci ce mănâncă. Alege să introduci în meniul vostru superalimentele, pentru a-i putea asigura micuțului o cantitate mai mare de nutrienți într-o gură-de-mâncare. 

Cu siguranță, calitatea dietei familiei va influența imunitatea membrilor.

Cum ne dam seama ca bebelusul este pregatit sa inceapa diversificarea?

Bebelușul va fi pregătit să înceapă diversificarea atunci când va îndeplini toate semnele vizibile descrise mai sus. 

Cum ne dam seama daca bebelusul este satisfacut dupa masa?

Este foarte important ca părinții să rețină că diversificarea nu este despre cât mănâncă bebelușul, farfuria cu mâncare nu ar trebui cântărită înainte și după masă și sigur nici bebelușul înainte și după fiecare masă. 

Dacă ar trebui să aleg Cel Mai Important Sfat în diversificare, acela este “Lăsați copiii să se bucure de mâncare!”

Cand este necesara diversificarea la bebelusi?

Diversificarea este necesară între 4 și 6 luni când depozitele de nutrienți din organism încep să scadă, iar bebelușul are nevoie de hrană complementară. 

Dacă nu aș fi femeia-care-îi-face-pe-copii-să-mănânce și ar trebui să trec din nou prin etapa diversificării cu fetița mea, aș face asta împreună cu un specialist care să înțeleagă nevoile copilului meu, să mă ajute să i le împlinesc și la care să pot apela zilnic, cu orice grijă referitoare la starea copilului meu sau a mea. 

 

Alătură-te comunității eduKiwi!