Sexualitatea in cuplu – opinia psihologului

  • Care este diferența dintre dragoste și sex?

Sexul este un eveniment biologic care implică un mecanism instinctiv, cu scopul de a ajunge la o destindere. El poate avea loc și fără emoțiile intense de iubire reciprocă. 

Dragostea presupune împlinirea dorințelor fizice alături de cele sufletești, ajungându-se la un act sexual trăit cu pasiune.

În dragoste folosești conexiunea, care este parte a iubirii prin care creezi intimitate, bucurie, empatie, capacitatea de a-l simți pe celălalt într-un mod profund și de a te identifica cu emoțiile lui. 

Iubirea din relația de cuplu presupune două componente principale:

  1. Atracția, care este componenta sexuală a iubirii.
  2. Conexiunea, care este latura sufletească a iubirii.

Iar prin actul dragostei manifești componenta sexuală și cea sufletească a iubirii față de partener.

Poate ai observat și tu că poți avea cu același partener uneori doar trăiri care se bazează pe actul sexual, iar alteori ajungeți la a face dragoste, cu trup și suflet.

Conexiunea dintre  doi parteneri, prin dragoste, implică intimitatea, adică o apropiere interpersonală, în care partenerii își dau voie să pătrundă în spațiul fizic, emoțional și mental al celuilalt.

Atunci unde se poziționează pasiunea?

Și în dragoste, dar și în sex poate exista pasiune. Diferența este că dragostea mai implică și alte mecanisme psihologice mai complexe cum ar fi angajamentul și stabilitatea.

De aceea, cu trecerea timpului, conexiunea sufletească din cuplu se aprofundează. Ea este acea parte a relației care nu se uzează cu trecerea timpului.

În mod paradoxal, fără emoții intense nu se poate ajunge la o fuziune intimă erotică amoroasă, însă fără atracție simultană nu este declanșat impulsul de a începe această fuziune.

  • Cum definim sexualitatea în cuplu?

Sexualitatea este ansamblul fenomenelor care implică atât trupul, prin totalitatea organelor și caracterelor legate de funcția sexuală, cât și spiritul prin intimitate, erotism, senzualitate și iubire.

Abonează-te și afli în premieră de materialele educaționale, gratuite, pe care le pregătesc autorii EduKiwi.

Sexualitatea în cuplu este una dintre pilonii principali din relație mulțumită căruia putem să ne apropiem într-un mod cu totul diferit de partener, la un nivel intim, unic.

Actul sexual nu ar trebui separat de iubire tocmai pentru că acesta este un suport sau o cale de manifestare a iubirii în relația de cuplu.

  • Este  importantă sexualitatea în cuplu?

Sexul în general vine cu numeroase beneficii precum prelungirea vieții, reducerea stresului, diminuarea durerilor și îmbunătățirea dispoziției afective.

Dar oare este important sexualitatea în cuplu?

Sexul este vital într-o relație de cuplu pentru că asigură:

  • Conexiunea umană – sexul fiind cea mai profundă formă de conexiune dintre doi oameni care se iubesc și sunt într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu
  • Afecțiunea fizică –  tandrețea și atingerea fizică sunt esențiale pentru supraviețuirea și evoluția ființei umane chiar și atunci când suntem în etapa vieții de adult
  • Detensionarea – orgasmul sexual ajută să se reducă multe conflicte sau reproșuri din relația de cuplu prin reducerea tensiunilor

Pe lângă asta, viața sexuală sănătoasă din cuplu îmbunătățești relația pentru că stimulează secreția de oxitocină. Acest hormon este în strânsă legătură cu dragostea pe care o simțim în relație prin apropiere, apartenență și atașament, astfel sunt reduse tensiunile și certurile.

  • Când apar problemele sexuale în cuplu?

În decursul anilor am observat că cea mai des întâlnită problemă este lipsa de conectare dintre cei doi parteneri din relația de cuplu.

Mai concret, lipsa comunicării și a conectării duc la lipsa bucuriei de a se conecta sufletește și de a face dragoste cu persoana iubită.

  • Comunicarea conștientă are capacitatea de a elimina situațiile în care bărbatul ajunge la orgasm prea repede, pe când femeia abia începe să se relaxeze și să simtă plăcerea penetrării.

În acest caz există o soluție compusă din două elemente: 

  • Primul element de care să țină cont bărbatul este ca el să amâne orgasmul, deci ejacularea, și să se concentreze pe parteneră. 
  • Al doilea element care vine în completare este comunicarea. Prin comunicare el poate fi ghidat să învețe să îi facă pe placul partenerei, astfel încât și ea să ajungă la orgasm. 

Cel mai întâlnit motiv pentru care în general femeia nu ajunge la orgasm în timpul actului sexual din relația de cuplu este cauzat de aspectul prin care bărbatul nu pune pe primul loc trezirea erotică a femeii. 

Iată doar câteva studii despre atingerea orgasmului la femei și la bărbați:

  • Elizabeth Lloyd a analizat 33 de studii din ultimii 80 de ani. A ajuns la o statistică uimitoare: numai 25% dintre femei trăiesc orgasmul prin penetrare. (The Case of the Female Orgasm: Bias in the Science of Evolution, Elisabeth A. Lloyd; Harvard University Press 2005). 
  • Un alt studiu spune că 90% dintre femei sunt capabile să ajungă la orgasm prin masturbare, însă doar 30% dintre ele au orgasm pe durata actului sexual cu partenerul. 
  • Masters și Johnson, un cuplu de experți în sexologie, au realizat niște studii potrivit cărora o femeie are nevoie de 10 – 20 de minute pentru a ajunge la orgasm, pe când un bărbat ejaculează în medie în 2-3 minute după penetrare.
  • Într-un alt studiu concentrat pe durata actului amoros au participat peste 500 de cupluri. S-a descoperit că în general interacțiunea sexuală era cuprinsă între 33 secunde și 44 minute, iar durata medie a unui act a fost de 5,4 minute. (A multinational population survey of intravaginal ejaculation latency time, Marcel D Waldinger 1, Paul Quinn, Maria Dilleen, Rajiv Mundayat, Dave H Schweitzer, Mitradev Boolell).

Din aceste statistici deducem faptul că o femeie nu poate fi satisfăcută rapid pentru a ajunge la orgasm în doar câteva minute, iar asta este modul corect de funcționare a corpului ei. 

Asta înseamnă un potențial uriaș de dezvoltare pentru bărbatul care își asumă responsabilitatea de a împlini partenera din punct de vedere amoros.

O altă problemă poate apărea atunci când femeia adoptă un stil masculin de a manifesta energia ei sexuală. 

Unele femei își asumă acest model de a avea o energie sexuală foarte bruscă. Prin asta ea renunță la un mod conștient de a trăi toate senzațiile sexuale ca femeie și grăbește trăirea orgasmului la nivel local.

  • Lucruri care te pot ajuta să îți îmbunătățești relația sexuală 

Ți-am pregătit 20 de idei practice prin care ajungi să îmbunătățești relația sexuală dintre tine și partenerul de cuplu:

– Practică zilnic atingerile fizice, nu doar în cadrul actului sexual, ci și în restul timpului pentru a-ți exprima iubirea față de partener prin tandrețe.

– Îmbrățișează-l de minim 8 ori: se spune că omul are nevoie de 3 îmbrățișări pe zi ca să supraviețuiască, de 5 îmbrățișări ca să ducă o viață normală și de 8 îmbrățișări ca să evolueze, pe zi

– Îmbunătățește comunicarea cu partenerul din relație, pentru că doar printr-o exprimare clară acesta poate afla care sunt nevoile tale și cum să ți le satisfacă.

– Focusează-te pe creșterea atracției față de partener prin entuziasm, dinamism și putere de acțiune.

– Acordați împreună timp suficient pentru un preludiu adecvat și nu grăbiți procesul.

– Fă primul pas și înghite-ți orgoliul, care stă la pândă să raporteze orice nouă așteptare a ta care nu a fost împlinită

– Acordă atenție suficientă partenerului tău oferindu-i tandrețea după care poate nici nu realizează că tânjește (din cauza așteptărilor societății, bărbații s-au obișnuit să nu ceară tandrețe, aceasta fiind asociată greșit cu o slăbiciune a lor)

– Încurajează-ți partenerului și ghidează-l adecvat, pe un ton blând, în legătură cu ceea îți place (evitând să subliniezi ceea ce nu îți place) în timpul actului sexual.

– Înlocuiește nemulțumirea cu cultivarea recunoștinței față de ce aveți în relația voastră, astfel îndepărtați o piedică mare din calea pasiunii relației.

– Elimină treptat sentimentele de vinovăție pe care le simți legat de actul sexuală (multe dintre ele au sursa în traumele din copilărie).

–  Caută să-ți cunoști gândurile și emoțiile care îți trezesc retinceța sexuală și vindecă-le.

– Aplică în mod sănătos compromisul pentru că mulțumită ei vă plasați pe un teren comun, benefic pentru cooperarea din relație.

– Îmbunătățește-ți regimul alimentar pentru că ea are un impact direct asupra unui libido sănătos.

– Invită-ți partenerul să practicați mai des sărutările, deoarece ele fac parte din preludiu și au o conotație intimă și erotică benefică pentru organism, declanșând anumite procese fiziologice necesare actului sexual.

– Faceți din relația voastră o prioritate și obișnuiți-vă regulat să programați câte o seară romantică doar pentru voi doi.

– Cultivați intimitatea pentru ambianță romantică pentru a încuraja conexiunea conștientă dintre voi doi, ca să puteți aprinde focul pasiunii.

– Consumați ciocolată, pentru că ea conține feniletilamina (PEA), care este substanța care stimulează sentimentele de dragoste și romantism.

– Evită alimentele și substanțele care restricționează fluxul sangvin (cum ar fi nicotina, alcoolul și aspartamul).

– Fă exerciții fizice regulat pentru a crește fluxul sangvin și a stimula secreția de endorfine, dar și pentru a coborî nivelul de cortizol.

– Elimină din dormitor dispozitivele care distrag atenția cum ar fi telefonul, televizorul sau chiar laptopul. (Un studiu italian a arătat că simpla prezență a unui televizor în dormitor înjumătățește timpul pe care un cuplu îl petrece făcând sex.)

  • Opinia psihologului pentru o viață sexuală în cuplu cât mai constantă și echilibrată

Istoria sexualității umane este la fel de lungă ca istoria omenirii – de 200.000 de ani încoace. Totuși, omenirea a început studiul științific al sexualității de doar aproximativ 125 de ani încoace. 

Ai răbdare cu tine în orice etapă a vieții sexuale te-ai afla, pentru că această capacitate de a te bucura de viața de cuplu se poate modela în timp. Oferă-i aceeași răbdare și partenerului tău și invită-l să creșteți împreună. 

Unde îți este atenția acolo ți se va duce și energia. Dezvoltarea fizică, emoțională, intelectuală și cea spirituală te susțin în acest proces.

  • Concluzii

Concentrează-ți atenția pe a stabili intenția cu care te raportezi la viața sexuală din cuplu. 

Universul este într-o continuă autocunoaștere, așa cum ar trebui să fim și noi, femeile și bărbații. 

Cum altfel ar putea autocunoașterea să fie completă fără cea mai sacră uniune dintre o femeie și un bărbat?!

Sper că ceea ce ți-am spus mai sus îți este de ajutor și contribuie la dezvoltarea unei relații sănătoase cu partenerul tău, raportat la viața sexuală.

Dacă ai nevoie de ajutor sau ai întrebări, îmi poți trimite un email la [email protected]

Aștept cu drag mesajul tău.

Pera.

Alătură-te comunității eduKiwi!